Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că este sezonul dovlecilor, unul dintre darurile toamnei, nu ezita să-i incluzi în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Una dintre rețetele de deserturi cu dovleac, foarte populară în bucătăria românească, este cea de ștrudel cu dovleac și nuci. Încearc-o și tu și cucerește-i pe cei dragi cu așa desert de toamnă aromat.

Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul amestecat cu nuci și scorțișoară completează armonios aluatul fraged / Shutterstock

Dovleacul, indiferent de tipul lui, oferă preparatelor atât gust cât și aromă deosebite, dar și o culoare cuceritoare. În plus, aduce și multiple beneficii asupra sănătății organismului. Dovleacul plăcintar este un adevărat superaliment.

Este bogat în: vitamina A, vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. În plus, dovleacul are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care doresc să mențină o dietă echilibrată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi dovleacul plăcintar

Dovleacul plăcintar este extrem de versatil și poate fi folosit într-o gamă largă de preparate. Din dovleac poți prepara deserturi, supe-creme, piureuri și garnituri, dar și salate și aperitive. Poate fi adăugat și în aluaturi dulci sau sărate pentru un plus de culoare, gust și consistență. Dovleacul se combină perfect cu condimente precum scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și cuișoarele pentru preparatele dulci, dar și cu rozmarinul, cimbrul și usturoiul pentru mâncăruri sărate.

Dovleacul plăcintar este un simbol al toamnei și al recoltei. În România, dovleacul se coace în cuptoare tradiționale sau se folosește în plăcintele de sărbătoare. Descoperă aici cum poți să faci cel mai bun dovleac copt la cuptor. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru ștrudel cu dovleac și nuci.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru ștrudel, care necesită un timp scurt de frământare, după care îl lași la odihnit, la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătești dovleacul și compoziția pentru umplutură.

Cum prepari aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci

Într-un ibric așezat pe flacăra aragazului pune apa cu uleiul și oțetul la încălzit. Nu fierbe lichidul, ci doar încălzește-l ușor. Într-un bol încăpător trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Adaugă câte puțin din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amesteci cu un tel sau o spatulă până când se formează aluatul.

Vei obține un aluat ușor ferm pe care îl mai frămânți puțin și pe masa presărată cu făină.

Pune aluatul înapoi în bol, acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l în frigider pentru cel puțin o oră.

Cum prepari umplutura pentru ștrudel

Secționează dovleacul în felii și curăță-le de semințele și de coajă, după care taie feliile de dovleac în cuburi micuțe. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Așteaptă să se topească untul și zahărul apoi adaugă cuburile de dovleac. Lasă-le să se caramelizeze pentru 10-12 minute, amestecându-le constant pentru o caramelizare uniformă.

Între timp, macină nuca și amestec-o cu pudra de scorțișoară. Adaugă acest amestec peste cuburile de dovleac. Așază un capac peste cratiță și lasă compoziția deoparte pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul dovleacului.

Cum formezi și coci ștrudel cu dovleac și nuci

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină faină și împarte-l în trei părți. Împarte și compoziția de dovleac cu nuci tot în trei părți.

Cu ajutorul sucitorului întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 35/50 cm. Folosește o pensulă de patiserie și unge foile de aluat cu unt topit  și răcit. Presară cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste foaia de aluat, apoi ruleaz-o strâns. Repetă procedeul și cu celelalte foi de aluat, apoi așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

După coacere, lasă-le să să se tempereze, decorează-le cu zahăr pudră, și porționează-le. Bucură-i pe cei dragi cu gustul delicios și parfumat al ștrudelului cu dovleac și nuci. Iar pentru data următoare când mai dorești un desert cu dovleac, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Citește și
Trei ștrudele cu dovleac
Galerie foto

Galerie foto

Porții de ștrudel cu dovleac și nuci
Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
+0
CELE MAI CITITE
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Porție de Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară pe o farfurie cu furculiță
Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
05:27
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
15 octombrie, 09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
15 octombrie, 06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
15 octombrie, 05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. Nu pot sta toată ziua
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: „Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări”
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: „Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări”
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
închide