Tartă cu căpșuni și mentă. Desert simplu și rapid
Dacă ești în căutarea unei rețete simple dar delicioasă și spectaculoasă cu căpșuni, încearcă rețeta de tartă cu căpșuni și mentă. Te va surprinde maxim combinația aromelor, dar și gustul și aspectul deosebit al tartei.
Galerie foto
Căpșunile sunt primele fructe care se coc primăvara și care te ademenesc pe tarabele piețelor cu aroma lor irezistibilă. Te ademenesc și formele lor de inimioare, dar și culoarea roșie, plăcută ochiului. Sunt fructele cele mai des folosite în preparatele culinare, după mere, bineînțeles, care se găsesc din abundență, pe parcursul întregului an.
Din căpșuni poți prepara diferite rețete de gem și dulceață, compot, sirop, dar și lichior de căpșuni sau căpșunată. Ca și desert poți prepara mult adorata spumă de căpșuni, înghețată și mousse de căpșuni pe care îl folosești deseori și la torturi și prăjituri. Căpșunile pot fi incluse și în blaturi de prăjituri, dar și în diferite combinații de salate dulci sau sărate.
Descoperă aici și rețeta pentru înghețată cu căpșuni și cireșe, delicioasă și ușor de preparat. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru tartă cu căpșuni și mentă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin aducerea pe masa de lucru a ingredientelor pentru aluatul de tartă. Acesta este primul care se prepară și se va lăsa un timp scurt la odihnit. Compoziția de căpșuni cu mentă pentru umplutură o poți prepara în timp ce aluatul stă la relaxat.
Cum prepari aluatul pentru tartă cu căpșuni și mentă
Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea. Formează un loc adânc la mijlocul făinii, iar acolo pui un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecă bine și rapid aceste ingrediente cu vârfurile degetelor până vei obține un aluat sfărâmicios. Împachetează aluatul într-o folie alimentara și pune-l la rece pentru o oră.
Între timp, pregătește căpșunile pentru umplutură.
Clătește bine căpșunile cu apă rece, îndepărtează-le codițele și frunzele și taie-le în sferturi sau în jumătăți. Pune-le într-o crăticioară și adaugă peste ele zahărul și frunzele de mentă tocate cât mai fin. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe căpșunile amestecându-le ușor pentru a nu se strivi. Fierbe-le până când se diluează zahărul și se formează sirop.
Apoi adaugă amidonul și amestecă ușor pentru omogenizare. Ridică crăticioara de pe foc și lasă compoziția de căpșuni la răcit pentru a se hidrata amidonul.
Înainte de a scoate aluatul de la frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în două părți, dar nu egale. Cu aproximativ 2/3 din aluat îmbraci interiorul formei de tartă, iar din ce rămâne formezi un grilaj frumos deasupra tartei.
Cum formezi și coci tarta
Presară făină pe masa de lucru și întinde partea mare de aluat într-o foaie circulară. Rulează foaia de aluat pe sucitor și transfer-o în interiorul formei de copt. Îmbracă uniform interiorul formei cu aluatul de tartă și înțeapă-i baza din loc în loc cu o furculiță. În interiorul aluatului întinde compoziția de căpșuni cu amidon. Niveleaz-o uniform la suprafață.
Întinde și cealaltă parte de aluat pe masa presărată cu făină și taie fâșii de 5-6 mm din el. Din aceste fâșii de aluat formezi un grilaj deasupra căpșunilor.
Pune tava în cuptor și coace delicioasa tartă cu căpșuni și mentă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și porționeaz-o frumos. Răsfață papilele celor dragi cu bunătate de tartă aromată și frumos decorată.
Și dacă vei adora gustul căpșunilor în deserturi, pentru data viitoare îți recomandăm să încerci o rețetă de tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.
Galerie foto