Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă
Rețeta de zacuscă de hribi este una dintre cele mai delicioase rețete. Aroma inconfundabilă a ciupercilor o face o garnitură perfectă, dar și un aperitiv rafinat pentru mesele tale. Nu se prepară ușor, dar rezultatul este unul pe măsura muncii.
Dintre toate tipurile de zacuscă, cea de hribi ocupă un loc special, datorită gustului ciupercilor. Este o modalitate delicioasă de a te bucura de ele pe tot parcursul anului, la orice masă a zilei. Poate fi întinsă pe o felie de pâine bună la micul dejun, o garnitură pentru masa de prânz sau chiar un fel principal la cină, alături de o salată de legume, de murături sau chiar cu mămăligă.
O poți consuma rece sau o poți încălzi, dacă simți nevoie unui fel de mâncare cald. Este perfectă dacă urmezi o dietă vegetariană sau dacă ții post religios.
Ingrediente
Mod de preparare
Hribii se spală sub jet de apă rece și se curăță cu atenție. Se taie în bucăți mici. Dacă hribii sunt prea mari, îndepărtează partea cu tubul pe interior, care poate fi tare.
Cum pregătești rețeta de zacuscă de hribi
Într-o tigaie mare, se încălzesc 2-3 linguri de ulei și se adaugă hribii. Se gătesc la foc mediu până se înmoaie și încep să-și schimbe culoarea, aproximativ 10-15 minute. La final, se scot din tigaie și se dau deoparte.
În aceeași tigaie, se adaugă restul de ulei și se lasă să se încălzească. Apoi, se adaugă ceapa și ardeii și se călesc timp de 5-7 minute, până când devin moi și încep să se rumenească.
Se pun din nou hribii la foc în tigaie și se adaugă roșiile cubulețe, pasta de tomate, usturoiul, foile de dafin și boiaua de ardei dulce.
Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când zacusca scade și capătă consistența dorită. În acest timp, lichidul din roșii trebuie să se evapore aproape complet.
Se gustă zacusca și se adaugă sare și piper după gust.
Cum depozitezi rețeta de zacuscă
Între timp se spală bine și se sterilizează borcanele și capacele lor. După aceea, se pune în ele zacusca și se închid bine. Se sterilizează într-un vas mare cu apă fierbinte timp de 20-30 de minute. Apoi, se lasă să se răcească acoperite cu un material textil. Se păstrează borcanele într-un loc răcoros și uscat.
Ce sunt hribii și ce beneficii au
Hribii sunt ciuperci comestibile care fac parte din familia Boletaceae, genul Boletus. Sunt cunoscute pentru aspectul lor caracteristic, cu un pălăria mare și carne bogată, dar și pentru gustul lor delicios.
Există mai multe specii de hribi, dar unii dintre cei mai cunoscuți includ hribul de pădure (Boletus edulis) și hribul porcesc (Boletus pinophilus). Le poți culege din zonele cu păduri de foioase și de conifere, dar cel mai bine este să le cumperi de la magazin, dacă nu ești cunoscătoare într-ale ciupercilor.
Încearcă și rețeta de supă cremă de ciuperci. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Hribii nu doar că sunt gustoși, dar sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine (B1, B2, B3 și B5) și minerale (potasiu, fosfor, magneziu și fier).
De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre dietetice. În plus, conțin antioxidanți, cum ar fi ergosterolul și seleniul, care pot ajuta la protejarea celulelor și la reducerea inflamației.
Înainte de orice, trebuie să știi că identificarea corectă a ciupercilor este crucială. Consumul de ciuperci sălbatice poate fi periculos dacă nu ești sigură de specia acestora, deoarece există ciuperci otrăvitoare care seamănă cu cele comestibile.
Trucuri pentru conservele cu ciuperci
Conservele cu ciuperci sunt delicioase și au avantajul că te poți bucura de gustul lor pe tot parcursul anului. În plus, dacă folosești ciuperci în timpul sezonului vei avea mereu la îndemână un preparat ieftin, sănătos și rapid.
Cel mai important lucru este să alegi ciupercile potrivite. În acest caz nu vorbim doar despre formă și gust, ci despre ceva mult mai serios. Dacă vrei să culegi ciupercile din pădure trebuie să fii sigură că le poți diferenția pe cele otrăvitoare de cele comestibile.
Acest proces poate fi înșelător pentru că de cele mai multe ori seamănă atât de bine între ele încât și un cunoscător poate face greșeli. Calea cea mai sigură este să folosești ciuperci de cultură.
Conservele de ciuperci se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă curate și sterilizate în prealabil pentru a evita contaminarea ciupercilor.
După sigilare, lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat, preferabil într-un cămară sau o pivniță. Nu uitați să etichetezi borcanele cu conținutul și data preparării pentru a te asigura că știți ce conține fiecare borcan și pentru a monitoriza data expirării.