Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru momentele dulci, petrecute cu familia și prietenii merită preparată rețeta Gâteau St. Honoré. Este o rețetă din bucătăria franțuzească care are la bază eclere umplute cu caramel sărat.

Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se lasă la rece pentru câteva ore, apoi se va porționa frumos / Shutterstock

Rețeta fost creată de patiserii dintr-o brutărie de pe Rue Saint-Honoré. A fost dedicată Sfântului Honore sau Honoratus, patronul patiserilor și cofetarilor. Tortul are la bază un blat crocant din aluat foietaj, iar deasupra o cremă simplă de frișcă naturală.

Crema este acoperită cu choux-uri umplute cu cremă de vanilie și glazurate cu zahăr caramelizat, ușor sărat. Pe lângă gustul delicios, tortul cucerește și prin aspectul său spectaculos.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul foietaj de la baza tortului se poate prepara în casă, însă poți opta și pentru cel din comerț atunci când nu dispui de suficient timp. Descoperă aici și rețeta aluatului foietaj, preparat în casă. Iar în continuare poți urmări rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari, pentru a prepara și tu tortul Gâteau St. Honoré.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă optezi pentru prepararea aluatului foietaj în casă, vei începe cu acesta, pentru că necesită mai multe etape de preparare. În timp ce aluatul foietaj va sta la rece pentru a-l putea modela, poți prepara aluatul pentru choux-uri. Acesta necesită și el mai multe etape de preparare.

Cremele pentru tort nu sunt complexe, le vei prepara în timp ce se coc blatul și choux-urile. Caramelul sărat se prepară la final, când se decorează tortul.

Cum prepari blatul pentru tortul Gâteau St. Honoré

Pune drojdia sfărâmată împreună cu zahărul într-un bol și amestecă-le până când se diluează. Adaugă laptele cald și o lingură de făină și omogenizează compoziția. Topește 75 gr de un, lasă-l să se mai răcorească și adaugă-l în compoziție.

Apoi adaugă restul de făină amestecată cu sarea și frământă aluatul obținut până când nu va mai fi lipicios. Împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 20-30 de minute.

Pregătește două folii de prospețime și pune între ele 175 gr de unt de la frigider. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde untul dintre cele două folii până când obții o foaie dreptunghiulară cam cât coala de hârtie tip A4. Apoi așază foaia de unt cu foliile de prospețime pe un tocător de lemn și pune-l la rece până când vei forma aluatul.

Pentru a forma aluatul foietajul, pune aluatul de la frigider pe masa presărată cu făină. Formează din el o foaie dreptunghiulară mai mare decât foaia de unt, cu ajutorul sucitorului.

La un capăt al foii de aluat așază foaia de unt, dar lasă puțin din marginile laterale ale aluatului, libere. Îndoaie aluatul simplu peste jumătate din foaia de unt, iar peste acesta îndoaie partea opusă a foii de aluat cu unt.

Procedezi ca și cum ai împacheta în trei o coală de hârtie. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l în frigider pentru 30 de minute.

După acest interval de timp pune aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară mai mare. Împachetează din nou aluatul în trei și introdu-l din nou în frigider pentru 30 de minute. Repetă procedeul de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute.

Descoperă aici și o rețetă  de aluat pentru foi subțiri de plăcintă.

Cum prepari aluatul pentru choux-uri

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa, un praf de sare și untul. Cu o spatulă sau un tel amestecă ingredientele până când untul se topește.

Adaugă imediat toată făina în lichidul care fierbe. Amestecă intens cu un tel, până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Omogenizează bine aluatul și lasă-l să se răcească complet. Apoi încorporează pe rând în aluatul opărit cele patru ouă. Omogenizează bine aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute, înainte de a forma choux-urile.

Cum coci aluatul foietaj și choux-urile

Înainte de a forma choux-urile pornește cuptorul la 200 grade Celsius. Întinde aluatul foietaj pe hârtie de copt, într-o foaie mai groasă.  Decupează-l într-un cerc de 26-28 cm, diametrul. Așază aluatul cu hârtia de copt în tava mare a cuptorului.

Cu ajutorul unui săculeț de decorat deserturi formează un cerc mai gros, pe marginile aluatului foietaj, din aluatul pentru choux-uri.

Din aluatul rămas în săculeț formează mici choux-uri în tavă, de jur împrejurul aluatului foietaj.

Introdu tava în cuptor și coace blatul și choux-urile timp de 15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi, setează temperatura cuptorului la 175 grade Celsius și mai coace elementele de tort pentru 30 de minute. După ce oprești cuptorul, deschide puțin ușa și lasă blatul și choux-urile să se răcească lent timp de 10 minute.

Cum prepari cremele pentru tort Gâteau St. Honoré

Pentru a prepara crema de vanilie, amestecă într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul, vanilia și un praf de sare. Adaugă și laptele rece și amestecă pentru a dilua compoziția. La final adaugă făina, omogenizează și fierbe crema amestecând continuu. După ce ajunge la textura unei budinci stinge focul și așază o folie de prospețime peste cremă. Lasă crema să se răcească.

Pentru a prepara crema de frișcă amestecă smântâna rece, folosind mixerul, până când devine consistentă. Adaugă zahărul pudră și continuă amestecarea, până când crema capătă fermitate.

Descoperă aici și o rețetă de cremă de mascarpone și frișcă.

Cum formezi deliciosul tort Gâteau St. Honoré

Pune crema de vanilie în dispozitivul pentru decorat deserturi, având vârf ascuțit la capăt. Înțeapă cu el choux-urile într-o parte și umple-le cu cremă.

Topește zahărul într-o crăticioară și adaugă sarea. Trece choux-urile cu vârfurile prin acest caramel sărat pentru a le glazura. Pune-le pe un suport de răcire și lasă-le acolo până când se întărește caramelul.

Pune și frișca în dispozitivul de decorat și adaug-o peste blatul de aluat foietaj. De jur împrejur așază choux-urile cu vanilie și caramel sărat. Pune tortul în frigider pentru cel puțin 2 ore, apoi îl poți porționa.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari o rețetă delicioasă de tort, poți încerca rețeta de tort profiterol.

Citește și
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Choux-uri coapte
Pasul de formare choux-uri
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sufleu de brânză dulce în bol și două linguri
Galerie foto
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Salată Niçoise pe farfurie, alături de furculiță și o sticlă de ulei
Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte 
Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte 
Escalop de porc cu ciuperci în tigaie
Galerie foto
Escalop de porc cu ciuperci. Rețetă pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci. Rețetă pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide