Babka, desertul făcut celebru de serialul Seinfeld

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Americană

Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat, pregătit la origine în comunitățile evreiești. Astăzi se găsește în întreaga lume și are mai multe variante.

Desertul Babka servit pe un blat de lemn, în secțiune
Babka este un cozonac mai special, mai bogat și mai aromat / Shutterstock

Babka nu era un desert foarte popular în urmă cu două decenii. Totuși un episod din serialul Seinfeld l-a adus în atenția oamenilor. Într-una dintre scene ,Jerry și Elaine au luat în derâdere faimosul babka cu scorțișoară numindu-l „babka mai mică”.

Citește și

Din 1994 când a fost difuzat episodul până astăzi mulți cofetari au preparat desertul și și-au pus amprenta asupra rețetei originale. Astfel, babka a ajuns peste tot, însă, este departe de prepratul apărut în Europa de Est. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru aluat se pun într-un vas făina, zahărul, drojdia și sarea și se amestecă fie cu mixerul cu cârlig de aluat fie cu mâna.

Cum prepari aluatul

După ce se omogenizează se pun se adaugă ouăle și apa și se amestecă la viteză medie 2-3 minute. apoi se pune untul, adăugând câteva cuburi odată, amestecând la viteză medie, până se încorporează. Se mai amestecă aproximativ 10 minute la viteză medie, până când aluatul este complet neted, elastic și strălucitor.

Cu mâinile înfăinate, se transferă aluatul într-un castron mare uns cu ulei, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin o jumătate de zi sau peste noapte. Apoi, se lasă la temperatura camerei până când este ușor de lucrat, 30-60 de minute.

Se ung două tavi de cozonac cu ulei și se tapetează fundul și părțile laterale ale fiecărei tăvi cu hârtie de pergament. Se dau deoparte.

Cum prepari umplutura cozonacului babka

Pentru umplutură, într-o cratiță medie se pun ciocolata, untul, smântâna groasă, pudra de cacao, zahărul și sarea și se aduce la punctul de fierbere, la foc moderat. Apoi se reduce căldura la minimum și se amestecă până se topește ciocolata și compoziția este complet omogenizată. După aceea se transferă într-un bol și se lasă să se răcească.

Cum formezi cozonacul

Aluatul se împarte jumătate. Se ia o parte și se întinde pe o suprafață înfăinată cu un sucitor. Se formează un dreptunghi cu dimensiunile de 40×30 cm. Se poziționează aluatul astfel încât partea lungă să fie cea mai aproape. Folosind o spatulă se întinde jumătate din amestecul de ciocolată peste dreptunghi.

Folosind ambele mâini se rulează dreptunghiul, începând din partea lungă cea mai apropiată și terminând la celălalt capăt lung. Se apasă pentru a sigila capătul, apoi folosind ambele mâini se uniformizează pentru a avea aspectul unei rulade. Se așează în tavă cu lipitura în jos.

Folosind un cuțit zimțat, se taie ușor rulada în jumătate pe lungime, începând de sus și terminând cu partea lipită, împărțind practic rulada în două jumătăți lungi pare, cu straturile de aluat și umplutură vizibile pe lungimea ambelor jumătăți.

Cu părțile tăiate în sus, se apasă ușor împreună un capăt al fiecărei jumătăți, apoi se ridică jumătatea dreaptă peste jumătatea stângă. Se repetă acest proces, dar de data aceasta ridicând jumătatea stângă peste dreapta, pentru a crea o împletitură simplă cu două fire.

Se strâng ușor celelalte capete, astfel încât să rămână cele două jumătăți, împletite, arătând umplutura deasupra. Se pune cu grijă în tavă. Se acoperă lejer cu folie de plastic și se lasă să crească la temperatura camerei timp de 60-90 de minute sau până aproape își dublează volumul. Se repetă cu cea de-a doua jumătate de aluat.

Cât timp coci cozonacul babka

Se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se pun tăvile pe grătarul din mijloc al cuptorului. Se lasă să se coacă 30-35 de minute, până se rumenesc deasupra.

În timp ce babka sunt la cuptor, se face siropul. Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pun la fiert apa și zahărul. Imediat ce zahărul se dizolvă, se ia de pe foc și se lasă deoparte la răcit. Imediat ce se scot babka de la cuptor, se ung cu tot siropul chiar dacă pare mult. Se lasă să se răcească până sunt doar calde, se scot din tavă și se lasă să se răcească complet.

Babka în comunitățile de evrei

Babka evreiască, așa cum o cunoaștem, a apărut, după cum scrie Gil Marks, la începutul anilor 1800. Gospodinele ungeau aluatul rămas de la un alt desert tradițional, challah, cu gem sau scorțișoară, îl rulau și îl coaceau alături de pâine. 

„Babka” se traduce prin ”bunică” și are legătură că în general ele erau cele care coceau desertul.

„Spre deosebire de babka făcută în afara comunităților evreiești bogată în unt, versiunile originale erau de obicei păstrate «parve» folosind ulei”. Erau „mai ferme și puțin mai uscate decât brioșa”. Ciocolata în babka a fost introdusă de evreii din SUA la mijlocul secolului al XX-lea. Pentru evrei un aliment este „parve” atunci când nu conține carne sau lactate.

Schimbări ale rețetei

Untul a fost adăugat pentru a aduce o altă textură desertului, pentru a-l face să semene mai mult cu o prăjitură, decât cu o pâine așa cum era în varianta sa originală.

Celebritatea babka luat amploare în 2013, când o brutărie populară israeliană, Breads Bakery, s-a deschis în New York, vânzând babka. Brutăria a adus influencerii și jurnaliștii gastronimici din New York să guste desertul.

Revista New York a considerat-o cea mai bună babka din oraș. Breads Bakery a trecut de la vânzarea de câteva zeci de babka pe zi la mii de babka pe zi. În același timp, Instagram a crescut în popularitate și a oferit mediul perfect pentru a prezenta frumusețea babka. 

Cu straturi delicioase de ciocolată și fructe, babka arăta grozav în fotografii. Modul în care arată a făcut-o să devină favorită în rețelele sociale din întreaga lume.

Alte variante de babka

Există, de asemenea, o versiune poloneză a babka, care este o prăjitură dulce făcută cu drojdie, stafide sau alte fructe uscate și citrice, înmuiată în coniac sau rom. 

Spre deosebire de babka cu ciocolată sau scorțișoară care este coaptă într-o tavă de pâine, babka poloneză este făcută într-o formă bundt. Este de obicei făcut de Paște, dar poate fi savurat pe tot parcursul anului. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide