Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se va porționa frumos după ce se va întări glazura de ciocolată / Profimedia Images

Nu este o rețetă complexă, chiar dacă vei prepara două blaturi diferite. Le poți prepara în același timp, din aceeași compoziție, diferența constând în adaosul de cacao la unul dintre ele.

Le poți coace în același timp dacă deții două tăvi de aceeași dimensiune. crema o prepari foarte simplu, la fel și glazura, din ciocolată cu frișcă naturală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nici pentru montarea tortului nu vei depune prea mult efort. Doar secționezi blaturile vertical, în trei, folosind cercuri metalice. Apoi le combini alternând culorile pentru a reda aspectul de mozaic.

Tot pentru momentele petrecute cu prietenii și familia îți mai recomandăm și rețeta de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul și spectaculosul tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea blaturilor de tort pentru care ai două variante. Poți prepara o singură compoziție și o împarți în două, iar într-una adaugi cacao sau poți opta pentru a prepara două compoziții separate.

Cum prepari blaturile pentru rețeta tort Mozaic

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește două forme de tort cu diametrele de 22-24 cm, în care așezi hârtie de copt.

Pentru a prepara blat simplu de  tort, ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului sau cu telul, până când devin spumoase.

Apoi adaugă puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat atunci când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile peste bezea și încorporează-le folosind o spatulă și amestecând amplu, cu mișcări circulare, de jos în sus.

Trece făina prin sită și încorporeaz-o în compoziție folosind aceleași mișcări circulare. Întinde compoziția pentru blat de tort simplu într-una din tăvi.

Pentru a prepara blatul de tort cu cacao, procedezi în același mod ca la blatul de tort simplu. Diferența constă în adaosul de cacao pe care o amesteci cu făina. Coace cele două blaturi de tort pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, transferă-le pe suporturi de răcire. În timp  ce se răcesc sau cât stau la cuptor, poți prepara crema.

Cum prepari crema de ciocolată pentru tort tablă de șah

Pune frișca lichidă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Apoi stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici.

Amestecă intens cu o spatulă până când ciocolata este topită și obții o compoziție omogenă. Las-o să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi pune vasul în frigider.

Când compoziția este bine răcită, amestec-o intens cu mixerul până capătă volum și devine cremoasă.

Descoperă și o rețetă de cremă de cacao cu unt, din caietul bunicii, îngălbenit de timp.

Cum montezi deliciosul tort Mozaic

După răcirea completă a blaturilor secționează-le în câte două părți transversale. Cu ajutorul a două inele metalice, secționează cele patru părți de blaturi de tort în câte trei cercuri fiecare. Montează blaturile alternând culorile. Vei obține patru blaturi în câte două culori.

Pune primul blat pe platoul de tort și întinde peste el un strat subțire din crema de ciocolată. Adaugă al doilea blat, încă un strat de cremă și continuă până când ajungi la ultimul blat. Îmbracă tortul de jur împrejur și lateral cu ultimul strat de cremă. Apoi pune tortul la rece pentru aproximativ o oră.

Cum prepari glazura de ciocolată

Pentru glazura de ciocolată repeți procedeul de la cremă. Încălzește frișca lichidă și topește în ea ciocolata mărunțită. Amestecă intens până când obții o compoziție ușor fluidă, apoi las-o să se răcească 5 minute și întinde-o deasupra tortului.

Înclină tortul ușor în toate părțile, pentru a se glazura și pe laterale. Nivelează frumos glazura și pune tortul la rece pentru cel puțin o oră sau până când glazura devine fermă. Decorează-l cu vermicelli de ciocolată pe margini, iar deasupra cu frișcă, sau după propria imaginație.

Pentru data următoare când mai dorești un tort cu ciocolată, poți încerca rețeta de tort Richard. Este rețeta unui delicios tort din foi de bezea cu nuci, umplute cu cremă de ciocolată.

Citește și
Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Femeie decorând tortul cu frișcă
Femeie montând tortul
Femeie așezând blaturile pentru tort Mozaic
+1
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu zmeură și ciocolată porționată pe farfurie și pe platou, alături de o cană albă
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Ultimele schimbări la Pachetul 2: Taxa pe bogăţie va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide