Sosuri pentru salată. Rețete simple și rapide
Salata este o modalitate de a combina ingredientele proaspete cu arome îndrăznețe, mai ales dacă vrei să mănânci ceva ușor. Descoperă și tu câteva sosuri pentru salată. Rețetele sunt simple, rapide și ușor de preparat de orice începător în bucătărie.
Nu există o modalitate greșită de a face o salată. Poate fi foarte ușoară și sănătoasă sau decadentă. Sosul este cel care leagă totul și aduce armonie ingredientelor.
Pentru a te inspira puțin am adunat mai sosuri pentru salată. Unele sunt mai frecvent utilizate, iar altele oferă arome unice, dar toate merită încercate. Iată câteva sosuri pentru salată și când ar trebui să le folosești.
Sosuri pentru salată
Sosurile pentru salată se prepară simplu și rapid. Acestea nu au nevoie de multe ingrediente pentru a avea un gust delicios. În plus dau un plus de savoare salatei tale.
Ulei și oțet / Vinaigretă
De cele mai multe ori alegerea cea mai simplă este cea mai sigură. Această combinație clasică este una mai subtilă, lăsând să iasă în evidență celelalte arome.
O vinegretă este pur și simplu ulei și oțet. Cu toate acestea, poți deveni cât de creativ dorești și poți adăuga propria selecție de mirodenii și ierburi pentru a crea o variantă proprie.
Multe sosuri de salată conțin zahăr, așa că acesta este sosul de salată ideal pentru cei care nu prea au poftă de dulce. Mai poate fi folosit pentru a stropi mozzarella, legume fierte, legume crude, pâine și proteine.
Rețeta de vinegretă are un raport ulei-oțet de 3:1.
Sos franțuzesc
Acest sos conține ketchup, zahăr, oțet alb, ulei de măsline, semințe de țelină, pudră de chili, muștar uscat, praf de ceapă, boia de ardei și sare.
Dressingul franțuzesc este dulce și ușor acidulat, așa că trebuie adăugat la salate simple sau la legume cu pui trase la tigaie.
Caesar
Pentru a face un dressing Caesar ai nevoie de usturoi, gălbenușuri, suc de lămâie, muștar Dijon, sare, piper, ulei de măsline și anșoa. Este un dressing destul de simplu de făcut și poate fi adăugat într-o mulțime de preparate. Pe lângă salată se mai potrivește cu pâinea prăjită, carnea de pui sau pește.
Sos de muștar și miere
Sosul de muștar cu miere funcționează ca o glazură atât pentru salatele cu multe proteine, dar și pentru cele proaspete, de legume. Sosul poate fi folosit atât ca marinadă pentru proteine, cât și ca sos peste friptură.
Pentru a pregăti propriul sos de muștar cu miere, amestecă în părți egale miere și muștar cu oțet și ulei.
Sos ranch
Sosul ranch se face din smântână, maioneză, pătrunjel, coriandru și/sau mărar, arpagic, usturoi, suc de lămâie, sare și piper. Nu este cel mai rapid sos de salată, dar este complex și delicios.
Sos italian
Pentru sosul italian amestecă suc de lămâie, oțet de vin alb, muștar Dijon, miere, ulei și câteva ierburi, și anume pătrunjel proaspăt, oregano uscat și cimbru.
Acest dressing acidulat a fost de fapt inventat în Statele Unite, în Massachusetts, în 1941. Sosul italian este delicios turnat peste o salată verde cu ardei roșu, castraveți, morcovi mărunțiți și pui la grătar. Poate fi folosit și ca marinadă pentru pui, creveți sau tofu.
Tahini
Tahini este mai mult decât un dressing pentru salată. Se poate adăuga în mâncărurile cremoase vegane și umami.
Cu toate acestea, îi poți pune și puțin iaurt pentru a-l face mai bogat și mai complex. Sunt bucătari care adaugă și suc de lămâie, muștar Dijon, sirop de arțar și apă pentru a face un sos mai ușor.
Sos chili dulce
Sosul chili dulce se folosește pentru aripioare de pui, rulouri cu ouă și nuggets de pui. Oamenii folosesc o formă de sos iute din anul 7.000 î.Hr., potrivit Whalebone Magazine.
Aztecii îl foloseau în scopuri medicinale, dar și pentru gătit. Până în anul 1500 d.Hr., uleiul de chili era comun în Africa, Asia, Europa și Caraibe.
Sos blue cheese
Sosul de brânză albastră poate fi folosit pentru salate verzi, dar și pentru cele care conțin crutoane sau bacon. Sosul are în compoziție blue cheese, smântână, maioneză, suc de lămâie, sare și piper. Încearcă și rețeta de sos tzatziki. Este simplă și rapidă.
Sos rusesc
Dressingul rusesc se face din din maioneză, ketchup, gust și suc de lămâie. Este cremos, dulce și bogat. Se poate adăuga, de asemenea, hrean.
Deși poartă denumirea de „rusesc” nu a fost de fapt inventat în Rusia. Versiunea pe care o cunoaștem astăzi a fost creată de fapt în SUA. Se folosește la cartofi prăjiți, nuggets pui, mozzarella sticks și alte preparate prăjite.
Vinegretă cu oțet balsamic
Vinegreta balsamică este una dintre acele arome clasice care sunt versatile, dar subestimate. Poate fi adăugat în orice sos.
Ca sos de salată, vinegreta balsamică conține doar oțet balsamic, ulei de măsline, muștar de Dijon, miere și usturoi. Un strop de sare și piper face ca fiecare dintre arome să iasă mai mult în evidență.