10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023

Dieta sănătoasă este pe lista de dorințe a tuturor. Fie din rațiuni de sănătate, fie din dorința de a pierde câteva kilograme oamenii îți pun în minte țeluri legate de alimentație. Uneori planurile rămân doar pe listă pentru că sunt mult prea ambițioase și îi sperie pe mulți. Descoperă și tu 10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023.

Alimente care se află pe lista de sfaturi de nutriție ce alimente să mâncăm
Începe o alimentație sănătoasă cu pași mărunți / Profimedia Images

Fie că vrei să îți crești imunitatea, să îți îmbunătățești starea generală de sănătate sau să arăți bine pe plajă la vară trebuie să ai o alimentație cât mai sănătoasă. Experții Forbes au făcut o listă cu 10 sfaturi de nutriție pe care să le urmezi în 2023 dacă vrei să te hrănești sănătos.

Sfaturi de nutriție de la specialiști

Dacă îți propui să mergi la sală în fiecare zi, deși până acum ai avut o viață sedentară sau să mănânci doar 1200-1300 de calorii zilnic, deși dieta ta era una hipercalorică s-ar putea să renunți încă din faza de plan. ”Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să renunți la mentalitatea de «totul sau nimic».

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puneți mai multe ținte mici, pe o perioadă mai lungă de timp care să te ajute să ajungi în cele din urmă la un scop mare”, explică Melina Jampolic, medic nutriționist din Consiliul de Sănătate al Forbes.

Atunci când vrei să schimbi modul în care mănânci nu face toate modificările într-o singură zi. Aceasta este rețeta sigură pentru abandonarea planului.

Stabilește câte un plan pentru fiecare săptămână și în felul acesta vei vedea că vei face lucrurile mult mai ușor. Evită sucurile acidulate, sucurile de fructe, preparatele fast-food și alimentele ultraprocesate în primă fază.

Citește și

Umple farfuria cu fasole și legume cu frunze verzi

Fasolea de orice fel, dar și legumele verzi sunt alimente foarte dense din punct de vedere nutritiv, cu o mulțime de vitamine și minerale, cu fibre și proteine de calitate. Ar trebui să le consumi des, poate chiar zilnic. Vei observa nu doar că vei pierde în greutate, dar starea generală de sănătate ți se va îmbunătăți.

Fasolea este o sursă bună de fibre care ajută la scădere colesterolului, la echilibrarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățește sănătatea sistemului gastrointestinal. De asemenea, conțin magneziu care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Legumele cu frunze verzi au foarte puține calorii, iar consumul lor zilnic ajută la reducerea riscului de apariție a diabetului cu până la 14%. De asemenea, îmbunătățesc funcționarea creierului. Conțin betacaroten, vitamina K, magneziu, dar și alți fitonutrienți și antioxidanți.

Concentrează-te pe adăugarea de alimente

Una dintre țintele tale ar putea fi să consumi mult mai multe legume la fiecare masă a zilei. Poți începe dimineața cu o salată sau cu un smoothie. Alege-le pe cele care îți plac pentru că așa vei fi sigură că nu le vei cumpăra degeaba. Cu cât vei mânca mai multe legume, vei renunța ușor-ușor la alimentele bogate în grăsimi și zaharuri procesate.

Alege alimente cât mai colorate

Nu, nu ne referim la bomboane și alte dulciuri! Culorile trebuie să vină din fructe, legume, nuci, carne. Cu cât farfuria ta va fi mai colorată și mai apetisantă, cu atât vei mânca cu mai multă plăcere și te vei simți mai sătulă.

De asemenea, dă gust preparatelor cu condimente și elimină din cantitatea de sare pe care obișnuiai să o consumi. Descoperă și beneficiile ceaiului matcha.

În plus, poți înlocui orezul, pastele și alte surse de carbohidrați rafinați cu cereale integrale. Ovăzul este un super-aliment pe care ar trebui să îl consumi mult mai des și vei vedea în scurt timp schimbări în felul în care funcționează sistemul tău digestiv.

Consumă alimente bogate în potasiu

Nu te concentra foarte mult să scazi aportul de sodiu, decât dacă suferi de hipertensiune sau de boli de inimă.

În schimb încearcă să adaugi în alimentația ta, surse bune de potasiu care împreună cu sodiul ajută la menținerea unei stări optime a sistemului cardiovascular. Atâta timp cât între cele două elemente există un echilibru și organismul tău va funcționa corect.

Potasiul se găsește în cartofi, nucă de cocos, banane, fasole albă, curmale, scoici sau iaurt. Încearcă și rețeta de mâncare de fasole verde congelată.

Consumă cât mai multe legume și fructe

O dietă bazată pe vegetale—fructe, legume, salate, ierburi aromatice—aduce beneficii multiple sănătății tale.

Acestea ajută la scăderea riscului de diabet, de boli cardiovasculare, chiar și de cancere, spune Jeffery Landsman, medic specializat în medicina de familie și geriatrie. De asemenea, pentru că nu au un aport caloric mare, ajută și la scăderea în greutate.

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, fructele, legumele și salatele ajută și la întărirea sistemului imunitar.

Planifică mesele

Cele mai greșite decizii legate de mâncare le iei atunci când te grăbești sau când mergi înfometată la cumpărături. Fă-ți timp și planifică meniul familiei pe o săptămână, luând în considerare toate mesele, chiar și gustările, dar și programul fiecăruia. De-abia apoi mergi la supermarket.

Când faci planul ia în considerare să ai o zi pe săptămână în care să nu mănânci deloc alimente de origine animală, dar stabilește-ți și o zi în care ”să trișezi”. Poate fi o prăjitură duminica sau o ieșire la pizza într-o seară în care știi că ai un program aglomerat și nu ai timp să gătești.

Concentrează-te pe sistemul imunitar

Dacă sistemul imunitar funcționează la parametrii optimi organismului tău îi va fi mai ușor să lupte cu toți posibilii agenți agresivi din exterior: virusuri, bacterii sau orice altceva încearcă să te îmbolnăvească.

Unul dintre elementele care susține buna funcționare a sistemului imunitar este alimentația sănătoasă. Renunță la tot ce înseamnă produse intens industrializate și consumă mai mult fructe, legume, cereale integrale, lactate, carne slabă și pește. De asemenea, somnul de calitate, un management al stresului și activitatea fizică moderată sunt parte integrantă a sistemului imunitar.

Încearcă dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este recunoscută a fi una dintre cele mai sănătoase din lume. Sute de studii i-au demonstrat eficacitatea în menținerea unui organism care funcționează la parametrii optimi.

Ajută la reducerea inflamației din corp care pe termen lung se traduce prin scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului, a bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv.

Înțelege care este efectul alimentelor asupra sănătății

Alimentele, la fel ca și medicamentele pe care le ingerăm, au efecte asupra microbiomului și pot influența sistemul imunitar.

”Ești ceea ce mănânci” este o expresie care are la bază mult adevăr. De exemplu, dacă obișnuiești să consumi cantități mari de zahăr rafinat acest lucru se observă cu ușurință. Nu doar silueta are de suferit, dar apar și inflamații care se traduc prin acnee, sebuum în exces, celulită.

Ai grijă de stomacul tău

O digestie bună înseamnă o stare de sănătate bună. De aceea, trebuie să consumi alimente care să o sprijine, nu să îngreuneze procesul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
persoana care folosește cuptorul cu microunde
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
pepeni murați la borcan
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Piure de bob uscat pe platou, cu ceapă roșie și lămâie
10 decembrie, 05:21
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
9 decembrie, 06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
persoana care folosește cuptorul cu microunde
9 decembrie, 05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
9 decembrie, 05:43
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie alături de o ceașcă cu cafea
8 decembrie, 07:03
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
Experţii dezvăluie ce a fost lumina misterioasă de pe cerul Tuzlei. Piloţii spun că nu au avut nimic pe radare
Experţii dezvăluie ce a fost lumina misterioasă de pe cerul Tuzlei. Piloţii spun că nu au avut nimic pe radare
Experţii dezvăluie ce a fost lumina misterioasă de pe cerul Tuzlei. Piloţii spun că nu au avut nimic pe radare
Ce mesaj a putut primi Corinna Schumacher de la bărbatul care a şantajat-o că publică imagini cu Michael Schumacher: „Să îi spuneţi asta!”
Ce mesaj a putut primi Corinna Schumacher de la bărbatul care a şantajat-o că publică imagini cu Michael Schumacher: „Să îi spuneţi asta!”
Ce mesaj a putut primi Corinna Schumacher de la bărbatul care a şantajat-o că publică imagini cu Michael Schumacher: „Să îi spuneţi asta!”
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Kate Cassidy i-a spus Te iubesc lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Kate Cassidy i-a spus „Te iubesc” lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Kate Cassidy i-a spus „Te iubesc” lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
fresh
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform

Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
închide