Totul despre tapioca. Cum se folosește corect

Tapioca este un ingredient intrat relativ de curând în alimentația noastră, deși în alte părți ale lumii este consumat de sute de ani. Poate fi baza unei budinci dulci, dar acest amidon fără gluten extras din rădăcina de manioc poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în ​​preparate dulci, cât și sărate.

Făina de tapioca într-un bol de lemn alături de o lingură
Făina de tapioca se găsește sub formă de pulbere, de perle sau de fulgi / Shutterstock

Planta de manioc, cunoscută și ca yucca, este originară în Brazilia, însă s-a răspândit în toată America de Sud și Africa. Utilizarea făinii de tapioca a depășit granițele celor două continente și astăzi este consumată în întreaga lumea.

Cel mai des acest produs este utilizată ca agent de îngroșare în supe, tocănițe sau sosuri sau pentru  a adăuga umiditate și textura preparatelor coapte. Are avantajul de a nu avea gluten, ceea ce o face potrivită și pentru cei care suferă de celiachie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre tapioca

Tapioca are o aromă neutră și o putere puternică de gelifiere, făcându-l eficient ca agent de îngroșare atât în ​​alimente dulci, cât și sărate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca rezistă bine la ciclurile de îngheț-dezgheț fără a-și pierde structura sau a se descompune, făcându-l un agent de îngroșare ideal în rețetele de înghețată.

Poți găsi tapioca în magazin, în raioanele de făină, sub formă de perle, praf sau fulgi. Cei din urmă sunt opaci înainte de gătit, dar devin translucizi atunci când sunt hidratați. 

Perlele și pulberile de tapioca sunt cel mai adesea albe sau aproape albe. Perlele, folosite frecvent în deserturi, pot fi vopsite în aproape orice culoare. 

Perlele de tapioca vin în dimensiuni mari și mici. Boba sunt perle mari îndulcite, adesea vopsite în negru și folosite pentru ceaiul cu bule sau bubble tea. Descoperă cum se face bubble tea.

Planta de manioc pe un blat alb pentru a ilustra cum se obține tapioca
Planta de manioc din care se obține făina / Shutterstock

Cum se folosește făina de manioc

Utilizările tradiționale pentru tapioca includ budinca de tapioca, ceaiul cu bule sau bubble tea. De asemenea, se folosește și pentru bomboane și alte deserturi. Atât budinca de tapioca, cât și bubble tea sunt făcute cu tapioca sidefată, sau bile mici de amidon de tapioca care se transformă într-o mingii mici de gumă, moi.

Tapioca adăugată în supe și sosuri aduce un plus de consistență. Tapioca poate fi adăugată în produsele din carne tocată, cum ar fi burgeri și nuggets de pui, ca liant și stabilizator. 

Avantajul său este că reține umezeala într-un gel. De aceea, adesea e adăugată la produse de patiserie pentru le împiedica să își schimbe consistența în timpul depozitării. Tapioca este un ingredient comun în produsele fără gluten , deoarece ajută la crearea unei texturi ușoare și la menținerea umidității în absența glutenului.

Cum să gătești cu tapioca

Perlele de tapioca trebuie să fie înmuiate până la 12 ore și apoi gătite în lichid clocotit pentru a se transforma în gel. În magazin vei mai găsi și tapioca instant, cu o textură mai granulară.

Aceasta poate fi amestecată în supe, sosuri, gemuri și jeleuri, umpluturi de plăcinte și alte preparate cremoase pentru a acționa ca un agent de îngroșare. Făina de tapioca poate fi folosită ca înlocuitor 1:1 pentru amidonul de porumb.

Tapioca nu este foarte aromată atunci când este gătită singură. Acesta este un avantaj atunci când este folosită pentru a îngroșa mâncăruri.

Tapioca este un produs uscat și poate fi păstrat pe termen nelimitat atâta timp cât este ținut în recipiente închise etanș pentru a preveni expunerea la căldură, umiditate și insecte. Nu se păstrează în frigider sau congelator.

Budincă de tapioca

Budinca din făină de manioc este una dintre rețetele celebre care conțin acest ingredient. Se face destul de simplu și are un gust delicios. Încearcă și rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango.

Budincă de tapioca servită alturi de piure de fructe
Budinca de tapioca se poate servi cu piure de fructe / Shutterstock

Ingrediente

  • 110 g tapioca cu perle mici 
  • 750 ml lapte integral 
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Se adaugă tapioca, laptele și sarea într-o cratiță și se pun la foc mediu. Se amestecă până când compoziția ajunge la punctul de fierbere.

Apoi se dă focul mai mic și se lasă să fiarbă descoperit, la focul cel mai mic posibil, adăugând zahăr treptat până când perlele de tapioca se îngroașă.

În funcție de tipul sau marca de tapioca acest lucru poate dura de la 5 minute la 45 de minute de gătit la foc foarte mic. Se amestecă din când în când pentru ca tapioca să nu se lipească de fundul cratiței.

Ouăle se bat într-un castron. Se ia o lingură din compoziția de tapioca de pe foc și se pune peste ouă. Se omogenizează, apoi se pune peste budincă turnându-le încet.

După aceea, se adaugă vanilia. Se dă focuk la mediu și se amestecă câteva minute până se obține o consistență groasă de budincă.  Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească 15 minute.

CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Echipa care a câștigat proba de azi. Ce au avut concurenții de gătit și cine i-a jurizat
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Echipa care a câștigat proba de azi. Ce au avut concurenții de gătit și cine i-a jurizat
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Echipa care a câștigat proba de azi. Ce au avut concurenții de gătit și cine i-a jurizat
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide