Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Micul dejun poate fi și un desert delicios. O tartă cu afine și lămâie poate fi ceea ce ai nevoie pentru a-ți începe ziua într-un mod cât mai plăcut. Se prepară ușor și se potrivește perfect cu o cană de ceai.
Tarta cu afine și lămâie are o aromă foarte proaspătă. Ovăzul oferă o textură mai consistentă, care îi dă o consistență asemănătoare brioșei, iar iaurtul face aluatul umed. Combinația între dulceața afinelor și aciditatea lămâii creează un echilibru perfect de arome care va încânta papilele gustative ale tuturor.
Dacă vrei o variantă dietetică poți înlocui zahărul cu îndulcitori naturali cum ar fi eritritolul, stevia sau siropul de arțar. Asigură-te că ajustezi cantitățile pentru a menține echilibrul de arome.
În cazul în care vrei o variantă vegană pune în locul untului unt vegan sau cu ulei de cocos solidificat. În loc de oului poți folosi semințele de chia sau in măcinate amestecate cu apă. Iaurtul grecesc poate fi și el înlocuit cu el cu variante vegane.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se unge și se presară cu făină o tavă de tort cu diametrul de 22 cm. Se lasă deoparte.
Cum prepari rețeta de tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Se amestecă făina, ovăzul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un castron. Se lasă deoparte.
Se pune 120 g zahărul într-un castron. Se răzuiește fin coaja a 2 lămâi și se amestecă bine cu zahărul. Apoi se adaugă iaurtul, untul topit și oul. După aceea, se pune și sucul de la o lămâie. Se mixează bine pentru a se omogeniza. Apoi, se adaugă ingredientele uscate la amestecul umed și se amestecă bine.
Se pune jumatate din aluatul de prăjitură în tava pregătită, se întinde într-un strat uniform și se presară jumătate din cantitatea de afine. Se pune deasupra aluatul rămas și se întinde pentru a acoperi afinele. Se pun afinele rămase deasupra și se apasă ușor pentru a le împinge în aluat. Se presară deasupra o lingură de zahăr granulat.
Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 40-50 de minute dacă s-au folosit afine proaspete sau 50-60 de minute dacă au fost congelate. Apoi se lasă să se răcească în tavă timp de 10 minute.
Cum se servește tarta cu afine și lămâie
Dacă servești tarta cu afine și lămâie poți pune alături o lingură de smântână sau o cremă de vanilie. Dacă o alegi pentru desert, se potrivește o înghețată de vanilie sau de fructe de pădure, frișcă sau un sos de vanilie.
Cum se păstrează tarta cu afine și lămâie
Dacă tarta va fi consumată în aceeași zi, o poți păstra la temperatura camerei, acoperită ușor cu folie de aluminiu sau un capac de tort.
Tarta poate fi păstrată la frigider timp de până la 4-5 zile. Acoper-o bine cu folie alimentară pentru a preveni absorbția mirosurilor din frigider.
Tarta poate fi congelată pentru până la 2-3 luni. Înfășoar-o bine în folie alimentară și apoi într-o pungă de congelare. Pentru a servi, decongelează tarta în frigider peste noapte și reîncălzește-o ușor în cuptor dacă dorești să o servești caldă.