Cum se face bubble tea. Rețeta ceaiului cu perle de tapioca

Ai trecut vreodată pe lângă un magazin bubble tea și ai observat că mulți tineri stau la coadă? Te-ai întrebat de ce este toată agitația aceea acolo? Este o băutură taiwaneză foarte populară printre tineri. Află și tu cum se face bubble tea și care e rețeta.

Publicat: 6 octombrie 2022, 07:03
Mai multe pahare de bubble tea fotografiate pe un fundal roz
Bubble tea se vinde de ani de zile în Taiwan / Shutterstock

Bubble tea este la modă de aproximativ un an, dar ceaiul cu bule a fost o băutură populară în țările asiatice încă din anii 80'. Undeva între o băutură elegantă și o gustare, acest amestec și-a recâștigat notorietatea datorită rețelelor sociale, datorită varietății sale de culori, arome și texturi. Bubble tea e o băutură care a câștigat acum o popularitate enormă în Australia, Statele Unite și Europa.  

Ce este bubble tea

Bubble Tea se bazează pe o rețetă taiwaneză și combină ceaiul fierbinte sau rece cu lapte, fructe și sucuri de fructe alese, iar apoi se adaugă „bule”, perle moi de tapioca care stau în partea de jos. Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc, fără gluten și destul de blând ca aromă, dar grozav ca textură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiul cu bule se servește în pahare transparente cu un pai cu diametru mare, astfel încât să poți trage biluțele de tapioca, cunoscute și sub denumirea de „perle” sau „boba” și să le mesteci în timp ce înghiți ceaiul. Termenul de „bulă” (”bubble”) din nume se referă atât la bilele de tapioca, cât și la numeroasele bule create de agitarea puternică din în procesul de amestecare.

Istoria bubble tea

Istoria spune că o ceainărie numită Chun Shui Tang din Taichung (Taiwan) a început să servească ceai cu gheață. Managerul de dezvoltare de produse al companiei, doamna Lin Hsiu Hui, s-a plictisit într-o întâlnire a personalului și a decis să arunce desertul ei taiwanez, fen yuan (o budincă de tapioca îndulcită) în ceaiul ei cu gheață Assam și să-l bea. I s-a părut atât de bun încât au decis să-l adauge în meniu, unde a devenit în scurt timp produsul cel mai vândut al francizei. 

La scurt timp după ce au văzut succesul acestei băuturi, ceainăriile din întregul Taiwan au început să adauge perle de tapioca și diferite arome de fructe în ceaiurile lor cu gheață.

Citește și

Cum se face bubble tea: rețeta

Bubble tea poate fi făcut și acasă. Perlele de tapioca se găsesc în general la magazinele cu specific asiatic, atât fizice, cât și online. Ai aici toate sfaturile necesare despre cum se face bubble tea.

Ingrediente

  • 32 g perle uscate de tapioca;
  • 2 pliculețe de ceai verde;
  • 1 pahar de lapte, lapte de migdale sau lapte condensat;
  • 1 linguriță de sirop de fructe;
  • apă.

Mod de preparare

Se pregătește o cratiță și se măsoară 480 ml de apa pentru fiecare 32 de grame de boba. Se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare. Se pun boabele de tapioca și se amestecă ușor până când perlele încep să plutească la suprafața apei.

Se dă focul la mediu și se lasă 12-15 minute. Apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă perlele să stea încă 12-15 minute.

În timp ce boabele de tapioca se gătesc, se face un sirop de zahăr simplu pentru a le îndulci. Se aduc la punctul de fierbere 120 ml de apă. Apoi se ia de pe foc și se adaugă 150 g de zahăr amestecându-se până se dizolvă. Se dă deoparte până se răcește.

Se face o infuzie din cele două pliculețe de ceai. Se aduc la punctul de fierbere 240 ml de apă. Se ia apa de pe foc, se adaugă pliculețele. Se scot după 15 minute și se lasă ceaiul să se răcească complet.

Odată ce boabele de tapioca s-au gătit, se scurg și se transferă într-un bol sau recipient mic. Se toarnă siropul de zahăr deasupra până când boabele sunt acoperite. Se lasă să stea până când ajung la temperatura camerei, cel puțin 15 minute sau se pun la frigider până când sunt gata de utilizare. 

Se toarnă ceaiul într-un pahar înalt și se adaugă boabele de tapioca. Deasupra se pun laptele, siropul de fructe și siropul de zahăr.

Ce este tapioca

Tapioca este un extract de amidon, fără gluten extras din rădăcina de manioc ce poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în ​​mâncăruri dulci, dar și în cele sărate.

Cultivarea plantei de manioc, originară din Brazilia, cunoscută și sub numele de yucca, s-a răspândit în America de Sud și Africa, în timp ce utilizarea culinară a tapiocăi a devenit populară în întreaga lume.

Tapioca are o aromă neutră și o putere mare de gelifiere. De aceea este eficientă ca agent de îngroșare atât în ​​alimente dulci, cât și în cele sărate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista unui ciclu de îngheț-dezgheț fără a-și pierde structura gelului sau a se descompune.

Amidonul de tapioca poate fi achiziționat sub formă de făină sau fulgi instant. Este opac înainte de gătire, dar devine translucid la hidratare. Perlele și pulberea de tapioca sunt cel mai adesea albe sau aproape albe. Perlele, folosite frecvent în deserturi, pot fi vopsite în aproape orice culoare. Perlele de tapioca vin în dimensiuni mari și mici. Boba sunt perle mari îndulcite, adesea vopsite în negru și folosite pentru ceaiul cu bule.

La ce se mai folosește tapioca

Utilizările tradiționale pentru tapioca includ budinca de tapioca, ceaiul cu bule sau ceaiul boba și alte bomboane și deserturi. Atât budinca de tapioca, cât și ceaiul boba sunt făcute cu tapioca sidefată, sau bile mici de amidon de tapioca care capătă o consistență gumoasă când sunt gătite.

În plus, tapioca dă textură și îngroașă supele, sosurile. Are mai multă putere de îngroșare și, în general, costă mai puțin decât făina și alți agenți de îngroșare. Tapioca poate fi adăugată la produsele din carne tocată, cum ar fi chiftele de burger și nuggets de pui, ca liant și stabilizator de ingrediente. Reține umezeala într-un gel, așa că este adesea adăugată la produse de patiserie pentru a preveni umezirea acestora în timpul depozitării. Tapioca este un ingredient comun în produsele fără gluten.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina de tapioca într-un bol de lemn alături de o lingură
Totul despre tapioca. Cum se folosește corect
Totul despre tapioca. Cum se folosește corect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Chec cu lămâie servit pe un grătar special
06:00
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Preiau firme cu datorii. Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins
Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat
Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba
Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
închide