Babka, desertul făcut celebru de serialul Seinfeld

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Americană

Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat, pregătit la origine în comunitățile evreiești. Astăzi se găsește în întreaga lume și are mai multe variante.

Desertul Babka servit pe un blat de lemn, în secțiune
Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat / Shutterstock

Babka nu era un desert foarte popular în urmă cu două decenii. Totuși un episod din serialul Seinfeld l-a adus în atenția oamenilor. Într-una dintre scene ,Jerry și Elaine au luat în derâdere faimosul babka cu scorțișoară numindu-l „babka mai mică”.

Citește și

Din 1994 când a fost difuzat episodul până astăzi mulți cofetari au preparat desertul și și-au pus amprenta asupra rețetei originale. Astfel, babka a ajuns peste tot, însă, este departe de prepratul apărut în Europa de Est. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru aluat se pun într-un vas făina, zahărul, drojdia și sarea și se amestecă fie cu mixerul cu cârlig de aluat fie cu mâna.

Cum prepari aluatul

După ce se omogenizează se pun se adaugă ouăle și apa și se amestecă la viteză medie 2-3 minute. apoi se pune untul, adăugând câteva cuburi odată, amestecând la viteză medie, până se încorporează. Se mai amestecă aproximativ 10 minute la viteză medie, până când aluatul este complet neted, elastic și strălucitor.

Cu mâinile înfăinate, se transferă aluatul într-un castron mare uns cu ulei, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin o jumătate de zi sau peste noapte. Apoi, se lasă la temperatura camerei până când este ușor de lucrat, 30-60 de minute.

Se ung două tavi de cozonac cu ulei și se tapetează fundul și părțile laterale ale fiecărei tăvi cu hârtie de pergament. Se dau deoparte.

Cum prepari umplutura cozonacului babka

Pentru umplutură, într-o cratiță medie se pun ciocolata, untul, smântâna groasă, pudra de cacao, zahărul și sarea și se aduce la punctul de fierbere, la foc moderat. Apoi se reduce căldura la minimum și se amestecă până se topește ciocolata și compoziția este complet omogenizată. După aceea se transferă într-un bol și se lasă să se răcească.

Cum formezi cozonacul

Aluatul se împarte jumătate. Se ia o parte și se întinde pe o suprafață înfăinată cu un sucitor. Se formează un dreptunghi cu dimensiunile de 40×30 cm. Se poziționează aluatul astfel încât partea lungă să fie cea mai aproape. Folosind o spatulă se întinde jumătate din amestecul de ciocolată peste dreptunghi.

Folosind ambele mâini se rulează dreptunghiul, începând din partea lungă cea mai apropiată și terminând la celălalt capăt lung. Se apasă pentru a sigila capătul, apoi folosind ambele mâini se uniformizează pentru a avea aspectul unei rulade. Se așează în tavă cu lipitura în jos.

Folosind un cuțit zimțat, se taie ușor rulada în jumătate pe lungime, începând de sus și terminând cu partea lipită, împărțind practic rulada în două jumătăți lungi pare, cu straturile de aluat și umplutură vizibile pe lungimea ambelor jumătăți.

Cu părțile tăiate în sus, se apasă ușor împreună un capăt al fiecărei jumătăți, apoi se ridică jumătatea dreaptă peste jumătatea stângă. Se repetă acest proces, dar de data aceasta ridicând jumătatea stângă peste dreapta, pentru a crea o împletitură simplă cu două fire.

Se strâng ușor celelalte capete, astfel încât să rămână cele două jumătăți, împletite, arătând umplutura deasupra. Se pune cu grijă în tavă. Se acoperă lejer cu folie de plastic și se lasă să crească la temperatura camerei timp de 60-90 de minute sau până aproape își dublează volumul. Se repetă cu cea de-a doua jumătate de aluat.

Cât timp coci cozonacul babka

Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se pun tăvile pe grătarul din mijloc al cuptorului. Se lasă să se coacă 30-35 de minute, până se rumenesc deasupra.

În timp ce babka sunt la cuptor, se face siropul. Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pun la fiert apa și zahărul. Imediat ce zahărul se dizolvă, se ia de pe foc și se lasă deoparte la răcit. Imediat ce se scot babka de la cuptor, se ung cu tot siropul chiar dacă pare mult. Se lasă să se răcească până sunt doar calde, se scot din tavă și se lasă să se răcească complet.

Babka în comunitățile de evrei

Babka evreiască, așa cum o cunoaștem, a apărut, după cum scrie Gil Marks, la începutul anilor 1800. Gospodinele ungeau aluatul rămas de la un alt desert tradițional, challah, cu gem sau scorțișoară, îl rulau și îl coaceau alături de pâine. 

„Babka” se traduce prin ”bunică” și are legătură că în general ele erau cele care coceau desertul.

„Spre deosebire de babka făcută în afara comunităților evreiești bogată în unt, versiunile originale erau de obicei păstrate «parve» folosind ulei”. Erau „mai ferme și puțin mai uscate decât brioșa”. Ciocolata în babka a fost introdusă de evreii din SUA la mijlocul secolului al XX-lea. Pentru evrei un aliment este „parve” atunci când nu conține carne sau lactate.

Schimbări ale rețetei

Untul a fost adăugat pentru a aduce o altă textură desertului, pentru a-l face să semene mai mult cu o prăjitură, decât cu o pâine așa cum era în varianta sa originală.

Celebritatea babka luat amploare în 2013, când o brutărie populară israeliană, Breads Bakery, s-a deschis în New York, vânzând babka. Brutăria a adus influencerii și jurnaliștii gastronimici din New York să guste desertul.

Revista New York a considerat-o cea mai bună babka din oraș. Breads Bakery a trecut de la vânzarea de câteva zeci de babka pe zi la mii de babka pe zi. În același timp, Instagram a crescut în popularitate și a oferit mediul perfect pentru a prezenta frumusețea babka. 

Cu straturi delicioase de ciocolată și fructe, babka arăta grozav în fotografii. Modul în care arată a făcut-o să devină favorită în rețelele sociale din întreaga lume.

Alte variante de babka

Există, de asemenea, o versiune poloneză a babka, care este o prăjitură dulce făcută cu drojdie, stafide sau alte fructe uscate și citrice, înmuiată în coniac sau rom. 

Spre deosebire de babka cu ciocolată sau scorțișoară care este coaptă într-o tavă de pâine, babka poloneză este făcută într-o formă bundt. Este de obicei făcut de Paște, dar poate fi savurat pe tot parcursul anului. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
lapte bătut
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
13 octombrie, 05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
12 octombrie, 05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Momentul în care mama şi fetiţa ei sunt spulberate pe trecere, în Capitală. Filmare cu camera de bord
Momentul în care mama şi fetiţa ei sunt spulberate pe trecere, în Capitală. Filmare cu camera de bord
Momentul în care mama şi fetiţa ei sunt spulberate pe trecere, în Capitală. Filmare cu camera de bord
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
închide