Totul despre mangostan. Cum poți să consumi acest fruct exotic

Mangostanul violet este un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată. Fructele de mangostan sunt mici, rotunde și violete, cu un capăt verde de tulpină și sepal. În interior, are mai multe secțiuni individuale de fructe suculente, care sunt delicioase crude sau gătite în rețete dulci și sărate.

Publicat: 1 iulie 2022, 18:37 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:03
Fructe de mangostan întregi și secționate în jumătate, așezate pe masă.
Sezonul pentru mangostan este vara / Profimedia Images

Mangostanul, cunoscut și sub denumirea de Garcinia mangostana, este un fruct tropical rar, cu o aromă distinctă pe care mulți o consideră greu de descris în cuvinte, datorită unicității sale. Aroma sa este dulce și plăcut florală, cu un parfum citric. 

Totul despre mangostan

La prima vedere, fructele de mangostan seamănă cu o clementină albă sau cu cățeii de usturoi, așezați într-o coajă mov moale, conform Medicalnewstoday.com

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi fructul de mangostan

Coaja fructului de mangostan copt este groasă de un roșu-violet intens și lucios. Mangostanul își păstrează o parte din tulpină și sepale de la planta mamă. Dacă vrei să verifici dacă fructul este cu adevărat copt trebuie să îl iei în mână și să în cântărești. Îl vei simți plin, cu coaja netedă, care cedează ușor cu la presiunea ușoară a degetului.

Fiecare mangostan are cinci până la șapte secțiuni individuale de fructe în interior, aranjate ca într-o minge moale, cu pulpă suculentă și albă. Coaja îi protejează secțiunile suculente, care ies cu ușurință atunci când este desfăcut. Mangostanul are o sămânță mare, necomestabilă, așezată într-una dintre cele mai mari secțiuni, care seamănă cu o sâmbure de prune. Alte secțiuni pot avea semințe moi, care sunt însă comestibile. Dacă vrei să știi câte secțiuni are te poți uita pe fundul mangostanului. Câte petale mici sunt, atâtea secțiuni vor fi și în interior.

Mangostanul este adesea savurat crud direct din coajă. Este considerat un ingredient special în sud-estul Asiei, în special în bucătăria thailandeză. Este integrat în salate, sucuri, deserturi, băuturi și mâncăruri sărate. Se combină cu ușurință cu nuca de cocos, lămâița și mango. 

Cum se mănâncă fructul de mangostan

Tăie coaja exterioară a fructului cu un cuțit, pornind din centru. Scoate jumătatea superioară a cojii necomestibile și arunc-o. Ține cont de faptul că cea mai mare secțiune este cea care conține și sămânța care nu trebuie consumată.

Unde crește mangostanul

Mangostanul este originar din sud-estul Asiei. Este un copac tropical veșnic verde, care ajunge la o înălțime de 24 m. Sunt destul de sensibili așa că pot crește doar în climatele tropicale. În afară de Asia mai este cultivat și în anumite zone din America Centrală și America de Sud.

De unde poți cumpăra mangostan

În România fructele de mangostan se găsesc destul de rar, în raionul de fructe exotice din supermaketuri sau comndat online din magazine specializate.

Mangosteenul este foarte hrănitor cu o mulțime de antioxidanți unici:

  • Fructul mangostanului violet conține antioxidanți și xantone care sunt antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, antidiabetice și anticancerigene. 
  • Frunzele și scoarța de mangostan sunt folosite medicinal. 
  • Fructul este bogat în vitamine și minerale, Vitamina A, B6, C, tiamină, zinc, acid folic, potasiu, calciu, riboflavină, niacină. 
  • Conținutul ridicat de fibre din pulpa de mangostan ajută la digestia. 

Rețetă de Panna cotta cu mangostan

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de pana cotta cu mangostan. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unui desert răcoros și extrem de aromat.

Panna cotta cu mangostan – Ingrediente

  • 3 foi de gelatina
  • 8 fructe de mangostan
  • 200 ml lapte semi-degresat
  • 200 ml iaurt grecesc
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1 limetă
  • 1 mango
  • 100 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 1 lingură de zahăr tos.
Pentru panna cotta cu mangostan poți folosi și ananas în loc de mango / Profimedia

Panna cotta cu mangostan – Mod de preparare

Se înmoaie foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.

Se curăță fructele de mangostan, scoțând pulpa, care se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se trece printr-o sită și se colectează sucul

Se pune la fiert jumătate din cantitatea de lapte. Se adăugă gelatina înmuiată și se amestecă până când gelatina se dizolvă. Se toarnă într-un blender și se adaugă restul de lapte, sucul de mangostan, iaurtul și zahărul pudră.

Se spălă limeta, se răzuiește coaja și se stoarce sucul. Coaja se păstrează. Se pune sucul de la limetă în blender și se amestecă. Se împarte compoziția în 4 recipiente. Se dă la frigider cel puțin 4 ore.

Mango se taie cuburi.

Se pun pe foc într-o cratiță sucul de portocale și zahărul tos și se fierb la foc mic timp de 3 minute. Se pun cuburile de mango și se mai fierbe încă 3 minute. Bucățile de mango trebuie să rămână întregi. Se adăugă coaja de lămâie și se lăsă amestecul să se răcească până la utilizare.

Compoziția se mango se împarte în mod egal între recipientele de panna cotta.

CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Cremă de banane și avocado în două pahare și în blender, alături de două banane și un avocado
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Budincă de ciocolată pe platou și o porție pe farfurie
Galerie foto
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
3 zodii depășesc problemele personale până pe 18 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii depășesc problemele personale până pe 18 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii depășesc problemele personale până pe 18 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
A fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și a petrecut 38 de ani după gratii. Cum au descoperit procurorii adevărul
A fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și a petrecut 38 de ani după gratii. Cum au descoperit procurorii adevărul
A fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și a petrecut 38 de ani după gratii. Cum au descoperit procurorii adevărul
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Procesul împotriva lui Sean Diddy Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
închide