Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Pentru că este sezonul dovlecilor, unul dintre darurile toamnei, nu ezita să-i incluzi în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Una dintre rețetele de deserturi cu dovleac, foarte populară în bucătăria românească, este cea de ștrudel cu dovleac și nuci. Încearc-o și tu și cucerește-i pe cei dragi cu așa desert de toamnă aromat.
Galerie foto
Dovleacul, indiferent de tipul lui, oferă preparatelor atât gust cât și aromă deosebite, dar și o culoare cuceritoare. În plus, aduce și multiple beneficii asupra sănătății organismului. Dovleacul plăcintar este un adevărat superaliment.
Este bogat în: vitamina A, vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. În plus, dovleacul are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care doresc să mențină o dietă echilibrată.
Cum poți folosi dovleacul plăcintar
Dovleacul plăcintar este extrem de versatil și poate fi folosit într-o gamă largă de preparate. Din dovleac poți prepara deserturi, supe-creme, piureuri și garnituri, dar și salate și aperitive. Poate fi adăugat și în aluaturi dulci sau sărate pentru un plus de culoare, gust și consistență. Dovleacul se combină perfect cu condimente precum scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și cuișoarele pentru preparatele dulci, dar și cu rozmarinul, cimbrul și usturoiul pentru mâncăruri sărate.
Dovleacul plăcintar este un simbol al toamnei și al recoltei. În România, dovleacul se coace în cuptoare tradiționale sau se folosește în plăcintele de sărbătoare. Descoperă aici cum poți să faci cel mai bun dovleac copt la cuptor. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru ștrudel cu dovleac și nuci.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti aluatul pentru ștrudel, care necesită un timp scurt de frământare, după care îl lași la odihnit, la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătești dovleacul și compoziția pentru umplutură.
Cum prepari aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci
Într-un ibric așezat pe flacăra aragazului pune apa cu uleiul și oțetul la încălzit. Nu fierbe lichidul, ci doar încălzește-l ușor. Într-un bol încăpător trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Adaugă câte puțin din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amesteci cu un tel sau o spatulă până când se formează aluatul.
Vei obține un aluat ușor ferm pe care îl mai frămânți puțin și pe masa presărată cu făină.
Pune aluatul înapoi în bol, acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l în frigider pentru cel puțin o oră.
Cum prepari umplutura pentru ștrudel
Secționează dovleacul în felii și curăță-le de semințele și de coajă, după care taie feliile de dovleac în cuburi micuțe. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Așteaptă să se topească untul și zahărul apoi adaugă cuburile de dovleac. Lasă-le să se caramelizeze pentru 10-12 minute, amestecându-le constant pentru o caramelizare uniformă.
Între timp, macină nuca și amestec-o cu pudra de scorțișoară. Adaugă acest amestec peste cuburile de dovleac. Așază un capac peste cratiță și lasă compoziția deoparte pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul dovleacului.
Cum formezi și coci ștrudel cu dovleac și nuci
Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină faină și împarte-l în trei părți. Împarte și compoziția de dovleac cu nuci tot în trei părți.
Cu ajutorul sucitorului întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 35/50 cm. Folosește o pensulă de patiserie și unge foile de aluat cu unt topit și răcit. Presară cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste foaia de aluat, apoi ruleaz-o strâns. Repetă procedeul și cu celelalte foi de aluat, apoi așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.
După coacere, lasă-le să să se tempereze, decorează-le cu zahăr pudră, și porționează-le. Bucură-i pe cei dragi cu gustul delicios și parfumat al ștrudelului cu dovleac și nuci. Iar pentru data următoare când mai dorești un desert cu dovleac, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.
Galerie foto