Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas

Primul pas atunci când vrei să gătești fasole uscată este să o înmoi peste noapte. Te-ai întrebat vreodată de ce este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Descoperă ce spun experții legat de acest subiect.

Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Fasolea se poate înmuia și rapid, timp de 2-3 ore / Shutterstock

Dacă vrei să gătești orice fel de fasole de la zero este important să o pregătești corect pentru a se fierbe cât mai repede și a avea boabe moi și cremoase. Experții de la Tasting Table explică dacă trebuie neapărat să înmoi fasolea înainte de a o găti.

Atunci când fasolea este ținută în apă se va găti mai repede și uniform. În plus, se vor elimina într-un mod eficient orice urme de murdărie sau resturi persistente. Efectele benefice se vor vedea chiar și după ce procesul de gătire s-a finalizat pentru că ajută la digestia și îmbunătățește textura boabelor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti

Există mai multe metode prin care se poate înmuia fasolea. Cea mai des folosită este cea în care boabele sunt lăsate în apă rece pentru o perioadă mai lungă de timp, de obicei, peste noapte.

Înainte de a face acest pas alege și sortează fasolea, îndepărtând eventualele impurități și boabe stricate. Apoi clătește-o bine sub apă rece și pune-o într-un vas mare și adăugați apă rece, astfel încât să acopere fasolea cu aproximativ 5-7 cm.

Poți adăuga o linguriță de sare și un vârf de bicarbonat de sodiu la apa de înmuiere. Sarea ajută la păstrarea structurii boabelor de fasole, iar bicarbonatul de sodiu poate accelera procesul de înmuiere.

Se lasă timp de 8-12 ore sau peste noapte. Este recomandat să schimbi apa cel puțin o dată, la jumătatea perioadei de înmuiere, pentru a îndepărta și mai multe oligozaharide și impurități, spun experții de la TestingTable.

Cum se înmoaie fasolea rapid

Există și o variantă mai rapidă de înmuiere. După ce alegi, sortezi și clătești fasolea. Apoi pune-o într-o oală mare, acoper-o cu apă și las-o să fiarbă până clocotește. După ce fierbe timp de 2-3 minute oprește focul, și lasă fasolea să stea în apă fierbinte timp de 1-2 ore.

Pentru ca fasolea să nu se fărâmițeze în timpul fierberii pune o linguriță de sare și pentru a se reduce timpul de gătire este necesar un praf de bicarbonat de sodiu.

Poți adăuga frunze de dafin, usturoi sau alte ierburi și condimente pentru a infuza fasolea cu arome suplimentare. În acest caz, nu este necesar să schimbi apa, deoarece fasolea stă în apă fierbinte pentru o perioadă scurtă de timp.

Ce se întâmplă dacă nu pui fasolea la înmuiat

Dacă vei găti rețetele cu fasole fără să o lași la înmuiat va trebui să o fierbi mult mai mult cu aproximativ o oră. Dacă ai timp, acest lucru nu este neapărat greșit. Supa va fi mai groasă și mai aromată.

Totuși, ține cont de faptul că fără înmuiere, fasolea poate să se gătească neuniform. Unele boabe pot rămâne tari, în timp ce altele pot deveni prea moi. Înmuierea ajută la obținerea unei texturi mai uniforme și mai plăcute.

Prin înmuiere se reduce și cantitatea de oligozaharide complexe care pot provoca balonare și gaze intestinale.

Dacă sari peste acest pas, fasolea poate fi mai dificil de digerat, cauzând disconfort digestiv.

Anumite tipuri de fasole, cum ar fi fasolea roșie, conțin toxine naturale (lectine) care pot fi reduse semnificativ prin înmuiere și fierbere. Gătitul fără înmuiere poate să nu elimine complet aceste toxine, crescând riscul de toxicitate alimentară.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri masive la Bosch Timișoara. Sute de angajați vor fi dați afară în următorii 5 ani
Concedieri masive la Bosch Timișoara. Sute de angajați vor fi dați afară în următorii 5 ani
Concedieri masive la Bosch Timișoara. Sute de angajați vor fi dați afară în următorii 5 ani
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Agenţia Naţională pentru Sport nu i-a plătit nici până acum premiile câștigate lui David Popovici:Nu e o realitate prea frumoasă
Agenţia Naţională pentru Sport nu i-a plătit nici până acum premiile câștigate lui David Popovici:„Nu e o realitate prea frumoasă”
Agenţia Naţională pentru Sport nu i-a plătit nici până acum premiile câștigate lui David Popovici:„Nu e o realitate prea frumoasă”
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide