Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de zacuscă de hribi este una dintre cele mai delicioase rețete. Aroma inconfundabilă a ciupercilor o face o garnitură perfectă, dar și un aperitiv rafinat pentru mesele tale. Nu se prepară ușor, dar rezultatul este unul pe măsura muncii.

Felii de pâine unse cu zacuscă de hribi
Zacusca de hribi este unul dintre cele mai delicioase aperitive / Shutterstock

Dintre toate tipurile de zacuscă, cea de hribi ocupă un loc special, datorită gustului ciupercilor. Este o modalitate delicioasă de a te bucura de ele pe tot parcursul anului, la orice masă a zilei. Poate fi întinsă pe o felie de pâine bună la micul dejun, o garnitură pentru masa de prânz sau chiar un fel principal la cină, alături de o salată de legume, de murături sau chiar cu mămăligă.

O poți consuma rece sau o poți încălzi, dacă simți nevoie unui fel de mâncare cald. Este perfectă dacă urmezi o dietă vegetariană sau dacă ții post religios.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Hribii se spală sub jet de apă rece și se curăță cu atenție. Se taie în bucăți mici. Dacă hribii sunt prea mari, îndepărtează partea cu tubul pe interior, care poate fi tare.

Cum pregătești rețeta de zacuscă de hribi

Într-o tigaie mare, se încălzesc 2-3 linguri de ulei și se adaugă hribii. Se gătesc la foc mediu până se înmoaie și încep să-și schimbe culoarea, aproximativ 10-15 minute. La final, se scot din tigaie și se  dau deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă restul de ulei și se lasă să se încălzească. Apoi, se adaugă ceapa și ardeii și se călesc timp de 5-7 minute, până când devin moi și încep să se rumenească.

Se pun din nou hribii la foc în tigaie și se adaugă roșiile cubulețe, pasta de tomate, usturoiul, foile de dafin și boiaua de ardei dulce.

Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când zacusca scade și capătă consistența dorită. În acest timp, lichidul din roșii trebuie să se evapore aproape complet.

Se gustă zacusca și se adaugă sare și piper după gust.

Cum depozitezi rețeta de zacuscă

Între timp se spală bine și se sterilizează borcanele și capacele lor. După aceea, se pune în ele zacusca și se închid bine. Se sterilizează într-un vas mare cu apă fierbinte timp de 20-30 de minute. Apoi, se lasă să se răcească acoperite cu un material textil. Se păstrează borcanele într-un loc răcoros și uscat.

Ce sunt hribii și ce beneficii au

Hribii sunt ciuperci comestibile care fac parte din familia Boletaceae, genul Boletus. Sunt cunoscute pentru aspectul lor caracteristic, cu un pălăria mare și carne bogată, dar și pentru gustul lor delicios.

Există mai multe specii de hribi, dar unii dintre cei mai cunoscuți includ hribul de pădure (Boletus edulis) și hribul porcesc (Boletus pinophilus). Le poți culege din zonele cu păduri de foioase și de conifere, dar cel mai bine este să le cumperi de la magazin, dacă nu ești cunoscătoare într-ale ciupercilor.

Încearcă și rețeta de supă cremă de ciuperci. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Hribii nu doar că sunt gustoși, dar sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine (B1, B2, B3 și B5) și minerale (potasiu, fosfor, magneziu și fier).

De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre dietetice. În plus, conțin antioxidanți, cum ar fi ergosterolul și seleniul, care pot ajuta la protejarea celulelor și la reducerea inflamației.

Înainte de orice, trebuie să știi că identificarea corectă a ciupercilor este crucială. Consumul de ciuperci sălbatice poate fi periculos dacă nu ești sigură de specia acestora, deoarece există ciuperci otrăvitoare care seamănă cu cele comestibile.

Trucuri pentru conservele cu ciuperci

Conservele cu ciuperci sunt delicioase și au avantajul că te poți bucura de gustul lor pe tot parcursul anului. În plus, dacă folosești ciuperci în timpul sezonului vei avea mereu la îndemână un preparat ieftin, sănătos și rapid.

Cel mai important lucru este să alegi ciupercile potrivite. În acest caz nu vorbim doar despre formă și gust, ci despre ceva mult mai serios. Dacă vrei să culegi ciupercile din pădure trebuie să fii sigură că le poți diferenția pe cele otrăvitoare de cele comestibile.

Acest proces poate fi înșelător pentru că de cele mai multe ori seamănă atât de bine între ele încât și un cunoscător poate face greșeli. Calea cea mai sigură este să folosești ciuperci de cultură.

Conservele de ciuperci se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă curate și sterilizate  în prealabil pentru a evita contaminarea ciupercilor.

După sigilare, lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat, preferabil într-un cămară sau o pivniță. Nu uitați să etichetezi borcanele cu conținutul și data preparării pentru a te asigura că știți ce conține fiecare borcan și pentru a monitoriza data expirării.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Două borcane cu dulceață de struguri kismis
Galerie foto
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
Galerie foto
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide