Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de zacuscă de hribi este una dintre cele mai delicioase rețete. Aroma inconfundabilă a ciupercilor o face o garnitură perfectă, dar și un aperitiv rafinat pentru mesele tale. Nu se prepară ușor, dar rezultatul este unul pe măsura muncii.

Felii de pâine unse cu zacuscă de hribi
Zacusca de hribi este unul dintre cele mai delicioase aperitive / Shutterstock

Dintre toate tipurile de zacuscă, cea de hribi ocupă un loc special, datorită gustului ciupercilor. Este o modalitate delicioasă de a te bucura de ele pe tot parcursul anului, la orice masă a zilei. Poate fi întinsă pe o felie de pâine bună la micul dejun, o garnitură pentru masa de prânz sau chiar un fel principal la cină, alături de o salată de legume, de murături sau chiar cu mămăligă.

O poți consuma rece sau o poți încălzi, dacă simți nevoie unui fel de mâncare cald. Este perfectă dacă urmezi o dietă vegetariană sau dacă ții post religios.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Hribii se spală sub jet de apă rece și se curăță cu atenție. Se taie în bucăți mici. Dacă hribii sunt prea mari, îndepărtează partea cu tubul pe interior, care poate fi tare.

Cum pregătești rețeta de zacuscă de hribi

Într-o tigaie mare, se încălzesc 2-3 linguri de ulei și se adaugă hribii. Se gătesc la foc mediu până se înmoaie și încep să-și schimbe culoarea, aproximativ 10-15 minute. La final, se scot din tigaie și se  dau deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă restul de ulei și se lasă să se încălzească. Apoi, se adaugă ceapa și ardeii și se călesc timp de 5-7 minute, până când devin moi și încep să se rumenească.

Se pun din nou hribii la foc în tigaie și se adaugă roșiile cubulețe, pasta de tomate, usturoiul, foile de dafin și boiaua de ardei dulce.

Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când zacusca scade și capătă consistența dorită. În acest timp, lichidul din roșii trebuie să se evapore aproape complet.

Se gustă zacusca și se adaugă sare și piper după gust.

Cum depozitezi rețeta de zacuscă

Între timp se spală bine și se sterilizează borcanele și capacele lor. După aceea, se pune în ele zacusca și se închid bine. Se sterilizează într-un vas mare cu apă fierbinte timp de 20-30 de minute. Apoi, se lasă să se răcească acoperite cu un material textil. Se păstrează borcanele într-un loc răcoros și uscat.

Ce sunt hribii și ce beneficii au

Hribii sunt ciuperci comestibile care fac parte din familia Boletaceae, genul Boletus. Sunt cunoscute pentru aspectul lor caracteristic, cu un pălăria mare și carne bogată, dar și pentru gustul lor delicios.

Există mai multe specii de hribi, dar unii dintre cei mai cunoscuți includ hribul de pădure (Boletus edulis) și hribul porcesc (Boletus pinophilus). Le poți culege din zonele cu păduri de foioase și de conifere, dar cel mai bine este să le cumperi de la magazin, dacă nu ești cunoscătoare într-ale ciupercilor.

Încearcă și rețeta de supă cremă de ciuperci. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Hribii nu doar că sunt gustoși, dar sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine (B1, B2, B3 și B5) și minerale (potasiu, fosfor, magneziu și fier).

De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre dietetice. În plus, conțin antioxidanți, cum ar fi ergosterolul și seleniul, care pot ajuta la protejarea celulelor și la reducerea inflamației.

Înainte de orice, trebuie să știi că identificarea corectă a ciupercilor este crucială. Consumul de ciuperci sălbatice poate fi periculos dacă nu ești sigură de specia acestora, deoarece există ciuperci otrăvitoare care seamănă cu cele comestibile.

Trucuri pentru conservele cu ciuperci

Conservele cu ciuperci sunt delicioase și au avantajul că te poți bucura de gustul lor pe tot parcursul anului. În plus, dacă folosești ciuperci în timpul sezonului vei avea mereu la îndemână un preparat ieftin, sănătos și rapid.

Cel mai important lucru este să alegi ciupercile potrivite. În acest caz nu vorbim doar despre formă și gust, ci despre ceva mult mai serios. Dacă vrei să culegi ciupercile din pădure trebuie să fii sigură că le poți diferenția pe cele otrăvitoare de cele comestibile.

Acest proces poate fi înșelător pentru că de cele mai multe ori seamănă atât de bine între ele încât și un cunoscător poate face greșeli. Calea cea mai sigură este să folosești ciuperci de cultură.

Conservele de ciuperci se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă curate și sterilizate  în prealabil pentru a evita contaminarea ciupercilor.

După sigilare, lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat, preferabil într-un cămară sau o pivniță. Nu uitați să etichetezi borcanele cu conținutul și data preparării pentru a te asigura că știți ce conține fiecare borcan și pentru a monitoriza data expirării.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide