Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice
Ovăzul este vedeta incontestabilă a primei mese din zi, mai ales dacă vrei să mănânci sănătos. Este atât de bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți încât cu greu poate fi egalat de alt aliment. În plus, fulgii de ovăz au un preț accesibil și îți asigură un grad de sațietate mare. Iată cum gătești cu fulgi de ovăz pentru a putea obține maximum de beneficii de la ei. Sfaturi simple și utile de la specialiști.
Dacă ai o pungă de fulgi de ovăz în dulapul din bucătărie și un iaurt în frigider poți considera că ai salvat micul-dejun. În mai puțin de un minut ai un preparat consistent gata de savurat.
În cazul în care vrei ceva mai elaborat, poți face un terci cald, dar nici acesta nu îți va lua mai mult de 5-10 minute.
Cum gătești cu fulgi de ovăz
Totuși, poți da greș. Orice preparat cu ovăz ai face trebuie să fie cremos, să aibă gust astfel încât să îl mănânci cu plăcere. Nu vei obține un mic-dejun ca la un restaurant cu stele Michelin, dar nici nu vrei un castron cu un amestec dens și gumos. Iată câteva sfaturi pentru a obține preparate din fulgi de ovăz delicioase.
Nu folosești tipul de fulgi de ovăz potrivit
Cu siguranță că te-ai simțit la un moment dat confuză în supermarket printre atâtea branduri care vând fulgi de ovăz. Primul pas este să le alegi pe cele care nu conțin altceva decât fulgi de ovăz.
Apoi trebuie să alegi între cele trei variante disponibile: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant. Cei mai puțini procesați sunt cei mari, însă va trebui să aștepți mai mult până se înmoaie. Cei instant vor fi gata în cel mai scurt timp.
Vechimea fulgilor de ovăz
Odată ce te-ai hotărât ce tip de fulgi de ovăz vei face, este important să iei în considerare cât de proaspeți sunt. Nedeschisă, o cutie/pungă de orice fel de ovăz va fi bună de consum adesea între 1 și 2 ani. Odată ce ai deschis ambalajul ar trebui să îi folosești în decurs de 6 până la 12 luni pentru o aromă și prospețime maximă.
Dacă nu ești sigură când ai deschis punga cu fulgi de ovăz îți poți da seama dacă îi mai poți consuma mirosindu-i. Atunci când sunt vechi au tendința de a râncezi. Ovăzul proaspăt, în schimb, va avea o aromă neutră, cu note ușoare de nucă. Ovăzul mai vechi își va schimba atât culoarea, cât și aspectul.
Fulgii de ovăz ar trebui prăjiți
Multe tipuri diferite de cereale, de la quinoa la orz la semințe de susan, ar trebui trase la tigaie pentru câteva minute înainte de a fi folosite.
Vor fi gustoase și fără să treacă prin acest proces, dar vei observa o diferență delicioasă. Ovăzul prăjit are o aromă mult mai intensă, naturală de nucă. De asemenea, prăjirea oferă ovăzului mai multă fermitate, făcându-l mai crocant.
Procesul de prăjire este simplu. Fie pui fulgii pe o tavă de cuptor într-un strat subțire. Îi dai la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute, fie îi îi pui într-o tigaie neaderentă și îi lași până capătă o nuanță aurie.
Nu folosești un raport corect de fulgi de ovăz și lichid
Raportul corect este de 2:1, adică la 500 ml de lichid trebuie să pui 250 g de fulgi de ovăz. Totuși, dacă fulgii sunt foarte fini vor avea nevoie de o cantitate mai mică de lichid. De asemenea, contează și preferințele personale legate de consistența terciului de ovăz.
Nu folosi doar apă pentru fulgii de ovăz
Apa este cea mai la îndemână pentru a face terci de ovăz. Dacă vrei mai mult gust folosește lapte. Poate fi lapte de vacă, dar și pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau chiar cânepă. Pentru un gust și mai interesant poți să pui și suc de mere, de portocale, ceai sau chiar cafea.
Nu pui sare
Sarea joacă un rol esențial în orice preparat pentru că are rolul de potențiator de aromă. Nu trebuie să pui o cantitate mare, ci un praf este suficient. Este de ajuns pentru a scoate în evidență dulceața și bogăția aromelor și le leagă între ele, echilibrându-le.
Nu îndulcești preparatele din fugi de ovăz
Alegi să mănânci fulgi de ovăz pentru că vrei să ai un stil de viață sănătos și de aceea nu vrei să îi îndulcești. Totuși, nu te gândi doar la zahăr. Mai sunt o mulțime de ingrediente care au acest rol și nu au calorii sau nu îți aduc deservicii în ceea ce privești sănătatea. Poți să folosești stevia, sirop de arțar pur, mier sau necatar de agave.
Dacă alegi să gătești terci de ovăz cald pune îndulcitorii în ce îl pregătești pe foc și amestecă bine pentru a-l încorpora.
Lași terciul să clocotească
Poate dimineața nu ai timp să stai lângă aragaz să amesteci în oala cu terci. Totuși, dacă nu vrei ca acesta să aibă o textură ciudată sau, și mai rău, să se prindă de vas, trebuie să amesteci constant.
Unul dintre motive este că nu este indicat să înceapă să clocotească pentru că vei obține o pastă groasă, deloc apetisantă. Trebuie să fie întotdeauna sub punctul de fierbere, așa că focul trebuie să fie dat la minimum.
Nu folosești condimente
Un strop de scorțișoară poate transforma un preparat cu fulgi de ovăz dintr-unul banal într-unul delicios. Aceasta nu este singurul condiment pe care îl poți folosi.
Nucșoara este și ea o opțiune bună. Poți adăuga, de asemenea, cardamom, ghimbir, cuișoare măcinate, ienibahar și chiar condimente pentru plăcintă de dovleac la fulgii de ovăz gătiți.
Pentru ceva puțin diferit și neașteptat la micul-dejun poți lua în considerare și să condimentezi terciul de ovăz cu turmeric, cu amestec de condimente chai, cu anason măcinat, vanilie pudră, pudră de cacao sau chiar semințe de fenicul.
Nu uita că aromele lichide folosite la coacere pot fi, de asemenea, o modalitate minunată de a spori aroma unui bol de terci. Poți folosi o picătură sau două de extract de vanilie sau migdale, aromă de cafea sau alune sau chiar o cantitate mică de apă de trandafiri pentru a adăuga note dulci, florale și o aromă minunată și delicată de flori.
Pui fructele proaspete prea devreme
Chiar dacă dimineața te grăbești, cu terciul de ovăz trebuie să ai puțină răbdare. Dacă vrei să adaugi fructe proaspete este bine să o faci după ce preparatul ajunge aproape de temperatura camerei.
Altfel, fructele se vor găti și ele de la căldura emanată de terci. Se vor înmuia, căpătând o texură neplăcută.
Pui prea multe toppinguri
Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri de preparate din fulgi de ovăz cu tot felul de toppinguri colorate, cu texturi interesante. În poze arată frumos, dar când vine vorba de mâncat s-ar putea să nu mai fie la fel de plăcut. În primul rând că nu vei mai simți gustul de ovăz.
Apoi, s-ar putea ca toate toppingurile pe care le adaugi să crească valoarea calorică atât de mult, încât după o perioadă să te întrebi nelămurită de ce ai luat kilograme în plus, deși ai mâncat sănătos.