Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că este sezonul dovlecilor, unul dintre darurile toamnei, nu ezita să-i incluzi în cât mai multe preparate, dulci sau sărate. Una dintre rețetele de deserturi cu dovleac, foarte populară în bucătăria românească, este cea de ștrudel cu dovleac și nuci. Încearc-o și tu și cucerește-i pe cei dragi cu așa desert de toamnă aromat.

Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Dovleacul amestecat cu nuci și scorțișoară completează armonios aluatul fraged / Shutterstock

Dovleacul, indiferent de tipul lui, oferă preparatelor atât gust cât și aromă deosebite, dar și o culoare cuceritoare. În plus, aduce și multiple beneficii asupra sănătății organismului. Dovleacul plăcintar este un adevărat superaliment.

Este bogat în: vitamina A, vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. În plus, dovleacul are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care doresc să mențină o dietă echilibrată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți folosi dovleacul plăcintar

Dovleacul plăcintar este extrem de versatil și poate fi folosit într-o gamă largă de preparate. Din dovleac poți prepara deserturi, supe-creme, piureuri și garnituri, dar și salate și aperitive. Poate fi adăugat și în aluaturi dulci sau sărate pentru un plus de culoare, gust și consistență. Dovleacul se combină perfect cu condimente precum scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și cuișoarele pentru preparatele dulci, dar și cu rozmarinul, cimbrul și usturoiul pentru mâncăruri sărate.

Dovleacul plăcintar este un simbol al toamnei și al recoltei. În România, dovleacul se coace în cuptoare tradiționale sau se folosește în plăcintele de sărbătoare. Descoperă aici cum poți să faci cel mai bun dovleac copt la cuptor. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru ștrudel cu dovleac și nuci.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru ștrudel, care necesită un timp scurt de frământare, după care îl lași la odihnit, la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătești dovleacul și compoziția pentru umplutură.

Cum prepari aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci

Într-un ibric așezat pe flacăra aragazului pune apa cu uleiul și oțetul la încălzit. Nu fierbe lichidul, ci doar încălzește-l ușor. Într-un bol încăpător trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Adaugă câte puțin din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amesteci cu un tel sau o spatulă până când se formează aluatul.

Vei obține un aluat ușor ferm pe care îl mai frămânți puțin și pe masa presărată cu făină.

Pune aluatul înapoi în bol, acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l în frigider pentru cel puțin o oră.

Cum prepari umplutura pentru ștrudel

Secționează dovleacul în felii și curăță-le de semințele și de coajă, după care taie feliile de dovleac în cuburi micuțe. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Așteaptă să se topească untul și zahărul apoi adaugă cuburile de dovleac. Lasă-le să se caramelizeze pentru 10-12 minute, amestecându-le constant pentru o caramelizare uniformă.

Între timp, macină nuca și amestec-o cu pudra de scorțișoară. Adaugă acest amestec peste cuburile de dovleac. Așază un capac peste cratiță și lasă compoziția deoparte pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul dovleacului.

Cum formezi și coci ștrudel cu dovleac și nuci

Înainte de a scoate aluatul de la rece pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină faină și împarte-l în trei părți. Împarte și compoziția de dovleac cu nuci tot în trei părți.

Cu ajutorul sucitorului întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 35/50 cm. Folosește o pensulă de patiserie și unge foile de aluat cu unt topit  și răcit. Presară cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste foaia de aluat, apoi ruleaz-o strâns. Repetă procedeul și cu celelalte foi de aluat, apoi așază rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

După coacere, lasă-le să să se tempereze, decorează-le cu zahăr pudră, și porționează-le. Bucură-i pe cei dragi cu gustul delicios și parfumat al ștrudelului cu dovleac și nuci. Iar pentru data următoare când mai dorești un desert cu dovleac, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Citește și
Trei ștrudele cu dovleac
Galerie foto

Galerie foto

Porții de ștrudel cu dovleac și nuci
Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie
+21
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie în bol, alături de o spatulă și un bol cu sare roz
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi
Estonian Kringel, o împletitură cu scorțișoară
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Galerie foto
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Fursecuri Angeliche decorate cu zahăr
Galerie foto
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
18 aprilie, 05:28
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
carne de miel pusă într-o tavă
17 aprilie, 05:21
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți 6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
17 aprilie, 05:15
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Drob fără greșeală: trucuri pentru un gust echilibrat și textură perfectă
Drob fără greșeală: trucuri pentru un gust echilibrat și textură perfectă
Drob fără greșeală: trucuri pentru un gust echilibrat și textură perfectă
Tradiții și obiceiuri în Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor, ziua tăcerii adânci înainte de Învierea Domnului
Tradiții și obiceiuri în Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor, ziua tăcerii adânci înainte de Învierea Domnului
Tradiții și obiceiuri în Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor, ziua tăcerii adânci înainte de Învierea Domnului
Milionarul român, şocat de moartea lui Aaron Boupendza! Mărturia dureroasă a acestuia. Unde s-au văzut
Milionarul român, şocat de moartea lui Aaron Boupendza! Mărturia dureroasă a acestuia. Unde s-au văzut
Milionarul român, şocat de moartea lui Aaron Boupendza! Mărturia dureroasă a acestuia. Unde s-au văzut
Rugăciune puternică pentru Vinerea Mare. Rugăciunea pe care să o rostești în cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor
Rugăciune puternică pentru Vinerea Mare. Rugăciunea pe care să o rostești în cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor
Rugăciune puternică pentru Vinerea Mare. Rugăciunea pe care să o rostești în cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor
Ana Maria Măriuța, de nerecunoscut, după ce a slăbit și și-a pus acid hialuronic în buze. Cum le răspunde celor care o critică
Ana Maria Măriuța, de nerecunoscut, după ce a slăbit și și-a pus acid hialuronic în buze. Cum le răspunde celor care o critică
Ana Maria Măriuța, de nerecunoscut, după ce a slăbit și și-a pus acid hialuronic în buze. Cum le răspunde celor care o critică
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Alexandra Stan a fost aspru criticată de fani. Ce a făcut artista pe autostradă: Nu știam
Alexandra Stan a fost aspru criticată de fani. Ce a făcut artista pe autostradă: „Nu știam”
Alexandra Stan a fost aspru criticată de fani. Ce a făcut artista pe autostradă: „Nu știam”
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe
Cât de mult pot contamina tocătoarele mâncarea. Ce substanțe chimice pot curăța eficient aceste suprafețe
fresh
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți

6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți

6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți

Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate

Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate

Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă

Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă

Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios

Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios

Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană

Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
închide