Ciocolată caldă cu cardamom, cea mai parfumată băutură pentru vremea rece
O cană de ciocolată caldă cu cardamom nu este o simplă băutură, ci este aproape o licoare magică, parfumată. Aroma cardamomului te va duce cu gândul la Orient, la căldură, la o lume plină de mister.
Cardamomul este un condiment obținut din păstăile plantei de cardamom, o rudă apropiată cu ghimbirul și turmericul, care este originar din India de Sud. Păstăile în formă de triunghi sunt formate din ciorchini de semințe în formă de fus, cu o coajă exterioară subțire, care pot fi savurate atât întregi, cât și măcinate.
Condimentul este folosit frecvent atât în mâncăruri dulci, cât și sărate în bucătăriile din întreaga lume din India până în Orientul Mijlociu până în Scandinavia.
Este un condiment are o aromă complexă, cu cu note de pin, fructate, aproape de mentol. Când este folosit în cantități mari, poate fi ușor astringent. Se potrivește cu citricele și este un ingredient valoros atât în deserturi, cât și în mâncăruri sărate. Află mai multe și despre beneficiile consumului de ghimbir.
Ingrediente
Cum alegi Ingrediente necesare pentru ciocolată caldă cu cardamom
Ciocolata caldă cu cardamom este foarte cremoasă și aromată, perfectă pentru zilele reci. Ideal este să alegi lapte integral, însă poți folosi și lapte degresat sau unul din sursă vegetală. Cel de migdale sau de cocos se potrivesc cel mai bine cu această rețetă.
Ciocolata pentru această băutură trebuie să aibă minimum 60% masă de cacao și este recomandat să nu conțină zahăr sau aditivi alimentari. Cu cât ciocolata are o calitate mai mare cu atât băutura va fi mai gustoasă.
Untul pentru această ciocolată caldă cu cardamom are rolul de a o face cu adevărat cremoasă, așa că trebuie să aibă o cantitate cât mai mare de grăsime, de preferat 80 sau 82%.
Pentru că se folosește un condiment puternic—cardamomul—băutura nu mai are nevoie și de alte arome. Vanilia are rolul de a aduce un echilibru între gustul ciocolatei și cel al cardamomului.
Mod de preparare
Într-o cratiță mică se încălzește laptele împreună cu semințele de cardamom la foc mediu. Se lasă 10 minute.
Într-un alt vas se pun untul și ciocolata. Se pun la foc mediu și se amestecă până când ciocolata se topește. Cu ajutorul unui tel se încorporează laptele în amestecul de ciocolată. Apoi se ia de pe foc și se scot semințele de cardamon. Se adaugă extractul de vanilie, se amestecă și se servește imediat.