Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se va porționa frumos după ce se va întări glazura de ciocolată / Profimedia Images

Nu este o rețetă complexă, chiar dacă vei prepara două blaturi diferite. Le poți prepara în același timp, din aceeași compoziție, diferența constând în adaosul de cacao la unul dintre ele.

Le poți coace în același timp dacă deții două tăvi de aceeași dimensiune. crema o prepari foarte simplu, la fel și glazura, din ciocolată cu frișcă naturală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nici pentru montarea tortului nu vei depune prea mult efort. Doar secționezi blaturile vertical, în trei, folosind cercuri metalice. Apoi le combini alternând culorile pentru a reda aspectul de mozaic.

Tot pentru momentele petrecute cu prietenii și familia îți mai recomandăm și rețeta de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul și spectaculosul tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea blaturilor de tort pentru care ai două variante. Poți prepara o singură compoziție și o împarți în două, iar într-una adaugi cacao sau poți opta pentru a prepara două compoziții separate.

Cum prepari blaturile pentru rețeta tort Mozaic

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește două forme de tort cu diametrele de 22-24 cm, în care așezi hârtie de copt.

Pentru a prepara blat simplu de  tort, ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului sau cu telul, până când devin spumoase.

Apoi adaugă puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat atunci când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile peste bezea și încorporează-le folosind o spatulă și amestecând amplu, cu mișcări circulare, de jos în sus.

Trece făina prin sită și încorporeaz-o în compoziție folosind aceleași mișcări circulare. Întinde compoziția pentru blat de tort simplu într-una din tăvi.

Pentru a prepara blatul de tort cu cacao, procedezi în același mod ca la blatul de tort simplu. Diferența constă în adaosul de cacao pe care o amesteci cu făina. Coace cele două blaturi de tort pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, transferă-le pe suporturi de răcire. În timp  ce se răcesc sau cât stau la cuptor, poți prepara crema.

Cum prepari crema de ciocolată pentru tort tablă de șah

Pune frișca lichidă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Apoi stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici.

Amestecă intens cu o spatulă până când ciocolata este topită și obții o compoziție omogenă. Las-o să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi pune vasul în frigider.

Când compoziția este bine răcită, amestec-o intens cu mixerul până capătă volum și devine cremoasă.

Descoperă și o rețetă de cremă de cacao cu unt, din caietul bunicii, îngălbenit de timp.

Cum montezi deliciosul tort Mozaic

După răcirea completă a blaturilor secționează-le în câte două părți transversale. Cu ajutorul a două inele metalice, secționează cele patru părți de blaturi de tort în câte trei cercuri fiecare. Montează blaturile alternând culorile. Vei obține patru blaturi în câte două culori.

Pune primul blat pe platoul de tort și întinde peste el un strat subțire din crema de ciocolată. Adaugă al doilea blat, încă un strat de cremă și continuă până când ajungi la ultimul blat. Îmbracă tortul de jur împrejur și lateral cu ultimul strat de cremă. Apoi pune tortul la rece pentru aproximativ o oră.

Cum prepari glazura de ciocolată

Pentru glazura de ciocolată repeți procedeul de la cremă. Încălzește frișca lichidă și topește în ea ciocolata mărunțită. Amestecă intens până când obții o compoziție ușor fluidă, apoi las-o să se răcească 5 minute și întinde-o deasupra tortului.

Înclină tortul ușor în toate părțile, pentru a se glazura și pe laterale. Nivelează frumos glazura și pune tortul la rece pentru cel puțin o oră sau până când glazura devine fermă. Decorează-l cu vermicelli de ciocolată pe margini, iar deasupra cu frișcă, sau după propria imaginație.

Pentru data următoare când mai dorești un tort cu ciocolată, poți încerca rețeta de tort Richard. Este rețeta unui delicios tort din foi de bezea cu nuci, umplute cu cremă de ciocolată.

Citește și
Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Femeie decorând tortul cu frișcă
Femeie montând tortul
Femeie așezând blaturile pentru tort Mozaic
+1
CELE MAI CITITE
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Corneluțe cu gem
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu zmeură și ciocolată porționată pe farfurie și pe platou, alături de o cană albă
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
06:30
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Cum să păstrezi zmeura
05:22
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
05:19
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
bruschete cu ton și avocado
27 octombrie, 06:05
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Ma’amoul
27 octombrie, 05:56
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
banane foarte coapte
27 octombrie, 05:11
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
26 octombrie, 06:25
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
tocană de murături prăjite
26 octombrie, 06:14
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
Nu răspundeți dacă primiți acest mesaj pe WhatsApp. Escrocii au mai găsit o metodă de înșelătorie online
Nu răspundeți dacă primiți acest mesaj pe WhatsApp. Escrocii au mai găsit o metodă de înșelătorie online
Nu răspundeți dacă primiți acest mesaj pe WhatsApp. Escrocii au mai găsit o metodă de înșelătorie online
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Risotto cu dovleac și gorgonzola
Risotto cu dovleac și gorgonzola
Risotto cu dovleac și gorgonzola
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Bitză a lansat melodia Valuri: Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt
Bitză a lansat melodia „Valuri”: „Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt”
Bitză a lansat melodia „Valuri”: „Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt”
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
fresh
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)

Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)

Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)

Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie

Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie

Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas

Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas

Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread

Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
închide