Totul despre mangostan. Cum poți să consumi acest fruct exotic

Mangostanul violet este un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată. Fructele de mangostan sunt mici, rotunde și violete, cu un capăt verde de tulpină și sepal. În interior, are mai multe secțiuni individuale de fructe suculente, care sunt delicioase crude sau gătite în rețete dulci și sărate.

Publicat: 1 iulie 2022, 18:37 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:03
Fructe de mangostan întregi și secționate în jumătate, așezate pe masă.
Sezonul pentru mangostan este vara / Profimedia Images

Mangostanul, cunoscut și sub denumirea de Garcinia mangostana, este un fruct tropical rar, cu o aromă distinctă pe care mulți o consideră greu de descris în cuvinte, datorită unicității sale. Aroma sa este dulce și plăcut florală, cu un parfum citric. 

Totul despre mangostan

La prima vedere, fructele de mangostan seamănă cu o clementină albă sau cu cățeii de usturoi, așezați într-o coajă mov moale, conform Medicalnewstoday.com

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi fructul de mangostan

Coaja fructului de mangostan copt este groasă de un roșu-violet intens și lucios. Mangostanul își păstrează o parte din tulpină și sepale de la planta mamă. Dacă vrei să verifici dacă fructul este cu adevărat copt trebuie să îl iei în mână și să în cântărești. Îl vei simți plin, cu coaja netedă, care cedează ușor cu la presiunea ușoară a degetului.

Fiecare mangostan are cinci până la șapte secțiuni individuale de fructe în interior, aranjate ca într-o minge moale, cu pulpă suculentă și albă. Coaja îi protejează secțiunile suculente, care ies cu ușurință atunci când este desfăcut. Mangostanul are o sămânță mare, necomestabilă, așezată într-una dintre cele mai mari secțiuni, care seamănă cu o sâmbure de prune. Alte secțiuni pot avea semințe moi, care sunt însă comestibile. Dacă vrei să știi câte secțiuni are te poți uita pe fundul mangostanului. Câte petale mici sunt, atâtea secțiuni vor fi și în interior.

Mangostanul este adesea savurat crud direct din coajă. Este considerat un ingredient special în sud-estul Asiei, în special în bucătăria thailandeză. Este integrat în salate, sucuri, deserturi, băuturi și mâncăruri sărate. Se combină cu ușurință cu nuca de cocos, lămâița și mango. 

Cum se mănâncă fructul de mangostan

Tăie coaja exterioară a fructului cu un cuțit, pornind din centru. Scoate jumătatea superioară a cojii necomestibile și arunc-o. Ține cont de faptul că cea mai mare secțiune este cea care conține și sămânța care nu trebuie consumată.

Unde crește mangostanul

Mangostanul este originar din sud-estul Asiei. Este un copac tropical veșnic verde, care ajunge la o înălțime de 24 m. Sunt destul de sensibili așa că pot crește doar în climatele tropicale. În afară de Asia mai este cultivat și în anumite zone din America Centrală și America de Sud.

De unde poți cumpăra mangostan

În România fructele de mangostan se găsesc destul de rar, în raionul de fructe exotice din supermaketuri sau comndat online din magazine specializate.

Mangosteenul este foarte hrănitor cu o mulțime de antioxidanți unici:

  • Fructul mangostanului violet conține antioxidanți și xantone care sunt antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, antidiabetice și anticancerigene. 
  • Frunzele și scoarța de mangostan sunt folosite medicinal. 
  • Fructul este bogat în vitamine și minerale, Vitamina A, B6, C, tiamină, zinc, acid folic, potasiu, calciu, riboflavină, niacină. 
  • Conținutul ridicat de fibre din pulpa de mangostan ajută la digestia. 

Rețetă de Panna cotta cu mangostan

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de pana cotta cu mangostan. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unui desert răcoros și extrem de aromat.

Panna cotta cu mangostan – Ingrediente

  • 3 foi de gelatina
  • 8 fructe de mangostan
  • 200 ml lapte semi-degresat
  • 200 ml iaurt grecesc
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1 limetă
  • 1 mango
  • 100 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 1 lingură de zahăr tos.
Pentru panna cotta cu mangostan poți folosi și ananas în loc de mango / Profimedia

Panna cotta cu mangostan – Mod de preparare

Se înmoaie foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.

Se curăță fructele de mangostan, scoțând pulpa, care se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se trece printr-o sită și se colectează sucul

Se pune la fiert jumătate din cantitatea de lapte. Se adăugă gelatina înmuiată și se amestecă până când gelatina se dizolvă. Se toarnă într-un blender și se adaugă restul de lapte, sucul de mangostan, iaurtul și zahărul pudră.

Se spălă limeta, se răzuiește coaja și se stoarce sucul. Coaja se păstrează. Se pune sucul de la limetă în blender și se amestecă. Se împarte compoziția în 4 recipiente. Se dă la frigider cel puțin 4 ore.

Mango se taie cuburi.

Se pun pe foc într-o cratiță sucul de portocale și zahărul tos și se fierb la foc mic timp de 3 minute. Se pun cuburile de mango și se mai fierbe încă 3 minute. Bucățile de mango trebuie să rămână întregi. Se adăugă coaja de lămâie și se lăsă amestecul să se răcească până la utilizare.

Compoziția se mango se împarte în mod egal între recipientele de panna cotta.

CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trifles cu zmeură și cremă de brânză în pahare
Trifles cu zmeură și cremă de brânză. Un spectacol de culoare și savoare
Trifles cu zmeură și cremă de brânză. Un spectacol de culoare și savoare
Prăjitură cu iaurt și zmeură pe un platou dreptunghiular
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Șarlotă cu zmeură și pișcoturi secționată pe un platou și un bol cu zmeură
Șarlotă cu zmeură și pișcoturi. Desert răcoritor, fără coacere
Șarlotă cu zmeură și pișcoturi. Desert răcoritor, fără coacere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide