Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve

Sterilizarea borcanelor și sticlelor este un pas esențial pentru a asigura conservarea în siguranță a alimentelor. Vei descoperi mai jos sfaturi și idei despre cum se sterilizează borcanele și sticlele, pentru conserve.

Sticle, borcane și capace
pentru ca sterilizarea să fie eficientă, se vor steriliza și capacele sticlelor și borcanelor / Shutterstock

Există mai multe metode eficiente pentru a steriliza borcanele și sticlele înainte de a le umple cu conserve. Le poți folosi în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție sau în funcții de conservele cu care umpli borcanele. Toate sunt ușoare și eficiente, diferența constă în recipientele folosite. În funcție de acestea depinde și timpul necesar sterilizării.

În același timp cu sterilizarea sticlelor și borcanelor vei steriliza și capacele acestora, tot prin aceleași metode. Se pot steriliza împreună, dar fără a închide sticlele și borcanele cu ele. Le vei așeza alături de acestea.

Descoperă și cum să desfaci ușor capacul unui borcan. 7 metode care te vor ajuta mereu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se sterilizează borcanele și sticlele

Există cinci metode simple și rapide de sterilizare a borcanelor și sticlelor pentru conserve: metoda prin fierbere, metoda cuptorului, metoda cuptorului cu microunde, metoda mașinii de spălat și metoda aburului.

Sterilizarea prin fierbere

Aceasta este una dintre cele mai sigure și comune metode de sterilizare. O poți folosi pentru orice tip de conserve, dar este ideală pentru atunci când folosești borcanele sau sticlele pentru conserve fierte pe flacăra aragazului.

Pasul 1: Spală borcanele și capacele cu apă caldă și detergent, clătește bine.

Pasul 2: Așază borcanele și capacele într-o oală mare, asigurându-te că sunt complet acoperite cu apă.

Pasul 3: Adu apa la fierbere și lasă borcanele și capacele să fiarbă timp de 10-15 minute.

Pasul 4: Scoate borcanele și capacele din apă cu grijă, folosind un clește sau o mănușă de bucătărie, și așază-le pe un prosop curat pentru a se usca la aer.

Cum se sterilizează borcanele și sticlele în cuptor

Această metodă este eficientă pentru sterilizarea borcanelor, dar capacele metalice este mai bine să fie sterilizate prin fierbere.

Pasul 1: Preîncălzește cuptorul la 150°C.

Pasul 2: Spală borcanele cu apă caldă și detergent, clătește bine.

Pasul 3: Așază borcanele ude pe tava de cuptor, fără a le suprapune.

Pasul 4: Pune tava în cuptor și lasă borcanele să se sterilizeze timp de 20 de minute.

Pasul 5: Scoate borcanele din cuptor cu grijă și lasă-le să se răcească pe un prosop curat.

Descoperă și cum cureți o tigaie din ceramică fără să o deteriorezi. Ce poți face dacă ți s-a lipit mâncarea.

Sterilizarea în cuptorul cu microunde

Această metodă este rapidă și eficientă, dar este potrivită doar pentru borcane și sticle fără capace metalice.

Pasul 1: Spală borcanele cu apă caldă și detergent, clătește bine.

Pasul 2: Umple borcanele pe jumătate cu apă.

Pasul 3: Pune borcanele în cuptorul cu microunde și lasă-le să se încălzească la putere maximă timp de 2-3 minute, până când apa începe să fiarbă.

Pasul 4: Scoate borcanele din cuptor cu grijă, golindu-le de apă fierbinte și lăsându-le să se usuce pe un prosop curat.

Cum se sterilizează borcanele și sticlele în mașina de spălat vase

Această metodă este foarte convenabilă dacă ai o mașină de spălat vase cu opțiune de spălare la temperaturi ridicate.

Pasul 1: Așază borcanele și capacele în mașina de spălat vase, evitând suprapunerea lor.

Pasul 2: Setează mașina de spălat vase pe un ciclu de spălare la temperatură ridicată, fără detergent.

Pasul 3: Lasă borcanele și capacele să se usuce complet în mașină sau scoate-le și lasă-le să se usuce pe un prosop curat.

Descoperă și cele 10 trucuri în bucătărie, utile oricărei gospodine.

Sterilizarea în abur

Aceasta este o metodă eficientă, mai ales dacă ai un sterilizator de alimente sau un aparat pentru gătit cu aburi.

Pasul 1: Spală borcanele și capacele cu apă caldă și detergent, clătește bine.

Pasul 2: Așază borcanele și capacele în sterilizator sau în coșul de gătit cu aburi.

Pasul 3: Sterilizează borcanele și capacele timp de 10-15 minute în abur fierbinte.

Pasul 4: Scoate borcanele și capacele cu grijă și lasă-le să se usuce pe un prosop curat.

Sfaturi suplimentare

Manipulează borcanele și capacele sterilizate doar cu mâini foarte curate sau cu mănuși de unică folosință pentru a evita contaminarea.

Umple borcanele cât timp sunt încă fierbinți pentru a menține sterilitatea.

Asigură-te că capacele sunt în stare bună, fără urme de rugină sau deformări, pentru a asigura o etanșare corectă.

Dacă ți-au fost de folos sfaturile despre cum se sterilizează borcanele și sticlele, te vei bucura de o conservare sigură și de lungă durată a alimentelor tale preferate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Galerie foto
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
28 noiembrie, 06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
închide