Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de tort Bienenstich, tradusă prin „tort Înțepătura albinei” este o rețetă tradițională germană, foarte populară. Se prepară în majoritatea brutăriilor sau cofetăriilor germane și este foarte apreciată de consumatori.

Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Galerie foto

Galerie foto

Blaturile de tort se frăgezesc bine după ce tortul va sta câteva ore la rece / Shutterstock

Rețeta tortului a apărut prin anul 1474. Aceasta a fost preparată de brutarii din Andernach pentru a sărbători victoria împotriva năvălitorilor din Linz am Rhein. Pentru a se apăra de aceștia, localnicii au folosit stupi de albine pe care i-au aruncat în năvălitori. Stupii de albine erau ușor de găsit la acea vreme, pentru că atârnau de crengile copacilor sub formă de cuiburi mai mici. Fiind înțepați de mulțimea de albine, năvălitorii s-au retras și au abandonat atacul. Locuitorii din Andernach au sărbătorit victoria cu mare fast și printre delicatese s-a numărat și tortul respectiv.

Citește și

Tortul Înțepătura albinii se prepară dintr-un aluat dospit, asemănător cu aluatul de cozonac. Însă la suprafață, înainte de coacere, aluatul se glazurează cu migdale caramelizate cu unt și miere. După coacere și răcire, aluatul se secționează în două. Iar între cele două secțiuni se adaugă cremă de vanilie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă dorești să prepari și tu acest Tort Bienenstich sau Tort Înțepătura albinei, îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru aluatul dospit. Acestea necesită un timp de relaxare la temperatura camerei.  Apoi vei frământa aluatul și îl vei lăsa la dospit. Înainte de a-l modela în tava de copt, prepari și glazura din migdale caramelizate cu unt și miere.

Cum prepari aluat dospit pentru tortul Bienenstich

Pune laptele la încălzit, apoi dizolvă în el drojdia și zahărul. Acoperă vasul cu o folie și lasă drojdia să se dezvolte timp de 12-15 minute. În acest interval de timp topește untul și lasă-l să se răcorească. Oul amestecă-l cu zahărul vanilat și sarea.

Trece făina prin sită într-un bol și formează la mijlocul ei un loc adânc. Pune acolo oul amestecat cu zahărul, untul topit și răcorit și drojdia dezvoltată în laptele cald. Amestecă ingredientele de la centru cu făina de pe margini până când rezultă un aluat compact. Frământă-l bine până când nu va mai fi lipicios. Acoperă-l cu folie și lasă-l la dospit timp de 30 de minute.

Cu 15 minute înainte de expirarea timpului pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătește glazura de migdale.

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Adaugă în ea smântâna, untul, zahărul și mierea. Amestecă continuu ingredientele până când se diluează compoziția și devine omogenă. Ridică crăticioara de pe foc și adaugă fulgii de migdale în compoziția fierbinte.

Pune hârtie de copt în interiorul unei forme de copt rotundă, cu diametrul de 25-26 cm. Transferă aluatul dospit în ea și nivelează-i suprafața presându-l cu mâinile. Întinde pe toată suprafața aluatului glazura cu fulgi de migdale.

Introdu forma de copt în cuptor și coace blatul de tort Bienenstich pentru 35-40 de minute, la 200 de grade Celsius.

După coacere, scoate-l din forma de copt și lasă-l să se răcească bine pentru a-l putea secționa.

Cum prepari crema de vanilie pentru tortul Înțepătura albinei

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Adaugă și puțin lapte rece pentru a putea omogeniza amestecul de ingrediente. Restul de lapte adaugă-l fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Fierbe crema, amestecând continuu cu telul sau cu o spatulă. Când devine consistentă ca o budincă, stinge focul și adaugă esența de vanilie în cremă. Acoperă crema cu o folie la contact și las-o să se răcească.

După răcire, încorporează în cremă frișca bătută.

Pentru a monta tortul secționează blatul de tort bine răcit, în două. Întinde crema de vanilie între cele două secțiuni.

Pune deliciosul tort Bienenstich la rece pentru 5-6 ore sau peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.

Dacă mai dorești și o altă rețetă de tort din bucătăria internațională, mai poți încerca și rețeta de tort Karpatka, din bucătăria poloneză.

Citește și
Tort Înțepătura albinei porționat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Porție de Tort Bienenstich și un bol cu migdale
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
+0
CELE MAI CITITE
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
Galerie foto
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
15 noiembrie, 05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Cine era fata găsită moartă de iubit în Galaţi. Ar fi practicat prostituţia şi fusese strangulată de un client
Cine era fata găsită moartă de iubit în Galaţi. Ar fi practicat prostituţia şi fusese strangulată de un client
Cine era fata găsită moartă de iubit în Galaţi. Ar fi practicat prostituţia şi fusese strangulată de un client
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Ce mai face și cum arată Nicoleta Guță în 2025. Fiica manelistului Nicolae Guță este de nerecunoscut
Ce mai face și cum arată Nicoleta Guță în 2025. Fiica manelistului Nicolae Guță este de nerecunoscut
Ce mai face și cum arată Nicoleta Guță în 2025. Fiica manelistului Nicolae Guță este de nerecunoscut
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă

Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
închide