Terci de ovăz: rețeta de bază

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Terciul de ovăz poate fi un mic dejun rapid și hrănitor. Intră în categoria ”confort food”—alimente care au anumită valoare sentimentală, cu conținut caloric mare, aport mare de carbohidrați și mod simplu de preparare. Te invităm să descoperi o rețetă simplă de terci de ovăz.

Terci de ovăz pus frumos în trei borcane și decorat cu fructe de pădure
Când faci terci de ovăz pune deasupra fructe pentru a-i da un gust savuros / Profimedia Images

Terciul este un preparat consumat de mii de ani, cu perioade în care a fost uitat și ani întregi în care a fost consumat obsesiv.

Chinezii aveau orezul fiert în apă acum 4500 de ani, în alte zone ale Asiei pentru prepararea terciului se folosea quinoa, iar în zona mediteraneană, Africa sau America de Sud se consumau diverse alte cereale. În mod practic terciul poate fi orice mâncare din cereale (ovăz, orez, grâu, mălai) fierte în apă sau lapte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Scurt istoric al terciului de ovăz

Terciul de ovăz este foarte popular în Regatul Unit al Marii Britanii, în special în Scoția. Aici, din rațiuni de climă, cele mai cultivate cereale au fost de-a lungul timpului ovăzul și orzul. Oamenii au găsit diverse soluții pentru a-l consuma, iar în secolul XVIII-lea terciul de ovăz era considerat mâncarea săracilor.

Astăzi, terciul de ovăz este consumat în mai multe zone ale lumii, iar rețeta simplă de acum sute de ani a fost îmbogățită pentru a-l face mai cremos, mai dulce. Încearcă și rețeta simplă pentru un mic dejun sănătos.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun fulgii de ovăz și apa într-o cratiță pe foc mediu. Se amestecă până se îngroașă terciul, având grijă să nu se lipească de cratiță. Terciul va fi gata în 3-4 minute.

Tips & Tricks

Terciul de ovăz de poate face și folosind lapte de vacă în loc de apă. Dacă vrei o variantă mai exotică, poți alege și lapte de cocos simplu.

Pentru a face terciul de ovăz mai cremos poți adăuga la final un cubuleț de unt cu 82% grăsime. După ce l-au pus amestecă până se omogenizează complet.

Dacă vrei să mănânci terciul de ovăz în loc de desert poți pune deasupra o lingură de dulceață, gem sau magiun. Ideal ar fi să alegi o variantă fără zahăr pentru ca preparatul rezultat să fie cu adevărat sănătos.

Mierea este un alt ingredient care completează terciul de ovăz.

Beneficiile consumului de ovăz

Ovăzul este una dintre cerealele cu cel mai mare aport de vitamine și minerale, proteine și antioxidanți.

100 g ovăz

  • Calorii:. 389
  • Proteine: 16,9 g
  • Carbohidrați: 66,3 g
  • Fibre: 10,6 g
  • Grăsimi: 6,9 g

Ovăzul este ideal pentru micul dejun pentru că are în compoziție atât glucide complexe cu absorbție rapidă, cât și cu absorbție lentă. Avantajul este că cele cu absorbție lentă sunt în cantitate mai mare astfel încât senzația de sațietate se păstrează pentru mai mult timp.

Un alt motiv de a include ovăzul în meniul tău pentru masa de dimineață este că are fibre solubile care te vor ajuta să ai o digestie foarte bună, dar ajută și la scăderea colesterolului, la creșterea producției de bilă și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Descoperă cum poți să pregătești rapid fulgii de ovăz.

Vitaminele și mineralele din ovăz

Ovăzul conține mangan, fosfor, cupru, vitamina B1, fier, seleniu, magneziu și zinc. Dacă nu te-am convins să consumi un bol de terci de ovăz la micul dejun ar trebui să știi că 100 de grame de ovăz au un conținut mai mare de fier decât al oricărui tip de carne.

În plus, combinația de vitamine și minerale din compoziția acestei cereale duce la întărirea sistemului imunitar.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un bol plin cu fulgi de ovăz
Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice
Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice
fursecuri cu fulgi de ovăzpe un platou de lemn
3 rețete cu fulgi de ovăz. Le poți prepara pentru orice masă a zilei
3 rețete cu fulgi de ovăz. Le poți prepara pentru orice masă a zilei
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
închide