Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de tort Bienenstich, tradusă prin „tort Înțepătura albinei” este o rețetă tradițională germană, foarte populară. Se prepară în majoritatea brutăriilor sau cofetăriilor germane și este foarte apreciată de consumatori.

Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Galerie foto

Galerie foto

Blaturile de tort se frăgezesc bine după ce tortul va sta câteva ore la rece / Shutterstock

Rețeta tortului a apărut prin anul 1474. Aceasta a fost preparată de brutarii din Andernach pentru a sărbători victoria împotriva năvălitorilor din Linz am Rhein. Pentru a se apăra de aceștia, localnicii au folosit stupi de albine pe care i-au aruncat în năvălitori. Stupii de albine erau ușor de găsit la acea vreme, pentru că atârnau de crengile copacilor sub formă de cuiburi mai mici. Fiind înțepați de mulțimea de albine, năvălitorii s-au retras și au abandonat atacul. Locuitorii din Andernach au sărbătorit victoria cu mare fast și printre delicatese s-a numărat și tortul respectiv.

Citește și

Tortul Înțepătura albinii se prepară dintr-un aluat dospit, asemănător cu aluatul de cozonac. Însă la suprafață, înainte de coacere, aluatul se glazurează cu migdale caramelizate cu unt și miere. După coacere și răcire, aluatul se secționează în două. Iar între cele două secțiuni se adaugă cremă de vanilie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă dorești să prepari și tu acest Tort Bienenstich sau Tort Înțepătura albinei, îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru aluatul dospit. Acestea necesită un timp de relaxare la temperatura camerei.  Apoi vei frământa aluatul și îl vei lăsa la dospit. Înainte de a-l modela în tava de copt, prepari și glazura din migdale caramelizate cu unt și miere.

Cum prepari aluat dospit pentru tortul Bienenstich

Pune laptele la încălzit, apoi dizolvă în el drojdia și zahărul. Acoperă vasul cu o folie și lasă drojdia să se dezvolte timp de 12-15 minute. În acest interval de timp topește untul și lasă-l să se răcorească. Oul amestecă-l cu zahărul vanilat și sarea.

Trece făina prin sită într-un bol și formează la mijlocul ei un loc adânc. Pune acolo oul amestecat cu zahărul, untul topit și răcorit și drojdia dezvoltată în laptele cald. Amestecă ingredientele de la centru cu făina de pe margini până când rezultă un aluat compact. Frământă-l bine până când nu va mai fi lipicios. Acoperă-l cu folie și lasă-l la dospit timp de 30 de minute.

Cu 15 minute înainte de expirarea timpului pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătește glazura de migdale.

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Adaugă în ea smântâna, untul, zahărul și mierea. Amestecă continuu ingredientele până când se diluează compoziția și devine omogenă. Ridică crăticioara de pe foc și adaugă fulgii de migdale în compoziția fierbinte.

Pune hârtie de copt în interiorul unei forme de copt rotundă, cu diametrul de 25-26 cm. Transferă aluatul dospit în ea și nivelează-i suprafața presându-l cu mâinile. Întinde pe toată suprafața aluatului glazura cu fulgi de migdale.

Introdu forma de copt în cuptor și coace blatul de tort Bienenstich pentru 35-40 de minute, la 200 de grade Celsius.

După coacere, scoate-l din forma de copt și lasă-l să se răcească bine pentru a-l putea secționa.

Cum prepari crema de vanilie pentru tortul Înțepătura albinei

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Adaugă și puțin lapte rece pentru a putea omogeniza amestecul de ingrediente. Restul de lapte adaugă-l fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Fierbe crema, amestecând continuu cu telul sau cu o spatulă. Când devine consistentă ca o budincă, stinge focul și adaugă esența de vanilie în cremă. Acoperă crema cu o folie la contact și las-o să se răcească.

După răcire, încorporează în cremă frișca bătută.

Pentru a monta tortul secționează blatul de tort bine răcit, în două. Întinde crema de vanilie între cele două secțiuni.

Pune deliciosul tort Bienenstich la rece pentru 5-6 ore sau peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.

Dacă mai dorești și o altă rețetă de tort din bucătăria internațională, mai poți încerca și rețeta de tort Karpatka, din bucătăria poloneză.

Citește și
Tort Înțepătura albinei porționat pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Porție de Tort Bienenstich și un bol cu migdale
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
+0
CELE MAI CITITE
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Galerie foto
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
20 decembrie, 07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
20 decembrie, 06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
20 decembrie, 05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Să ajungem până atunci. Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
"Să ajungem până atunci". Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
"Să ajungem până atunci". Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post

Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
închide