Tocăniță de porc cu ciuperci uscate și piure de cartofi
Chef Roxana Blenche propune o rețetă care va impresiona toate soacrele, așa cum spune chiar ea. Deci dacă ești dispusă să-ți etalezi calitățile de gospodină în fața mamei partenerului de cuplu, atunci fă cu încredere această tocăniță de porc cu ciuperci uscate și piure de cartofi.
Chiar dacă poate părea o rețetă banală, ingredientele alese și plating-ul sunt detaliile care fac diferența. Sfaturile Roxanei Blenche sunt de mare ajutor pentru a avea succes cu această rețetă.
Ingrediente
Mod de preparare
Această tocăniță de porc cu ciuperci uscate nu se prepară deloc greu și nici timpul de gătire nu este foarte mare. Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru. În acest fel, le vei avea la îndemână și te vei organiza mai ușor.
Cum se gătește fleica de porc
Primul pas în prepararea acestei rețete este să pornești plita, iar mai apoi să adaugi 30 de ml de ulei de floarea soarelui. Taie ceapa cu ajutorul tehnicii brunoise (cuburi cu laturi egale de 2 mm x 2 mm) și pune-o în ulei încins ca să se călească. Adugă cimbru proaspăt peste ea.
Cât timp se călește ceapa, taie fleica de porc în cuburi. Carnea se adaugă și ea peste ceapă și cimbru, iar mai apoi presară o linguriță mică de boia afumată și boia dulce, aproximativ 3 grame. Adaugă și 1 gram de sare și 2 grame de piper.
După ce ingredientele deja adăugate s-au călit, se adaugă apă. Cantitatea de lichid trebuie să treacă puțin peste carne.
Mai apoi se adaugă pulberea de hribi, aproximativ 2 grame și se amestecă totul foarte bine. Tot acum este momentul să adaugi și bulionul de ardei. După toți acești pași, lasă carnea să fiarbă puțin și te poți ocupa de piureul de cartofi.
Mod de preparare pentru piureul de cartofi
Aceștia se toacă în cuburi. Dacă vrei să faci un piure tradițional, atunci ai nevoie doar de lapte, unt și cartofi. Dacă în schimb vrei să-i impresionezi pe cei invitați la masă cu un piure franțuzesc, atunci trebuie să știi că acesta se prepară cu un raport egal între unt și cartofi. Adică dacă pui 500 de grame de cartofi la fiert, atunci trebuie să folosești 500 de grame de unt.
Cartofii tăiați se pun în apă la fiert cu 2 grame de sare.
Cât cartofii sunt pe foc, ia mixul de ciuperci uscate și pune-le la rehidratat în apă rece.
După ce cartofii au fiert, aceștia se zdrobesc cu ajutorul unui tel. Pentru realizarea unui piure fin ai nevoie de un bol, de o sită și de o spatulă din silicon. Cartofii se trec prin sită cu ajutorul spatulei.
Pune mai apoi 100 de grame de unt în cartofii trecuți prin sită și după ce acesta s-a topit în întregime adaugă ceapă verde tocată mărunt. Adaugă mai apoi laptele.
Cum să faci un plating apetisant
Pentru plating e nevoie ca piureul să fie pus într-un poș pentru ornat ca să-i scoți tot aerul.
Tot cu poșul aranjezi piureul și în farfurie. Chef Roxana Blenche a propus ca acesta să fie pus în farfurie sub formă de dantelă, dar îți vei da seama mai bine din video-ul atașat articolului. Descoperă și alte tehnici de aranjare a piureurilor în farfurie, oferite de Roxana Blenche.
Mai apoi ia din tocăniță și pune-o în mijlocul piureului. Aranjează microplante peste piure și tocăniță. Acestea nu numai că vor da un aspect plăcut farfuriei, dar conțin și nutrienți cu beneficii multe pentru sănătatea organismului.
Sfaturi de urmat pentru rețeta de tocăniță de porc cu ciuperci uscate
E foarte important ca laptele să fie rece atunci când este adăugat în tocănița de porc. De fiecare dată trebuie să fii atentă la calitatea ingredientele folosite în preparatele tale. Atunci trebuie să știi că e recomandat ca fleica să aibă și puțină grăsime pe ea.
De ce? Pentru că deși nu este neapărat sănătoasă și nu face bine organismului, grăsimea este cea care dă de fapt gustul de neegalat al mâncării. Un alt lucru la care trebuie să fii atentă atunci când cumperi carne este culoarea grăsimii. Aceasta trebuie să fie albă ca să fie proaspătă. Dacă ea are o culoare ușor gălbuie, atunci este aproape stricată, deci nu mai este bună de utilizat în preparate.
Pentru ca bucățile de carne să fie aromate perfect e bine de știut că condimentele se adaugă după ce aceasta s-a rumenit deja în cratiță. Ele nu se pun în mâncare atunci când se adaugă apa. De ce? Pentru că își eliberează cel mai bine aroma atunci când sunt prăjite.
Cel mai important sfat pentru realizarea unui piure fin este să nu adaugi untul și laptele înainte să-i treci prin sită. Altfel textura lor va deveni cleioasă.