Cum gătești cu fulgi de ovăz. 11 sfaturi practice

Ovăzul este vedeta incontestabilă a primei mese din zi, mai ales dacă vrei să mănânci sănătos. Este atât de bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți încât cu greu poate fi egalat de alt aliment. În plus, fulgii de ovăz au un preț accesibil și îți asigură un grad de sațietate mare. Iată cum gătești cu fulgi de ovăz pentru a putea obține maximum de beneficii de la ei. Sfaturi simple și utile de la specialiști.

Un bol plin cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pot găti atât cu lapte vegetal, cât și cu cel de origine animală / Shutterstock

Dacă ai o pungă de fulgi de ovăz în dulapul din bucătărie și un iaurt în frigider poți considera că ai salvat micul-dejun. În mai puțin de un minut ai un preparat consistent gata de savurat.

În cazul în care vrei ceva mai elaborat, poți face un terci cald, dar nici acesta nu îți va lua mai mult de 5-10 minute.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum gătești cu fulgi de ovăz

Totuși, poți da greș. Orice preparat cu ovăz ai face trebuie să fie cremos, să aibă gust astfel încât să îl mănânci cu plăcere. Nu vei obține un mic-dejun ca la un restaurant cu stele Michelin, dar nici nu vrei un castron cu un amestec dens și gumos. Iată câteva sfaturi pentru a obține preparate din fulgi de ovăz delicioase.

Nu folosești tipul de fulgi de ovăz potrivit

Cu siguranță că te-ai simțit la un moment dat confuză în supermarket printre atâtea branduri care vând fulgi de ovăz. Primul pas este să le alegi pe cele care nu conțin altceva decât fulgi de ovăz.

Apoi trebuie să alegi între cele trei variante disponibile: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant. Cei mai puțini procesați sunt cei mari, însă va trebui să aștepți mai mult până se înmoaie. Cei instant vor fi gata în cel mai scurt timp.  

Vechimea fulgilor de ovăz

Odată ce te-ai hotărât ce tip de fulgi de ovăz vei face, este important să iei în considerare cât de proaspeți sunt. Nedeschisă, o cutie/pungă de orice fel de ovăz va fi bună de consum adesea între 1 și 2 ani. Odată ce ai deschis ambalajul ar trebui să îi folosești în decurs de 6 până la 12 luni pentru o aromă și prospețime maximă.

Dacă nu ești sigură când ai deschis punga cu fulgi de ovăz îți poți da seama dacă îi mai poți consuma mirosindu-i. Atunci când sunt vechi au tendința de a râncezi. Ovăzul proaspăt, în schimb, va avea o aromă neutră, cu note ușoare de nucă. Ovăzul mai vechi își va schimba atât culoarea, cât și aspectul.

Fulgii de ovăz ar trebui prăjiți

Multe tipuri diferite de cereale, de la quinoa la orz la semințe de susan, ar trebui trase la tigaie pentru câteva minute înainte de a fi folosite.

Vor fi gustoase și fără să treacă prin acest proces, dar vei observa o diferență delicioasă. Ovăzul prăjit are o aromă mult mai intensă, naturală de nucă. De asemenea, prăjirea oferă ovăzului mai multă fermitate, făcându-l mai crocant.

Procesul de prăjire este simplu. Fie pui fulgii pe o tavă de cuptor într-un strat subțire. Îi dai la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute, fie îi îi pui într-o tigaie neaderentă și îi lași până capătă o nuanță aurie.

Nu folosești un raport corect de fulgi de ovăz și lichid

Raportul corect este de 2:1, adică la 500 ml de lichid trebuie să pui 250 g de fulgi de ovăz. Totuși, dacă fulgii sunt foarte fini vor avea nevoie de o cantitate mai mică de lichid. De asemenea, contează și preferințele personale legate de consistența terciului de ovăz.

Nu folosi doar apă pentru fulgii de ovăz

Apa este cea mai la îndemână pentru a face terci de ovăz. Dacă vrei mai mult gust folosește lapte. Poate fi lapte de vacă, dar și pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau chiar cânepă. Pentru un gust și mai interesant poți să pui și suc de mere, de portocale, ceai sau chiar cafea.

Nu pui sare

Sarea joacă un rol esențial în orice preparat pentru că are rolul de potențiator de aromă. Nu trebuie să pui o cantitate mare, ci un praf este suficient. Este de ajuns pentru a scoate în evidență dulceața și bogăția aromelor și le leagă între ele, echilibrându-le.

Nu îndulcești preparatele din fugi de ovăz

Alegi să mănânci fulgi de ovăz pentru că vrei să ai un stil de viață sănătos și de aceea nu vrei să îi îndulcești. Totuși, nu te gândi doar la zahăr. Mai sunt o mulțime de ingrediente care au acest rol și nu au calorii sau nu îți aduc deservicii în ceea ce privești sănătatea. Poți să folosești stevia, sirop de arțar pur, mier sau necatar de agave.

Dacă alegi să gătești terci de ovăz cald pune îndulcitorii în ce îl pregătești pe foc și amestecă bine pentru a-l încorpora.

Lași terciul să clocotească

Poate dimineața nu ai timp să stai lângă aragaz să amesteci în oala cu terci. Totuși, dacă nu vrei ca acesta să aibă o textură ciudată sau, și mai rău, să se prindă de vas, trebuie să amesteci constant.

Unul dintre motive este că nu este indicat să înceapă să clocotească pentru că vei obține o pastă groasă, deloc apetisantă. Trebuie să fie întotdeauna sub punctul de fierbere, așa că focul trebuie să fie dat la minimum.

Nu folosești condimente

Un strop de scorțișoară poate transforma un preparat cu fulgi de ovăz dintr-unul banal într-unul delicios. Aceasta nu este singurul condiment pe care îl poți folosi.

Nucșoara este și ea o opțiune bună. Poți adăuga, de asemenea, cardamom, ghimbir, cuișoare măcinate, ienibahar și chiar condimente pentru plăcintă de dovleac la fulgii de ovăz gătiți.

Pentru ceva puțin diferit și neașteptat la micul-dejun poți lua în considerare și să condimentezi terciul de ovăz cu turmeric, cu amestec de condimente chai, cu anason măcinat, vanilie pudră, pudră de cacao sau chiar semințe de fenicul.

Nu uita că aromele lichide folosite la coacere pot fi, de asemenea, o modalitate minunată de a spori aroma unui bol de terci. Poți folosi o picătură sau două de extract de vanilie sau migdale, aromă de cafea sau alune sau chiar o cantitate mică de apă de trandafiri pentru a adăuga note dulci, florale și o aromă minunată și delicată de flori.

Pui fructele proaspete prea devreme

Chiar dacă dimineața te grăbești, cu terciul de ovăz trebuie să ai puțină răbdare. Dacă vrei să adaugi fructe proaspete este bine să o faci după ce preparatul ajunge aproape de temperatura camerei.

Altfel, fructele se vor găti și ele de la căldura emanată de terci. Se vor înmuia, căpătând o texură neplăcută.

Pui prea multe toppinguri

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri de preparate din fulgi de ovăz cu tot felul de toppinguri colorate, cu texturi interesante. În poze arată frumos, dar când vine vorba de mâncat s-ar putea să nu mai fie la fel de plăcut. În primul rând că nu vei mai simți gustul de ovăz.

Apoi, s-ar putea ca toate toppingurile pe care le adaugi să crească valoarea calorică atât de mult, încât după o perioadă să te întrebi nelămurită de ce ai luat kilograme în plus, deși ai mâncat sănătos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Afacerea cu care Mitică Dragomir a ajus la o avere de 100 de milioane de euro. Românii îi ştiu acum secretul
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Chec în două culori, cu cacao și vanilie
Chec în două culori, cu cacao și vanilie
Chec în două culori, cu cacao și vanilie
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide