Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura

Poate ți s-a întâmplat să faci prea multe prăjituri sau să fie nevoie să faci tortul cu câteva zile mai devreme înainte de momentul servirii. Poți să congelezi deserturile, însă trebuie să respecți câțiva pași pentru ca atunci când le dezgheți ca să fie la fel de moi și pufoase. Descoperă în cele ce urmează cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura.

Pprăjitură pusă la congelator
Prăjiturile cu fructe proaspete sunt cel mai dificil de congelat / Profimedia Images

Multe persoane se feresc să congeleze prăjiturile pentru că se tem că după decongelare nu vor mai avea nici același gust, nici aceeași consistență. Este o prejudecată care nu se aplică în practică.

Dacă sunt respectate câteva reguli pentru congelare nu există niciun motiv ca la dezghețare să ai un desert fad, cu o consistență nedefinită, potrivit WashingtonPost.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli de congelare a prăjiturilor

Fie că vorbim despre pandișpan, prăjituri decorate, prăjituri nedecorate sau orice alt tip de desert regulile de congelare sunt la fel. Se lasă să se răcească complet după ce au fost scoase de la cuptor, se înfășoară în folie de plastic astfel încât să nu pătrundă niciun pic de aer și se pune la congelator.

Majoritatea rețetelor oferă sfaturi cu privire la congelarea prăjiturilor înainte de a fi decorate, așa că ar fi bine să le urmezi. Trebuie să ții cont și de faptul că nu toate tipurile de desert sunt potrivite pentru a fi congelate.

Cel mai bine se vor păstra cele care au o umiditate mai mare, cu un conținut mai mare de grăsimi. Carrot cake este un exemplu perfect. Checurile se păstrează și ele bine după decongelare. Pandișpanurile din albușuri pot deveni prea uscate după ce sunt scoase de la congelator, însă nu te panica. Își vor reveni.

Cum congelezi prăjiturile cu creme

Problemele apar atunci când vorbim despre crème. Unele dintre ele s-ar putea să nu mai aibă aceeași consistență ca înainte să le pui la congelator. Cremele de tip ganache nu trebuie congelate. Ciocolata se va decolora din cauza umidității și își va pierde din suplețe. Va avea același gust delicios, însă aspectul va lăsa de dorit.

În ceea ce privește cremele pentru décor, cele mai potrivite pentru congelare sunt cele pe bază de brânză. Ele se vor contracta și retracta odată cu prăjitura în timpul proceselor de congelare și decongelare. În plus, dacă se întâmplă să apară anumite defecte, ele pot fi ușor reparate cu ajutorul unei spatule încălzite. Cremele pe bază de unt se vot comporta la fel ca cele cu brânză.

Dacă faci prăjituri pe care le decorezi cu pastă de zahăr sau cu fondant trebuie să te gândești de două ori dacă le bagi la congelator. Dacă se întâmple să se crape crema, va fi mult mai complicat să o repari. Cel mai bine ar fi să pui la congelator tortul nedecorat. Cremele le poți adăuga înainte de servire.

Congelarea deserturilor cu fructe proaspete

În aceeași situație sunt fructele proaspete care odată scoase din congelator își pot schimba total aspectul. În plus, fructele de pădure decongelate vor lăsa peste tortul tău zeamă colorată care îi va schimba întregul aspect. Este recomandat să le adaugi înainte de servire pentru a evita orice fel de problemă.

Pentru cele mai bune rezultate este bine ca prăjiturile să stea cât mai puțin la temperatura camerei înainte să fie congelate. Dacă ai un desert cu décor și nu vrei să îl strici, pune-l la congelator pe o tavă cu hârtie de copt pentru 2-3 ore. După ce este bine înghețat înfășoară-l în folie alimentară.

Cât timp poți păstra prăjiturile la congelator

Pentru ca prăjiturile să își păstreze gustul, textura și consistența nu le ține la congelator mai mult de 3 luni. Oricum, cu cât le consumi mai repede cu atât gustul lor va fi mai proaspăt.

Când vine momentul să decongelezi prăjiturile pune-le în frigider având grijă ca restul alimentelor de acolo să fie acoperite.

Aluaturile au darul de a absorbi mirosurile din jur și nu vrei să mănânci un chec cu gust de mujdei de usturoi. Dacă ai congelat prăjiturile feliate și vrei la cină un desert, atunci poți să scoți o porție și să o lași la temperatura camerei pentru 30 de minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Supă de sfeclă roșie
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide