Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Pentru momentele dulci, petrecute cu familia și prietenii merită preparată rețeta Gâteau St. Honoré. Este o rețetă din bucătăria franțuzească care are la bază eclere umplute cu caramel sărat.

Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se lasă la rece pentru câteva ore, apoi se va porționa frumos / Shutterstock

Rețeta fost creată de patiserii dintr-o brutărie de pe Rue Saint-Honoré. A fost dedicată Sfântului Honore sau Honoratus, patronul patiserilor și cofetarilor. Tortul are la bază un blat crocant din aluat foietaj, iar deasupra o cremă simplă de frișcă naturală.

Crema este acoperită cu choux-uri umplute cu cremă de vanilie și glazurate cu zahăr caramelizat, ușor sărat. Pe lângă gustul delicios, tortul cucerește și prin aspectul său spectaculos.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul foietaj de la baza tortului se poate prepara în casă, însă poți opta și pentru cel din comerț atunci când nu dispui de suficient timp. Descoperă aici și rețeta aluatului foietaj, preparat în casă. Iar în continuare poți urmări rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari, pentru a prepara și tu tortul Gâteau St. Honoré.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă optezi pentru prepararea aluatului foietaj în casă, vei începe cu acesta, pentru că necesită mai multe etape de preparare. În timp ce aluatul foietaj va sta la rece pentru a-l putea modela, poți prepara aluatul pentru choux-uri. Acesta necesită și el mai multe etape de preparare.

Cremele pentru tort nu sunt complexe, le vei prepara în timp ce se coc blatul și choux-urile. Caramelul sărat se prepară la final, când se decorează tortul.

Cum prepari blatul pentru tortul Gâteau St. Honoré

Pune drojdia sfărâmată împreună cu zahărul într-un bol și amestecă-le până când se diluează. Adaugă laptele cald și o lingură de făină și omogenizează compoziția. Topește 75 gr de un, lasă-l să se mai răcorească și adaugă-l în compoziție.

Apoi adaugă restul de făină amestecată cu sarea și frământă aluatul obținut până când nu va mai fi lipicios. Împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 20-30 de minute.

Pregătește două folii de prospețime și pune între ele 175 gr de unt de la frigider. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde untul dintre cele două folii până când obții o foaie dreptunghiulară cam cât coala de hârtie tip A4. Apoi așază foaia de unt cu foliile de prospețime pe un tocător de lemn și pune-l la rece până când vei forma aluatul.

Pentru a forma aluatul foietajul, pune aluatul de la frigider pe masa presărată cu făină. Formează din el o foaie dreptunghiulară mai mare decât foaia de unt, cu ajutorul sucitorului.

La un capăt al foii de aluat așază foaia de unt, dar lasă puțin din marginile laterale ale aluatului, libere. Îndoaie aluatul simplu peste jumătate din foaia de unt, iar peste acesta îndoaie partea opusă a foii de aluat cu unt.

Procedezi ca și cum ai împacheta în trei o coală de hârtie. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l în frigider pentru 30 de minute.

După acest interval de timp pune aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară mai mare. Împachetează din nou aluatul în trei și introdu-l din nou în frigider pentru 30 de minute. Repetă procedeul de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute.

Descoperă aici și o rețetă  de aluat pentru foi subțiri de plăcintă.

Cum prepari aluatul pentru choux-uri

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa, un praf de sare și untul. Cu o spatulă sau un tel amestecă ingredientele până când untul se topește.

Adaugă imediat toată făina în lichidul care fierbe. Amestecă intens cu un tel, până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Omogenizează bine aluatul și lasă-l să se răcească complet. Apoi încorporează pe rând în aluatul opărit cele patru ouă. Omogenizează bine aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute, înainte de a forma choux-urile.

Cum coci aluatul foietaj și choux-urile

Înainte de a forma choux-urile pornește cuptorul la 200 grade Celsius. Întinde aluatul foietaj pe hârtie de copt, într-o foaie mai groasă.  Decupează-l într-un cerc de 26-28 cm, diametrul. Așază aluatul cu hârtia de copt în tava mare a cuptorului.

Cu ajutorul unui săculeț de decorat deserturi formează un cerc mai gros, pe marginile aluatului foietaj, din aluatul pentru choux-uri.

Din aluatul rămas în săculeț formează mici choux-uri în tavă, de jur împrejurul aluatului foietaj.

Introdu tava în cuptor și coace blatul și choux-urile timp de 15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi, setează temperatura cuptorului la 175 grade Celsius și mai coace elementele de tort pentru 30 de minute. După ce oprești cuptorul, deschide puțin ușa și lasă blatul și choux-urile să se răcească lent timp de 10 minute.

Cum prepari cremele pentru tort Gâteau St. Honoré

Pentru a prepara crema de vanilie, amestecă într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul, vanilia și un praf de sare. Adaugă și laptele rece și amestecă pentru a dilua compoziția. La final adaugă făina, omogenizează și fierbe crema amestecând continuu. După ce ajunge la textura unei budinci stinge focul și așază o folie de prospețime peste cremă. Lasă crema să se răcească.

Pentru a prepara crema de frișcă amestecă smântâna rece, folosind mixerul, până când devine consistentă. Adaugă zahărul pudră și continuă amestecarea, până când crema capătă fermitate.

Descoperă aici și o rețetă de cremă de mascarpone și frișcă.

Cum formezi deliciosul tort Gâteau St. Honoré

Pune crema de vanilie în dispozitivul pentru decorat deserturi, având vârf ascuțit la capăt. Înțeapă cu el choux-urile într-o parte și umple-le cu cremă.

Topește zahărul într-o crăticioară și adaugă sarea. Trece choux-urile cu vârfurile prin acest caramel sărat pentru a le glazura. Pune-le pe un suport de răcire și lasă-le acolo până când se întărește caramelul.

Pune și frișca în dispozitivul de decorat și adaug-o peste blatul de aluat foietaj. De jur împrejur așază choux-urile cu vanilie și caramel sărat. Pune tortul în frigider pentru cel puțin 2 ore, apoi îl poți porționa.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari o rețetă delicioasă de tort, poți încerca rețeta de tort profiterol.

Citește și
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Choux-uri coapte
Pasul de formare choux-uri
+21
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Galerie foto
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Quiche cu ciuperci și șuncă presată porționată pe o farfurie neagră și pe un tocător
Galerie foto
Quiche cu ciuperci și șuncă presată. Rețetă savuroasă de tartă sărată
Quiche cu ciuperci și șuncă presată. Rețetă savuroasă de tartă sărată
Sufleu de brânză cu trufe în vas ramekin alb
Galerie foto
Sufleu de brânză cu trufe. Rețetă de sufleu pufos pentru gustări delicioase
Sufleu de brânză cu trufe. Rețetă de sufleu pufos pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide