Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru momentele dulci, petrecute cu familia și prietenii merită preparată rețeta Gâteau St. Honoré. Este o rețetă din bucătăria franțuzească care are la bază eclere umplute cu caramel sărat.

Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se lasă la rece pentru câteva ore, apoi se va porționa frumos / Shutterstock

Rețeta fost creată de patiserii dintr-o brutărie de pe Rue Saint-Honoré. A fost dedicată Sfântului Honore sau Honoratus, patronul patiserilor și cofetarilor. Tortul are la bază un blat crocant din aluat foietaj, iar deasupra o cremă simplă de frișcă naturală.

Crema este acoperită cu choux-uri umplute cu cremă de vanilie și glazurate cu zahăr caramelizat, ușor sărat. Pe lângă gustul delicios, tortul cucerește și prin aspectul său spectaculos.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul foietaj de la baza tortului se poate prepara în casă, însă poți opta și pentru cel din comerț atunci când nu dispui de suficient timp. Descoperă aici și rețeta aluatului foietaj, preparat în casă. Iar în continuare poți urmări rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari, pentru a prepara și tu tortul Gâteau St. Honoré.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă optezi pentru prepararea aluatului foietaj în casă, vei începe cu acesta, pentru că necesită mai multe etape de preparare. În timp ce aluatul foietaj va sta la rece pentru a-l putea modela, poți prepara aluatul pentru choux-uri. Acesta necesită și el mai multe etape de preparare.

Cremele pentru tort nu sunt complexe, le vei prepara în timp ce se coc blatul și choux-urile. Caramelul sărat se prepară la final, când se decorează tortul.

Cum prepari blatul pentru tortul Gâteau St. Honoré

Pune drojdia sfărâmată împreună cu zahărul într-un bol și amestecă-le până când se diluează. Adaugă laptele cald și o lingură de făină și omogenizează compoziția. Topește 75 gr de un, lasă-l să se mai răcorească și adaugă-l în compoziție.

Apoi adaugă restul de făină amestecată cu sarea și frământă aluatul obținut până când nu va mai fi lipicios. Împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 20-30 de minute.

Pregătește două folii de prospețime și pune între ele 175 gr de unt de la frigider. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde untul dintre cele două folii până când obții o foaie dreptunghiulară cam cât coala de hârtie tip A4. Apoi așază foaia de unt cu foliile de prospețime pe un tocător de lemn și pune-l la rece până când vei forma aluatul.

Pentru a forma aluatul foietajul, pune aluatul de la frigider pe masa presărată cu făină. Formează din el o foaie dreptunghiulară mai mare decât foaia de unt, cu ajutorul sucitorului.

La un capăt al foii de aluat așază foaia de unt, dar lasă puțin din marginile laterale ale aluatului, libere. Îndoaie aluatul simplu peste jumătate din foaia de unt, iar peste acesta îndoaie partea opusă a foii de aluat cu unt.

Procedezi ca și cum ai împacheta în trei o coală de hârtie. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l în frigider pentru 30 de minute.

După acest interval de timp pune aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară mai mare. Împachetează din nou aluatul în trei și introdu-l din nou în frigider pentru 30 de minute. Repetă procedeul de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute.

Descoperă aici și o rețetă  de aluat pentru foi subțiri de plăcintă.

Cum prepari aluatul pentru choux-uri

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa, un praf de sare și untul. Cu o spatulă sau un tel amestecă ingredientele până când untul se topește.

Adaugă imediat toată făina în lichidul care fierbe. Amestecă intens cu un tel, până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Omogenizează bine aluatul și lasă-l să se răcească complet. Apoi încorporează pe rând în aluatul opărit cele patru ouă. Omogenizează bine aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute, înainte de a forma choux-urile.

Cum coci aluatul foietaj și choux-urile

Înainte de a forma choux-urile pornește cuptorul la 200 grade Celsius. Întinde aluatul foietaj pe hârtie de copt, într-o foaie mai groasă.  Decupează-l într-un cerc de 26-28 cm, diametrul. Așază aluatul cu hârtia de copt în tava mare a cuptorului.

Cu ajutorul unui săculeț de decorat deserturi formează un cerc mai gros, pe marginile aluatului foietaj, din aluatul pentru choux-uri.

Din aluatul rămas în săculeț formează mici choux-uri în tavă, de jur împrejurul aluatului foietaj.

Introdu tava în cuptor și coace blatul și choux-urile timp de 15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi, setează temperatura cuptorului la 175 grade Celsius și mai coace elementele de tort pentru 30 de minute. După ce oprești cuptorul, deschide puțin ușa și lasă blatul și choux-urile să se răcească lent timp de 10 minute.

Cum prepari cremele pentru tort Gâteau St. Honoré

Pentru a prepara crema de vanilie, amestecă într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul, vanilia și un praf de sare. Adaugă și laptele rece și amestecă pentru a dilua compoziția. La final adaugă făina, omogenizează și fierbe crema amestecând continuu. După ce ajunge la textura unei budinci stinge focul și așază o folie de prospețime peste cremă. Lasă crema să se răcească.

Pentru a prepara crema de frișcă amestecă smântâna rece, folosind mixerul, până când devine consistentă. Adaugă zahărul pudră și continuă amestecarea, până când crema capătă fermitate.

Descoperă aici și o rețetă de cremă de mascarpone și frișcă.

Cum formezi deliciosul tort Gâteau St. Honoré

Pune crema de vanilie în dispozitivul pentru decorat deserturi, având vârf ascuțit la capăt. Înțeapă cu el choux-urile într-o parte și umple-le cu cremă.

Topește zahărul într-o crăticioară și adaugă sarea. Trece choux-urile cu vârfurile prin acest caramel sărat pentru a le glazura. Pune-le pe un suport de răcire și lasă-le acolo până când se întărește caramelul.

Pune și frișca în dispozitivul de decorat și adaug-o peste blatul de aluat foietaj. De jur împrejur așază choux-urile cu vanilie și caramel sărat. Pune tortul în frigider pentru cel puțin 2 ore, apoi îl poți porționa.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari o rețetă delicioasă de tort, poți încerca rețeta de tort profiterol.

Citește și
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Choux-uri coapte
Pasul de formare choux-uri
+0
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sufleu de brânză dulce în bol și două linguri
Galerie foto
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Salată Niçoise pe farfurie, alături de furculiță și o sticlă de ulei
Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte 
Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte 
Escalop de porc cu ciuperci în tigaie
Galerie foto
Escalop de porc cu ciuperci. Rețetă pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci. Rețetă pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
17 decembrie, 05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
închide