Cele mai bune rețete vegetariene din 2022. Inspiră-te din cele mai delicioase preparate
Fie că vrei să mănânci mai puțină carne, să incluzi în meniul tău mai multe legume sau să fii vegetariană poate fi descurajant să gătești în acest stil. Nu găsești inspirație pentru a integra în alimentația ta mai multe legume? Iată care au fost cele mai bune rețete vegetariene din 2022.
Rețetele vegetariene pot avea o aromă puternică, cu ingrediente parfumate, cum ar fi condimente, sosuri delicioase, pentru a pregăti mese delicioase și complete din punct de vedere nutritiv.
Cu doar puțină creativitate aceste rețete pot deveni mese de prânz sau cină. Sunt delicioase, ușor de făcut, bogate în vitamine și minerale și pot fi soluția pentru ca până și copiii să mănânce legume cu poftă.
Sos în 7 straturi
Sosul în 7 straturi poate fi un preparat perfect pentru o petrecere sau pentru o masă în familie. Se servește cu tortilla sau chipsuri de cartofi.
Ingrediente
- 450 g fasole din conservă
- 1 linguriță de chimen măcinat
- sare fină, după gust
- piper negru măcinat, după gust
- 1 kilogram avocado copt, tăiat la jumătate
- sucul de la o limetă
- 1 ardei jalapeño mic, tăiat mărunt
- 250 g smântână pentru gătit
- 1 linguriță de pudră de chili
- 80 g sos salsa
- 100 g brânză cheddar proaspăt rasă
- 100 g măsline negre feliate
- 1 ceapă verde, feliată subțire
- chipsuri de tortilla, pentru servire
Mod de preparare
Într-o caserolă se amestecă fasolea cu chimenul și se asezonează după gust cu sare și piper. Se întinde compoziția într-un strat uniform.
Într-un castron mediu, se zdrobește avocado cu o furculiță și se amestecă cu sucul de lămâie și jalapeño până se omogenizează. Se mai adaugă sare și piper dacă mai este nevoie. Se întinde un strat uniform peste fasole. Înceară și rețetele de avocado toast.
Într-un castron mic se amestecă smântâna cu pudra de chili până se combină uniform. Compoziția se pune deasupra amestecului de avocado și se întinde într-un strat uniform, având grijă să îl acopere complet. Se întinde salsa peste smântâna, se presară cu brânză mărunțită, apoi se pune un strat de măsline și ceapă verde. Se servește cu chipsuri de tortilla.
Chana masala
Chana masala este un preparat indian foarte aromat, care se poate servi și cu orez basmati simplu sau cu pâine naan, specific indiană. Este una dintre cele mai bune rețete vegetariene din 2022
Ingrediente
- 800 g năut conservat
- 3 cepe, tăiate în sferturi
- 3 căței de usturoi
- 5 cm de ghimbir
- 2-3 ardei iuți verzi, tocați grosier
- 1½ linguriță de unt ghee
- ½ linguriță de coriandru măcinat
- ½ linguriță de chimen măcinat
- ½ linguriță de pudră de chilli
- 1 linguriță de turmeric
- 1 linguriță de garam masala
- 1 ½ linguriță de pudră de amchoor
- 3 roșii medii tocate grosier
- sucul de la 1 lămâie
- frunze de coriandru proaspăt
Mod de preparare
Se scurge năutul, se adaugă într-o tigaie mare cu 400 ml apă și se asezonează. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se stinge focul și se lasă deoparte pentru ca aroma de năut să infuzeze apa.
Se amestecă ceapa cu usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute verde. Se topește untul ghee într-o cratiță mare, apoi se pune amestecul de ceapă cu un praf de sare și se lasă pe foc 8-10 minute, până se înmoaie.
Se încorporează condimentele și se mai lasă încă 3 minute, adăugând un strop de apă de năut pentru a nu se lipi de fundul cratiței. Se pun roșiile și încă puțină apă și se mai gătește timp de 5 minute, strivind roșiile cu o lingură pe măsură ce se înmoaie. Apoi se adaugă năutul, împreună cu apa în care a stat. Se fierbe 10 minute. Se condimentează, se adaugă sucul de lămâie. Se ia de pe foc și se presară cu coriandru.
Supă cremă de ciuperci
Supa cremă de ciuperci este o sursă bogată de proteine, cu o textură cremoasă și fină. Se poate servi simplă sau cu crutoane de pâine cu usturoi.
Ingrediente
- 300 g ciuperci brune
- 50 g unt nesărat
- 1 praz
- 1 ceapă medie
- 3 căni supă de legume
- 250 ml smântână de gătit
- ¼ linguriță de sare
- 1 praf de piper
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Între timp se curăță ciupercile, se pun pe o tavă de copt și se coc timp de 20 de minute.
Se toacă prazul și ceapa. Se călesc în unt aproximativ 4 minute. Apoi se adaugă supa, ciupercile și se mai lasă 5 minute. Se pune smântâna și se aduce la punctul de fierbere. Se oprește focul și, folosind un blender, se pasează până se omogenizează. Se gustă și se asezonează dacă mai este necesar. Se servește caldă.
Omletă cu năut, roșii și spanac
Dacă vrei o altă variantă de omletă o poți încerca pe cea din făină de năut. Poate fi potrivită și pentru cei care au alergie la ou sau care au o dietă vegană. Datorită gustului său a fost aleasă una dintre cele mai bune rețete vegetariene din 2022.
Ingrediente
Pentru umplutură
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- 200 g ciuperci tăiate și tocate
- 100 g spanac
- 120 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- 1/4 linguriță de sare fină
- 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
Pentru omlete
- 300 g făină de năut
- 2 linguri de drojdie inactivă
- 1/4 linguriță de sare fină
- 1/4 linguriță de turmeric măcinat
- 1/4 linguriță de praf de usturoi
- 1/4 linguriță de de bicarbonat de sodiu
- 160 ml lapte de ovăz, lapte de migdale sau alt lapte vegetal neîndulcit
- 2 lingurițe de oțet de mere
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
- pătrunjel și/sau mărar proaspăt tocat
Mod de preparare
Într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu, se încinge uleiul. Se pun ciupercile și se amestecă din când în când, până se rumenesc, aproximativ 5 minute.
Apoi se adaugă spanacul și roșiile și se amestecă până când spanacul se ofilește complet, aproximativ un minut. Se presară sare și piper, apoi se ia de pe foc, se transferă într-un bol și se șterge tigaia dacă este nevoie.
Într-un castron mare, se amestecă făina de năut, drojdia inactivă, sarea, turmericul, praful de usturoi și bicarbonatul de sodiu. Laptele laptele vegetal se amestecă cu oțetul, iar amestecul se toarnă încet în vasul cu amestecul de făină de năut, amestecând constant, până când se obține un aluat omogen. Se gustă și se asezonează cu mai multă sare după cum este necesar.
În aceeași tigaie se pune ulei și se lasă să se încingă. Se toarnă jumătate din aluat și se rotește imediat tigaia pentru a-i acoperi fundul. Se lasă până când omleta începe să se rumenească și este crocantă în partea de jos, aproximativ două minute.
Se adaugă jumătate din umplutură pe o parte a omletei, apoi se pliază cealaltă parte a omletei peste umplutură. Se oprește focul, se acoperă acoperiți tigaia cu un capac și se lasă omleta să se aburească timp de 5 minute. Se transferă omleta pe o farfurie.
Se repetă procesul cu aluatul rămas, adăugând mai mult ulei dacă este necesar. Omleta se servește caldă, cu mărar sau pătrunjel tocat presărat deasupra.
Salată de humus copt
Dacă îți place humusul și vrei să încerci să îl consumi și în alte combinații poți încerca această rețetă. Este foarte bogată în arome, cu texturi diverse și uimitoare.
Ingrediente
- biscuiți cu semințe
- 200 g humus simplu
- 80 g măsline kalamata tocate
- 2 roșii proaspete tocate
- 200 g brânză feta mărunțită
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
Se întinde humusul într-o tavă de 20×20 cm, acoperind uniform suprafața. Deasupra se pune brânză feta.
Într-un castron se amestecă roșiile și măslinele până se omogenizează bine. Apoi se presară uniform peste brânza feta. Deasupra lor se pune uleiul de măsline. Se dă la cuptor la 180°C pentru 15-20 minute. Se servește cald cu biscuiți.
Paste cu roșii la cuptor
Gustul deosebit al pastelor cu roșii la cuptor este dat de condimente, de ierburile aromatice, dar și de combinația de legume proaspete.
Ingrediente
- 1 ceapă albă mare tocată
- 1 bulb de fenicul tocat și frunzele tocate
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de semințe de fenicul
- 1 linguriță de sare fină, plus mai mult după gust
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat, plus mai mult după gust
- 1 kg penne uscate sau alte paste scurte
- 400 g roșii tăiate cubulețe
- 1 legătură mică pătrunjel proaspăt, tocat grosier
- 3 ardei roșii copți tocați
- 60 g măsline verzi fără sâmburi, tăiate felii
- 1 1/2 linguri de oțet
- 2 lingurițe de boia afumată
- 600 ml supă de legume
- 100 g pesmet
- 20 g brânză Manchego rasă sau parmezan
Mod de preparare
Se așează grătarul cuptorului în mijloc. Cuptorul se preîncălzește la 200°C.
Într-un vas termorezistent se amestecă ceapa, feniculul, usturoiul, uleiul, semințele de fenicul, sarea și piperul. Se pun pe foc și se lasă aproximativ 15 minute sau până când legumele încep să se înmoaie, dar nu se rumenesc încă.
În același vas se pun pastele, roșiile, pătrunjelul, ardeiul copt, măslinele, oțetul și boiaua. Se amestecă până se omogenizează, apoi se pune supa având grijă să acopere pastele. Se acoperă strâns vasul cu folie de aluminiu și se coace timp de 45 de minute, sau până când pastele sunt fragede și au absorbit apa.
În timp ce pastele se coc, se toacă frunzele de fenicul și se amestecă cu pesmetul și brânza.
Când pastele sunt gata, se scoate folia, și se presară deasupra amestecul de pesmet și se mai dă la cuptor pentru 10-12 minute fără să fie vasul acoperit. Se scoate din cuptor și se lasă vasul să se odihnească cel puțin 10 minute înainte de servire.
Supă de linte roșie
Lintea este un aliment accesibil și bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale. O poți integra în multe preparate, însă supa este una dintre cele mai delicioase. Este cele mai bune rețete vegetariene din 2022.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei vegetal
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 1 morcov, tocat mărunt
- 1 țelină, tocată
- 2 -3 căței de usturoi tocați
- 400 g roșii tocate
- 1 l supă de legume
- 110 g linte roșie clătită
- 1 legătură de pătrunjel tocat, tocat
- 1 legătură de mărar uscat
- 1 -2 linguri de sumac
- 50 ml suc de lămâie sau de limetă
- 1 ⁄ 2 linguriță de de turmeric
- 1 ⁄ 2 linguriță de boia
- 1 frunză de dafin
- sare
- piper
Mod de preparare
Se încinge uleiul la foc mediu. Se pun ceapa, țelina, morcovul și usturoiul și se lasă până se înmoaie ceapa. Apoi se încorporează turmericul și boiaua de ardei. Se adaugă roșiile și supa împreună cu sucul de lămâie.
Se lasă să clocotească, se acoperă, se reduce focul și se mai fierbe 20 de minute. Apoi se adaugă lintea și se lasă să clocotească. Se dă focul mai mic, se acoperă și se mai gătește 15-20 de minute sau până când lintea este fiartă.
Folosind un blender se pasează supa. Se adaugă sumacul și se mai fierbe 5 minute. Se servește fierbinte cu pâine sau cu iaurt.
Vareniki din cartofi
Vareniki sunt găluște tradiționale în Rusia și Ucraina. Se găsesc în mai multe variante: vareniki de cartofi, vareniki de brânză, vareniki de cireșe și multe altele. Acest fel de mâncare este foarte comun și în Polonia. Polonezii îl numesc pierogi și îl fac cam la fel.
Ingrediente
Pentru aluat
- 500 ml lapte integral
- 100 g unt nesărat
- 1 kg făină
- 1 ou
- 1 linguriță de sare kosher
Pentru umplutura de cartofi
- 4 cartofi roșii mari curățați de coajă, tăiați în patru
- 85 g unt nesărat
- sare după gust
- 2 foi de dafin
- 80 ml lapte integral
Pentru servire
- unt nesărat
- smântână
- mărar proaspăt sau ceapă verde
- ceapa caramelizată (opțional)
Mod de preparare
Se pune apă cu sare la fiert. Se curăță cartofii și se taie în sferturi. Se adaugă în apă împreună cu foile de dafin și se gătesc descoperit la foc mediu până când se înmoaie, aproximativ 10-12 minute. Apoi se iau de pe foc și se scot din oală.
Se adaugă peste ei untul și se pasează până când se omogenizează compoziția. Se adaugă laptele și se amestecă cu o lingură.
Pentru aluat se pune laptele la fiert cu untul și se lasă până se topește untul. Se amestecă pentru a se combina. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească 5 minute. Într-un castron se adaugă făina, sarea și oul bătut. Încet, se încorporează amestecul de lapte și unt ușor răcit.
Odată ce aluatul este format, se adăugă puțină făină pe blat și se frământă 2-3 minute. Apoi se pune aluatul deoparte, se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 10 minute.
După aceea se împarte aluatul în 3 bucăți. Se prelucrează o bucată și restul se acoperă. Se întinde o bucată de aluat pe o suprafață presărată cu făină. Trebuie să aibă 0,3 cm. Apoi se taie forme rotunde cu diametrul de 8 cm. Restul de aluat se încorporează într-una dintre bucățile de aluat lăsate deoparte.
Se repetă procesul cu restul aluatului. Apoi se adaugă jumătate de linguriță de compoziție cu cartofi peste fiecare bucată rotundă de aluat, se îndoaie în jumătate și se prind marginile pentru a sigila și a forma o semilună. Apoi se strâng marginile a doua oară cu o mișcare de strângere și răsucire. Se pun pe o tavă de copt înfăinată pentru a nu se lipi.
Se pune apă cu sare la fiert într-o oală. Se pun vareniki la fiert pentru 10-12 minute. Se scot cu grijă într-un castron cu o lingură cu fantă. Se adaugă untul și se amestecă ușor pentru a se combina. Se servesc acoperite cu smântână, mărar proaspăt, ceapă verde sau ceapă caramelizată.
Năut crocant
Gustul năutului crocant este dat de mulțimea de condimente folosite. Poți folosi aproape orice dorești pentru a face preparatul picant sau nu.
Ingrediente
- 400 g năut
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ½ linguriță de pudră de chili
- 1 linguriță de piper negru
- 1 linguriță de chimen
- ½ linguriță de boia afumată
- ¾ linguriță de sare
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C.
Năutul se clătește și se scurge. Se pune pe un prosop de hârtie pentru a absorbi toată apa. Apoi se pune un prosop de hârtie și deasupra și se freacă pentru a îndepărta cât mai multe coji. Se repetă procesul până când se îndepărtează toate cojile.
Într-un castron mediu, se amestecă năutul cu uleiul de măsline, pudra de chili, piperul negru, chimenul, boiaua afumată și sarea.
Se toarnă năutul pe o tavă de copt tapetată cu pergament și se întinde într-un singur strat. Se dă la cuptor aproximativ 45-60 de minute până devine crocant și uscat, scuturând tava la fiecare 15 minute.
Se lasă să se răcească cel puțin 30 de minute înainte de depozitare. Năutul va fi și mai crocant pe măsură ce se răcește. Află mai multe despre beneficiile consumului de năut.
Noodles picanți
Noodles picanți sunt un fel de mâncare specific chinezesc cu arome puternice și texturi interesante. Poate fi o cină sau un prânz delicios și complex.
Ingrediente
- 170 g noodle
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de pastă de susan
- 1½ linguriță de ulei de chili
- 1 lingură de ulei de susan
- 2 lingurițe de oțet negru chinezesc
- ceapă verde tăiată felii
- ceapă prăjită crocantă
- coriandru proaspăt tocat
- semințe de susan prăjite
Mod de preparare
Se gătesc tăițeii conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine, păstrând 60 ml din apa în care au fiert.
Între timp, se amestecă într-un castron mare sosul de soia, pasta de susan, uleiul de chili, uleiul de susan și oțetul negru. Se pun tăițeii în sos, amestecându-i pentru a-i acoperi bine. Dacă sosul este prea gros se mai adaugă din apa în care au fiert tăiețeii. Se servesc imediat.