Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Printre rețetele de conserve pentru iarnă pe care ți-ai propus să le prepari, mai poți adăuga și rețeta de zacuscă de fasole boabe. Este o rețetă tradițională de conservă sățioasă și bogată, mai rar pregătită decât cea clasică cu vinete, dar extrem de gustoasă.

Această zacuscă este genul de preparat care păstrează gustul legumelor coapte, combinat cu dulceața cepei și aroma boabelor de fasole. Rezultă o pastă cremoasă și consistentă, ideală pentru iarnă. Are o textură densă și catifelată. Boabele de fasole bine fierte se transformă într-o cremă hrănitoare, îmbinată cu dulceața ardeilor copți și a morcovilor. Ceapa aduce o notă delicată, ușor dulceagă, iar sucul de roșii leagă compoziția și o face ușor acrișoară.
La gust, e mai sățioasă decât zacusca clasică de vinete, are o consistență mai bogată și un parfum inconfundabil. Este perfectă pe o felie de pâine de casă proaspăt coaptă, lângă murături sau chiar ca garnitură la fripturi. În zilele reci de iarnă, deschizi un borcan și ai pe masă nu doar un preparat consistent, ci și amintirea zilelor de vară și toamnă când legumele erau culese și coapte.
Descoperă și rețeta de zacuscă de vinete cu dovlecei. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de zacuscă de fasole boabe.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea boabelor de fasole. Acestea se spală și se lasă la înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi, se fierb în 2-3 ape, apoi se lasă să fiarbă până devin moi și cremoase. Se scurg bine.
Cum prepari zacuscă de fasole boabe
După ce ai pregătit boabele de fasole urmează pregătirea legumelor.
Ardeii se coc, se curăță de coajă și semințe, apoi se toacă mărunt. Ceapa se taie solzișori și se călește în ulei până devine sticloasă. Morcovii se dau pe răzătoare și se călesc ușor alături de ceapă.
În cratița cu ceapă și morcovi se adaugă fasolea fiartă și ardeii copți.
Se pasează parțial (fie cu blenderul vertical, fie doar cu lingura de lemn, în funcție de cât de fină vrei zacusca).
Se adaugă sucul de roșii, foile de dafin, boiaua, sarea și piperul.
Delicioasa zacuscă de fasole boabe se fierbe la foc mic, amestecând din când în când, 40–50 de minute, până se leagă și capătă consistență groasă.
Se pune fierbinte în borcane sterilizate, se închid ermetic și se acoperă cu o pătură groasă. Se lasă acolo până când se răcesc complet, apoi se transferă în cămară.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de fasole boabe
Fiind bogată în proteine vegetale fasolea este o alternativă excelentă la carne, fiind foarte hrănitoare și sățioasă.
Este o sursă importantă de fibre care ajută digestia, reglează tranzitul intestinal și contribuie la menținerea senzației de sațietate.
Având un indice glicemic scăzut, eliberează treptat energia și menține nivelul de zahăr din sânge stabil.
Conține vitamine și minerale esențiale, în special fier, magneziu, potasiu, fosfor și acid folic. Acestea sunt benefice pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos.
Reduce colesterolul rău (LDL). Fibrele solubile și antioxidanții din fasole ajută la protecția cardiovasculară.
Ajută la menținerea greutății. Fiind sățioasă și bogată în nutrienți, poate înlocui cu succes preparatele mai calorice.
Pe scurt, fasolea nu este doar gustoasă și versatilă în bucătărie, ci și un aliat puternic pentru sănătate și energie de durată.