Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că este sezonul dovlecilor, unul dintre darurile toamnei, nu ezita să-i incluzi în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Una dintre rețetele de deserturi cu dovleac, foarte populară în bucătăria românească, este cea de ștrudel cu dovleac și nuci. Încearc-o și tu și cucerește-i pe cei dragi cu așa desert de toamnă aromat.

Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul amestecat cu nuci și scorțișoară completează armonios aluatul fraged / Shutterstock

Dovleacul, indiferent de tipul lui, oferă preparatelor atât gust cât și aromă deosebite, dar și o culoare cuceritoare. În plus, aduce și multiple beneficii asupra sănătății organismului. Dovleacul plăcintar este un adevărat superaliment.

Este bogat în: vitamina A, vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. În plus, dovleacul are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care doresc să mențină o dietă echilibrată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi dovleacul plăcintar

Dovleacul plăcintar este extrem de versatil și poate fi folosit într-o gamă largă de preparate. Din dovleac poți prepara deserturi, supe-creme, piureuri și garnituri, dar și salate și aperitive. Poate fi adăugat și în aluaturi dulci sau sărate pentru un plus de culoare, gust și consistență. Dovleacul se combină perfect cu condimente precum scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și cuișoarele pentru preparatele dulci, dar și cu rozmarinul, cimbrul și usturoiul pentru mâncăruri sărate.

Dovleacul plăcintar este un simbol al toamnei și al recoltei. În România, dovleacul se coace în cuptoare tradiționale sau se folosește în plăcintele de sărbătoare. Descoperă aici cum poți să faci cel mai bun dovleac copt la cuptor. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru ștrudel cu dovleac și nuci.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru ștrudel, care necesită un timp scurt de frământare, după care îl lași la odihnit, la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătești dovleacul și compoziția pentru umplutură.

Cum prepari aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci

Într-un ibric așezat pe flacăra aragazului pune apa cu uleiul și oțetul la încălzit. Nu fierbe lichidul, ci doar încălzește-l ușor. Într-un bol încăpător trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Adaugă câte puțin din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amesteci cu un tel sau o spatulă până când se formează aluatul.

Vei obține un aluat ușor ferm pe care îl mai frămânți puțin și pe masa presărată cu făină.

Pune aluatul înapoi în bol, acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l în frigider pentru cel puțin o oră.

Cum prepari umplutura pentru ștrudel

Secționează dovleacul în felii și curăță-le de semințele și de coajă, după care taie feliile de dovleac în cuburi micuțe. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Așteaptă să se topească untul și zahărul apoi adaugă cuburile de dovleac. Lasă-le să se caramelizeze pentru 10-12 minute, amestecându-le constant pentru o caramelizare uniformă.

Între timp, macină nuca și amestec-o cu pudra de scorțișoară. Adaugă acest amestec peste cuburile de dovleac. Așază un capac peste cratiță și lasă compoziția deoparte pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul dovleacului.

Cum formezi și coci ștrudel cu dovleac și nuci

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină faină și împarte-l în trei părți. Împarte și compoziția de dovleac cu nuci tot în trei părți.

Cu ajutorul sucitorului întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 35/50 cm. Folosește o pensulă de patiserie și unge foile de aluat cu unt topit  și răcit. Presară cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste foaia de aluat, apoi ruleaz-o strâns. Repetă procedeul și cu celelalte foi de aluat, apoi așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

După coacere, lasă-le să să se tempereze, decorează-le cu zahăr pudră, și porționează-le. Bucură-i pe cei dragi cu gustul delicios și parfumat al ștrudelului cu dovleac și nuci. Iar pentru data următoare când mai dorești un desert cu dovleac, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Citește și
Trei ștrudele cu dovleac
Galerie foto

Galerie foto

Porții de ștrudel cu dovleac și nuci
Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
+0
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Galerie foto
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Tartă cu legume spiralate porționată
Galerie foto
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Marş la Moscova. Discursul lui Călin Georgescu, întrerupt de un protestatar furios la Alba Iulia
"Marş la Moscova". Discursul lui Călin Georgescu, întrerupt de un protestatar furios la Alba Iulia
"Marş la Moscova". Discursul lui Călin Georgescu, întrerupt de un protestatar furios la Alba Iulia
Afacerea în care Dan Șucu are pierderi de 33,3 milioane de euro. Raport fiscal dezastruos pentru român
Afacerea în care Dan Șucu are pierderi de 33,3 milioane de euro. Raport fiscal dezastruos pentru român
Afacerea în care Dan Șucu are pierderi de 33,3 milioane de euro. Raport fiscal dezastruos pentru român
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
închide