Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi se transformă, în timpul procesului de fermentare, într-un amestec cu proprietăți nutritive valoroase.

Usturoi macerat în miere
Usturoiul macerat în miere se potrivește cu preparate din carne sau cu legume/ Shutterstock

Probabil bunica ta prepară iarna acest amestec de usturoi lăsat să fermenteze în miere pe care îl lua zilnic pentru a-i întări organismul. Astăzi, pe lângă beneficiile asupra sănătății, amestecul este folosit și drept condiment în bucătărie, mai ales pentru preparatele din carne.

Fermentarea usturoiului în miere este un proces simplu, dar care necesită timp și răbdare. În esență, usturoiul crud și mierea sunt puse împreună într-un borcan de sticlă curat și acoperite. Apoi sunt lăsate să fermenteze la temperatura camerei timp de câteva săptămâni.

Usturoiul se transformă treptat într-un produs cu o textură mai moale și cu o aromă dulce-acrișoară. Mierea capătă o consistență mai lichidă și ușor spumoasă, datorită bacteriilor benefice și enzimelor naturale care descompun zaharurile. Aceste bacterii sunt esențiale în procesul de fermentare, înmulțindu-se în miere și transformând compoziția nutritivă a amestecului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se începe prin pregătirea cățeilor de usturoi, care se curăță și se zdrobesc ușor pentru a elibera compușii activi, în special alicina, care contribuie la proprietățile antimicrobiene ale amestecului. Cățeii de usturoi se pun într-un borcan de sticlă sterilizat. Este esențial ca borcanul să fie foarte curat pentru a evita dezvoltarea bacteriilor nedorite.

Cum prepari rețeta de usturoi macaerat în miere

Se adaugă miere crudă, de preferat nepasteurizată, deoarece aceasta conține enzime și bacterii benefice care ajută la fermentare. Mierea trebuie să acopere complet usturoiul, dar să lase și un mic spațiu în borcan, deoarece fermentarea va produce gaze. După adăugare, se amestecă ușor usturoiul cu mierea pentru a elibera eventualele bule de aer.

Borcanul se închide bine și se lasă la fermentat la temperatura camerei. În primele zile, amestecul trebuie amestecat zilnic pentru a redistribui mierea și pentru a ajuta la eliberarea gazelor. În acest timp, mierea se va subția și va începe să devină ușor spumoasă, semn că fermentarea este activă.

După aproximativ două săptămâni, usturoiul fermentat va fi gata de consum. Totuși, aroma sa va continua să se intensifice pe măsură ce trece timpul. Se poate păstra în borcan, la temperatura camerei, timp de câteva luni, iar fermentarea va continua lent, sporind beneficiile și complexitatea gustului.

Cum se folosește în bucătărie mierea cu usturoi

Gustul usturoiului fermentat în miere este plăcut și surprinzător de dulce, transformând o legumă cu o aromă intensă într-un preparat care poate fi consumat chiar și de cei care nu sunt de obicei mari fani ai usturoiului. Mierea maschează intensitatea mirosului și gustului de usturoi crud, oferindu-i o savoare unică.

În bucătărie, acest amestec poate fi folosit ca ingredient în diverse preparate sau ca o pastă tartinabilă pentru pâine, fiind o alternativă delicioasă la alte sosuri sau produse tartinabile. Este un adaos ideal în sosuri pentru salate, marinade sau glazuri pentru carne, îmbogățind preparatele cu o notă dulce și ușor picantă.

Usturoiul fermentat cu miere este apreciat pentru faptul că nu necesită refrigerare și se păstrează foarte bine timp îndelungat. Mierea acționează ca un conservant natural, iar procesul de fermentare face ca usturoiul să fie mai puțin predispus alterării. Acest lucru îl face ideal pentru a fi păstrat în cămară și consumat în timp, mai ales în lunile reci, când este cel mai util în prevenirea răcelilor și a altor afecțiuni respiratorii.

Ce beneficii are usturoiul macerat în miere

Beneficiile acestui amestec sunt adesea atribuite proprietăților sinergice ale usturoiului și mierii. Usturoiul este cunoscut pentru compușii săi activi, în special alicina, care are proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și antivirale. Fermentarea îmbunătățește biodisponibilitatea acestor compuși, făcându-i mai ușor de absorbit de organism.

Mierea, pe de altă parte, este un antimicrobian natural, conținând enzime care produc peroxid de hidrogen, un compus cu rol în combaterea infecțiilor. Împreună, usturoiul și mierea creează un amestec puternic care poate susține sănătatea generală și poate fi consumat preventiv pentru întărirea sistemului imunitar.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Cu ce poți înlocui mierea
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Oraşele din România unde se fac cele mai multe angajări. Domeniile în care se caută personal fără experienţă
Oraşele din România unde se fac cele mai multe angajări. Domeniile în care se caută personal fără experienţă
Oraşele din România unde se fac cele mai multe angajări. Domeniile în care se caută personal fără experienţă
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Interviu Irina Fodor. Frumoasa prezentatoare a dat din bucătăria Chefi la cuțite. Ce jurat ridică tonul cel mai mult în sezonul 16
Interviu Irina Fodor. Frumoasa prezentatoare a dat din bucătăria Chefi la cuțite. Ce jurat ridică tonul cel mai mult în sezonul 16
Interviu Irina Fodor. Frumoasa prezentatoare a dat din bucătăria Chefi la cuțite. Ce jurat ridică tonul cel mai mult în sezonul 16
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide