Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci
Dacă ți-au rămas câteva banane în fructieră și te întrebi ce desert poți prepara din ele, avem pentru tine o rețetă de tort de banane cu caramel și ciocolată. Rețeta este ușor complexă, dar ingredientele sunt printre cele mai comune rețetelor de deserturi.
Galerie foto
Cu toate că tortul conține mai multe elemente, acestea nu se prepară anevoios, însă necesită mai mult timp. Vei prepara un blat umed de tort, o cremă de caramel și o cremă de ciocolată. Interesant la acest tort este faptul că bananele nu sunt transformate în cremă, precum la alte deserturi.
Acestea sunt încorporate în blat, dar și adăugate proaspete în interiorul tortului. Preparând acest tort te vei bucura de un desert cu o combinație irezistibilă de arome, gusturi și texturi. În plus, bananele aduc și beneficii importante pentru sănătatea organismului.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de banane:
1. Sunt o sursă excelentă de energie. Bananele sunt bogate în carbohidrați, în special în zaharuri naturale, care furnizează energie rapidă.
2. Au un conținut ridicat de potasiu. Acesta ajută la menținerea echilibrului electrolitic, la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
3. Ajută digestia. Bananele conțin fibre, inclusiv pectină și amidon rezistent, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și previn constipația. Aceste fibre acționează și ca probiotice, hrănind bacteriile benefice din intestin.
4. Sursă bună de vitamine și minerale. Bananele conțin vitamina C (care susține sistemul imunitar) și vitamina B6 (importantă pentru metabolismul proteinelor și sănătatea creierului). Conțin și cantități mici de magneziu, esențial pentru sănătatea oaselor și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
5. Ajută la menținerea greutății. Deși sunt mai bogate în calorii decât alte fructe, bananele sunt o opțiune sănătoasă datorită fibrelor. Acestea induc senzația de sațietate și reduc nevoia de gustări nesănătoase între mese.
6. Susțin sănătatea oaselor. Bananele contribuie la menținerea sănătății oaselor datorită magneziului și a potasiului, care ajută la prevenirea pierderii de calciu din oase.
Dacă te-au convins beneficiile bananelor, sperăm să te cucerească și rețeta de tort de banane cu caramel și ciocolată, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru blatul de tort. Cremele le vei prepara rapid, în timp ce blatul de tort se coace.
Cum prepari blat de tort cu banane și caramel
Pentru prepararea blatului de tort procedezi ca la rețeta de banana bread. Mai întâi pregătește o formă de copt de 24 cm și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi amestecă untul moale cu zahărul până când rezultă o compoziție cremoasă. Încorporează pe rând ouăle, apoi cele două banane pasate și laptele. Adaugă nuca ușor rumenită și măcinată, dar și vanilia. Omogenizează ușor compoziția și încorporează făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea. Întinde compoziția rezultată în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pune tava în cuptor și coace blatul cu banane pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Cum prepari cele două creme
Începe cu crema de caramel care necesită mai mult timp. Adaugă apa și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Lasă zahărul să se topească fără a amesteca în el. După ce s-a dizolvat zahărul adaugă untul tăiat în bucăți mai mici. Folosește o spatulă mai lungă și amestecă cu ea până când rezultă un sos omogen. Adaugă smântâna pentru frișcă și din nou amestecă intens până la omogenizare. Fierbe sosul caramel pentru câteva minute sau până când capătă consistență. Apoi lasă-l să se răcească.
Pentru a prepara crema de ciocolată urmezi pașii de la rețeta clasică de ganache de ciocolată.
Adaugă frișca lichidă într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Încălzește frișca până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul. Adaugă ciocolata mărunțită în frișca lichidă și amestecă energic până când obții o compoziție cremoasă și consistentă. Presară și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
După ce cremele se răcesc, poți monta tortul.
Cum montezi deliciosul tort de banane cu caramel și ciocolată
Blatul de tort răcit secționează-l în două părți egale. Așază prima parte de blat pe un platou și întinde peste ea crema caramel. Pune crema de ciocolată într-un săculeț de decorat deserturi și creează mici aveline din cremă pe marginile cremei de caramel. Apoi poți adăuga în strat uniform restul de cremă în interiorul cercului de aveline. Deasupra avelinelor și peste crema de ciocolată din interior, așază felii rotunde de banană.
Aplică peste acestea a doua parte de blat. Deasupra ei întinde un strat de cremă caramel și unul de ciocolată. Decorează totul cu fulgi de ciocolată și pune-l în frigider pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe alta.
Tot din categoria deserturilor cu banane mai poți încerca și rețeta de tort Mușuroi de cârtiță.
Galerie foto