Totul despre mangostan. Cum poți să consumi acest fruct exotic

Mangostanul violet este un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată. Fructele de mangostan sunt mici, rotunde și violete, cu un capăt verde de tulpină și sepal. În interior, are mai multe secțiuni individuale de fructe suculente, care sunt delicioase crude sau gătite în rețete dulci și sărate.

Publicat: 1 iulie 2022, 18:37 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:03
Fructe de mangostan întregi și secționate în jumătate, așezate pe masă.
Sezonul pentru mangostan este vara / Profimedia Images

Mangostanul, cunoscut și sub denumirea de Garcinia mangostana, este un fruct tropical rar, cu o aromă distinctă pe care mulți o consideră greu de descris în cuvinte, datorită unicității sale. Aroma sa este dulce și plăcut florală, cu un parfum citric. 

Totul despre mangostan

La prima vedere, fructele de mangostan seamănă cu o clementină albă sau cu cățeii de usturoi, așezați într-o coajă mov moale, conform Medicalnewstoday.com

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi fructul de mangostan

Coaja fructului de mangostan copt este groasă de un roșu-violet intens și lucios. Mangostanul își păstrează o parte din tulpină și sepale de la planta mamă. Dacă vrei să verifici dacă fructul este cu adevărat copt trebuie să îl iei în mână și să în cântărești. Îl vei simți plin, cu coaja netedă, care cedează ușor cu la presiunea ușoară a degetului.

Fiecare mangostan are cinci până la șapte secțiuni individuale de fructe în interior, aranjate ca într-o minge moale, cu pulpă suculentă și albă. Coaja îi protejează secțiunile suculente, care ies cu ușurință atunci când este desfăcut. Mangostanul are o sămânță mare, necomestabilă, așezată într-una dintre cele mai mari secțiuni, care seamănă cu o sâmbure de prune. Alte secțiuni pot avea semințe moi, care sunt însă comestibile. Dacă vrei să știi câte secțiuni are te poți uita pe fundul mangostanului. Câte petale mici sunt, atâtea secțiuni vor fi și în interior.

Mangostanul este adesea savurat crud direct din coajă. Este considerat un ingredient special în sud-estul Asiei, în special în bucătăria thailandeză. Este integrat în salate, sucuri, deserturi, băuturi și mâncăruri sărate. Se combină cu ușurință cu nuca de cocos, lămâița și mango. 

Cum se mănâncă fructul de mangostan

Tăie coaja exterioară a fructului cu un cuțit, pornind din centru. Scoate jumătatea superioară a cojii necomestibile și arunc-o. Ține cont de faptul că cea mai mare secțiune este cea care conține și sămânța care nu trebuie consumată.

Unde crește mangostanul

Mangostanul este originar din sud-estul Asiei. Este un copac tropical veșnic verde, care ajunge la o înălțime de 24 m. Sunt destul de sensibili așa că pot crește doar în climatele tropicale. În afară de Asia mai este cultivat și în anumite zone din America Centrală și America de Sud.

De unde poți cumpăra mangostan

În România fructele de mangostan se găsesc destul de rar, în raionul de fructe exotice din supermaketuri sau comndat online din magazine specializate.

Mangosteenul este foarte hrănitor cu o mulțime de antioxidanți unici:

  • Fructul mangostanului violet conține antioxidanți și xantone care sunt antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, antidiabetice și anticancerigene. 
  • Frunzele și scoarța de mangostan sunt folosite medicinal. 
  • Fructul este bogat în vitamine și minerale, Vitamina A, B6, C, tiamină, zinc, acid folic, potasiu, calciu, riboflavină, niacină. 
  • Conținutul ridicat de fibre din pulpa de mangostan ajută la digestia. 

Rețetă de Panna cotta cu mangostan

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de pana cotta cu mangostan. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unui desert răcoros și extrem de aromat.

Panna cotta cu mangostan – Ingrediente

  • 3 foi de gelatina
  • 8 fructe de mangostan
  • 200 ml lapte semi-degresat
  • 200 ml iaurt grecesc
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1 limetă
  • 1 mango
  • 100 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 1 lingură de zahăr tos.
Pentru panna cotta cu mangostan poți folosi și ananas în loc de mango / Profimedia

Panna cotta cu mangostan – Mod de preparare

Se înmoaie foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.

Se curăță fructele de mangostan, scoțând pulpa, care se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se trece printr-o sită și se colectează sucul

Se pune la fiert jumătate din cantitatea de lapte. Se adăugă gelatina înmuiată și se amestecă până când gelatina se dizolvă. Se toarnă într-un blender și se adaugă restul de lapte, sucul de mangostan, iaurtul și zahărul pudră.

Se spălă limeta, se răzuiește coaja și se stoarce sucul. Coaja se păstrează. Se pune sucul de la limetă în blender și se amestecă. Se împarte compoziția în 4 recipiente. Se dă la frigider cel puțin 4 ore.

Mango se taie cuburi.

Se pun pe foc într-o cratiță sucul de portocale și zahărul tos și se fierb la foc mic timp de 3 minute. Se pun cuburile de mango și se mai fierbe încă 3 minute. Bucățile de mango trebuie să rămână întregi. Se adăugă coaja de lămâie și se lăsă amestecul să se răcească până la utilizare.

Compoziția se mango se împarte în mod egal între recipientele de panna cotta.

CELE MAI CITITE
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu iaurt și afine pe un suport de lemn
Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Desert din ciocolată și lapte condensat porționat în tavă
Desert din ciocolată și lapte condensat, simplu și rapid de preparat
Desert din ciocolată și lapte condensat, simplu și rapid de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec de post cu dovleac copt porționat pe un platou alb dreptunghiular
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
O sticlă plină cu oțet de mere
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Paste cu ciuperci de post în farfurie neagră, alături de două furculițe, ciuperci, pătrunjel verde și două felii de pâine
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harpers Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
închide