Compot de caise întregi. Sfaturi pentru a se păstra fructele ferme
Dacă ai dat deja startul pregătirii conservelor de fructe și legume pentru iarnă, fă-ți timp pentru a prepara și rețeta de compot de caise întregi. Fructele vor rămâne ferme și le vei putea folosi și în rețete de deserturi.
Galerie foto
Compotul de caise este printre cele mai apreciate pentru a-l folosi la prăjituri și torturi. Caisele sunt și aromate și gustoase, dar au și culoare deosebită. Se pot adăuga cu succes atât în blaturi de prăjituri cât și în creme. Pot fi adăugate sub formă de cuburi sau feliate. Mai pot fi folosite și la jeleuri pentru prăjituri sau la sosuri pentru fripturi și garnituri.
Siropul din compot poate fi folosit la tramparea blaturilor de prăjituri și de torturi sau a pișcoturilor. Bineînțeles că te poți răsfăța cu compotul și la micul dejun, sau pe parcursul zilei. Compoturile, pe lângă savoare și aromă, oferă și efect revigorant și hidratant. Vara le poți servi reci, de la frigider, iar iarna le poți încălzi ușor.
Dacă ești în căutarea unei rețete de prăjitură în care să folosești compotul, îți recomandăm rețeta de ruladă diplomat cu fructe din compot sau fructe proaspete. Mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru compot de caise întregi.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea caiselor pe care le speli bine și la lași la scurs. Pentru a a se menține caisele ferme pe tot parcursul depozitării compotului, alege caise nu foarte coapte și ușor ferme. Nu opta pentru caise necoapte pentru că nu vor avea aromă, iar compotul va avea gust acru.
Cum prepari compot de caise întregi
După ce ai spălat caisele și le-ai scurs, stropește-le bine cu suc de lămâie. Acesta le va ajuta să rămână ferme și nici nu vor oxida. Chiar dacă siropul poate fi ușor mai acrișor, sucul de lămâie este necesar pentru conservarea caiselor.
O altă metodă pentru a se păstra fermitatea fructelor este cea a apei de var sau a sării de lămâie. În trecut, bunicile țineau fructele în apă de var pentru câteva ore. Apoi le clăteau și le foloseau la compot sau la dulceață. Ulterior, apa de var a fost înlocuită cu sare de lămâie dizolvată în apă.
Descoperă aici și rețeta de dulceață din caise întregi unde se folosește una dintre aceste metode.
După ce ai pregătit caisele poți steriliza borcanele și prepara siropul. Pune apa cu zahărul într-o cratiță, la fiert. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este diluat. Lasă siropul să clocotească de 2-3 ori, apoi adaugă câte 8-10 caise. Fierbe caisele pentru 2 minute și transferă-le în alt vas.
După ce ai opărit toate caisele, mai fierbe siropul în continuare pentru 10-15 minute. Pune caisele în borcane și toarnă peste ele siropul fierbinte. Închide borcanele ermetic cu capacele aferente și introdu-le în cuptorul fierbinte, în care ai sterilizat borcanele. Lasă-le acolo până când se răcesc bine și le poți transfera în cămară.
Dacă mai dorești să prepari compotul și în alt mod, descoperă aici rețeta de compot de caise jumătăți.
Galerie foto