4 înlocuitori pentru tahini. Variante simple și rapide
Tahini este o pastă preparată din semințe de susan și folosită cu precădere în bucătăria din Orientul Mijlociu. Aceasta e folosită în special pentru humus, baba ganoush sau halva. Descoperă și tu 4 înlocuitori pentru tahini. Aceste variante sunt simple, rapide și accesibile.
Dacă îți place tahini sau dacă vrei să gătești preparate care îl au ca ingredient și nu ai la îndemână nu intra în panică. Poate fi înlocuit cu alte produse care are aromă și texturi apropiate. Evident, oricând ai timp poți să faci tahini în casă în cantități mai mari și să îl ții la frigider pentru atunci când ai nevoie.
Ține în casă semințe de susan și ori de câte ori ai nevoie de tahini prepară-l singură. Ai avantajul că acestea au un termen lung de valabilitate, așa încât nu îți faci probleme. Ideal este să îl păstrezi într-un loc întunecat, bine ventilat și răcoros.
4 înlocuitori pentru tahini
Vei mai avea nevoie de ulei, sare și un robot de bucătărie. Va trebui să prăjești semințele de susan într-o tigaie până când capătă o culoare maronie. Apoi, le lași să se răcească și le pui într-un robot de bucătărie împreună cu un ulei neutru – de struguri, Floarea-soarelui sau de măsline și sare.
Încearcă și rețeta de mutabal. Este simplă și ușor de preparat.
Pentru a face un borcan mic de tahini ai nevoie de aproximativ 140 g de semințe de susan, 2-4 linguri de ulei și un praf de sare. Dacă vrei ca pasta să fie mai groasă pui mai puțin ulei.
Unt de caju
Dintre toate tipurile de unt din nuci, cel de caju este cel mai potrivit pentru a înlocui pasta de tahini. Are o consistență moale și o aromă cu note ușor amare.
Poate substitui pasta de susan atât în preparate dulci, cât și sărate. Totuși, are un dezavantaj: este destul de scump. Folosește-l doar atunci când este neapărat necesar. În plus, dacă ai alergie la alune caută alte variante pentru a înlocui tahini.
Când ai timp, preapră și rețeta de hummus de casă. Este delicioasă și are o mulțime de nutrienți benefici pentru sănătate.
Unt de Floarea-soarelui
Untul de Floarea-soarelui este un bun înlocuitor pentru tahini. Poți face substituția în raport de 1:1 și are avantajul de a putea fi consumat și de persoanele care au alergie la alune. Pentru că are aceeași textură și un gust apropiat de cel al pastei de susan, untul de Floarea-soarelui poate fi folosit pentru orice rețetă care cere tahini.
Dacă nu ai unt de Floarea-soarelui îl poți face chiar tu punând semințe și puțin ulei într-un robot de bucătărie. Apoi le mixezi până când devin o pastă.
Dacă vrei să îi dai mai mult gust, poți să îl aromatizezi cu un cățel de usturoi sau ghimbir. Vei avea un sos delicios pentru legume, salate sau preparate din cereale.
Ulei de susan
Uleiul de susan nu are aceeași consistență ca tahini, însă vei avea exact gustul pe care îl cauți. Acesta este motivul pentru care nu trebuie folosit în cantitate mare, ci doar cât să aduci aroma de susan de care ai nevoie în preparatul tău.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc poate înlocui tahini în unele rețete, în special în sosuri și paste, datorită consistenței sale cremoase.
Din păcate nu are și aroma de susan, așa încât trebuie folosit cu măsură și doar atunci când nu mai ai nicio variantă. Pune puțin câte puțin, gustă din când în când până când obții rezultatul dorit.