10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023
Dieta sănătoasă este pe lista de dorințe a tuturor. Fie din rațiuni de sănătate, fie din dorința de a pierde câteva kilograme oamenii îți pun în minte țeluri legate de alimentație. Uneori planurile rămân doar pe listă pentru că sunt mult prea ambițioase și îi sperie pe mulți. Descoperă și tu 10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023.
Fie că vrei să îți crești imunitatea, să îți îmbunătățești starea generală de sănătate sau să arăți bine pe plajă la vară trebuie să ai o alimentație cât mai sănătoasă. Experții Forbes au făcut o listă cu 10 sfaturi de nutriție pe care să le urmezi în 2023 dacă vrei să te hrănești sănătos.
Sfaturi de nutriție de la specialiști
Dacă îți propui să mergi la sală în fiecare zi, deși până acum ai avut o viață sedentară sau să mănânci doar 1200-1300 de calorii zilnic, deși dieta ta era una hipercalorică s-ar putea să renunți încă din faza de plan. ”Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să renunți la mentalitatea de «totul sau nimic».
Puneți mai multe ținte mici, pe o perioadă mai lungă de timp care să te ajute să ajungi în cele din urmă la un scop mare”, explică Melina Jampolic, medic nutriționist din Consiliul de Sănătate al Forbes.
Atunci când vrei să schimbi modul în care mănânci nu face toate modificările într-o singură zi. Aceasta este rețeta sigură pentru abandonarea planului.
Stabilește câte un plan pentru fiecare săptămână și în felul acesta vei vedea că vei face lucrurile mult mai ușor. Evită sucurile acidulate, sucurile de fructe, preparatele fast-food și alimentele ultraprocesate în primă fază.
Umple farfuria cu fasole și legume cu frunze verzi
Fasolea de orice fel, dar și legumele verzi sunt alimente foarte dense din punct de vedere nutritiv, cu o mulțime de vitamine și minerale, cu fibre și proteine de calitate. Ar trebui să le consumi des, poate chiar zilnic. Vei observa nu doar că vei pierde în greutate, dar starea generală de sănătate ți se va îmbunătăți.
Fasolea este o sursă bună de fibre care ajută la scădere colesterolului, la echilibrarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățește sănătatea sistemului gastrointestinal. De asemenea, conțin magneziu care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Legumele cu frunze verzi au foarte puține calorii, iar consumul lor zilnic ajută la reducerea riscului de apariție a diabetului cu până la 14%. De asemenea, îmbunătățesc funcționarea creierului. Conțin betacaroten, vitamina K, magneziu, dar și alți fitonutrienți și antioxidanți.
Concentrează-te pe adăugarea de alimente
Una dintre țintele tale ar putea fi să consumi mult mai multe legume la fiecare masă a zilei. Poți începe dimineața cu o salată sau cu un smoothie. Alege-le pe cele care îți plac pentru că așa vei fi sigură că nu le vei cumpăra degeaba. Cu cât vei mânca mai multe legume, vei renunța ușor-ușor la alimentele bogate în grăsimi și zaharuri procesate.
Alege alimente cât mai colorate
Nu, nu ne referim la bomboane și alte dulciuri! Culorile trebuie să vină din fructe, legume, nuci, carne. Cu cât farfuria ta va fi mai colorată și mai apetisantă, cu atât vei mânca cu mai multă plăcere și te vei simți mai sătulă.
De asemenea, dă gust preparatelor cu condimente și elimină din cantitatea de sare pe care obișnuiai să o consumi. Descoperă și beneficiile ceaiului matcha.
În plus, poți înlocui orezul, pastele și alte surse de carbohidrați rafinați cu cereale integrale. Ovăzul este un super-aliment pe care ar trebui să îl consumi mult mai des și vei vedea în scurt timp schimbări în felul în care funcționează sistemul tău digestiv.
Consumă alimente bogate în potasiu
Nu te concentra foarte mult să scazi aportul de sodiu, decât dacă suferi de hipertensiune sau de boli de inimă.
În schimb încearcă să adaugi în alimentația ta, surse bune de potasiu care împreună cu sodiul ajută la menținerea unei stări optime a sistemului cardiovascular. Atâta timp cât între cele două elemente există un echilibru și organismul tău va funcționa corect.
Potasiul se găsește în cartofi, nucă de cocos, banane, fasole albă, curmale, scoici sau iaurt. Încearcă și rețeta de mâncare de fasole verde congelată.
Consumă cât mai multe legume și fructe
O dietă bazată pe vegetale—fructe, legume, salate, ierburi aromatice—aduce beneficii multiple sănătății tale.
Acestea ajută la scăderea riscului de diabet, de boli cardiovasculare, chiar și de cancere, spune Jeffery Landsman, medic specializat în medicina de familie și geriatrie. De asemenea, pentru că nu au un aport caloric mare, ajută și la scăderea în greutate.
Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, fructele, legumele și salatele ajută și la întărirea sistemului imunitar.
Planifică mesele
Cele mai greșite decizii legate de mâncare le iei atunci când te grăbești sau când mergi înfometată la cumpărături. Fă-ți timp și planifică meniul familiei pe o săptămână, luând în considerare toate mesele, chiar și gustările, dar și programul fiecăruia. De-abia apoi mergi la supermarket.
Când faci planul ia în considerare să ai o zi pe săptămână în care să nu mănânci deloc alimente de origine animală, dar stabilește-ți și o zi în care ”să trișezi”. Poate fi o prăjitură duminica sau o ieșire la pizza într-o seară în care știi că ai un program aglomerat și nu ai timp să gătești.
Concentrează-te pe sistemul imunitar
Dacă sistemul imunitar funcționează la parametrii optimi organismului tău îi va fi mai ușor să lupte cu toți posibilii agenți agresivi din exterior: virusuri, bacterii sau orice altceva încearcă să te îmbolnăvească.
Unul dintre elementele care susține buna funcționare a sistemului imunitar este alimentația sănătoasă. Renunță la tot ce înseamnă produse intens industrializate și consumă mai mult fructe, legume, cereale integrale, lactate, carne slabă și pește. De asemenea, somnul de calitate, un management al stresului și activitatea fizică moderată sunt parte integrantă a sistemului imunitar.
Încearcă dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este recunoscută a fi una dintre cele mai sănătoase din lume. Sute de studii i-au demonstrat eficacitatea în menținerea unui organism care funcționează la parametrii optimi.
Ajută la reducerea inflamației din corp care pe termen lung se traduce prin scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului, a bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv.
Înțelege care este efectul alimentelor asupra sănătății
Alimentele, la fel ca și medicamentele pe care le ingerăm, au efecte asupra microbiomului și pot influența sistemul imunitar.
”Ești ceea ce mănânci” este o expresie care are la bază mult adevăr. De exemplu, dacă obișnuiești să consumi cantități mari de zahăr rafinat acest lucru se observă cu ușurință. Nu doar silueta are de suferit, dar apar și inflamații care se traduc prin acnee, sebuum în exces, celulită.
Ai grijă de stomacul tău
O digestie bună înseamnă o stare de sănătate bună. De aceea, trebuie să consumi alimente care să o sprijine, nu să îngreuneze procesul.