Tocăniță de porc cu ciuperci uscate și piure de cartofi

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Chef Roxana Blenche propune o rețetă care va impresiona toate soacrele, așa cum spune chiar ea. Deci dacă ești dispusă să-ți etalezi calitățile de gospodină în fața mamei partenerului de cuplu, atunci fă cu încredere această tocăniță de porc cu ciuperci uscate și piure de cartofi.

Publicat: 16 iulie 2022, 18:43 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:06
Tocăniță de porc cu ciuperci uscate și piure de cartofi, într-un bol de culoare gri.
Pentru ca bucățile de carne să fie aromate perfect e bine de știut că condimentele se adaugă după ce aceasta s-a rumenit deja în cratiță / Shutterstock

Chiar dacă poate părea o rețetă banală, ingredientele alese și plating-ul sunt detaliile care fac diferența. Sfaturile Roxanei Blenche sunt de mare ajutor pentru a avea succes cu această rețetă.

Ingrediente

Mod de preparare

Această tocăniță de porc cu ciuperci uscate nu se prepară deloc greu și nici timpul de gătire nu este foarte mare. Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru. În acest fel, le vei avea la îndemână și te vei organiza mai ușor.

Cum se gătește fleica de porc

Primul pas în prepararea acestei rețete este să pornești plita, iar mai apoi să adaugi 30 de ml de ulei de floarea soarelui. Taie ceapa cu ajutorul tehnicii brunoise (cuburi cu laturi egale de 2 mm x 2 mm) și pune-o în ulei încins ca să se călească. Adugă cimbru proaspăt peste ea.

Cât timp se călește ceapa, taie fleica de porc în cuburi. Carnea se adaugă și ea peste ceapă și cimbru, iar mai apoi presară o linguriță mică de boia afumată și boia dulce, aproximativ 3 grame. Adaugă și 1 gram de sare și 2 grame de piper.

După ce ingredientele deja adăugate s-au călit, se adaugă apă. Cantitatea de lichid trebuie să treacă puțin peste carne.

Mai apoi se adaugă pulberea de hribi, aproximativ 2 grame și se amestecă totul foarte bine. Tot acum este momentul să adaugi și bulionul de ardei. După toți acești pași, lasă carnea să fiarbă puțin și te poți ocupa de piureul de cartofi.

Mod de preparare pentru piureul de cartofi

Aceștia se toacă în cuburi. Dacă vrei să faci un piure tradițional, atunci ai nevoie doar de lapte, unt și cartofi. Dacă în schimb vrei să-i impresionezi pe cei invitați la masă cu un piure franțuzesc, atunci trebuie să știi că acesta se prepară cu un raport egal între unt și cartofi. Adică dacă pui 500 de grame de cartofi la fiert, atunci trebuie să folosești 500 de grame de unt.

Cartofii tăiați se pun în apă la fiert cu 2 grame de sare.

Cât cartofii sunt pe foc, ia mixul de ciuperci uscate și pune-le la rehidratat în apă rece.

După ce cartofii au fiert, aceștia se zdrobesc cu ajutorul unui tel. Pentru realizarea unui piure fin ai nevoie de un bol, de o sită și de o spatulă din silicon. Cartofii se trec prin sită cu ajutorul spatulei.

Pune mai apoi 100 de grame de unt în cartofii trecuți prin sită și după ce acesta s-a topit în întregime adaugă ceapă verde tocată mărunt. Adaugă mai apoi laptele.

Cum să faci un plating apetisant

Pentru plating e nevoie ca piureul să fie pus într-un poș pentru ornat ca să-i scoți tot aerul.

Tot cu poșul aranjezi piureul și în farfurie. Chef Roxana Blenche a propus ca acesta să fie pus în farfurie sub formă de dantelă, dar îți vei da seama mai bine din video-ul atașat articolului. Descoperă și alte tehnici de aranjare a piureurilor în farfurie, oferite de Roxana Blenche.

Mai apoi ia din tocăniță și pune-o în mijlocul piureului. Aranjează microplante peste piure și tocăniță. Acestea nu numai că vor da un aspect plăcut farfuriei, dar conțin și nutrienți cu beneficii multe pentru sănătatea organismului.

 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi de urmat pentru rețeta de tocăniță de porc cu ciuperci uscate

E foarte important ca laptele să fie rece atunci când este adăugat în tocănița de porc. De fiecare dată trebuie să fii atentă la calitatea ingredientele folosite în preparatele tale. Atunci trebuie să știi că e recomandat ca fleica să aibă și puțină grăsime pe ea.

De ce? Pentru că deși nu este neapărat sănătoasă și nu face bine organismului, grăsimea este cea care dă de fapt gustul de neegalat al mâncării. Un alt lucru la care trebuie să fii atentă atunci când cumperi carne este culoarea grăsimii. Aceasta trebuie să fie albă ca să fie proaspătă. Dacă ea are o culoare ușor gălbuie, atunci este aproape stricată, deci nu mai este bună de utilizat în preparate.

Pentru ca bucățile de carne să fie aromate perfect e bine de știut că condimentele se adaugă după ce aceasta s-a rumenit deja în cratiță. Ele nu se pun în mâncare atunci când se adaugă apa. De ce? Pentru că își eliberează cel mai bine aroma atunci când sunt prăjite.

Cel mai important sfat pentru realizarea unui piure fin este să nu adaugi untul și laptele înainte să-i treci prin sită. Altfel textura lor va deveni cleioasă.

CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
carne de porc fragedă la tigaie
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide