Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra

Ciupercile sunt alimente bogate în nutrienți, cu un gust deosebit, care pot fi preparate într-o mulțime de moduri. Iată unde se depozitează corect ciupercile astfel încât să reziste până la o săptămână.

Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Ciupercile nu se spală înainte de depozitare/ Shutterstock

Ciupercile sunt sărace în calorii, ceea ce le face o alegere excelentă pentru dietele de control al greutății. În medie, 100 de grame de ciuperci proaspete conțin aproximativ 22 de calorii. În plus, sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, cu aproximativ 3 grame de proteine la 100 de grame.

Mai conțin vitamina D, vitamine din complexul B—B1, B3, B5, B9, vitamina C, potasiu, seleniu, fosfor și cupru.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unde se depozitează corect ciupercile

Depozitarea corectă a ciupercilor este esențială pentru a le păstra proaspete și pentru a preveni deteriorarea lor.

Ciupercile se păstrează în frigider, într-o pungă de hârtie, pentru a permite circulația aerului și a absorbi umezeala în exces. Dacă le vei pune în ambalaj de plastic, ciupercile vor mucegăi din cauza umezelii.

Așează punga de hârtie pe raftul din mijloc sau din partea inferioară a frigiderului, unde temperatura este mai constantă. Ciupercile se păstrează proaspete în frigider pentru aproximativ 4-7 zile, dar este bine să le verifici constant pentru a te asigura că nu se degradează.

Dacă nu ai pungi de hârtie poți folosi o cutie de plastic care este câteva orificii pentru a permite circulația aerului. Pune un prosop de hârtie pe fundul cutiei și unul deasupra ciupercilor pentru a absorbi umezeala în exces.

După aceea, așează cutia pe un raft în frigider. Vor rezista până la o săptămână, dar ai grijă să te mai uiți la ele din când în când și să le consumi în cazul în care observi schimbări ale culorii, mirosului sau texturii.

Dacă vrei să păstrezi ciupercile pentru o perioadă mai lungă, le poți congela. Spală-le, feliază-le și sotează-le ușor în puțin ulei sau unt până când se evaporă cea mai mare parte a umezelii.

Lasă-le să se răcească complet. Pune-le apoi în pungi sau recipiente de congelare, eliminând cât mai mult aer posibil. Ciupercile congelate se păstrează bine timp de până la 6 luni.

Uscarea este o altă metodă de a conserva ciupercile pe termen lung. Taie-le felii subțiri și usucă-le într-un deshidrator sau la cuptor la temperaturi foarte scăzute. Păstrează ciupercile uscate în borcane de sticlă ermetice sau pungi de plastic sigilate, într-un loc răcoros și întunecat. Ciupercile uscate se pot păstra până la un an dacă sunt bine uscate și depozitate corect.

Ciupercile se păstrează cel mai bine la frigider

Ciupercile se păstrează cel mai bine la frigider, dar pentru a le prelungi cât mai mult starea de prospețime este bine să fie ambalate corect. Spală ciupercile doar înainte de utilizare, nu înainte de depozitare, deoarece excesul de umezeală poate duce la mucegăire și deteriorare rapidă, recomandă specialiștii.

Le vei depozita în pungi de hârtie care au rolul și de permite ventilarea, dar și de a absorbi umiditatea. La fel de potrivite sunt și cutiile cu mici orificii. Pune ciupercile pe raftul din mijloc sau din partea inferioară a frigiderului, unde temperatura este mai constantă. Evită compartimentele de legume, care sunt mai umede. Dacă respecți aceste reguli vor rezista între 4 și 7 zile. Oricum, mai verifică-le din când în când pentru a te asigura că nu se degradează.

Dacă observi că au pete închise, semne de mucegai sau zone decolorate nu mai sunt bune. Dacă au început să se usuce și să se încrețească, înseamnă că sunt pe cale să se strice.

Ciupercile proaspete ar trebui să fie ferme și să aibă o textură netedă. Dacă sunt moi, vâscoase sau lipicioase, nu mai sunt bune. Poți să îți dai seama de starea de prospețime a ciupercilor și după miros. Dacă simți un iz neplăcut, acru sau puternic, trebuie aruncate.

În general, majoritatea soiurilor de ciuperci pot fi păstrate la frigider. Totuși, ciupercile foarte delicate sau ciupercile sălbatice, cum ar fi trufele, pot necesita condiții speciale. Acestea trebuie învelite în hârtie absorbantă și schimbă hârtia zilnic pentru a absorbi umezeala. Ele pot fi păstrate astfel pentru aproximativ o săptămână.

Ciupercile uscate nu trebuie păstrate la frigider. Ele trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient ermetic.

Ce termen de valabilitate au ciupercile

Valabilitatea ciupercilor depinde de modul în care sunt depozitate și de tipul de ciuperci.

Ciuperci proaspete rezistă în frigider, în pungă de hârtie, într 4 și 7 zile. Ciupercile congelate pot fi consumate în siguranță până la 6 luni de când au fost puse la congelator.

Ciupercile uscate se păstrează în borcane de sticlă ermetice sau pungi de plastic sigilate, într-un loc răcoros și întunecat. Vor rezista până la un an, dacă sunt bine uscate și depozitate corect.

Odată ce au fost gătite, ciupercile se păstrează la frigider, în recipiente ermetice, între 3 și 5 zile.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
15 noiembrie, 05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
închide