Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de zacuscă de hribi este una dintre cele mai delicioase rețete. Aroma inconfundabilă a ciupercilor o face o garnitură perfectă, dar și un aperitiv rafinat pentru mesele tale. Nu se prepară ușor, dar rezultatul este unul pe măsura muncii.

Felii de pâine unse cu zacuscă de hribi
Zacusca de hribi este unul dintre cele mai delicioase aperitive / Shutterstock

Dintre toate tipurile de zacuscă, cea de hribi ocupă un loc special, datorită gustului ciupercilor. Este o modalitate delicioasă de a te bucura de ele pe tot parcursul anului, la orice masă a zilei. Poate fi întinsă pe o felie de pâine bună la micul dejun, o garnitură pentru masa de prânz sau chiar un fel principal la cină, alături de o salată de legume, de murături sau chiar cu mămăligă.

O poți consuma rece sau o poți încălzi, dacă simți nevoie unui fel de mâncare cald. Este perfectă dacă urmezi o dietă vegetariană sau dacă ții post religios.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Hribii se spală sub jet de apă rece și se curăță cu atenție. Se taie în bucăți mici. Dacă hribii sunt prea mari, îndepărtează partea cu tubul pe interior, care poate fi tare.

Cum pregătești rețeta de zacuscă de hribi

Într-o tigaie mare, se încălzesc 2-3 linguri de ulei și se adaugă hribii. Se gătesc la foc mediu până se înmoaie și încep să-și schimbe culoarea, aproximativ 10-15 minute. La final, se scot din tigaie și se  dau deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă restul de ulei și se lasă să se încălzească. Apoi, se adaugă ceapa și ardeii și se călesc timp de 5-7 minute, până când devin moi și încep să se rumenească.

Se pun din nou hribii la foc în tigaie și se adaugă roșiile cubulețe, pasta de tomate, usturoiul, foile de dafin și boiaua de ardei dulce.

Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când zacusca scade și capătă consistența dorită. În acest timp, lichidul din roșii trebuie să se evapore aproape complet.

Se gustă zacusca și se adaugă sare și piper după gust.

Cum depozitezi rețeta de zacuscă

Între timp se spală bine și se sterilizează borcanele și capacele lor. După aceea, se pune în ele zacusca și se închid bine. Se sterilizează într-un vas mare cu apă fierbinte timp de 20-30 de minute. Apoi, se lasă să se răcească acoperite cu un material textil. Se păstrează borcanele într-un loc răcoros și uscat.

Ce sunt hribii și ce beneficii au

Hribii sunt ciuperci comestibile care fac parte din familia Boletaceae, genul Boletus. Sunt cunoscute pentru aspectul lor caracteristic, cu un pălăria mare și carne bogată, dar și pentru gustul lor delicios.

Există mai multe specii de hribi, dar unii dintre cei mai cunoscuți includ hribul de pădure (Boletus edulis) și hribul porcesc (Boletus pinophilus). Le poți culege din zonele cu păduri de foioase și de conifere, dar cel mai bine este să le cumperi de la magazin, dacă nu ești cunoscătoare într-ale ciupercilor.

Încearcă și rețeta de supă cremă de ciuperci. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Hribii nu doar că sunt gustoși, dar sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine (B1, B2, B3 și B5) și minerale (potasiu, fosfor, magneziu și fier).

De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre dietetice. În plus, conțin antioxidanți, cum ar fi ergosterolul și seleniul, care pot ajuta la protejarea celulelor și la reducerea inflamației.

Înainte de orice, trebuie să știi că identificarea corectă a ciupercilor este crucială. Consumul de ciuperci sălbatice poate fi periculos dacă nu ești sigură de specia acestora, deoarece există ciuperci otrăvitoare care seamănă cu cele comestibile.

Trucuri pentru conservele cu ciuperci

Conservele cu ciuperci sunt delicioase și au avantajul că te poți bucura de gustul lor pe tot parcursul anului. În plus, dacă folosești ciuperci în timpul sezonului vei avea mereu la îndemână un preparat ieftin, sănătos și rapid.

Cel mai important lucru este să alegi ciupercile potrivite. În acest caz nu vorbim doar despre formă și gust, ci despre ceva mult mai serios. Dacă vrei să culegi ciupercile din pădure trebuie să fii sigură că le poți diferenția pe cele otrăvitoare de cele comestibile.

Acest proces poate fi înșelător pentru că de cele mai multe ori seamănă atât de bine între ele încât și un cunoscător poate face greșeli. Calea cea mai sigură este să folosești ciuperci de cultură.

Conservele de ciuperci se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă curate și sterilizate  în prealabil pentru a evita contaminarea ciupercilor.

După sigilare, lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat, preferabil într-un cămară sau o pivniță. Nu uitați să etichetezi borcanele cu conținutul și data preparării pentru a te asigura că știți ce conține fiecare borcan și pentru a monitoriza data expirării.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ghebe murate puse în două borcane diferite
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Galerie foto
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide