Sosuri pentru salată. Rețete simple și rapide

Salata este o modalitate de a combina ingredientele proaspete cu arome îndrăznețe, mai ales dacă vrei să mănânci ceva ușor. Descoperă și tu câteva sosuri pentru salată. Rețetele sunt simple, rapide și ușor de preparat de orice începător în bucătărie.

Mai multe sosuri pentru salată puse pe un blat gri
Cele mai multe sosuri pentru salată pornesc de la ulei și oțet / Shutterstock

Nu există o modalitate greșită de a face o salată. Poate fi foarte ușoară și sănătoasă sau decadentă. Sosul este cel care leagă totul și aduce armonie ingredientelor.

Pentru a te inspira puțin am adunat mai sosuri pentru salată. Unele sunt mai frecvent utilizate, iar altele oferă arome unice, dar toate merită încercate. Iată câteva sosuri pentru salată și când ar trebui să le folosești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sosuri pentru salată

Sosurile pentru salată se prepară simplu și rapid. Acestea nu au nevoie de multe ingrediente pentru a avea un gust delicios. În plus dau un plus de savoare salatei tale.

Ulei și oțet / Vinaigretă

De cele mai multe ori alegerea cea mai simplă este cea mai sigură. Această combinație clasică este una mai subtilă, lăsând să iasă în evidență celelalte arome.

O vinegretă este pur și simplu ulei și oțet. Cu toate acestea, poți deveni cât de creativ dorești și poți adăuga propria selecție de mirodenii și ierburi pentru a crea o variantă proprie.

Multe sosuri de salată conțin zahăr, așa că acesta este sosul de salată ideal pentru cei care nu prea au poftă de dulce. Mai poate fi folosit pentru a stropi mozzarella, legume fierte, legume crude, pâine și proteine.

Rețeta de vinegretă are un raport ulei-oțet de 3:1.

Sos franțuzesc

Acest sos conține ketchup, zahăr, oțet alb, ulei de măsline, semințe de țelină, pudră de chili, muștar uscat, praf de ceapă, boia de ardei și sare.

Dressingul franțuzesc este dulce și ușor acidulat, așa că trebuie adăugat la salate simple sau la legume cu pui trase la tigaie.

Caesar

Pentru a face un dressing Caesar ai nevoie de usturoi, gălbenușuri, suc de lămâie, muștar Dijon, sare, piper, ulei de măsline și anșoa. Este un dressing destul de simplu de făcut și poate fi adăugat într-o mulțime de preparate. Pe lângă salată se mai potrivește cu pâinea prăjită, carnea de pui sau pește.

Sos de muștar și miere

Sosul de muștar cu miere funcționează ca o glazură atât pentru salatele cu multe proteine, dar și pentru cele proaspete, de legume. Sosul poate fi folosit atât ca marinadă pentru proteine, cât și ca sos peste friptură.

Pentru a pregăti propriul sos de muștar cu miere, amestecă în părți egale miere și muștar cu oțet și ulei.

Sos ranch

Sosul ranch se face din smântână, maioneză, pătrunjel, coriandru și/sau mărar, arpagic, usturoi, suc de lămâie, sare și piper. Nu este cel mai rapid sos de salată, dar este complex și delicios.

Sos italian

Pentru sosul italian amestecă suc de lămâie, oțet de vin alb, muștar Dijon, miere, ulei și câteva ierburi, și anume pătrunjel proaspăt, oregano uscat și cimbru.

Acest dressing acidulat a fost de fapt inventat în Statele Unite, în Massachusetts, în 1941. Sosul italian este delicios turnat peste o salată verde cu ardei roșu, castraveți, morcovi mărunțiți și pui la grătar. Poate fi folosit și ca marinadă pentru pui, creveți sau tofu.

Tahini

Tahini este mai mult decât un dressing pentru salată. Se poate adăuga în mâncărurile cremoase vegane și umami.

Cu toate acestea, îi poți pune și puțin iaurt pentru a-l face mai bogat și mai complex. Sunt bucătari care adaugă și suc de lămâie, muștar Dijon, sirop de arțar și apă pentru a face un sos mai ușor.

Sos chili dulce

Sosul chili dulce se folosește pentru aripioare de pui, rulouri cu ouă și nuggets de pui. Oamenii folosesc o formă de sos iute din anul 7.000 î.Hr., potrivit Whalebone Magazine.

Aztecii îl foloseau în scopuri medicinale, dar și pentru gătit. Până în anul 1500 d.Hr., uleiul de chili era comun în Africa, Asia, Europa și Caraibe.

Sos blue cheese

Sosul de brânză albastră poate fi folosit pentru salate verzi, dar și pentru cele care conțin crutoane sau bacon. Sosul are în compoziție blue cheese, smântână, maioneză, suc de lămâie, sare și piper. Încearcă și rețeta de sos tzatziki. Este simplă și rapidă.

Sos rusesc

Dressingul rusesc se face din din maioneză, ketchup, gust și suc de lămâie. Este cremos, dulce și bogat. Se poate adăuga, de asemenea, hrean.

Deși poartă denumirea de „rusesc” nu a fost de fapt inventat în Rusia. Versiunea pe care o cunoaștem astăzi a fost creată de fapt în SUA. Se folosește la cartofi prăjiți, nuggets pui, mozzarella sticks și alte preparate prăjite.

Vinegretă cu oțet balsamic

Vinegreta balsamică este una dintre acele arome clasice care sunt versatile, dar subestimate. Poate fi adăugat în orice sos.

Ca sos de salată, vinegreta balsamică conține doar oțet balsamic, ulei de măsline, muștar de Dijon, miere și usturoi. Un strop de sare și piper face ca fiecare dintre arome să iasă mai mult în evidență.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
salată de sfeclă
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
preparate rapide pentru vară puse pe o masă
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
închide