Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se va porționa frumos după ce se va întări glazura de ciocolată / Profimedia Images

Nu este o rețetă complexă, chiar dacă vei prepara două blaturi diferite. Le poți prepara în același timp, din aceeași compoziție, diferența constând în adaosul de cacao la unul dintre ele.

Le poți coace în același timp dacă deții două tăvi de aceeași dimensiune. crema o prepari foarte simplu, la fel și glazura, din ciocolată cu frișcă naturală.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nici pentru montarea tortului nu vei depune prea mult efort. Doar secționezi blaturile vertical, în trei, folosind cercuri metalice. Apoi le combini alternând culorile pentru a reda aspectul de mozaic.

Tot pentru momentele petrecute cu prietenii și familia îți mai recomandăm și rețeta de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru deliciosul și spectaculosul tort Mozaic sau tort tablă de șah.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea blaturilor de tort pentru care ai două variante. Poți prepara o singură compoziție și o împarți în două, iar într-una adaugi cacao sau poți opta pentru a prepara două compoziții separate.

Cum prepari blaturile pentru rețeta tort Mozaic

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește două forme de tort cu diametrele de 22-24 cm, în care așezi hârtie de copt.

Pentru a prepara blat simplu de  tort, ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului sau cu telul, până când devin spumoase.

Apoi adaugă puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat atunci când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile peste bezea și încorporează-le folosind o spatulă și amestecând amplu, cu mișcări circulare, de jos în sus.

Trece făina prin sită și încorporeaz-o în compoziție folosind aceleași mișcări circulare. Întinde compoziția pentru blat de tort simplu într-una din tăvi.

Pentru a prepara blatul de tort cu cacao, procedezi în același mod ca la blatul de tort simplu. Diferența constă în adaosul de cacao pe care o amesteci cu făina. Coace cele două blaturi de tort pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, transferă-le pe suporturi de răcire. În timp  ce se răcesc sau cât stau la cuptor, poți prepara crema.

Cum prepari crema de ciocolată pentru tort tablă de șah

Pune frișca lichidă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Apoi stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici.

Amestecă intens cu o spatulă până când ciocolata este topită și obții o compoziție omogenă. Las-o să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi pune vasul în frigider.

Când compoziția este bine răcită, amestec-o intens cu mixerul până capătă volum și devine cremoasă.

Descoperă și o rețetă de cremă de cacao cu unt, din caietul bunicii, îngălbenit de timp.

Cum montezi deliciosul tort Mozaic

După răcirea completă a blaturilor secționează-le în câte două părți transversale. Cu ajutorul a două inele metalice, secționează cele patru părți de blaturi de tort în câte trei cercuri fiecare. Montează blaturile alternând culorile. Vei obține patru blaturi în câte două culori.

Pune primul blat pe platoul de tort și întinde peste el un strat subțire din crema de ciocolată. Adaugă al doilea blat, încă un strat de cremă și continuă până când ajungi la ultimul blat. Îmbracă tortul de jur împrejur și lateral cu ultimul strat de cremă. Apoi pune tortul la rece pentru aproximativ o oră.

Cum prepari glazura de ciocolată

Pentru glazura de ciocolată repeți procedeul de la cremă. Încălzește frișca lichidă și topește în ea ciocolata mărunțită. Amestecă intens până când obții o compoziție ușor fluidă, apoi las-o să se răcească 5 minute și întinde-o deasupra tortului.

Înclină tortul ușor în toate părțile, pentru a se glazura și pe laterale. Nivelează frumos glazura și pune tortul la rece pentru cel puțin o oră sau până când glazura devine fermă. Decorează-l cu vermicelli de ciocolată pe margini, iar deasupra cu frișcă, sau după propria imaginație.

Pentru data următoare când mai dorești un tort cu ciocolată, poți încerca rețeta de tort Richard. Este rețeta unui delicios tort din foi de bezea cu nuci, umplute cu cremă de ciocolată.

Citește și
Două porții de tort Mozaic pe două farfurii, alături de o latieră și o ceașcă cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Femeie decorând tortul cu frișcă
Femeie montând tortul
Femeie așezând blaturile pentru tort Mozaic
+1
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu zmeură și ciocolată porționată pe farfurie și pe platou, alături de o cană albă
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Nuci cu cacao în aluat, umplute cu cremă de ciocolată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide