Cum se face bubble tea. Rețeta ceaiului cu perle de tapioca

Ai trecut vreodată pe lângă un magazin bubble tea și ai observat că mulți tineri stau la coadă? Te-ai întrebat de ce este toată agitația aceea acolo? Este o băutură taiwaneză foarte populară printre tineri. Află și tu cum se face bubble tea și care e rețeta.

Publicat: 6 octombrie 2022, 07:03
Mai multe pahare de bubble tea fotografiate pe un fundal roz
Bubble tea se vinde de ani de zile în Taiwan / Shutterstock

Bubble tea este la modă de aproximativ un an, dar ceaiul cu bule a fost o băutură populară în țările asiatice încă din anii 80'. Undeva între o băutură elegantă și o gustare, acest amestec și-a recâștigat notorietatea datorită rețelelor sociale, datorită varietății sale de culori, arome și texturi. Bubble tea e o băutură care a câștigat acum o popularitate enormă în Australia, Statele Unite și Europa.  

Ce este bubble tea

Bubble Tea se bazează pe o rețetă taiwaneză și combină ceaiul fierbinte sau rece cu lapte, fructe și sucuri de fructe alese, iar apoi se adaugă „bule”, perle moi de tapioca care stau în partea de jos. Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc, fără gluten și destul de blând ca aromă, dar grozav ca textură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiul cu bule se servește în pahare transparente cu un pai cu diametru mare, astfel încât să poți trage biluțele de tapioca, cunoscute și sub denumirea de „perle” sau „boba” și să le mesteci în timp ce înghiți ceaiul. Termenul de „bulă” (”bubble”) din nume se referă atât la bilele de tapioca, cât și la numeroasele bule create de agitarea puternică din în procesul de amestecare.

Istoria bubble tea

Istoria spune că o ceainărie numită Chun Shui Tang din Taichung (Taiwan) a început să servească ceai cu gheață. Managerul de dezvoltare de produse al companiei, doamna Lin Hsiu Hui, s-a plictisit într-o întâlnire a personalului și a decis să arunce desertul ei taiwanez, fen yuan (o budincă de tapioca îndulcită) în ceaiul ei cu gheață Assam și să-l bea. I s-a părut atât de bun încât au decis să-l adauge în meniu, unde a devenit în scurt timp produsul cel mai vândut al francizei. 

La scurt timp după ce au văzut succesul acestei băuturi, ceainăriile din întregul Taiwan au început să adauge perle de tapioca și diferite arome de fructe în ceaiurile lor cu gheață.

Citește și

Cum se face bubble tea: rețeta

Bubble tea poate fi făcut și acasă. Perlele de tapioca se găsesc în general la magazinele cu specific asiatic, atât fizice, cât și online. Ai aici toate sfaturile necesare despre cum se face bubble tea.

Ingrediente

  • 32 g perle uscate de tapioca;
  • 2 pliculețe de ceai verde;
  • 1 pahar de lapte, lapte de migdale sau lapte condensat;
  • 1 linguriță de sirop de fructe;
  • apă.

Mod de preparare

Se pregătește o cratiță și se măsoară 480 ml de apa pentru fiecare 32 de grame de boba. Se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare. Se pun boabele de tapioca și se amestecă ușor până când perlele încep să plutească la suprafața apei.

Se dă focul la mediu și se lasă 12-15 minute. Apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă perlele să stea încă 12-15 minute.

În timp ce boabele de tapioca se gătesc, se face un sirop de zahăr simplu pentru a le îndulci. Se aduc la punctul de fierbere 120 ml de apă. Apoi se ia de pe foc și se adaugă 150 g de zahăr amestecându-se până se dizolvă. Se dă deoparte până se răcește.

Se face o infuzie din cele două pliculețe de ceai. Se aduc la punctul de fierbere 240 ml de apă. Se ia apa de pe foc, se adaugă pliculețele. Se scot după 15 minute și se lasă ceaiul să se răcească complet.

Odată ce boabele de tapioca s-au gătit, se scurg și se transferă într-un bol sau recipient mic. Se toarnă siropul de zahăr deasupra până când boabele sunt acoperite. Se lasă să stea până când ajung la temperatura camerei, cel puțin 15 minute sau se pun la frigider până când sunt gata de utilizare. 

Se toarnă ceaiul într-un pahar înalt și se adaugă boabele de tapioca. Deasupra se pun laptele, siropul de fructe și siropul de zahăr.

Ce este tapioca

Tapioca este un extract de amidon, fără gluten extras din rădăcina de manioc ce poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în ​​mâncăruri dulci, dar și în cele sărate.

Cultivarea plantei de manioc, originară din Brazilia, cunoscută și sub numele de yucca, s-a răspândit în America de Sud și Africa, în timp ce utilizarea culinară a tapiocăi a devenit populară în întreaga lume.

Tapioca are o aromă neutră și o putere mare de gelifiere. De aceea este eficientă ca agent de îngroșare atât în ​​alimente dulci, cât și în cele sărate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista unui ciclu de îngheț-dezgheț fără a-și pierde structura gelului sau a se descompune.

Amidonul de tapioca poate fi achiziționat sub formă de făină sau fulgi instant. Este opac înainte de gătire, dar devine translucid la hidratare. Perlele și pulberea de tapioca sunt cel mai adesea albe sau aproape albe. Perlele, folosite frecvent în deserturi, pot fi vopsite în aproape orice culoare. Perlele de tapioca vin în dimensiuni mari și mici. Boba sunt perle mari îndulcite, adesea vopsite în negru și folosite pentru ceaiul cu bule.

La ce se mai folosește tapioca

Utilizările tradiționale pentru tapioca includ budinca de tapioca, ceaiul cu bule sau ceaiul boba și alte bomboane și deserturi. Atât budinca de tapioca, cât și ceaiul boba sunt făcute cu tapioca sidefată, sau bile mici de amidon de tapioca care capătă o consistență gumoasă când sunt gătite.

În plus, tapioca dă textură și îngroașă supele, sosurile. Are mai multă putere de îngroșare și, în general, costă mai puțin decât făina și alți agenți de îngroșare. Tapioca poate fi adăugată la produsele din carne tocată, cum ar fi chiftele de burger și nuggets de pui, ca liant și stabilizator de ingrediente. Reține umezeala într-un gel, așa că este adesea adăugată la produse de patiserie pentru a preveni umezirea acestora în timpul depozitării. Tapioca este un ingredient comun în produsele fără gluten.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ceai cu lapte alături de ofotografie cu bubble tea
Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului
Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului
Budinca de tapioca cu lapte într-un bol alb
Budincă de tapioca cu lapte, desertul neașteptat de gustos
Budincă de tapioca cu lapte, desertul neașteptat de gustos
Făina de tapioca într-un bol de lemn alături de o lingură
Totul despre tapioca. Cum se folosește corect
Totul despre tapioca. Cum se folosește corect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel înfășurat în bacon
06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro va afișa astăzi notele la probele scrise, după contestaţii
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro va afișa astăzi notele la probele scrise, după contestaţii
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro va afișa astăzi notele la probele scrise, după contestaţii
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide