Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice

Ovăzul este vedeta incontestabilă a primei mese din zi, mai ales dacă vrei să mănânci sănătos. Este atât de bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți încât cu greu poate fi egalat de alt aliment. În plus, fulgii de ovăz au un preț accesibil și îți asigură un grad de sațietate mare. Iată cum gătești cu fulgi de ovăz pentru a putea obține maximum de beneficii de la ei. Sfaturi simple și utile de la specialiști.

Un bol plin cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pot găti atât cu lapte vegetal, cât și cu cel de origine animală / Shutterstock

Dacă ai o pungă de fulgi de ovăz în dulapul din bucătărie și un iaurt în frigider poți considera că ai salvat micul-dejun. În mai puțin de un minut ai un preparat consistent gata de savurat.

În cazul în care vrei ceva mai elaborat, poți face un terci cald, dar nici acesta nu îți va lua mai mult de 5-10 minute.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum gătești cu fulgi de ovăz

Totuși, poți da greș. Orice preparat cu ovăz ai face trebuie să fie cremos, să aibă gust astfel încât să îl mănânci cu plăcere. Nu vei obține un mic-dejun ca la un restaurant cu stele Michelin, dar nici nu vrei un castron cu un amestec dens și gumos. Iată câteva sfaturi pentru a obține preparate din fulgi de ovăz delicioase.

Nu folosești tipul de fulgi de ovăz potrivit

Cu siguranță că te-ai simțit la un moment dat confuză în supermarket printre atâtea branduri care vând fulgi de ovăz. Primul pas este să le alegi pe cele care nu conțin altceva decât fulgi de ovăz.

Apoi trebuie să alegi între cele trei variante disponibile: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant. Cei mai puțini procesați sunt cei mari, însă va trebui să aștepți mai mult până se înmoaie. Cei instant vor fi gata în cel mai scurt timp.  

Vechimea fulgilor de ovăz

Odată ce te-ai hotărât ce tip de fulgi de ovăz vei face, este important să iei în considerare cât de proaspeți sunt. Nedeschisă, o cutie/pungă de orice fel de ovăz va fi bună de consum adesea între 1 și 2 ani. Odată ce ai deschis ambalajul ar trebui să îi folosești în decurs de 6 până la 12 luni pentru o aromă și prospețime maximă.

Dacă nu ești sigură când ai deschis punga cu fulgi de ovăz îți poți da seama dacă îi mai poți consuma mirosindu-i. Atunci când sunt vechi au tendința de a râncezi. Ovăzul proaspăt, în schimb, va avea o aromă neutră, cu note ușoare de nucă. Ovăzul mai vechi își va schimba atât culoarea, cât și aspectul.

Fulgii de ovăz ar trebui prăjiți

Multe tipuri diferite de cereale, de la quinoa la orz la semințe de susan, ar trebui trase la tigaie pentru câteva minute înainte de a fi folosite.

Vor fi gustoase și fără să treacă prin acest proces, dar vei observa o diferență delicioasă. Ovăzul prăjit are o aromă mult mai intensă, naturală de nucă. De asemenea, prăjirea oferă ovăzului mai multă fermitate, făcându-l mai crocant.

Procesul de prăjire este simplu. Fie pui fulgii pe o tavă de cuptor într-un strat subțire. Îi dai la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute, fie îi îi pui într-o tigaie neaderentă și îi lași până capătă o nuanță aurie.

Nu folosești un raport corect de fulgi de ovăz și lichid

Raportul corect este de 2:1, adică la 500 ml de lichid trebuie să pui 250 g de fulgi de ovăz. Totuși, dacă fulgii sunt foarte fini vor avea nevoie de o cantitate mai mică de lichid. De asemenea, contează și preferințele personale legate de consistența terciului de ovăz.

Nu folosi doar apă pentru fulgii de ovăz

Apa este cea mai la îndemână pentru a face terci de ovăz. Dacă vrei mai mult gust folosește lapte. Poate fi lapte de vacă, dar și pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau chiar cânepă. Pentru un gust și mai interesant poți să pui și suc de mere, de portocale, ceai sau chiar cafea.

Nu pui sare

Sarea joacă un rol esențial în orice preparat pentru că are rolul de potențiator de aromă. Nu trebuie să pui o cantitate mare, ci un praf este suficient. Este de ajuns pentru a scoate în evidență dulceața și bogăția aromelor și le leagă între ele, echilibrându-le.

Nu îndulcești preparatele din fugi de ovăz

Alegi să mănânci fulgi de ovăz pentru că vrei să ai un stil de viață sănătos și de aceea nu vrei să îi îndulcești. Totuși, nu te gândi doar la zahăr. Mai sunt o mulțime de ingrediente care au acest rol și nu au calorii sau nu îți aduc deservicii în ceea ce privești sănătatea. Poți să folosești stevia, sirop de arțar pur, mier sau necatar de agave.

Dacă alegi să gătești terci de ovăz cald pune îndulcitorii în ce îl pregătești pe foc și amestecă bine pentru a-l încorpora.

Lași terciul să clocotească

Poate dimineața nu ai timp să stai lângă aragaz să amesteci în oala cu terci. Totuși, dacă nu vrei ca acesta să aibă o textură ciudată sau, și mai rău, să se prindă de vas, trebuie să amesteci constant.

Unul dintre motive este că nu este indicat să înceapă să clocotească pentru că vei obține o pastă groasă, deloc apetisantă. Trebuie să fie întotdeauna sub punctul de fierbere, așa că focul trebuie să fie dat la minimum.

Nu folosești condimente

Un strop de scorțișoară poate transforma un preparat cu fulgi de ovăz dintr-unul banal într-unul delicios. Aceasta nu este singurul condiment pe care îl poți folosi.

Nucșoara este și ea o opțiune bună. Poți adăuga, de asemenea, cardamom, ghimbir, cuișoare măcinate, ienibahar și chiar condimente pentru plăcintă de dovleac la fulgii de ovăz gătiți.

Pentru ceva puțin diferit și neașteptat la micul-dejun poți lua în considerare și să condimentezi terciul de ovăz cu turmeric, cu amestec de condimente chai, cu anason măcinat, vanilie pudră, pudră de cacao sau chiar semințe de fenicul.

Nu uita că aromele lichide folosite la coacere pot fi, de asemenea, o modalitate minunată de a spori aroma unui bol de terci. Poți folosi o picătură sau două de extract de vanilie sau migdale, aromă de cafea sau alune sau chiar o cantitate mică de apă de trandafiri pentru a adăuga note dulci, florale și o aromă minunată și delicată de flori.

Pui fructele proaspete prea devreme

Chiar dacă dimineața te grăbești, cu terciul de ovăz trebuie să ai puțină răbdare. Dacă vrei să adaugi fructe proaspete este bine să o faci după ce preparatul ajunge aproape de temperatura camerei.

Altfel, fructele se vor găti și ele de la căldura emanată de terci. Se vor înmuia, căpătând o texură neplăcută.

Pui prea multe toppinguri

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri de preparate din fulgi de ovăz cu tot felul de toppinguri colorate, cu texturi interesante. În poze arată frumos, dar când vine vorba de mâncat s-ar putea să nu mai fie la fel de plăcut. În primul rând că nu vei mai simți gustul de ovăz.

Apoi, s-ar putea ca toate toppingurile pe care le adaugi să crească valoarea calorică atât de mult, încât după o perioadă să te întrebi nelămurită de ce ai luat kilograme în plus, deși ai mâncat sănătos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide