Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Această salată de năut cu legume sotate este una dintre acele rețete care aduc pe masă gustul firesc al legumelor colorate și tihna unei mese simple, dar pline de farmec. E o mâncare în care năutul, rotund și catifelat, se împrietenește cu legumele sotate ușor în ulei de măsline, până când devin moi la margini, dar păstrează un miez crocant.
Galerie foto
Aromele se împletesc frumos. Dulceața ardeiului, finețea morcovului, ceapa ușor caramelizată și notele discrete de usturoi se leagă într-un buchet care te duce cu gândul la o bucătărie scăldată în lumină, unde timpul curge mai încet.
Este o salată care se poate servi călduță, atunci când legumele sunt încă aburinde. Dar se poate servi și rece, după ce toate aromele s-au odihnit și s-au contopit sub stropul de ulei și lămâie. Pe cât e de simplă, pe atât este de elegantă.
Această salată este o odă adusă simplității. Este o farfurie care nu are nevoie de artificii pentru a fi frumoasă. Gustul ei rotund, liniștitor, e ca o conversație blândă într-o seară cu familia. Descoperă și rețeta de salată caldă de toamnă, cu cartof dulce, smochine, rodie și feta. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de salată de năut cu legume sotate.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea legumelor.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Morcovul curăță-l și toacă-l bastonașe subțiri, iar ardeii, după ce ai îndepărtat cotoarele și semințele, toacă-i în fâșii.
Cum prepari salată de năut cu legume sotate
Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mare, încinge o lingură de ulei de măsline și adaugă ceapa. Las-o să se gătească până când devine translucidă. Apoi adaugă celelalte legume. Sotează-le la foc iute timp de 5–6 minute, doar cât să se înmoaie ușor și să-și elibereze parfumul, fără a-și pierde strălucirea culorilor.
Adaugă usturoiul tocat fin spre final, apoi condimentează cu boia, sare și piper.
Descoperă și cum să faci legume la grătar printr-o metoda simplă și rapidă.
Pune năutul fiert într-un bol larg, apoi adaugă legumele calde. Amestecă-le ușor pentru a se integra bine năutul printre legume.
Stropește ingredientele cu restul de ulei de măsline și cu zeama de lămâie. Amestecă ușor, ca aromele să se împletească armonios.
Lasă salata să se odihnească timp de 10–15 minute înainte de servire. Este timpul perfect pentru ca sosul fin să îmbrace fiecare boabă de năut.
Această salată de năut cu legume sotate se poate servi simplă, ca o salată de post. Este o salată ușoară, consistentă și plină de savoare.
Iar alături de o felie de pâine prăjită, devine o cină completă.
Pentru un plus de bogăție și dacă nu o dorești de post, poți adăuga brânză feta, măsline negre sau câteva frunze de rucola.
Tot din categoria salatelor simple, dar consistente și delicioase mai poți încerca rețeta de salată de legume cu ciuperci murate. Este atât de gustoasă și consistentă încât o poți servi la orice masă din zi ca atare, sau ca garnitură la o friptură.
Galerie foto



