10 înlocuitori pentru zahăr care nu îți afectează sănătatea. Recomandări utile de la nutriționiști

Data viitoare când vrei să îndulcești un preparat sau băutura preferată ar trebui să iei în considerare să cauți o alternativă mai sănătoasă a zahărului. Este greu să renunți de tot la el, însă poți să faci mici schimbări pentru a limita consumul. Descoperă și tu 10 înlocuitori pentru zahăr care nu îți afectează sănătatea. Iată care sunt recomandările nutriționiștilor.

Mai mulți înlocuitori pentru zahăr puși ăn diferite în boluri
Caută înlocuitori pentru zahăr despre care sunt făcute studii de siguranță / Profimedia Images

Zahărul aduce numai probleme în organismul nostru. Numeroase studii arată că este responsabil pentru boli ale inimii, ale ficatului, pentru obezitate și diabet. Uneori consumi cantități importante de zahăr fără să ne dăm seama.

Zahărul este adăugat în produse de panificație, în mezeluri, în cereale pentru mic-dejun, în băuturi, în iaurturi cu fructe.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

10 înlocuitori pentru zahăr care nu îți afectează sănătatea

Un prim pas este să citești cu atenție eticheta tuturor produselor alimentare pe care le cumperi și să le eviți pe cele care au zahăr adăugat. Ia în calcul și zahărul invertit, glucoza, maltoza, sirop de porumb, dextrină, dextroză, maltodextrină.

Dacă vrei să reduci aportul de zahăr există multe alternative din care să alegi. Unele dintre acestea conțin chiar zero sau foarte puține calorii, potrivit HealtLine.com

Iată 10 alternative la zahărul rafinat.

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural care provine din frunzele arbustului sud-american Stevia rebaudiana .

Acest îndulcitor pe bază de plante poate fi extras din unul dintre cei doi compuși numiți glicozide – steviozidă și rebaudiozidă A. Acești compuși nu conțin calorii, sunt de până la 450 de ori mai dulci decât zahărul și pot avea un gust ușor diferit de zahăr.

Cercetările pe oameni și pe animale indică faptul că înlocuirea zahărului cu stevie poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Eritriol, xilitol, maltitol

Eritriolul, xilitolul și maltitolul sunt polioli, un tip de carbohidrați care se găsesc în mod natural în fructe și legume. Acești îndulcitori nu afectează sănătatea dinților. În plus, au substanțial mai puține calorii și nu afectează semnificativ nivelul zahărului din sânge, ceea ce le face o alternativă inteligentă pentru cei cu diabet

Eritritolul conține doar 0,2 calorii pe gram, în timp ce xilitolul oferă 2,4 calorii pe gram. Deși alcoolii de zahăr sunt considerați în general siguri, unii pot provoca tulburări digestive atunci când sunt consumați în cantități mari.

Monk fruit

Extractul de monk fruit este obținut din planta Siraitia grosvenorii, care este originară din China.

Monk fruit sunt de aproximativ 300 de ori mai dulci decât zahărul, dar nu conține calorii. Gustul de dulce provine din compuși numiți mogrozide, în primul rând mogrozide V.

Deoarece monk fruit nu are calorii și nu afectează nivelul zahărului din sânge, poate ajuta la pierderea în greutate și poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge. 

Aluloza

Aluloza, cunoscută și sub numele de D-aluloză, este o monozaharidă care există în mod natural în anumite fructe. Are 70% din capacitatea de îndulcire a zahărului și oferă doar 0,2 calorii pe gram. Avantajul cel mai mare este că imită îndeaproape gustul zahărului obișnuit.

În plus, deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile pe oameni sugerează că aluloza poate ajuta la reducerea zahărului din sânge și a nivelurilor de insulină la persoanele cu și fără diabet.

Rețineți că dozele mari pot duce la simptome precum balonare, diaree și durere abdominală, așa că ar trebui să respectați o doză unică maximă de 0,19 grame pe kilogram/ corp

Curmalele

Curmalele sunt fructele uscate ale palmierului curmal. Aceste fructe dulci sunt o alternativă excelentă la zahărul rafinat și oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Spre deosebire de zahărul rafinat și de mulți alți îndulcitori, curmalele sunt o sursă bună de nutrienți, inclusiv fibre, potasiu, magneziu, mangan, vitamina B6 și antioxidanți carotenoizi și polifenoli.

Datorită gustului lor dulce, poți folosi curmalele în locul zahărului în rețetele de batoane energetice și prăjituri. În plus, le poți amesteca pentru a aroma laptele și smoothie-urile.

Unii oameni transformă curmale într-o pastă groasă, care poate fi folosită ca înlocuitor 1:1 pentru zahărul rafinat.

Curmalele sunt bogate în calorii și zaharuri naturale, dar studiile arată că acestea nu afectează în mod semnificativ nivelul zahărului din sânge, cum o face zahărul de masă, chiar și în rândul persoanelor cu diabet.

Sosul de mere și alte piureuri de fructe

Înlocuirea zahărului cu sos de mere – sau piureuri din alte fructe, precum bananele – este o modalitate excelentă de a reduce aportul de zahăr rafinat. Le poți folosi pentru prăjituri, brioșe și pâine.

Toate fructele oferă beneficii pentru sănătate datorită nutrienților lor. De exemplu, piureul de banane este bogat în folați, mangan, magneziu și vitaminele B6 și C.

Sirop de Yacon

Siropul de yacon este extras din planta yacon (Smallanthus sonchifolius), care este originară din America de Sud. Gustul său dulce, culoarea închisă și consistența groasă îl fac oarecum comparabil cu melasa.

Siropul de yacon este bogat în fructooligozaharide, un tip de moleculă de zahăr pe care corpul tău nu o poate digera. 

Deoarece aceste molecule de zahăr nu sunt digerate, siropul de yacon conține o treime din caloriile zahărului obișnuit, sau aproximativ 1,3 calorii pe gram. Cu toate acestea, siropul de yacon este mai puțin dulce decât zahărul.

Mierea

Mierea este un lichid gros, auriu, produs de albine. Conține vitamine și minerale, precum și o abundență de compuși vegetali care oferă beneficii antiinflamatorii și antioxidante.

Cu toate acestea, tipurile de compuși vegetali din miere depind de mulți factori, inclusiv de tipul de albină care a produs mierea și tipul de floare cu care se hrănea albina.

Compușii mierii, cum ar fi polifenolii din miere, pot ajuta la reducerea inflamației în corpul dumneavoastră. 

Mierea are, de asemenea, un indice glicemic (IG) puțin mai scăzut decât zahărul. Aceste calități o fac mai sănătoasă decât zahăr. Dacă alegi să folosești miere, fă-o cu moderație, deoarece este bogată în calorii.

Sirop de arțar

Siropul de arțar este un lichid gros, zaharat, care se obține prin fierberea sevei de arțar.

Conține o cantitate mică de minerale, inclusiv calciu, potasiu, fier, zinc și mangan. În plus, este bogat în compuși fenolici care pot avea efecte antiinflamatorii și antioxidante.

În ciuda faptului că are câțiva nutrienți și antioxidanți benefici , siropul de arțar este foarte bogat în zahăr. Are un indice glicemic puțin mai scăzut decât zahărul, dar ,ca orice îndulcitor, trebuie folosit cu moderație.

Melasa

Melasa este un lichid dulce, cu o consistență groasă. Este făcut din trestie de zahăr clocotită sau suc de sfeclă de zahăr.

Conține vitamine și minerale, precum și antioxidanți. În plus, este o sursă bună de minerale: fier, potasiu și calciu. În general, melasa este un înlocuitor pentru zahărul rafinat, dar ar trebui să nu consumi foarte mult deoarece este tot o formă de zahăr.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă plină cu sirop de arțar alături de două borcane și o linguă de lemn
11 utilizări ale siropului de arțar. Cum poți să-ți îndulcești preparatele în mod sănătos
11 utilizări ale siropului de arțar. Cum poți să-ți îndulcești preparatele în mod sănătos
sirop de agave alături de o fotografie cu un borcan cu miere
Miere vs. sirop de agave. Care variantă este mai sănătoasă pentru consum
Miere vs. sirop de agave. Care variantă este mai sănătoasă pentru consum
Extract de stevia pe o măsuță de lemn alături de o ceșacă de ceai
Extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr
Extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide