Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
Poate ți s-a întâmplat să faci prea multe prăjituri sau să fie nevoie să faci tortul cu câteva zile mai devreme înainte de momentul servirii. Poți să congelezi deserturile, însă trebuie să respecți câțiva pași pentru ca atunci când le dezgheți ca să fie la fel de moi și pufoase. Descoperă în cele ce urmează cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura.
Multe persoane se feresc să congeleze prăjiturile pentru că se tem că după decongelare nu vor mai avea nici același gust, nici aceeași consistență. Este o prejudecată care nu se aplică în practică.
Dacă sunt respectate câteva reguli pentru congelare nu există niciun motiv ca la dezghețare să ai un desert fad, cu o consistență nedefinită, potrivit WashingtonPost.com.
Reguli de congelare a prăjiturilor
Fie că vorbim despre pandișpan, prăjituri decorate, prăjituri nedecorate sau orice alt tip de desert regulile de congelare sunt la fel. Se lasă să se răcească complet după ce au fost scoase de la cuptor, se înfășoară în folie de plastic astfel încât să nu pătrundă niciun pic de aer și se pune la congelator.
Majoritatea rețetelor oferă sfaturi cu privire la congelarea prăjiturilor înainte de a fi decorate, așa că ar fi bine să le urmezi. Trebuie să ții cont și de faptul că nu toate tipurile de desert sunt potrivite pentru a fi congelate.
Cel mai bine se vor păstra cele care au o umiditate mai mare, cu un conținut mai mare de grăsimi. Carrot cake este un exemplu perfect. Checurile se păstrează și ele bine după decongelare. Pandișpanurile din albușuri pot deveni prea uscate după ce sunt scoase de la congelator, însă nu te panica. Își vor reveni.
Cum congelezi prăjiturile cu creme
Problemele apar atunci când vorbim despre crème. Unele dintre ele s-ar putea să nu mai aibă aceeași consistență ca înainte să le pui la congelator. Cremele de tip ganache nu trebuie congelate. Ciocolata se va decolora din cauza umidității și își va pierde din suplețe. Va avea același gust delicios, însă aspectul va lăsa de dorit.
În ceea ce privește cremele pentru décor, cele mai potrivite pentru congelare sunt cele pe bază de brânză. Ele se vor contracta și retracta odată cu prăjitura în timpul proceselor de congelare și decongelare. În plus, dacă se întâmplă să apară anumite defecte, ele pot fi ușor reparate cu ajutorul unei spatule încălzite. Cremele pe bază de unt se vot comporta la fel ca cele cu brânză.
Dacă faci prăjituri pe care le decorezi cu pastă de zahăr sau cu fondant trebuie să te gândești de două ori dacă le bagi la congelator. Dacă se întâmple să se crape crema, va fi mult mai complicat să o repari. Cel mai bine ar fi să pui la congelator tortul nedecorat. Cremele le poți adăuga înainte de servire.
Congelarea deserturilor cu fructe proaspete
În aceeași situație sunt fructele proaspete care odată scoase din congelator își pot schimba total aspectul. În plus, fructele de pădure decongelate vor lăsa peste tortul tău zeamă colorată care îi va schimba întregul aspect. Este recomandat să le adaugi înainte de servire pentru a evita orice fel de problemă.
Pentru cele mai bune rezultate este bine ca prăjiturile să stea cât mai puțin la temperatura camerei înainte să fie congelate. Dacă ai un desert cu décor și nu vrei să îl strici, pune-l la congelator pe o tavă cu hârtie de copt pentru 2-3 ore. După ce este bine înghețat înfășoară-l în folie alimentară.
Cât timp poți păstra prăjiturile la congelator
Pentru ca prăjiturile să își păstreze gustul, textura și consistența nu le ține la congelator mai mult de 3 luni. Oricum, cu cât le consumi mai repede cu atât gustul lor va fi mai proaspăt.
Când vine momentul să decongelezi prăjiturile pune-le în frigider având grijă ca restul alimentelor de acolo să fie acoperite.
Aluaturile au darul de a absorbi mirosurile din jur și nu vrei să mănânci un chec cu gust de mujdei de usturoi. Dacă ai congelat prăjiturile feliate și vrei la cină un desert, atunci poți să scoți o porție și să o lași la temperatura camerei pentru 30 de minute.