Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra

Ciupercile sunt alimente bogate în nutrienți, cu un gust deosebit, care pot fi preparate într-o mulțime de moduri. Iată unde se depozitează corect ciupercile astfel încât să reziste până la o săptămână.

Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Ciupercile nu se spală înainte de depozitare/ Shutterstock

Ciupercile sunt sărace în calorii, ceea ce le face o alegere excelentă pentru dietele de control al greutății. În medie, 100 de grame de ciuperci proaspete conțin aproximativ 22 de calorii. În plus, sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, cu aproximativ 3 grame de proteine la 100 de grame.

Mai conțin vitamina D, vitamine din complexul B—B1, B3, B5, B9, vitamina C, potasiu, seleniu, fosfor și cupru.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unde se depozitează corect ciupercile

Depozitarea corectă a ciupercilor este esențială pentru a le păstra proaspete și pentru a preveni deteriorarea lor.

Ciupercile se păstrează în frigider, într-o pungă de hârtie, pentru a permite circulația aerului și a absorbi umezeala în exces. Dacă le vei pune în ambalaj de plastic, ciupercile vor mucegăi din cauza umezelii.

Așează punga de hârtie pe raftul din mijloc sau din partea inferioară a frigiderului, unde temperatura este mai constantă. Ciupercile se păstrează proaspete în frigider pentru aproximativ 4-7 zile, dar este bine să le verifici constant pentru a te asigura că nu se degradează.

Dacă nu ai pungi de hârtie poți folosi o cutie de plastic care este câteva orificii pentru a permite circulația aerului. Pune un prosop de hârtie pe fundul cutiei și unul deasupra ciupercilor pentru a absorbi umezeala în exces.

După aceea, așează cutia pe un raft în frigider. Vor rezista până la o săptămână, dar ai grijă să te mai uiți la ele din când în când și să le consumi în cazul în care observi schimbări ale culorii, mirosului sau texturii.

Dacă vrei să păstrezi ciupercile pentru o perioadă mai lungă, le poți congela. Spală-le, feliază-le și sotează-le ușor în puțin ulei sau unt până când se evaporă cea mai mare parte a umezelii.

Lasă-le să se răcească complet. Pune-le apoi în pungi sau recipiente de congelare, eliminând cât mai mult aer posibil. Ciupercile congelate se păstrează bine timp de până la 6 luni.

Uscarea este o altă metodă de a conserva ciupercile pe termen lung. Taie-le felii subțiri și usucă-le într-un deshidrator sau la cuptor la temperaturi foarte scăzute. Păstrează ciupercile uscate în borcane de sticlă ermetice sau pungi de plastic sigilate, într-un loc răcoros și întunecat. Ciupercile uscate se pot păstra până la un an dacă sunt bine uscate și depozitate corect.

Ciupercile se păstrează cel mai bine la frigider

Ciupercile se păstrează cel mai bine la frigider, dar pentru a le prelungi cât mai mult starea de prospețime este bine să fie ambalate corect. Spală ciupercile doar înainte de utilizare, nu înainte de depozitare, deoarece excesul de umezeală poate duce la mucegăire și deteriorare rapidă, recomandă specialiștii.

Le vei depozita în pungi de hârtie care au rolul și de permite ventilarea, dar și de a absorbi umiditatea. La fel de potrivite sunt și cutiile cu mici orificii. Pune ciupercile pe raftul din mijloc sau din partea inferioară a frigiderului, unde temperatura este mai constantă. Evită compartimentele de legume, care sunt mai umede. Dacă respecți aceste reguli vor rezista între 4 și 7 zile. Oricum, mai verifică-le din când în când pentru a te asigura că nu se degradează.

Dacă observi că au pete închise, semne de mucegai sau zone decolorate nu mai sunt bune. Dacă au început să se usuce și să se încrețească, înseamnă că sunt pe cale să se strice.

Ciupercile proaspete ar trebui să fie ferme și să aibă o textură netedă. Dacă sunt moi, vâscoase sau lipicioase, nu mai sunt bune. Poți să îți dai seama de starea de prospețime a ciupercilor și după miros. Dacă simți un iz neplăcut, acru sau puternic, trebuie aruncate.

În general, majoritatea soiurilor de ciuperci pot fi păstrate la frigider. Totuși, ciupercile foarte delicate sau ciupercile sălbatice, cum ar fi trufele, pot necesita condiții speciale. Acestea trebuie învelite în hârtie absorbantă și schimbă hârtia zilnic pentru a absorbi umezeala. Ele pot fi păstrate astfel pentru aproximativ o săptămână.

Ciupercile uscate nu trebuie păstrate la frigider. Ele trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient ermetic.

Ce termen de valabilitate au ciupercile

Valabilitatea ciupercilor depinde de modul în care sunt depozitate și de tipul de ciuperci.

Ciuperci proaspete rezistă în frigider, în pungă de hârtie, într 4 și 7 zile. Ciupercile congelate pot fi consumate în siguranță până la 6 luni de când au fost puse la congelator.

Ciupercile uscate se păstrează în borcane de sticlă ermetice sau pungi de plastic sigilate, într-un loc răcoros și întunecat. Vor rezista până la un an, dacă sunt bine uscate și depozitate corect.

Odată ce au fost gătite, ciupercile se păstrează la frigider, în recipiente ermetice, între 3 și 5 zile.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vafe sărate cu dovlecei pe o farfurie, o vafă secționată
Vafe cu dovlecei și verdețuri, pentru gustări savuroase, de vară
Vafe cu dovlecei și verdețuri, pentru gustări savuroase, de vară
Pepene roșu murat în două borcane
Pepene roșu murat. Un deliciu acrișor și interesant
Pepene roșu murat. Un deliciu acrișor și interesant
Dulceață de coacăze roșii în două borcane și coacăze proaspete
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Dulceață de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu, cu gust proaspăt de vară
Supă de fasole verde cu morcovi în bol și în oală cu polonic, alături de un coș cu pâine și solnițe
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Porție de tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată
Tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată, delicioasă și cuceritoare
Tartă cu cremă de fistic și ganache de ciocolată, delicioasă și cuceritoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
07:55
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
05:50
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță
30 iulie, 13:45
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Fasole verde scăzută ardelenească, într-un recipient metalic, alături de un capac și alte legume așezate pe o masă
30 iulie, 07:34
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Prăjitură cu iaurt și zmeură pe un platou dreptunghiular
29 iulie, 05:50
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Supă cremă de fasole verde în bol metalic, alături de păstăi de fasole
29 iulie, 05:38
Supă cremă de fasole verde. O rețetă gustoasă și catifelată Supă cremă de fasole verde. O rețetă gustoasă și catifelată
Pate de ton pe biscuiți și în bol
28 iulie, 06:26
Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry pe o farfurie albă
28 iulie, 05:04
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Jenna Ortega a surprins cu o rochie nude la premiera serialului Wednesday, sezonul 2. Cum a arătat întreaga ținută
Jenna Ortega a surprins cu o rochie nude la premiera serialului „Wednesday”, sezonul 2. Cum a arătat întreaga ținută
Jenna Ortega a surprins cu o rochie nude la premiera serialului „Wednesday”, sezonul 2. Cum a arătat întreaga ținută
Mama lor a încercat să-i resusciteze. Filmul tragediei cu 3 frăţiori români morţi, pe o șosea din Spania
"Mama lor a încercat să-i resusciteze". Filmul tragediei cu 3 frăţiori români morţi, pe o șosea din Spania
"Mama lor a încercat să-i resusciteze". Filmul tragediei cu 3 frăţiori români morţi, pe o șosea din Spania
Proiectul din România la care Ion Ţiriac nu a renunţat: în ce investeşte 100 de milioane de euro
Proiectul din România la care Ion Ţiriac nu a renunţat: în ce investeşte 100 de milioane de euro
Proiectul din România la care Ion Ţiriac nu a renunţat: în ce investeşte 100 de milioane de euro
Ce promisiune i-a făcut Anca Dinicu fiului ei. Cât de mult a crescut Radu și cu cine seamănă
Ce promisiune i-a făcut Anca Dinicu fiului ei. Cât de mult a crescut Radu și cu cine seamănă
Ce promisiune i-a făcut Anca Dinicu fiului ei. Cât de mult a crescut Radu și cu cine seamănă
Patricio Borghetti vorbește despre plecarea fiului Santino în Londra. Tânărul urmează să studieze în Marea Britanie
Patricio Borghetti vorbește despre plecarea fiului Santino în Londra. Tânărul urmează să studieze în Marea Britanie
Patricio Borghetti vorbește despre plecarea fiului Santino în Londra. Tânărul urmează să studieze în Marea Britanie
Google a recunoscut că nu a avertizat utilizatorii înaintea cutremurului devastator din Turcia. De ce nu a funcționat sistemul
Google a recunoscut că nu a avertizat utilizatorii înaintea cutremurului devastator din Turcia. De ce nu a funcționat sistemul
Google a recunoscut că nu a avertizat utilizatorii înaintea cutremurului devastator din Turcia. De ce nu a funcționat sistemul
Fasole verde cu sos de ardei copți
Fasole verde cu sos de ardei copți
Fasole verde cu sos de ardei copți
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Selena Gomez și Benny Blanco sunt furioși că informații despre nunta lor au ajuns în presă: Vrea ca totul să rămână între ei și cei dragi
Selena Gomez și Benny Blanco sunt „furioși” că informații despre nunta lor au ajuns în presă: „Vrea ca totul să rămână între ei și cei dragi”
Selena Gomez și Benny Blanco sunt „furioși” că informații despre nunta lor au ajuns în presă: „Vrea ca totul să rămână între ei și cei dragi”
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
fresh
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere

Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere

Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere

Supă cremă de fasole verde. O rețetă gustoasă și catifelată

Supă cremă de fasole verde. O rețetă gustoasă și catifelată

Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros

Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros

Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi

Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
închide