Cum se decongelează carnea în mod corect: tips & tricks
Rutina zilnică te obligă să prepari mese rapide. Să apelezi la preparate care nu necesită un timp prea mare de gătire. Dacă ai nevoie ca totul să se întâmple rapid la prânz sau la cină, iată cum se decongelează carnea în mod corect.
Masa de seară poate fi gata în mai puțin de o oră, chiar dacă puiul sau orice alt tip de carne are încă gheață pe suprafața sa. Există metode pe care specialiștii le recomandă pentru a decongela carnea rapid. Oamenilor le place să aibă congelatorul cât mai aprovizionat. Cu siguranță și tu ai multă carne pe care te gândești să o prepari la un moment dat.
Cum se decongelează carnea în mod corect
Cel mai bun și mai sigur mod de a dezgheța carnea este peste noapte în frigider, până când aceasta este complet decongelată. După decongelare, carnea tocată, carnea de pasăre și fructele de mare ar trebui să se păstreze bine în frigider pentru o zi sau două. Carnea roșie (vită, porc, miel și friptură) rămâne bună încă 3 până la 5 zile. În plus, dacă alegi să decongelezi carnea în frigider, ce rămâne poate fi din nou congelat în siguranță.
Ce se întâmplă însă dacă trebuie să dezgheți friptura în grabă? Ori dacă pieptul de pui nu s-a dezghețat complet peste noapte? Există câteva metode pentru a accelera procesul dezghețării pentru orice fel de carne, rapid și în siguranță. Poți alege în funcție de cât timp ai la dispoziție.
Metoda apei reci – 1 oră
Acesta este cel mai bun mod de a dezgheța rapid și corect carnea fără a folosi cuptorul cu microunde. Pune bucata de carne congelată într-o pungă de plastic resigilabilă, scoțând cât mai mult aer posibil. Umple un vas mare cu apă rece și scufundă punga în apă. Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a te asigura că rămâne rece și continuă să dezghețe carnea.
Bucățile mai mici de carne, carnea de pasăre sau fructele de mare se pot dezgheța într-o oră sau mai puțin. Cantitățile mai mari pot dura 2-3 ore. Estimează aproximativ 30 de minute pe kilogram. Nu îți recomandăm să recongelezi acea carne odată ce a fost dezghețată, scrie goodhousekeeping.com.
Metoda cuptorului cu microunde – 10 minute
Află cum să dezgheți carnea în cuptorul cu microunde. Poți avea preparate gata de pus pe masă în mai puțin de 10 minute. Această metodă funcționează cel mai bine pentru bucăți mai mici de carne care sunt gătite imediat după dezghețare, cum ar fi pieptul de pui pentru un prăjit sau carnea de vită tocată pentru burgeri ori chiftele.
Citește manualul de instrucțiuni al cuptorului cu microunde. Doar așa poți afla cea mai bună modalitate de a dezgheța o anumită bucată de carne în funcție de setări. Dacă cuptorul cu microunde nu are o setare de „decongelare”, setează-l la un nivel de putere mai scăzut. Pune carnea la dezghețat pentru perioade scurte de timp.
Fii atentă totuși, temperatura prea mare sau o perioadă prea mare de timp poate găti carnea în loc să o dezghețe. Indiferent de motiv, de îndată ce ai terminat de dezghețat, gătește carnea imediat.
Gătirea fără dezghețare
Când te grăbești foarte tare, nu trebuie să dezgheți carnea congelată înainte de a o găti. Crezi sau nu, este posibil să gătești bucăți de carne tocată proaspăt ieșite din congelator. Carnea va dura mai mult să se gătească, cu aproximativ 50% mai mult și nu este ideală pentru a obține o carne crocantă sau o prăjire perfectă. Cu toate acestea, este o opțiune care este întotdeauna disponibilă. E important de menționat că nu trebuie să gătești carne înghețată în slow cooker pentru că nu mai este gur de mâncat.
Dacă ai nevoie să dezgheți rapid carne tocată de exemplu pentru că ai poftă de spaghette bolognese, se pare că poți folosi apă fierbinte pentru o decongelare rapidă. Un sfat care te poate ajuta să-ți protejezi sănătatea: indiferent de metoda de decongelare pe care o alegi, orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată la temperatura camerei mai mult de două ore.