Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se va porționa frumos după ce se va întări glazura de ciocolată / Profimedia Images

Nu este o rețetă complexă, chiar dacă vei prepara două blaturi diferite. Le poți prepara în același timp, din aceeași compoziție, diferența constând în adaosul de cacao la unul dintre ele.

Le poți coace în același timp dacă deții două tăvi de aceeași dimensiune. crema o prepari foarte simplu, la fel și glazura, din ciocolată cu frișcă naturală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nici pentru montarea tortului nu vei depune prea mult efort. Doar secționezi blaturile vertical, în trei, folosind cercuri metalice. Apoi le combini alternând culorile pentru a reda aspectul de mozaic.

Tot pentru momentele petrecute cu prietenii și familia îți mai recomandăm și rețeta de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul și spectaculosul tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea blaturilor de tort pentru care ai două variante. Poți prepara o singură compoziție și o împarți în două, iar într-una adaugi cacao sau poți opta pentru a prepara două compoziții separate.

Cum prepari blaturile pentru rețeta tort Mozaic

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește două forme de tort cu diametrele de 22-24 cm, în care așezi hârtie de copt.

Pentru a prepara blat simplu de  tort, ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului sau cu telul, până când devin spumoase.

Apoi adaugă puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat atunci când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile peste bezea și încorporează-le folosind o spatulă și amestecând amplu, cu mișcări circulare, de jos în sus.

Trece făina prin sită și încorporeaz-o în compoziție folosind aceleași mișcări circulare. Întinde compoziția pentru blat de tort simplu într-una din tăvi.

Pentru a prepara blatul de tort cu cacao, procedezi în același mod ca la blatul de tort simplu. Diferența constă în adaosul de cacao pe care o amesteci cu făina. Coace cele două blaturi de tort pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, transferă-le pe suporturi de răcire. În timp  ce se răcesc sau cât stau la cuptor, poți prepara crema.

Cum prepari crema de ciocolată pentru tort tablă de șah

Pune frișca lichidă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Apoi stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici.

Amestecă intens cu o spatulă până când ciocolata este topită și obții o compoziție omogenă. Las-o să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi pune vasul în frigider.

Când compoziția este bine răcită, amestec-o intens cu mixerul până capătă volum și devine cremoasă.

Descoperă și o rețetă de cremă de cacao cu unt, din caietul bunicii, îngălbenit de timp.

Cum montezi deliciosul tort Mozaic

După răcirea completă a blaturilor secționează-le în câte două părți transversale. Cu ajutorul a două inele metalice, secționează cele patru părți de blaturi de tort în câte trei cercuri fiecare. Montează blaturile alternând culorile. Vei obține patru blaturi în câte două culori.

Pune primul blat pe platoul de tort și întinde peste el un strat subțire din crema de ciocolată. Adaugă al doilea blat, încă un strat de cremă și continuă până când ajungi la ultimul blat. Îmbracă tortul de jur împrejur și lateral cu ultimul strat de cremă. Apoi pune tortul la rece pentru aproximativ o oră.

Cum prepari glazura de ciocolată

Pentru glazura de ciocolată repeți procedeul de la cremă. Încălzește frișca lichidă și topește în ea ciocolata mărunțită. Amestecă intens până când obții o compoziție ușor fluidă, apoi las-o să se răcească 5 minute și întinde-o deasupra tortului.

Înclină tortul ușor în toate părțile, pentru a se glazura și pe laterale. Nivelează frumos glazura și pune tortul la rece pentru cel puțin o oră sau până când glazura devine fermă. Decorează-l cu vermicelli de ciocolată pe margini, iar deasupra cu frișcă, sau după propria imaginație.

Pentru data următoare când mai dorești un tort cu ciocolată, poți încerca rețeta de tort Richard. Este rețeta unui delicios tort din foi de bezea cu nuci, umplute cu cremă de ciocolată.

Citește și
Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Femeie decorând tortul cu frișcă
Femeie montând tortul
Femeie așezând blaturile pentru tort Mozaic
+1
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu zmeură și ciocolată porționată pe farfurie și pe platou, alături de o cană albă
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide