Vin fiert cu portocală. Nu există băutură mai bună pentru o seară de iarnă

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Băuturi
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vinul fiert este adesea asociat cu sărbătorile de iarnă și se servește în mod tradițional în târguri de Crăciun, festivaluri de sezon și adunări festive. O cană de vin fiert cu portocală este o băutură versatilă, potrivită pentru a fi savurată în timpul petrecerilor sau pentru a aduce căldură și confort în serile reci, alături de familie și prieteni.

Vin fiert cu portocală pus într-o crăticioară
Vinul fiert cu portocală poate fi îndulcit atât cu zahăr, cât și cu miere sau cu îndulcitor / Shutterstock

În Europa Centrală și de Est vinul fiert este adesea aromat cu scorțișoară, cuișoare, anason stelat și coajă de portocală sau lămâie. Uneori, se adaugă și miere pentru a îmbunătăți dulceața. În zona Mării Mediteranene este condimentat adesea cu scorțișoară, cuișoare și fructe citrice precum portocale, lămâi sau chiar rodii pentru a adăuga un echilibru între acrișor și dulceață.

În țările nordice, vinul fiert poate fi pregătit cu adăugarea de ghimbir, cardamom sau nucșoară, oferind o notă mai exotică și picantă. Chiar și în Asia se servește vin fiert și conține adesea ingrediente precum ghimbirul, cuișoarele și scorțișoara, dar și condimente unice locale, în funcție de regiune.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală portocala și se taie în felii subțiri. Se poate folosi și coaja portocalei, dar se evită partea albă, care poate aduce un gust amar.

Cum prepari rețeta de vin fiert cu portocală

Într-o cratiță sau o oală mare, se adaugă vinul roșu și se încălzește la foc mic sau mediu. Nu se fierbe excesiv, ci doar până când începe să se încălzească. Apoi, se pun feliile de portocală, zahărul sau îndulcitorul, bastonașele de scorțișoară, boabele de piper negru, cardamonul și anasonul.

Încearcă și rețeta de ciocolată caldă cu cardamom. Este simplă și ușor de preparat.

Condimentele se pot lega pentru a le păstra laolaltă în timpul fierberii și a le scoate mai ușor apoi.

Se lasă amestecul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 15-20 de minute, fără să fiarbă. Acest lucru permite ca aromele condimentelor și ale portocalei să se îmbine bine cu vinul.

După aceea, vinul se poate strecura pentru a elimina condimentele și feliile de portocală sau se poate servi așa cum este. Ai grijă ca fiecare porție să conțină câte puțin din fiecare condiment.

De ce se folosește portocala pentru rețeta de vin fiert

Portocala adaugă un gust special vinului fiert datorită uleiurilor volatile și aromei sale distincte. Coaja de portocală conține uleiuri esențiale care au compuși aromatici puternici.

Atunci când coaja de portocală este fiartă în vinul cald, aceștia sunt eliberați în lichid, adăugând o notă proaspătă, parfumată și ușor dulceagă.

Aromele citrice ale portocalei se combină în mod plăcut cu celelalte ingrediente din vinul fiert, îmbogățind profilul gustativ al băuturii. În plus, contrabalansează dulceața vinului și aduce echilibru între acestea și condimente.

De asemenea, portocala poate oferi și o notă de prospețime și este și este plăcută și din punct de vedere vizual. Ideal este să o tai sub formă de felii pentru ca pahare de vin fiert să arate aptisant.

Alte condimente potrvite pentru rețeta de vin fiert

Anasonul stelat și cardamomul sunt adăugate în vinul fiert pentru a aduce arome distincte și complexitate gustativă. Aceste condimente au caracteristici aromatice puternice care se combină într-un mod plăcut cu gustul vinului încălzit, adăugând profunzime și unicitate băuturii.

Anasonul stelat conține uleiuri esențiale, iar fructele sale în formă de stea oferă un gust distinct de anason, care este dulce și ușor picant.

Aroma sa se răspândește bine în lichidele calde, conferind vinului fiert un gust subtil de regliză și un aspect parfumat.

Cardamomul este o specie din familia ghimbirului și are un gust intens, dulce și ușor picant, cu note citrice și florale. Semințele de cardamom, fie măcinate, fie puse întregi în vinul fiert, adaugă o aromă bogată și o notă exotică băuturii.

Ambele condimente adaugă profunzime și varietate gustativă vinului fiert, contribuind la crearea unei băuturi calde și reconfortante, perfecte pentru sezonul rece sau pentru sărbători.

Este important să nu exagerezi cantitățile de condimente pentru a evita ca aromele să domine în mod excesiv, ci să ofere doar o notă subtilă și plăcută băuturii.

Ce fel de vin se folosește pentru fiert

Pentru a pregăti vinul fiert, se utilizează de obicei un vin roșu. Majoritatea rețetelor recomandă un vin roșu sec, mediu sau chiar unul mai dulce, în funcție de preferințele personale legate de dulceață. Deși poți folosi orice vin roșu de calitate, este important să nu fie un vin prea scump sau complex. Aromele delicate ale unui vin prea rafinat s-ar putea pierde în procesul de fierbere și condimentare.

Află mai multe despre beneficiile unui pahar de vin. De ce recomandă specialiștii să-l incluzi în viața ta.

Vinurile roșii care sunt adesea folosite pentru a fi fierte includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel sau Chianti. Alegerea depinde de preferințele personale în ceea ce privește gustul și dulceața vinului.

Dacă preferi un vin mai dulce, poți opta pentru un Pinot Noir sau chiar un vin roșu dulce. Adăugarea de condimente și alte ingrediente va echilibra și va aduce un echilibru plăcut între dulceața vinului și aromele condimentelor.

Indiferent de tipul de vin pe care îl alegi, este important să nu fiarbă vinul prea mult după ce ai adăugat condimentele. Acest lucru ar putea duce la pierderea excesivă a alcoolului și aromei sale subtile. Încălzirea vinului doar până la punctul în care emană aromele condimentelor și este încă fierbinte este obiectivul în prepararea vinului fiert.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
vin fier într-un pahar
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
O oală cu vin fiert și bucăți de măr și portocală
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
vin fiert cu condimente
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Cum simplificăm achiziţia unei maşini în leasing: Întregul proces durează mai puțin de 10 minute
Cum simplificăm achiziţia unei maşini în leasing: "Întregul proces durează mai puțin de 10 minute"
Cum simplificăm achiziţia unei maşini în leasing: "Întregul proces durează mai puțin de 10 minute"
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Procesul împotriva lui Sean Diddy Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
închide