Totul despre tapioca. Cum se folosește corect

Tapioca este un ingredient intrat relativ de curând în alimentația noastră, deși în alte părți ale lumii este consumat de sute de ani. Poate fi baza unei budinci dulci, dar acest amidon fără gluten extras din rădăcina de manioc poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în ​​preparate dulci, cât și sărate.

Făina de tapioca într-un bol de lemn alături de o lingură
Făina de tapioca se găsește sub formă de pulbere, de perle sau de fulgi / Shutterstock

Planta de manioc, cunoscută și ca yucca, este originară în Brazilia, însă s-a răspândit în toată America de Sud și Africa. Utilizarea făinii de tapioca a depășit granițele celor două continente și astăzi este consumată în întreaga lumea.

Cel mai des acest produs este utilizată ca agent de îngroșare în supe, tocănițe sau sosuri sau pentru  a adăuga umiditate și textura preparatelor coapte. Are avantajul de a nu avea gluten, ceea ce o face potrivită și pentru cei care suferă de celiachie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre tapioca

Tapioca are o aromă neutră și o putere puternică de gelifiere, făcându-l eficient ca agent de îngroșare atât în ​​alimente dulci, cât și sărate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca rezistă bine la ciclurile de îngheț-dezgheț fără a-și pierde structura sau a se descompune, făcându-l un agent de îngroșare ideal în rețetele de înghețată.

Poți găsi tapioca în magazin, în raioanele de făină, sub formă de perle, praf sau fulgi. Cei din urmă sunt opaci înainte de gătit, dar devin translucizi atunci când sunt hidratați. 

Perlele și pulberile de tapioca sunt cel mai adesea albe sau aproape albe. Perlele, folosite frecvent în deserturi, pot fi vopsite în aproape orice culoare. 

Perlele de tapioca vin în dimensiuni mari și mici. Boba sunt perle mari îndulcite, adesea vopsite în negru și folosite pentru ceaiul cu bule sau bubble tea. Descoperă cum se face bubble tea.

Planta de manioc pe un blat alb pentru a ilustra cum se obține tapioca
Planta de manioc din care se obține făina / Shutterstock

Cum se folosește făina de manioc

Utilizările tradiționale pentru tapioca includ budinca de tapioca, ceaiul cu bule sau bubble tea. De asemenea, se folosește și pentru bomboane și alte deserturi. Atât budinca de tapioca, cât și bubble tea sunt făcute cu tapioca sidefată, sau bile mici de amidon de tapioca care se transformă într-o mingii mici de gumă, moi.

Tapioca adăugată în supe și sosuri aduce un plus de consistență. Tapioca poate fi adăugată în produsele din carne tocată, cum ar fi burgeri și nuggets de pui, ca liant și stabilizator. 

Avantajul său este că reține umezeala într-un gel. De aceea, adesea e adăugată la produse de patiserie pentru le împiedica să își schimbe consistența în timpul depozitării. Tapioca este un ingredient comun în produsele fără gluten , deoarece ajută la crearea unei texturi ușoare și la menținerea umidității în absența glutenului.

Cum să gătești cu tapioca

Perlele de tapioca trebuie să fie înmuiate până la 12 ore și apoi gătite în lichid clocotit pentru a se transforma în gel. În magazin vei mai găsi și tapioca instant, cu o textură mai granulară.

Aceasta poate fi amestecată în supe, sosuri, gemuri și jeleuri, umpluturi de plăcinte și alte preparate cremoase pentru a acționa ca un agent de îngroșare. Făina de tapioca poate fi folosită ca înlocuitor 1:1 pentru amidonul de porumb.

Tapioca nu este foarte aromată atunci când este gătită singură. Acesta este un avantaj atunci când este folosită pentru a îngroșa mâncăruri.

Tapioca este un produs uscat și poate fi păstrat pe termen nelimitat atâta timp cât este ținut în recipiente închise etanș pentru a preveni expunerea la căldură, umiditate și insecte. Nu se păstrează în frigider sau congelator.

Budincă de tapioca

Budinca din făină de manioc este una dintre rețetele celebre care conțin acest ingredient. Se face destul de simplu și are un gust delicios. Încearcă și rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango.

Budincă de tapioca servită alturi de piure de fructe
Budinca de tapioca se poate servi cu piure de fructe / Shutterstock

Ingrediente

  • 110 g tapioca cu perle mici 
  • 750 ml lapte integral 
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Se adaugă tapioca, laptele și sarea într-o cratiță și se pun la foc mediu. Se amestecă până când compoziția ajunge la punctul de fierbere.

Apoi se dă focul mai mic și se lasă să fiarbă descoperit, la focul cel mai mic posibil, adăugând zahăr treptat până când perlele de tapioca se îngroașă.

În funcție de tipul sau marca de tapioca acest lucru poate dura de la 5 minute la 45 de minute de gătit la foc foarte mic. Se amestecă din când în când pentru ca tapioca să nu se lipească de fundul cratiței.

Ouăle se bat într-un castron. Se ia o lingură din compoziția de tapioca de pe foc și se pune peste ouă. Se omogenizează, apoi se pune peste budincă turnându-le încet.

După aceea, se adaugă vanilia. Se dă focuk la mediu și se amestecă câteva minute până se obține o consistență groasă de budincă.  Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească 15 minute.

CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide