Terci de ovăz: rețeta de bază

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Terciul de ovăz poate fi un mic dejun rapid și hrănitor. Intră în categoria ”confort food”—alimente care au anumită valoare sentimentală, cu conținut caloric mare, aport mare de carbohidrați și mod simplu de preparare. Te invităm să descoperi o rețetă simplă de terci de ovăz.

Terci de ovăz pus frumos în trei borcane și decorat cu fructe de pădure
Când faci terci de ovăz pune deasupra fructe pentru a-i da un gust savuros / Profimedia Images

Terciul este un preparat consumat de mii de ani, cu perioade în care a fost uitat și ani întregi în care a fost consumat obsesiv.

Chinezii aveau orezul fiert în apă acum 4500 de ani, în alte zone ale Asiei pentru prepararea terciului se folosea quinoa, iar în zona mediteraneană, Africa sau America de Sud se consumau diverse alte cereale. În mod practic terciul poate fi orice mâncare din cereale (ovăz, orez, grâu, mălai) fierte în apă sau lapte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Scurt istoric al terciului de ovăz

Terciul de ovăz este foarte popular în Regatul Unit al Marii Britanii, în special în Scoția. Aici, din rațiuni de climă, cele mai cultivate cereale au fost de-a lungul timpului ovăzul și orzul. Oamenii au găsit diverse soluții pentru a-l consuma, iar în secolul XVIII-lea terciul de ovăz era considerat mâncarea săracilor.

Astăzi, terciul de ovăz este consumat în mai multe zone ale lumii, iar rețeta simplă de acum sute de ani a fost îmbogățită pentru a-l face mai cremos, mai dulce. Încearcă și rețeta simplă pentru un mic dejun sănătos.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun fulgii de ovăz și apa într-o cratiță pe foc mediu. Se amestecă până se îngroașă terciul, având grijă să nu se lipească de cratiță. Terciul va fi gata în 3-4 minute.

Tips & Tricks

Terciul de ovăz de poate face și folosind lapte de vacă în loc de apă. Dacă vrei o variantă mai exotică, poți alege și lapte de cocos simplu.

Pentru a face terciul de ovăz mai cremos poți adăuga la final un cubuleț de unt cu 82% grăsime. După ce l-au pus amestecă până se omogenizează complet.

Dacă vrei să mănânci terciul de ovăz în loc de desert poți pune deasupra o lingură de dulceață, gem sau magiun. Ideal ar fi să alegi o variantă fără zahăr pentru ca preparatul rezultat să fie cu adevărat sănătos.

Mierea este un alt ingredient care completează terciul de ovăz.

Beneficiile consumului de ovăz

Ovăzul este una dintre cerealele cu cel mai mare aport de vitamine și minerale, proteine și antioxidanți.

100 g ovăz

  • Calorii:. 389
  • Proteine: 16,9 g
  • Carbohidrați: 66,3 g
  • Fibre: 10,6 g
  • Grăsimi: 6,9 g

Ovăzul este ideal pentru micul dejun pentru că are în compoziție atât glucide complexe cu absorbție rapidă, cât și cu absorbție lentă. Avantajul este că cele cu absorbție lentă sunt în cantitate mai mare astfel încât senzația de sațietate se păstrează pentru mai mult timp.

Un alt motiv de a include ovăzul în meniul tău pentru masa de dimineață este că are fibre solubile care te vor ajuta să ai o digestie foarte bună, dar ajută și la scăderea colesterolului, la creșterea producției de bilă și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Descoperă cum poți să pregătești rapid fulgii de ovăz.

Vitaminele și mineralele din ovăz

Ovăzul conține mangan, fosfor, cupru, vitamina B1, fier, seleniu, magneziu și zinc. Dacă nu te-am convins să consumi un bol de terci de ovăz la micul dejun ar trebui să știi că 100 de grame de ovăz au un conținut mai mare de fier decât al oricărui tip de carne.

În plus, combinația de vitamine și minerale din compoziția acestei cereale duce la întărirea sistemului imunitar.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Bol cu ciuperci în sos de smântână, alături de ciuperci proaspete
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție secționat în trei
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți din fulgi de ovăz cu mere puși într-un castron de lemn
Biscuiți cu fulgi de ovăz și mere. Rețeta cu 6 ingrediente
Biscuiți cu fulgi de ovăz și mere. Rețeta cu 6 ingrediente
Un bol plin cu fulgi de ovăz
Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice
Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice
terci de ovăz peste noapte la borcan
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Galette cu mere și căpșuni porționată pe o farfurie albă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...
Parteneri
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din Dansul Pasiunii. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
fresh
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
închide