Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice

Ovăzul este vedeta incontestabilă a primei mese din zi, mai ales dacă vrei să mănânci sănătos. Este atât de bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți încât cu greu poate fi egalat de alt aliment. În plus, fulgii de ovăz au un preț accesibil și îți asigură un grad de sațietate mare. Iată cum gătești cu fulgi de ovăz pentru a putea obține maximum de beneficii de la ei. Sfaturi simple și utile de la specialiști.

Un bol plin cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pot găti atât cu lapte vegetal, cât și cu cel de origine animală / Shutterstock

Dacă ai o pungă de fulgi de ovăz în dulapul din bucătărie și un iaurt în frigider poți considera că ai salvat micul-dejun. În mai puțin de un minut ai un preparat consistent gata de savurat.

În cazul în care vrei ceva mai elaborat, poți face un terci cald, dar nici acesta nu îți va lua mai mult de 5-10 minute.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum gătești cu fulgi de ovăz

Totuși, poți da greș. Orice preparat cu ovăz ai face trebuie să fie cremos, să aibă gust astfel încât să îl mănânci cu plăcere. Nu vei obține un mic-dejun ca la un restaurant cu stele Michelin, dar nici nu vrei un castron cu un amestec dens și gumos. Iată câteva sfaturi pentru a obține preparate din fulgi de ovăz delicioase.

Nu folosești tipul de fulgi de ovăz potrivit

Cu siguranță că te-ai simțit la un moment dat confuză în supermarket printre atâtea branduri care vând fulgi de ovăz. Primul pas este să le alegi pe cele care nu conțin altceva decât fulgi de ovăz.

Apoi trebuie să alegi între cele trei variante disponibile: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant. Cei mai puțini procesați sunt cei mari, însă va trebui să aștepți mai mult până se înmoaie. Cei instant vor fi gata în cel mai scurt timp.  

Vechimea fulgilor de ovăz

Odată ce te-ai hotărât ce tip de fulgi de ovăz vei face, este important să iei în considerare cât de proaspeți sunt. Nedeschisă, o cutie/pungă de orice fel de ovăz va fi bună de consum adesea între 1 și 2 ani. Odată ce ai deschis ambalajul ar trebui să îi folosești în decurs de 6 până la 12 luni pentru o aromă și prospețime maximă.

Dacă nu ești sigură când ai deschis punga cu fulgi de ovăz îți poți da seama dacă îi mai poți consuma mirosindu-i. Atunci când sunt vechi au tendința de a râncezi. Ovăzul proaspăt, în schimb, va avea o aromă neutră, cu note ușoare de nucă. Ovăzul mai vechi își va schimba atât culoarea, cât și aspectul.

Fulgii de ovăz ar trebui prăjiți

Multe tipuri diferite de cereale, de la quinoa la orz la semințe de susan, ar trebui trase la tigaie pentru câteva minute înainte de a fi folosite.

Vor fi gustoase și fără să treacă prin acest proces, dar vei observa o diferență delicioasă. Ovăzul prăjit are o aromă mult mai intensă, naturală de nucă. De asemenea, prăjirea oferă ovăzului mai multă fermitate, făcându-l mai crocant.

Procesul de prăjire este simplu. Fie pui fulgii pe o tavă de cuptor într-un strat subțire. Îi dai la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute, fie îi îi pui într-o tigaie neaderentă și îi lași până capătă o nuanță aurie.

Nu folosești un raport corect de fulgi de ovăz și lichid

Raportul corect este de 2:1, adică la 500 ml de lichid trebuie să pui 250 g de fulgi de ovăz. Totuși, dacă fulgii sunt foarte fini vor avea nevoie de o cantitate mai mică de lichid. De asemenea, contează și preferințele personale legate de consistența terciului de ovăz.

Nu folosi doar apă pentru fulgii de ovăz

Apa este cea mai la îndemână pentru a face terci de ovăz. Dacă vrei mai mult gust folosește lapte. Poate fi lapte de vacă, dar și pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau chiar cânepă. Pentru un gust și mai interesant poți să pui și suc de mere, de portocale, ceai sau chiar cafea.

Nu pui sare

Sarea joacă un rol esențial în orice preparat pentru că are rolul de potențiator de aromă. Nu trebuie să pui o cantitate mare, ci un praf este suficient. Este de ajuns pentru a scoate în evidență dulceața și bogăția aromelor și le leagă între ele, echilibrându-le.

Nu îndulcești preparatele din fugi de ovăz

Alegi să mănânci fulgi de ovăz pentru că vrei să ai un stil de viață sănătos și de aceea nu vrei să îi îndulcești. Totuși, nu te gândi doar la zahăr. Mai sunt o mulțime de ingrediente care au acest rol și nu au calorii sau nu îți aduc deservicii în ceea ce privești sănătatea. Poți să folosești stevia, sirop de arțar pur, mier sau necatar de agave.

Dacă alegi să gătești terci de ovăz cald pune îndulcitorii în ce îl pregătești pe foc și amestecă bine pentru a-l încorpora.

Lași terciul să clocotească

Poate dimineața nu ai timp să stai lângă aragaz să amesteci în oala cu terci. Totuși, dacă nu vrei ca acesta să aibă o textură ciudată sau, și mai rău, să se prindă de vas, trebuie să amesteci constant.

Unul dintre motive este că nu este indicat să înceapă să clocotească pentru că vei obține o pastă groasă, deloc apetisantă. Trebuie să fie întotdeauna sub punctul de fierbere, așa că focul trebuie să fie dat la minimum.

Nu folosești condimente

Un strop de scorțișoară poate transforma un preparat cu fulgi de ovăz dintr-unul banal într-unul delicios. Aceasta nu este singurul condiment pe care îl poți folosi.

Nucșoara este și ea o opțiune bună. Poți adăuga, de asemenea, cardamom, ghimbir, cuișoare măcinate, ienibahar și chiar condimente pentru plăcintă de dovleac la fulgii de ovăz gătiți.

Pentru ceva puțin diferit și neașteptat la micul-dejun poți lua în considerare și să condimentezi terciul de ovăz cu turmeric, cu amestec de condimente chai, cu anason măcinat, vanilie pudră, pudră de cacao sau chiar semințe de fenicul.

Nu uita că aromele lichide folosite la coacere pot fi, de asemenea, o modalitate minunată de a spori aroma unui bol de terci. Poți folosi o picătură sau două de extract de vanilie sau migdale, aromă de cafea sau alune sau chiar o cantitate mică de apă de trandafiri pentru a adăuga note dulci, florale și o aromă minunată și delicată de flori.

Pui fructele proaspete prea devreme

Chiar dacă dimineața te grăbești, cu terciul de ovăz trebuie să ai puțină răbdare. Dacă vrei să adaugi fructe proaspete este bine să o faci după ce preparatul ajunge aproape de temperatura camerei.

Altfel, fructele se vor găti și ele de la căldura emanată de terci. Se vor înmuia, căpătând o texură neplăcută.

Pui prea multe toppinguri

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri de preparate din fulgi de ovăz cu tot felul de toppinguri colorate, cu texturi interesante. În poze arată frumos, dar când vine vorba de mâncat s-ar putea să nu mai fie la fel de plăcut. În primul rând că nu vei mai simți gustul de ovăz.

Apoi, s-ar putea ca toate toppingurile pe care le adaugi să crească valoarea calorică atât de mult, încât după o perioadă să te întrebi nelămurită de ce ai luat kilograme în plus, deși ai mâncat sănătos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
O farfurie pe care se află mai mulți mucenici moldovenești
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Cu ce poți înlocui mierea
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
06:59
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
mutabbal servită într-un bol alb
06:36
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Mâncare de spanac cu usturoi într-un bol, alături de lingură, o solniță și frunze de spanac
05:03
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
huevos rotos pus într-un bol de lemn
12 martie, 06:53
Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos
Paste carbonara fără smântână
12 martie, 05:18
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Friptură de porc la cuptor cu sos
11 martie, 11:46
Friptură de porc la cuptor cu sos. Rețeta cu care îți vei cuceri invitații Friptură de porc la cuptor cu sos. Rețeta cu care îți vei cuceri invitații
Pateuri cu ciuperci
11 martie, 08:28
Pateuri cu ciuperci. Rețeta delicioasă care te va cuceri pe loc Pateuri cu ciuperci. Rețeta delicioasă care te va cuceri pe loc
orez cu piept de pui la tigaie
10 martie, 09:16
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii vor pune punct unor situații conflictuale după 14 martie 2025. Universul le pregătește pentru următorul capitol din viața lor
3 zodii vor pune punct unor situații conflictuale după 14 martie 2025. Universul le pregătește pentru următorul capitol din viața lor
3 zodii vor pune punct unor situații conflictuale după 14 martie 2025. Universul le pregătește pentru următorul capitol din viața lor
El este jandarmul de 27 de ani, împuşcat mortal de un coleg la un exercițiu de trageri. Răzvan era subofiţer la Brigada Specială de Intervenţie
El este jandarmul de 27 de ani, împuşcat mortal de un coleg la un exercițiu de trageri. Răzvan era subofiţer la Brigada Specială de Intervenţie
El este jandarmul de 27 de ani, împuşcat mortal de un coleg la un exercițiu de trageri. Răzvan era subofiţer la Brigada Specială de Intervenţie
Ce pensie poate avea românul care aşteaptă încă milionul de euro! „Eu mai am o speranţă”
Ce pensie poate avea românul care aşteaptă încă milionul de euro! „Eu mai am o speranţă”
Ce pensie poate avea românul care aşteaptă încă milionul de euro! „Eu mai am o speranţă”
Chefi la cuțite, sezonul 15, 12 martie 2025. Cine a câștigat a treia amuletă. Ce concurenți i-au impresionat pe jurați
Chefi la cuțite, sezonul 15, 12 martie 2025. Cine a câștigat a treia amuletă. Ce concurenți i-au impresionat pe jurați
Chefi la cuțite, sezonul 15, 12 martie 2025. Cine a câștigat a treia amuletă. Ce concurenți i-au impresionat pe jurați
Actorul Burak Berkay Akgul din serialul Safir vorbește despre cel mai nou rol al său. Ce a dezvăluit actorul
Actorul Burak Berkay Akgul din serialul Safir vorbește despre cel mai nou rol al său. Ce a dezvăluit actorul
Actorul Burak Berkay Akgul din serialul Safir vorbește despre cel mai nou rol al său. Ce a dezvăluit actorul
Experții au descoperit sursa unui semnal spațial misterios. De unde ar fi provenit
Experții au descoperit sursa unui semnal spațial misterios. De unde ar fi provenit
Experții au descoperit sursa unui semnal spațial misterios. De unde ar fi provenit
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Simulare Evaluarea Națională 2025: calendar oficial și importanța pregătirii pentru examen
Simulare Evaluarea Națională 2025: calendar oficial și importanța pregătirii pentru examen
Simulare Evaluarea Națională 2025: calendar oficial și importanța pregătirii pentru examen
Justin Bieber a fost surprins fără pălărie în Beverly Hills, după zvonurile legate de un posibil transplant de păr
Justin Bieber a fost surprins fără pălărie în Beverly Hills, după zvonurile legate de un posibil transplant de păr
Justin Bieber a fost surprins fără pălărie în Beverly Hills, după zvonurile legate de un posibil transplant de păr
Când e bine să faci duș, dimineața sau seara? Ce recomandări fac medicii
Când e bine să faci duș, dimineața sau seara? Ce recomandări fac medicii
Când e bine să faci duș, dimineața sau seara? Ce recomandări fac medicii
fresh
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri

Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri

Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri

Pateuri cu ciuperci. Rețeta delicioasă care te va cuceri pe loc

Pateuri cu ciuperci. Rețeta delicioasă care te va cuceri pe loc

Friptură de porc la cuptor cu sos. Rețeta cu care îți vei cuceri invitații

Friptură de porc la cuptor cu sos. Rețeta cu care îți vei cuceri invitații

Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos

Huevos rotos. Rețeta unui preparat atât de simplu, dar foarte gustos

Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios

Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
închide