Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că este sezonul dovlecilor, unul dintre darurile toamnei, nu ezita să-i incluzi în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Una dintre rețetele de deserturi cu dovleac, foarte populară în bucătăria românească, este cea de ștrudel cu dovleac și nuci. Încearc-o și tu și cucerește-i pe cei dragi cu așa desert de toamnă aromat.

Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul amestecat cu nuci și scorțișoară completează armonios aluatul fraged / Shutterstock

Dovleacul, indiferent de tipul lui, oferă preparatelor atât gust cât și aromă deosebite, dar și o culoare cuceritoare. În plus, aduce și multiple beneficii asupra sănătății organismului. Dovleacul plăcintar este un adevărat superaliment.

Este bogat în: vitamina A, vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. În plus, dovleacul are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care doresc să mențină o dietă echilibrată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi dovleacul plăcintar

Dovleacul plăcintar este extrem de versatil și poate fi folosit într-o gamă largă de preparate. Din dovleac poți prepara deserturi, supe-creme, piureuri și garnituri, dar și salate și aperitive. Poate fi adăugat și în aluaturi dulci sau sărate pentru un plus de culoare, gust și consistență. Dovleacul se combină perfect cu condimente precum scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și cuișoarele pentru preparatele dulci, dar și cu rozmarinul, cimbrul și usturoiul pentru mâncăruri sărate.

Dovleacul plăcintar este un simbol al toamnei și al recoltei. În România, dovleacul se coace în cuptoare tradiționale sau se folosește în plăcintele de sărbătoare. Descoperă aici cum poți să faci cel mai bun dovleac copt la cuptor. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru ștrudel cu dovleac și nuci.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru ștrudel, care necesită un timp scurt de frământare, după care îl lași la odihnit, la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătești dovleacul și compoziția pentru umplutură.

Cum prepari aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci

Într-un ibric așezat pe flacăra aragazului pune apa cu uleiul și oțetul la încălzit. Nu fierbe lichidul, ci doar încălzește-l ușor. Într-un bol încăpător trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Adaugă câte puțin din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amesteci cu un tel sau o spatulă până când se formează aluatul.

Vei obține un aluat ușor ferm pe care îl mai frămânți puțin și pe masa presărată cu făină.

Pune aluatul înapoi în bol, acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l în frigider pentru cel puțin o oră.

Cum prepari umplutura pentru ștrudel

Secționează dovleacul în felii și curăță-le de semințele și de coajă, după care taie feliile de dovleac în cuburi micuțe. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Așteaptă să se topească untul și zahărul apoi adaugă cuburile de dovleac. Lasă-le să se caramelizeze pentru 10-12 minute, amestecându-le constant pentru o caramelizare uniformă.

Între timp, macină nuca și amestec-o cu pudra de scorțișoară. Adaugă acest amestec peste cuburile de dovleac. Așază un capac peste cratiță și lasă compoziția deoparte pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul dovleacului.

Cum formezi și coci ștrudel cu dovleac și nuci

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină faină și împarte-l în trei părți. Împarte și compoziția de dovleac cu nuci tot în trei părți.

Cu ajutorul sucitorului întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 35/50 cm. Folosește o pensulă de patiserie și unge foile de aluat cu unt topit  și răcit. Presară cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste foaia de aluat, apoi ruleaz-o strâns. Repetă procedeul și cu celelalte foi de aluat, apoi așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

După coacere, lasă-le să să se tempereze, decorează-le cu zahăr pudră, și porționează-le. Bucură-i pe cei dragi cu gustul delicios și parfumat al ștrudelului cu dovleac și nuci. Iar pentru data următoare când mai dorești un desert cu dovleac, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Citește și
Trei ștrudele cu dovleac
Galerie foto

Galerie foto

Porții de ștrudel cu dovleac și nuci
Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
+21
CELE MAI CITITE
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
Galerie foto
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Galerie foto
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Galerie foto
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
07:27
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
06:49
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Mai multe bucăți de plăcintă cu dovleac puse pe un tocător
17 octombrie, 08:56
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
cidru de mere pus într-un pahar
17 octombrie, 05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
17 octombrie, 05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Dulceață de gutui după rețeta bunicii pusă în borcan
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
O farfurie plină cu mai multe tipuri de struguri
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
supă de toamnă pusă într-un bol mare
16 octombrie, 08:07
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos 4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Parteneri
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
Ce a transmis soția lui Cosmin Vîjeu după ce actorul și Adi Nartea au fost eliminați de la Asia Express. Unde se află cuplul acum
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
Când va fi pensionat Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Sean Diddy Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
fresh
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
închide