Vin fiert cu portocală. Nu există băutură mai bună pentru o seară de iarnă

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Băuturi
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vinul fiert este adesea asociat cu sărbătorile de iarnă și se servește în mod tradițional în târguri de Crăciun, festivaluri de sezon și adunări festive. O cană de vin fiert cu portocală este o băutură versatilă, potrivită pentru a fi savurată în timpul petrecerilor sau pentru a aduce căldură și confort în serile reci, alături de familie și prieteni.

Vin fiert cu portocală pus într-o crăticioară
Vinul fiert cu portocală poate fi îndulcit atât cu zahăr, cât și cu miere sau cu îndulcitor / Shutterstock

În Europa Centrală și de Est vinul fiert este adesea aromat cu scorțișoară, cuișoare, anason stelat și coajă de portocală sau lămâie. Uneori, se adaugă și miere pentru a îmbunătăți dulceața. În zona Mării Mediteranene este condimentat adesea cu scorțișoară, cuișoare și fructe citrice precum portocale, lămâi sau chiar rodii pentru a adăuga un echilibru între acrișor și dulceață.

În țările nordice, vinul fiert poate fi pregătit cu adăugarea de ghimbir, cardamom sau nucșoară, oferind o notă mai exotică și picantă. Chiar și în Asia se servește vin fiert și conține adesea ingrediente precum ghimbirul, cuișoarele și scorțișoara, dar și condimente unice locale, în funcție de regiune.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală portocala și se taie în felii subțiri. Se poate folosi și coaja portocalei, dar se evită partea albă, care poate aduce un gust amar.

Cum prepari rețeta de vin fiert cu portocală

Într-o cratiță sau o oală mare, se adaugă vinul roșu și se încălzește la foc mic sau mediu. Nu se fierbe excesiv, ci doar până când începe să se încălzească. Apoi, se pun feliile de portocală, zahărul sau îndulcitorul, bastonașele de scorțișoară, boabele de piper negru, cardamonul și anasonul.

Încearcă și rețeta de ciocolată caldă cu cardamom. Este simplă și ușor de preparat.

Condimentele se pot lega pentru a le păstra laolaltă în timpul fierberii și a le scoate mai ușor apoi.

Se lasă amestecul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 15-20 de minute, fără să fiarbă. Acest lucru permite ca aromele condimentelor și ale portocalei să se îmbine bine cu vinul.

După aceea, vinul se poate strecura pentru a elimina condimentele și feliile de portocală sau se poate servi așa cum este. Ai grijă ca fiecare porție să conțină câte puțin din fiecare condiment.

De ce se folosește portocala pentru rețeta de vin fiert

Portocala adaugă un gust special vinului fiert datorită uleiurilor volatile și aromei sale distincte. Coaja de portocală conține uleiuri esențiale care au compuși aromatici puternici.

Atunci când coaja de portocală este fiartă în vinul cald, aceștia sunt eliberați în lichid, adăugând o notă proaspătă, parfumată și ușor dulceagă.

Aromele citrice ale portocalei se combină în mod plăcut cu celelalte ingrediente din vinul fiert, îmbogățind profilul gustativ al băuturii. În plus, contrabalansează dulceața vinului și aduce echilibru între acestea și condimente.

De asemenea, portocala poate oferi și o notă de prospețime și este și este plăcută și din punct de vedere vizual. Ideal este să o tai sub formă de felii pentru ca pahare de vin fiert să arate aptisant.

Alte condimente potrvite pentru rețeta de vin fiert

Anasonul stelat și cardamomul sunt adăugate în vinul fiert pentru a aduce arome distincte și complexitate gustativă. Aceste condimente au caracteristici aromatice puternice care se combină într-un mod plăcut cu gustul vinului încălzit, adăugând profunzime și unicitate băuturii.

Anasonul stelat conține uleiuri esențiale, iar fructele sale în formă de stea oferă un gust distinct de anason, care este dulce și ușor picant.

Aroma sa se răspândește bine în lichidele calde, conferind vinului fiert un gust subtil de regliză și un aspect parfumat.

Cardamomul este o specie din familia ghimbirului și are un gust intens, dulce și ușor picant, cu note citrice și florale. Semințele de cardamom, fie măcinate, fie puse întregi în vinul fiert, adaugă o aromă bogată și o notă exotică băuturii.

Ambele condimente adaugă profunzime și varietate gustativă vinului fiert, contribuind la crearea unei băuturi calde și reconfortante, perfecte pentru sezonul rece sau pentru sărbători.

Este important să nu exagerezi cantitățile de condimente pentru a evita ca aromele să domine în mod excesiv, ci să ofere doar o notă subtilă și plăcută băuturii.

Ce fel de vin se folosește pentru fiert

Pentru a pregăti vinul fiert, se utilizează de obicei un vin roșu. Majoritatea rețetelor recomandă un vin roșu sec, mediu sau chiar unul mai dulce, în funcție de preferințele personale legate de dulceață. Deși poți folosi orice vin roșu de calitate, este important să nu fie un vin prea scump sau complex. Aromele delicate ale unui vin prea rafinat s-ar putea pierde în procesul de fierbere și condimentare.

Află mai multe despre beneficiile unui pahar de vin. De ce recomandă specialiștii să-l incluzi în viața ta.

Vinurile roșii care sunt adesea folosite pentru a fi fierte includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel sau Chianti. Alegerea depinde de preferințele personale în ceea ce privește gustul și dulceața vinului.

Dacă preferi un vin mai dulce, poți opta pentru un Pinot Noir sau chiar un vin roșu dulce. Adăugarea de condimente și alte ingrediente va echilibra și va aduce un echilibru plăcut între dulceața vinului și aromele condimentelor.

Indiferent de tipul de vin pe care îl alegi, este important să nu fiarbă vinul prea mult după ce ai adăugat condimentele. Acest lucru ar putea duce la pierderea excesivă a alcoolului și aromei sale subtile. Încălzirea vinului doar până la punctul în care emană aromele condimentelor și este încă fierbinte este obiectivul în prepararea vinului fiert.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide