Extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr
Dacă nu vrei să mai consumi zahăr și cauți o alternativă mai sănătoasă pentru a-ți îndulci cafeaua poți alege îndulcitorii pe bază de stevia. Sunt naturali, extrași din planta stevia, au o putere mare de îndulcire și nu au calorii. Descoperă mai multe despre extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr.
Îndulcitorii naturali pe bază de stevia nu îți vor pune în pericol silueta. Mai mult, aceștia nu cresc nivelul de zahăr din sânge, dar au și beneficii asupra mediului.
O nouă cercetare realizată de oameni de știință de la Universitatea din Surrey arată că îndulcitorii naturali derivați din stevia pot oferi același nivel de îndulcire ca și zahărul, producând doar 10% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Cercetătorii au evaluat un ciclulu de viață al glicozidelor de steviol extrase din stevia. Au constatat că producția acestui îndulcitor are un impact mai mic asupra mediului în diferite zone în comparație cu cea a zahărului. Evaluarea a evidențiat că utilizarea steviei ar putea reduce utilizarea terenurilor și consumul de apă. Totuși, oferă în același timp același nivel de îndulcire ca zahărul.
La ce se poate folosi extractul de stevia
Frunzele proaspete de la planta de stevia pot fi folosite în băuturi calde sau reci. De asemenea, din frunze se poate face ceai. Frunzele se usucă pentru a forma o pulbere, care poate fi folosită la copt. 1 linguriță de pudră de stevia are aproximativ același grad de îndulcire ca o cană de zahăr. Este important de reținut, totuși, că stevia nu se caramelizează.
Îndulcitorii pe bază de stevia se găsesc în multe produse, inclusiv în iaurturi aromate, ciocolată și băuturi carbogazoase. Poți folosi extractul chiar și pentru rețeta de tort de ciocolată.
Testele realizate au arătat că extractul pur de stevia nu are niciun efect asupra nivelului de glucoză din sânge, putând chiar îmbunătăți capacitatea organismului de a metaboliza glucoza. Totuși, este mult prea devreme pentru a afirma că beneficiile steviei poate ameliora sensibilitatea la insulină.
Extractul pur de stevia are un gust amar. Din acest motiv mulți îndulcitori pe bază de stevie sunt amestecați cu alte zaharuri sau îndulcitori artificiali pentru a le îmbunătăți gustul.
Amestecându-le cu alte ingrediente, cum ar fi dextroza, maltodextrina și zaharoza, unele produse cu stevia pot crește nivelul de glucoză din sânge. Prin urmare, este important să citești cu atenție etichetele produselor care folosesc stevia.
Efectele asupra mediului
Mulți îndulcitori nenutritivi (NNS), cum ar fi glicozidele de steviol, pot reproduce gustul zahărului, dar fără riscurile asociate pentru sănătate, cum ar fi cariile dentare, obezitatea sau diabetul. Află și ce se întâmplă în organism dacă renunți o lună la zahăr.
Ei pot face acest lucru pentru că sunt de multe ori mai dulci decât zahărul. De exemplu, 4 g de glicozide de steviol oferă echivalentul dulceață a 1.000 g zahăr. Este de 250 de ori mai dulce.
Dr. James Suckling, autorul principal al studiului care lucrează pentru Centrul pentru Mediu și Sustenabilitate al Universității din Surrey, a declarat că „folosirea glicozidelor de steviol și a produselor naturale similare ar putea fi benefică și pentru sănătatea planetei noastre”.
”Cu toate acestea, studiul nostru admite cu ușurință că trebuie depusă mult mai multă muncă pentru a înțelege impactul asupra sănătății al glicozidelor steviol și al altor îndulcitori nenutritivi atunci când sunt consumați ca parte a unei diete mai ample.”