10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023

Dieta sănătoasă este pe lista de dorințe a tuturor. Fie din rațiuni de sănătate, fie din dorința de a pierde câteva kilograme oamenii îți pun în minte țeluri legate de alimentație. Uneori planurile rămân doar pe listă pentru că sunt mult prea ambițioase și îi sperie pe mulți. Descoperă și tu 10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023.

Alimente care se află pe lista de sfaturi de nutriție ce alimente să mâncăm
Începe o alimentație sănătoasă cu pași mărunți / Profimedia Images

Fie că vrei să îți crești imunitatea, să îți îmbunătățești starea generală de sănătate sau să arăți bine pe plajă la vară trebuie să ai o alimentație cât mai sănătoasă. Experții Forbes au făcut o listă cu 10 sfaturi de nutriție pe care să le urmezi în 2023 dacă vrei să te hrănești sănătos.

Sfaturi de nutriție de la specialiști

Dacă îți propui să mergi la sală în fiecare zi, deși până acum ai avut o viață sedentară sau să mănânci doar 1200-1300 de calorii zilnic, deși dieta ta era una hipercalorică s-ar putea să renunți încă din faza de plan. ”Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să renunți la mentalitatea de «totul sau nimic».

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puneți mai multe ținte mici, pe o perioadă mai lungă de timp care să te ajute să ajungi în cele din urmă la un scop mare”, explică Melina Jampolic, medic nutriționist din Consiliul de Sănătate al Forbes.

Atunci când vrei să schimbi modul în care mănânci nu face toate modificările într-o singură zi. Aceasta este rețeta sigură pentru abandonarea planului.

Stabilește câte un plan pentru fiecare săptămână și în felul acesta vei vedea că vei face lucrurile mult mai ușor. Evită sucurile acidulate, sucurile de fructe, preparatele fast-food și alimentele ultraprocesate în primă fază.

Citește și

Umple farfuria cu fasole și legume cu frunze verzi

Fasolea de orice fel, dar și legumele verzi sunt alimente foarte dense din punct de vedere nutritiv, cu o mulțime de vitamine și minerale, cu fibre și proteine de calitate. Ar trebui să le consumi des, poate chiar zilnic. Vei observa nu doar că vei pierde în greutate, dar starea generală de sănătate ți se va îmbunătăți.

Fasolea este o sursă bună de fibre care ajută la scădere colesterolului, la echilibrarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățește sănătatea sistemului gastrointestinal. De asemenea, conțin magneziu care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Legumele cu frunze verzi au foarte puține calorii, iar consumul lor zilnic ajută la reducerea riscului de apariție a diabetului cu până la 14%. De asemenea, îmbunătățesc funcționarea creierului. Conțin betacaroten, vitamina K, magneziu, dar și alți fitonutrienți și antioxidanți.

Concentrează-te pe adăugarea de alimente

Una dintre țintele tale ar putea fi să consumi mult mai multe legume la fiecare masă a zilei. Poți începe dimineața cu o salată sau cu un smoothie. Alege-le pe cele care îți plac pentru că așa vei fi sigură că nu le vei cumpăra degeaba. Cu cât vei mânca mai multe legume, vei renunța ușor-ușor la alimentele bogate în grăsimi și zaharuri procesate.

Alege alimente cât mai colorate

Nu, nu ne referim la bomboane și alte dulciuri! Culorile trebuie să vină din fructe, legume, nuci, carne. Cu cât farfuria ta va fi mai colorată și mai apetisantă, cu atât vei mânca cu mai multă plăcere și te vei simți mai sătulă.

De asemenea, dă gust preparatelor cu condimente și elimină din cantitatea de sare pe care obișnuiai să o consumi. Descoperă și beneficiile ceaiului matcha.

În plus, poți înlocui orezul, pastele și alte surse de carbohidrați rafinați cu cereale integrale. Ovăzul este un super-aliment pe care ar trebui să îl consumi mult mai des și vei vedea în scurt timp schimbări în felul în care funcționează sistemul tău digestiv.

Consumă alimente bogate în potasiu

Nu te concentra foarte mult să scazi aportul de sodiu, decât dacă suferi de hipertensiune sau de boli de inimă.

În schimb încearcă să adaugi în alimentația ta, surse bune de potasiu care împreună cu sodiul ajută la menținerea unei stări optime a sistemului cardiovascular. Atâta timp cât între cele două elemente există un echilibru și organismul tău va funcționa corect.

Potasiul se găsește în cartofi, nucă de cocos, banane, fasole albă, curmale, scoici sau iaurt. Încearcă și rețeta de mâncare de fasole verde congelată.

Consumă cât mai multe legume și fructe

O dietă bazată pe vegetale—fructe, legume, salate, ierburi aromatice—aduce beneficii multiple sănătății tale.

Acestea ajută la scăderea riscului de diabet, de boli cardiovasculare, chiar și de cancere, spune Jeffery Landsman, medic specializat în medicina de familie și geriatrie. De asemenea, pentru că nu au un aport caloric mare, ajută și la scăderea în greutate.

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, fructele, legumele și salatele ajută și la întărirea sistemului imunitar.

Planifică mesele

Cele mai greșite decizii legate de mâncare le iei atunci când te grăbești sau când mergi înfometată la cumpărături. Fă-ți timp și planifică meniul familiei pe o săptămână, luând în considerare toate mesele, chiar și gustările, dar și programul fiecăruia. De-abia apoi mergi la supermarket.

Când faci planul ia în considerare să ai o zi pe săptămână în care să nu mănânci deloc alimente de origine animală, dar stabilește-ți și o zi în care ”să trișezi”. Poate fi o prăjitură duminica sau o ieșire la pizza într-o seară în care știi că ai un program aglomerat și nu ai timp să gătești.

Concentrează-te pe sistemul imunitar

Dacă sistemul imunitar funcționează la parametrii optimi organismului tău îi va fi mai ușor să lupte cu toți posibilii agenți agresivi din exterior: virusuri, bacterii sau orice altceva încearcă să te îmbolnăvească.

Unul dintre elementele care susține buna funcționare a sistemului imunitar este alimentația sănătoasă. Renunță la tot ce înseamnă produse intens industrializate și consumă mai mult fructe, legume, cereale integrale, lactate, carne slabă și pește. De asemenea, somnul de calitate, un management al stresului și activitatea fizică moderată sunt parte integrantă a sistemului imunitar.

Încearcă dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este recunoscută a fi una dintre cele mai sănătoase din lume. Sute de studii i-au demonstrat eficacitatea în menținerea unui organism care funcționează la parametrii optimi.

Ajută la reducerea inflamației din corp care pe termen lung se traduce prin scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului, a bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv.

Înțelege care este efectul alimentelor asupra sănătății

Alimentele, la fel ca și medicamentele pe care le ingerăm, au efecte asupra microbiomului și pot influența sistemul imunitar.

”Ești ceea ce mănânci” este o expresie care are la bază mult adevăr. De exemplu, dacă obișnuiești să consumi cantități mari de zahăr rafinat acest lucru se observă cu ușurință. Nu doar silueta are de suferit, dar apar și inflamații care se traduc prin acnee, sebuum în exces, celulită.

Ai grijă de stomacul tău

O digestie bună înseamnă o stare de sănătate bună. De aceea, trebuie să consumi alimente care să o sprijine, nu să îngreuneze procesul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune Degetele Verzi
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
închide