Tahini sau pastă de susan. Rețetă simplă, preparată în casă
Dacă obișnuiești să prepari rețeta de hummus oriental, probabil știi deja că unul dintre ingredientele principale este tahini sau pastă de susan. Se prepară foarte simplu și ușor în casă, după cum poți descoperi în rețeta prezentată mai jos.
Galerie foto
Tahini este denumirea unui preparat specific Orientului Mijlociu, care se prepară din semințe de susan. Se servește ca și garnitură sau ca sos pentru diferite preparate pe bază de carne și legume. Cel mai cunoscut preparat în care se folosește acest sos este hummus-ul. De fapt este nelipsit din acest preparat. Este al doilea ingredient de bază, după năut, care oferă gust și consistență hummus-ului. Această pastă de susan se prepară cu ușurință în propria bucătărie și oferă numeroase beneficii pentru organismul uman.
Semințele de susan sunt bogate în vitaminele din categoria B, vitamina C și vitamina E, care ajuta la funcționarea normală a organismului. Au un conținut bogat și în minerale precum potasiul, fosforul, magneziul, sodiul, fierul, zincul si manganul. Conțin o serie de proteine, fibre, dar și acizi grași esențiali.
Consumul semințelor de susan este benefic pentru reglarea digestiei și prevenirea constipației. De asemeni, poate contribui la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) si al trigliceridelor. Acest beneficiu se datorează conținutului de grăsimi polinesaturate si mononesaturate, dar și conținutului de magneziu, vitamina E si alți antioxidanți. În același timp, ajută si la reducerea tensiunii arteriale. Poți folosi semințele de susan în diferite preparate precum aperitivele, salatele sau aluaturile. Descoperă aici o rețetă de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru tahini sau pastă de susan.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti semințele de susan care necesită un timp scurt de prăjire, pentru a-și degaja aroma și uleiul. Ai nevoie pentru prepararea pastei sau sosului de susan de o tigaie, o spatulă și de un blender electric cu râșniță. Poți folosi o mașină de măcinat cafea sau nuci dacă nu deții un astfel de blender.
Cum prepari tahini sau pastă de susan
Pune semințele de susan într-o tigaie cu baza dublă și antiaderentă. Așază tigaia la foc mediu, și amestecă intens cu spatula, să nu se ardă semințele.
Coacerea semințelor necesită puțină atenție pentru că acestea se rumenesc rapid. Iar dacă se rumenesc în exces, vor oferi gust amărui pastei, ceea ce nu va fi plăcut. Rumenește semințele de susan pentru aproximativ 4-5 minute, amestecându-le continuu.
Imediat după rumenire macină semințele până când se transformă în pastă. Apoi transferă pasta de susan în recipientul unui blender electric, sau al unui mixer. Adaugă uleiul și amestecă energic până când obții un sos omogen și foarte consistent.
Dacă sosul este foarte consistent, îl mai poți dilua adăugând treptat câte puțin ulei.
Potrivește-i gustul cu sare și transferă delicioasa pastă tahini sau pastă de susan într-un borcan cu capac. Pune borcanul în frigider și îl poți păstra până la două săptămâni.
Atunci când folosești din pasta de susan, pe cea rămasă în borcan o nivelezi uniform și adaugi ulei deasupra. Acesta va crea o peliculă protectoare împotriva mucegaiului.
Descoperă și o rețetă de hummus de năut și linte, în care poți folosi delicioasa pastă de susan.
Galerie foto