Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de zacuscă de hribi este una dintre cele mai delicioase rețete. Aroma inconfundabilă a ciupercilor o face o garnitură perfectă, dar și un aperitiv rafinat pentru mesele tale. Nu se prepară ușor, dar rezultatul este unul pe măsura muncii.

Felii de pâine unse cu zacuscă de hribi
Zacusca de hribi este unul dintre cele mai delicioase aperitive / Shutterstock

Dintre toate tipurile de zacuscă, cea de hribi ocupă un loc special, datorită gustului ciupercilor. Este o modalitate delicioasă de a te bucura de ele pe tot parcursul anului, la orice masă a zilei. Poate fi întinsă pe o felie de pâine bună la micul dejun, o garnitură pentru masa de prânz sau chiar un fel principal la cină, alături de o salată de legume, de murături sau chiar cu mămăligă.

O poți consuma rece sau o poți încălzi, dacă simți nevoie unui fel de mâncare cald. Este perfectă dacă urmezi o dietă vegetariană sau dacă ții post religios.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Hribii se spală sub jet de apă rece și se curăță cu atenție. Se taie în bucăți mici. Dacă hribii sunt prea mari, îndepărtează partea cu tubul pe interior, care poate fi tare.

Cum pregătești rețeta de zacuscă de hribi

Într-o tigaie mare, se încălzesc 2-3 linguri de ulei și se adaugă hribii. Se gătesc la foc mediu până se înmoaie și încep să-și schimbe culoarea, aproximativ 10-15 minute. La final, se scot din tigaie și se  dau deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă restul de ulei și se lasă să se încălzească. Apoi, se adaugă ceapa și ardeii și se călesc timp de 5-7 minute, până când devin moi și încep să se rumenească.

Se pun din nou hribii la foc în tigaie și se adaugă roșiile cubulețe, pasta de tomate, usturoiul, foile de dafin și boiaua de ardei dulce.

Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când zacusca scade și capătă consistența dorită. În acest timp, lichidul din roșii trebuie să se evapore aproape complet.

Se gustă zacusca și se adaugă sare și piper după gust.

Cum depozitezi rețeta de zacuscă

Între timp se spală bine și se sterilizează borcanele și capacele lor. După aceea, se pune în ele zacusca și se închid bine. Se sterilizează într-un vas mare cu apă fierbinte timp de 20-30 de minute. Apoi, se lasă să se răcească acoperite cu un material textil. Se păstrează borcanele într-un loc răcoros și uscat.

Ce sunt hribii și ce beneficii au

Hribii sunt ciuperci comestibile care fac parte din familia Boletaceae, genul Boletus. Sunt cunoscute pentru aspectul lor caracteristic, cu un pălăria mare și carne bogată, dar și pentru gustul lor delicios.

Există mai multe specii de hribi, dar unii dintre cei mai cunoscuți includ hribul de pădure (Boletus edulis) și hribul porcesc (Boletus pinophilus). Le poți culege din zonele cu păduri de foioase și de conifere, dar cel mai bine este să le cumperi de la magazin, dacă nu ești cunoscătoare într-ale ciupercilor.

Încearcă și rețeta de supă cremă de ciuperci. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Hribii nu doar că sunt gustoși, dar sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine (B1, B2, B3 și B5) și minerale (potasiu, fosfor, magneziu și fier).

De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre dietetice. În plus, conțin antioxidanți, cum ar fi ergosterolul și seleniul, care pot ajuta la protejarea celulelor și la reducerea inflamației.

Înainte de orice, trebuie să știi că identificarea corectă a ciupercilor este crucială. Consumul de ciuperci sălbatice poate fi periculos dacă nu ești sigură de specia acestora, deoarece există ciuperci otrăvitoare care seamănă cu cele comestibile.

Trucuri pentru conservele cu ciuperci

Conservele cu ciuperci sunt delicioase și au avantajul că te poți bucura de gustul lor pe tot parcursul anului. În plus, dacă folosești ciuperci în timpul sezonului vei avea mereu la îndemână un preparat ieftin, sănătos și rapid.

Cel mai important lucru este să alegi ciupercile potrivite. În acest caz nu vorbim doar despre formă și gust, ci despre ceva mult mai serios. Dacă vrei să culegi ciupercile din pădure trebuie să fii sigură că le poți diferenția pe cele otrăvitoare de cele comestibile.

Acest proces poate fi înșelător pentru că de cele mai multe ori seamănă atât de bine între ele încât și un cunoscător poate face greșeli. Calea cea mai sigură este să folosești ciuperci de cultură.

Conservele de ciuperci se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă curate și sterilizate  în prealabil pentru a evita contaminarea ciupercilor.

După sigilare, lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat, preferabil într-un cămară sau o pivniță. Nu uitați să etichetezi borcanele cu conținutul și data preparării pentru a te asigura că știți ce conține fiecare borcan și pentru a monitoriza data expirării.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
Galerie foto
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Dulceață din coji de pepene roșu în bol cu linguriță, alături de două borcane cu dulceață și coji de pepene
Galerie foto
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejun
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejun
Dulceață de nuci verzi în borcan și în bol cu linguriță, alături de nuci verzi
Galerie foto
Dulceață de nuci verzi. Una dintre cele mai apreciate rețete de dulceață
Dulceață de nuci verzi. Una dintre cele mai apreciate rețete de dulceață
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide