Totul despre tapioca. Cum se folosește corect
Tapioca este un ingredient intrat relativ de curând în alimentația noastră, deși în alte părți ale lumii este consumat de sute de ani. Poate fi baza unei budinci dulci, dar acest amidon fără gluten extras din rădăcina de manioc poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în preparate dulci, cât și sărate.
Planta de manioc, cunoscută și ca yucca, este originară în Brazilia, însă s-a răspândit în toată America de Sud și Africa. Utilizarea făinii de tapioca a depășit granițele celor două continente și astăzi este consumată în întreaga lumea.
Cel mai des acest produs este utilizată ca agent de îngroșare în supe, tocănițe sau sosuri sau pentru a adăuga umiditate și textura preparatelor coapte. Are avantajul de a nu avea gluten, ceea ce o face potrivită și pentru cei care suferă de celiachie.
Totul despre tapioca
Tapioca are o aromă neutră și o putere puternică de gelifiere, făcându-l eficient ca agent de îngroșare atât în alimente dulci, cât și sărate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca rezistă bine la ciclurile de îngheț-dezgheț fără a-și pierde structura sau a se descompune, făcându-l un agent de îngroșare ideal în rețetele de înghețată.
Poți găsi tapioca în magazin, în raioanele de făină, sub formă de perle, praf sau fulgi. Cei din urmă sunt opaci înainte de gătit, dar devin translucizi atunci când sunt hidratați.
Perlele și pulberile de tapioca sunt cel mai adesea albe sau aproape albe. Perlele, folosite frecvent în deserturi, pot fi vopsite în aproape orice culoare.
Perlele de tapioca vin în dimensiuni mari și mici. Boba sunt perle mari îndulcite, adesea vopsite în negru și folosite pentru ceaiul cu bule sau bubble tea. Descoperă cum se face bubble tea.
Cum se folosește făina de manioc
Utilizările tradiționale pentru tapioca includ budinca de tapioca, ceaiul cu bule sau bubble tea. De asemenea, se folosește și pentru bomboane și alte deserturi. Atât budinca de tapioca, cât și bubble tea sunt făcute cu tapioca sidefată, sau bile mici de amidon de tapioca care se transformă într-o mingii mici de gumă, moi.
Tapioca adăugată în supe și sosuri aduce un plus de consistență. Tapioca poate fi adăugată în produsele din carne tocată, cum ar fi burgeri și nuggets de pui, ca liant și stabilizator.
Avantajul său este că reține umezeala într-un gel. De aceea, adesea e adăugată la produse de patiserie pentru le împiedica să își schimbe consistența în timpul depozitării. Tapioca este un ingredient comun în produsele fără gluten , deoarece ajută la crearea unei texturi ușoare și la menținerea umidității în absența glutenului.
Cum să gătești cu tapioca
Perlele de tapioca trebuie să fie înmuiate până la 12 ore și apoi gătite în lichid clocotit pentru a se transforma în gel. În magazin vei mai găsi și tapioca instant, cu o textură mai granulară.
Aceasta poate fi amestecată în supe, sosuri, gemuri și jeleuri, umpluturi de plăcinte și alte preparate cremoase pentru a acționa ca un agent de îngroșare. Făina de tapioca poate fi folosită ca înlocuitor 1:1 pentru amidonul de porumb.
Tapioca nu este foarte aromată atunci când este gătită singură. Acesta este un avantaj atunci când este folosită pentru a îngroșa mâncăruri.
Tapioca este un produs uscat și poate fi păstrat pe termen nelimitat atâta timp cât este ținut în recipiente închise etanș pentru a preveni expunerea la căldură, umiditate și insecte. Nu se păstrează în frigider sau congelator.
Budincă de tapioca
Budinca din făină de manioc este una dintre rețetele celebre care conțin acest ingredient. Se face destul de simplu și are un gust delicios. Încearcă și rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango.
Ingrediente
- 110 g tapioca cu perle mici
- 750 ml lapte integral
- 1/4 linguriță de sare
- 2 ouă mari
- 100 g zahăr
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare
Se adaugă tapioca, laptele și sarea într-o cratiță și se pun la foc mediu. Se amestecă până când compoziția ajunge la punctul de fierbere.
Apoi se dă focul mai mic și se lasă să fiarbă descoperit, la focul cel mai mic posibil, adăugând zahăr treptat până când perlele de tapioca se îngroașă.
În funcție de tipul sau marca de tapioca acest lucru poate dura de la 5 minute la 45 de minute de gătit la foc foarte mic. Se amestecă din când în când pentru ca tapioca să nu se lipească de fundul cratiței.
Ouăle se bat într-un castron. Se ia o lingură din compoziția de tapioca de pe foc și se pune peste ouă. Se omogenizează, apoi se pune peste budincă turnându-le încet.
După aceea, se adaugă vanilia. Se dă focuk la mediu și se amestecă câteva minute până se obține o consistență groasă de budincă. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească 15 minute.