Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice

Ovăzul este vedeta incontestabilă a primei mese din zi, mai ales dacă vrei să mănânci sănătos. Este atât de bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți încât cu greu poate fi egalat de alt aliment. În plus, fulgii de ovăz au un preț accesibil și îți asigură un grad de sațietate mare. Iată cum gătești cu fulgi de ovăz pentru a putea obține maximum de beneficii de la ei. Sfaturi simple și utile de la specialiști.

Un bol plin cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pot găti atât cu lapte vegetal, cât și cu cel de origine animală / Shutterstock

Dacă ai o pungă de fulgi de ovăz în dulapul din bucătărie și un iaurt în frigider poți considera că ai salvat micul-dejun. În mai puțin de un minut ai un preparat consistent gata de savurat.

În cazul în care vrei ceva mai elaborat, poți face un terci cald, dar nici acesta nu îți va lua mai mult de 5-10 minute.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum gătești cu fulgi de ovăz

Totuși, poți da greș. Orice preparat cu ovăz ai face trebuie să fie cremos, să aibă gust astfel încât să îl mănânci cu plăcere. Nu vei obține un mic-dejun ca la un restaurant cu stele Michelin, dar nici nu vrei un castron cu un amestec dens și gumos. Iată câteva sfaturi pentru a obține preparate din fulgi de ovăz delicioase.

Nu folosești tipul de fulgi de ovăz potrivit

Cu siguranță că te-ai simțit la un moment dat confuză în supermarket printre atâtea branduri care vând fulgi de ovăz. Primul pas este să le alegi pe cele care nu conțin altceva decât fulgi de ovăz.

Apoi trebuie să alegi între cele trei variante disponibile: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant. Cei mai puțini procesați sunt cei mari, însă va trebui să aștepți mai mult până se înmoaie. Cei instant vor fi gata în cel mai scurt timp.  

Vechimea fulgilor de ovăz

Odată ce te-ai hotărât ce tip de fulgi de ovăz vei face, este important să iei în considerare cât de proaspeți sunt. Nedeschisă, o cutie/pungă de orice fel de ovăz va fi bună de consum adesea între 1 și 2 ani. Odată ce ai deschis ambalajul ar trebui să îi folosești în decurs de 6 până la 12 luni pentru o aromă și prospețime maximă.

Dacă nu ești sigură când ai deschis punga cu fulgi de ovăz îți poți da seama dacă îi mai poți consuma mirosindu-i. Atunci când sunt vechi au tendința de a râncezi. Ovăzul proaspăt, în schimb, va avea o aromă neutră, cu note ușoare de nucă. Ovăzul mai vechi își va schimba atât culoarea, cât și aspectul.

Fulgii de ovăz ar trebui prăjiți

Multe tipuri diferite de cereale, de la quinoa la orz la semințe de susan, ar trebui trase la tigaie pentru câteva minute înainte de a fi folosite.

Vor fi gustoase și fără să treacă prin acest proces, dar vei observa o diferență delicioasă. Ovăzul prăjit are o aromă mult mai intensă, naturală de nucă. De asemenea, prăjirea oferă ovăzului mai multă fermitate, făcându-l mai crocant.

Procesul de prăjire este simplu. Fie pui fulgii pe o tavă de cuptor într-un strat subțire. Îi dai la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute, fie îi îi pui într-o tigaie neaderentă și îi lași până capătă o nuanță aurie.

Nu folosești un raport corect de fulgi de ovăz și lichid

Raportul corect este de 2:1, adică la 500 ml de lichid trebuie să pui 250 g de fulgi de ovăz. Totuși, dacă fulgii sunt foarte fini vor avea nevoie de o cantitate mai mică de lichid. De asemenea, contează și preferințele personale legate de consistența terciului de ovăz.

Nu folosi doar apă pentru fulgii de ovăz

Apa este cea mai la îndemână pentru a face terci de ovăz. Dacă vrei mai mult gust folosește lapte. Poate fi lapte de vacă, dar și pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau chiar cânepă. Pentru un gust și mai interesant poți să pui și suc de mere, de portocale, ceai sau chiar cafea.

Nu pui sare

Sarea joacă un rol esențial în orice preparat pentru că are rolul de potențiator de aromă. Nu trebuie să pui o cantitate mare, ci un praf este suficient. Este de ajuns pentru a scoate în evidență dulceața și bogăția aromelor și le leagă între ele, echilibrându-le.

Nu îndulcești preparatele din fugi de ovăz

Alegi să mănânci fulgi de ovăz pentru că vrei să ai un stil de viață sănătos și de aceea nu vrei să îi îndulcești. Totuși, nu te gândi doar la zahăr. Mai sunt o mulțime de ingrediente care au acest rol și nu au calorii sau nu îți aduc deservicii în ceea ce privești sănătatea. Poți să folosești stevia, sirop de arțar pur, mier sau necatar de agave.

Dacă alegi să gătești terci de ovăz cald pune îndulcitorii în ce îl pregătești pe foc și amestecă bine pentru a-l încorpora.

Lași terciul să clocotească

Poate dimineața nu ai timp să stai lângă aragaz să amesteci în oala cu terci. Totuși, dacă nu vrei ca acesta să aibă o textură ciudată sau, și mai rău, să se prindă de vas, trebuie să amesteci constant.

Unul dintre motive este că nu este indicat să înceapă să clocotească pentru că vei obține o pastă groasă, deloc apetisantă. Trebuie să fie întotdeauna sub punctul de fierbere, așa că focul trebuie să fie dat la minimum.

Nu folosești condimente

Un strop de scorțișoară poate transforma un preparat cu fulgi de ovăz dintr-unul banal într-unul delicios. Aceasta nu este singurul condiment pe care îl poți folosi.

Nucșoara este și ea o opțiune bună. Poți adăuga, de asemenea, cardamom, ghimbir, cuișoare măcinate, ienibahar și chiar condimente pentru plăcintă de dovleac la fulgii de ovăz gătiți.

Pentru ceva puțin diferit și neașteptat la micul-dejun poți lua în considerare și să condimentezi terciul de ovăz cu turmeric, cu amestec de condimente chai, cu anason măcinat, vanilie pudră, pudră de cacao sau chiar semințe de fenicul.

Nu uita că aromele lichide folosite la coacere pot fi, de asemenea, o modalitate minunată de a spori aroma unui bol de terci. Poți folosi o picătură sau două de extract de vanilie sau migdale, aromă de cafea sau alune sau chiar o cantitate mică de apă de trandafiri pentru a adăuga note dulci, florale și o aromă minunată și delicată de flori.

Pui fructele proaspete prea devreme

Chiar dacă dimineața te grăbești, cu terciul de ovăz trebuie să ai puțină răbdare. Dacă vrei să adaugi fructe proaspete este bine să o faci după ce preparatul ajunge aproape de temperatura camerei.

Altfel, fructele se vor găti și ele de la căldura emanată de terci. Se vor înmuia, căpătând o texură neplăcută.

Pui prea multe toppinguri

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri de preparate din fulgi de ovăz cu tot felul de toppinguri colorate, cu texturi interesante. În poze arată frumos, dar când vine vorba de mâncat s-ar putea să nu mai fie la fel de plăcut. În primul rând că nu vei mai simți gustul de ovăz.

Apoi, s-ar putea ca toate toppingurile pe care le adaugi să crească valoarea calorică atât de mult, încât după o perioadă să te întrebi nelămurită de ce ai luat kilograme în plus, deși ai mâncat sănătos.

Citește și
CELE MAI CITITE
De câte ori se poate refolosi uleiul
De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
Două pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur și castraveți murați
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Sarmale de post cu ciuperci, asezate într-un vas de tuci
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Muffins cu spanac și brânză sărată pe un platou și pe o farfurie cu furculiță
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Spumă de căpșuni cu frișcă în cană de sticlă
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
05:37
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
24 mai, 05:32
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
ciorbă de fasole de post
23 mai, 06:22
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Porție de cremșnit cu căpșuni feliate în cremă
23 mai, 05:09
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Spumă de căpșuni cu frișcă în cană de sticlă
22 mai, 06:26
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Sarmale de post cu ciuperci, asezate într-un vas de tuci
21 mai, 06:02
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Muffins cu spanac și brânză sărată pe un platou și pe o farfurie cu furculiță
20 mai, 06:11
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Ouă pane, umplute cu ton și cremă de brânză, unul secționat pe un platou cu ridichi
20 mai, 05:45
Ouă pane, umplute cu ton și cremă de brânză Ouă pane, umplute cu ton și cremă de brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Cele mai surprinzătoare trucuri de frumusețe de pe TikTok: 7 care chiar funcționează
Cele mai surprinzătoare trucuri de frumusețe de pe TikTok: 7 care chiar funcționează
Cele mai surprinzătoare trucuri de frumusețe de pe TikTok: 7 care chiar funcționează
Ce a găsit o româncă în camera de hotel din Egipt după ce a lăsat bacșiș
Ce a găsit o româncă în camera de hotel din Egipt după ce a lăsat bacșiș
Ce a găsit o româncă în camera de hotel din Egipt după ce a lăsat bacșiș
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, decizie radicală! Ce a făcut alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, decizie radicală! Ce a făcut alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, decizie radicală! Ce a făcut alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 21. Echipa care a revendicat trofeul și marele premiu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 21. Echipa care a revendicat trofeul și marele premiu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 21. Echipa care a revendicat trofeul și marele premiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Un veteran de 98 de ani a distrus o mașină Tesla cu un tanc. Ce mesaj a vrut să îi transmită lui Elon Musk
Un veteran de 98 de ani a distrus o mașină Tesla cu un tanc. Ce mesaj a vrut să îi transmită lui Elon Musk
Un veteran de 98 de ani a distrus o mașină Tesla cu un tanc. Ce mesaj a vrut să îi transmită lui Elon Musk
Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale
Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale
Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale
Motivul pentru care părinții mileniali își doresc copii de succes. La ce concluzii au ajuns cercetătorii
Motivul pentru care părinții mileniali își doresc copii de succes. La ce concluzii au ajuns cercetătorii
Motivul pentru care părinții mileniali își doresc copii de succes. La ce concluzii au ajuns cercetătorii
Rihanna și-a etalat burtica de gravidă în timpul unei plimbări prin Cannes. Diva a atras toate privirile cu rochia sa mulată
Rihanna și-a etalat burtica de gravidă în timpul unei plimbări prin Cannes. Diva a atras toate privirile cu rochia sa mulată
Rihanna și-a etalat burtica de gravidă în timpul unei plimbări prin Cannes. Diva a atras toate privirile cu rochia sa mulată
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
fresh
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos

Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos

Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos

Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești

Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești

Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă

Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă

Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
închide