Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Un ștrudel împletit cu brânză și caise poate fi desertul perfect de vară. Este fin, aromat, cu un joc elegant între cremozitatea brânzei dulci și parfumul fructelor coapte.

Acest ștrudel este o combinație de desert rustic și rafinat, cu straturi de brânză fină, ușor vanilată, și jumătăți de caise zemoase, așezate pe un aluat care devine fraged și crocant la copt. Împletitura de deasupra lasă umplutura să se vadă discret, iar în timpul coacerii se caramelizează ușor, completând prăjitura cu o crustă aurie, apetisantă. Gustul este dulce, dar echilibrat de aciditatea caiselor, cu o textură plină, dar delicată.
Aluatul fraged și ușor crocant, decorat în formă de împletitură, transformă acest desert simplu într-un preparat spectaculos vizual. Dacă îți este mai comod, poți prepara ștrudelul cu aluat foietaj din comerț. Iar dacă îl preferi pe acesta și timpul îți permite, îl poți prepara cu ușurință în casă.
Descoperă aici rețeta de aluat foietaj, preparat în casă. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu deliciosul ștrudel împletit cu brânză și caise.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului fraged. Acesta necesită un timp de frământare, dar și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp poți pregăti umplutura.
Cum prepari aluatul pentru ștrudel împletit cu brânză și caise
Într-un bol amestecă făina trecută prin sită cu zahărul pudră și sarea. Încorporează untul rece cu vârful degetelor, până obții un aluat nisipos. Adaugă oul și smântâna treptat, frământând rapid până obții un aluat moale, ușor modelabil.
Înfășoară aluatul fraged în folie alimentară și lasă la frigider 30 de minute.
Pentru prepararea umpluturii amestecă brânza cu oul, zahărul și vanilia. Dacă compoziția este prea moale, adaugă 1 lingură de griș.
Spală și taie caisele în sferturi. Dacă sunt foarte zemoase, tamponează-le cu hârtie absorbantă.
Modelează și coace ștrudelul
Întinde aluatul într-un dreptunghi de aproximativ 35 x 25 cm, pe hârtie de copt.
Marchează cu ușurință, în treimi, pe lungime.
Pe treimea din mijloc pune un strat subțire de griș, apoi crema de brânză și sferturile de caise.
Taie marginile laterale în fâșii oblice, de cca 2 cm. Adună fâșiile alternativ peste umplutură, ca o împletitură, lăsând vârful liber să respire.
Transferă ștrudelul cu tot cu hârtia de copt pe o tavă. Unge-l cu ou bătut pe deasupra.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace deliciosul ștrudel împletit cu brânză și caise timp de 35–40 de minute, până când devine auriu.
Lasă-l să se răcească ușor, apoi presară zahăr pudră.
Se poate servi cald sau rece, simplu sau cu un sos de vanilie ori o cupă de înghețată.
Pentru un plus de diversitate poți adăuga stafide hidratate în rom în crema de brânză.
În loc de caise proaspete, poți folosi caise din compot bine scurse.
Dacă vrei o variantă de post, se poate face cu aluat cu ulei și apă minerală, iar brânza poate fi înlocuită cu un amestec de tofu și zahăr vanilat.