Cum se face bubble tea. Rețeta ceaiului cu perle de tapioca
Ai trecut vreodată pe lângă un magazin bubble tea și ai observat că mulți tineri stau la coadă? Te-ai întrebat de ce este toată agitația aceea acolo? Este o băutură taiwaneză foarte populară printre tineri. Află și tu cum se face bubble tea și care e rețeta.
Bubble tea este la modă de aproximativ un an, dar ceaiul cu bule a fost o băutură populară în țările asiatice încă din anii 80'. Undeva între o băutură elegantă și o gustare, acest amestec și-a recâștigat notorietatea datorită rețelelor sociale, datorită varietății sale de culori, arome și texturi. Bubble tea e o băutură care a câștigat acum o popularitate enormă în Australia, Statele Unite și Europa.
Ce este bubble tea
Bubble Tea se bazează pe o rețetă taiwaneză și combină ceaiul fierbinte sau rece cu lapte, fructe și sucuri de fructe alese, iar apoi se adaugă „bule”, perle moi de tapioca care stau în partea de jos. Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc, fără gluten și destul de blând ca aromă, dar grozav ca textură.
Ceaiul cu bule se servește în pahare transparente cu un pai cu diametru mare, astfel încât să poți trage biluțele de tapioca, cunoscute și sub denumirea de „perle” sau „boba” și să le mesteci în timp ce înghiți ceaiul. Termenul de „bulă” (”bubble”) din nume se referă atât la bilele de tapioca, cât și la numeroasele bule create de agitarea puternică din în procesul de amestecare.
Istoria bubble tea
Istoria spune că o ceainărie numită Chun Shui Tang din Taichung (Taiwan) a început să servească ceai cu gheață. Managerul de dezvoltare de produse al companiei, doamna Lin Hsiu Hui, s-a plictisit într-o întâlnire a personalului și a decis să arunce desertul ei taiwanez, fen yuan (o budincă de tapioca îndulcită) în ceaiul ei cu gheață Assam și să-l bea. I s-a părut atât de bun încât au decis să-l adauge în meniu, unde a devenit în scurt timp produsul cel mai vândut al francizei.
La scurt timp după ce au văzut succesul acestei băuturi, ceainăriile din întregul Taiwan au început să adauge perle de tapioca și diferite arome de fructe în ceaiurile lor cu gheață.
Cum se face bubble tea: rețeta
Bubble tea poate fi făcut și acasă. Perlele de tapioca se găsesc în general la magazinele cu specific asiatic, atât fizice, cât și online. Ai aici toate sfaturile necesare despre cum se face bubble tea.
Ingrediente
- 32 g perle uscate de tapioca;
- 2 pliculețe de ceai verde;
- 1 pahar de lapte, lapte de migdale sau lapte condensat;
- 1 linguriță de sirop de fructe;
- apă.
Mod de preparare
Se pregătește o cratiță și se măsoară 480 ml de apa pentru fiecare 32 de grame de boba. Se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare. Se pun boabele de tapioca și se amestecă ușor până când perlele încep să plutească la suprafața apei.
Se dă focul la mediu și se lasă 12-15 minute. Apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă perlele să stea încă 12-15 minute.
În timp ce boabele de tapioca se gătesc, se face un sirop de zahăr simplu pentru a le îndulci. Se aduc la punctul de fierbere 120 ml de apă. Apoi se ia de pe foc și se adaugă 150 g de zahăr amestecându-se până se dizolvă. Se dă deoparte până se răcește.
Se face o infuzie din cele două pliculețe de ceai. Se aduc la punctul de fierbere 240 ml de apă. Se ia apa de pe foc, se adaugă pliculețele. Se scot după 15 minute și se lasă ceaiul să se răcească complet.
Odată ce boabele de tapioca s-au gătit, se scurg și se transferă într-un bol sau recipient mic. Se toarnă siropul de zahăr deasupra până când boabele sunt acoperite. Se lasă să stea până când ajung la temperatura camerei, cel puțin 15 minute sau se pun la frigider până când sunt gata de utilizare.
Se toarnă ceaiul într-un pahar înalt și se adaugă boabele de tapioca. Deasupra se pun laptele, siropul de fructe și siropul de zahăr.
Ce este tapioca
Tapioca este un extract de amidon, fără gluten extras din rădăcina de manioc ce poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în mâncăruri dulci, dar și în cele sărate.
Cultivarea plantei de manioc, originară din Brazilia, cunoscută și sub numele de yucca, s-a răspândit în America de Sud și Africa, în timp ce utilizarea culinară a tapiocăi a devenit populară în întreaga lume.
Tapioca are o aromă neutră și o putere mare de gelifiere. De aceea este eficientă ca agent de îngroșare atât în alimente dulci, cât și în cele sărate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista unui ciclu de îngheț-dezgheț fără a-și pierde structura gelului sau a se descompune.
Amidonul de tapioca poate fi achiziționat sub formă de făină sau fulgi instant. Este opac înainte de gătire, dar devine translucid la hidratare. Perlele și pulberea de tapioca sunt cel mai adesea albe sau aproape albe. Perlele, folosite frecvent în deserturi, pot fi vopsite în aproape orice culoare. Perlele de tapioca vin în dimensiuni mari și mici. Boba sunt perle mari îndulcite, adesea vopsite în negru și folosite pentru ceaiul cu bule.
La ce se mai folosește tapioca
Utilizările tradiționale pentru tapioca includ budinca de tapioca, ceaiul cu bule sau ceaiul boba și alte bomboane și deserturi. Atât budinca de tapioca, cât și ceaiul boba sunt făcute cu tapioca sidefată, sau bile mici de amidon de tapioca care capătă o consistență gumoasă când sunt gătite.
În plus, tapioca dă textură și îngroașă supele, sosurile. Are mai multă putere de îngroșare și, în general, costă mai puțin decât făina și alți agenți de îngroșare. Tapioca poate fi adăugată la produsele din carne tocată, cum ar fi chiftele de burger și nuggets de pui, ca liant și stabilizator de ingrediente. Reține umezeala într-un gel, așa că este adesea adăugată la produse de patiserie pentru a preveni umezirea acestora în timpul depozitării. Tapioca este un ingredient comun în produsele fără gluten.