10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea

Vacanțele sunt despre locuri istorice, peisaje, plaje sau coame de munți și despre mâncare. Nu poți ajunge într-o destinație nouă fără să te bucuri de preparatele specifice locului. Descoperă 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea. Unde se servesc cele mai bun preparate.

Unul dintre cele 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024
Oriunde ai merge în vacanță încearcă mâncarea stradală pentru a simți gusturile locale / Shutterstock

Dacă încă nu ți-ai făcut planul de vacanțe pentru anul acesta aruncă un ochi pe lista noastră cu locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024, mai ales dacă iubești mâncarea.

Vei găsi destinații absolut delicioase care îmbină clădiri cu arhitectură de vis, peisaje care îți taie respirația și bucate care îți încântă simțurile.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024

2024 ar trebui să fie marcat de momente de neuitat. Câteva dintre restaurantele lumii așteaptă să fie vizitate de cei care iubesc cu adevărat mâncarea.

Glasgow, Scoția

Probabil că dacă ajungi în Scoția prima ta opțiune este Edinburgh, însă nu trebuie să ratezi nici Glasgow. Este unul dintre orașele cu cea mai bună gastronomie, având nu mai puțin de 16 restaurante cu stele Michelin. Unul dintre ele îi aparține chefului Lorna McNee, singura femeie din Scoția care această distincție.

O fotografie din Scoția cu clădirile celebre și restaurantele cunoscute
Mâncarea este excelentă în Scoția, dar nu trebuie să ratezi nici pub-urile cu bere / Shutterstock

Dacă ajungi la Glasgow trebuie neapărat să încerci preparatele din pește care sunt delicioase. Peștele este proaspăt pescuit din râul Clyde. Unele localuri au chiar produse obținute din pescuit sustenabil.

Toronto, Canada

Toronto este o destinație îndepărtată pentru europeni, dar dacă ai șansa să ajungi acolo nu o rata. Este una dintre cele mai bune destinații pentru gurmanzi. Are 74 de restaurante cu stele Michelin cu 27 de bucătării cu specific național.

O fotografie cu The Distillery District
The Distillery District este o parte a orașului unde vei găsi foarte multe restaurante / Shutterstock

Avantajul orașului Toronto este că mai bine de jumătate dintre locuitori sunt emigranți sau veniți din alte zone ale Canadei așa încât poți găsi influențe de tot felul în bucătăriile restaurantelor. În plus, are în apropiere 3 podgorii renumite, așa că vei găsi și vinuri de calitate.

Singapore, Singapore

Singapore este singurul oraș din sud-estul Asiei care are restaurant cu 3 stele Michelin. Pe lângă acesta mai există alte 51 de localuri cu 1 sau 2 stele. Vei găsi preparate pentru toate gusturile, multe dintre ele preparate sustenabil cu ingrediente locale de sezon.

O imagine cu o stradă din Singapore
Singapore este unul dintre cele mai cosmopolite locuri din punct de vedere culinar / Shutterstock

În Singapore vei găsi și prima măcelărie care vinde carne vegetală, Love Handle, deschisă în 2022. Experiența este similară celei dintr-o măcelărie clasică, doar că nu este folosit niciun ingredient de origine animală.

Beverly Hills, SUA

Beverly Hills este asociat cu fine dinning datorită nivelului ridicat de viață din acest oraș. Nu este de mirare că aici vei găsi cele mai multe restaurante cu stele Michelin din California.

O imagine cu Beverly Hills
În Beverly Hills vei găsi multe restaurante fine dining / Shutterstock

Unele dintre ele au o veche tradiție, altele și-au câștigat renumele în ultimul an. În plus, atunci când iei masa în Beverly Hills ai toate șansele să te întâlnești cu vreo vedetă preferată.

Istria, Croația

Croația este una dintre acele destinații de călătorie apreciate de români. Dacă ajungi în zonă gustă din brânzeturile tradiționale, din preparate cu carne sau tăiței, scrie EatThis.

Piața de pește Rijeka ăntr-o fotografie panoramică
Piața de pește Rijeka, regiunea Istria, este celebră / Shutterstock

Fructele de mare sunt deosebit de populare aici datorită locației geografice a regiunii. La masă încearcă și rachiul care se face din diverse fructe.

Mallorca, Spania

Mallorca înseamnă mai mult decât plaje superbe și sangria ieftină. De ani de zile, bucătarii încercă să schimbe abordarea căutând modalități durabile pentru afacerile lor.

Pandemia a încetinit afluxul de vizitatori și ingrediente străine, iar rezidenții devenind clienții principali ai restaurantelor.

O farfurie cu fructe din mare dintr-un restaurant din Mallorca
Când ajungi în Mallorca încearcă preparatele din fructe de mare / Shutterstock

Astfel, bucătarii au fost nevoiți să se reinventeze, căutând să creeze mai mult rețete care să includă ingrediente locale. În loc să îi încurce, izolarea le-a deschis noi orizonturi, și astfel au apărut restaurante moderne care pun produsele de sezon în prim-plan.

Nantes, Franța

Nantes este printre orașele mici cu cea mai rapidă creștere din Franța, devenind rapid un centru vibrant și înfloritor pentru bistrouri, brutării și baruri de vinuri. Orașul a suferit o evoluție remarcabilă într-un deceniu, de la pustiu post-industrial la centru cultural. Este considerabil mai accesibil decât Parisul, atât pentru a locui, cât și pentru a lansa afaceri.

O fotografie cu o catedrală din Nantes
Nantes este printre orașele mici cu cea mai rapidă creștere din Franța / Shutterstock

Chiar înainte de COVID-19, în oraș s-au mutat bucătari, brutari și somelieri. Unii se întorceau acasă, în timp ce alții se simțeau scoși la prețuri din alte industrii de mese. Aceștia au deschis localuri noi, dintre cele mai diverse. Au apărut bistrouri moderne, restaurante fine dining, localuri japoneze, brutării, patiserii, prăjitorii de cafea și baruri.

Bangkok, Thailand

Mâncarea stradală din Bangkok este una dintre atracțiile turistice ale orașului. Sunt atât de apreciate încât unele dintre ele au primit chiar și stele Michelin.

O fotografie cu un restaurant din Bangkok
Mâncarea stradală este cea mai populară în Bangkok / Shutterstock

La colțurile străzilor vei întâlni vânzători cu wok-uri și tigăi mari și sfârâitoare care te vor îmbia să le guști din preparate. Mâncăruri precum tăițeii Pad Thai  și curry thailandez parfumat la insecte prăjite Baak Bpet—ciocuri de rață prăjite le vei găsi peste tot.

Vei găsi și restaurante rafinate, cum ar fi renumitul Gaggan, Suhring cu mâncarea germană și Bunker care servește mâncăruri americane contemporane. 

Marrakech, Maroc

Arabă, mediteraneană și andaluză, cu note europene subtile – bucătăria marocană poate fi gustată în Marrakech. Orașul se mândrește cu o abundență de produse locale, care sunt combinate cu condimente precum șofranul sau ras el hanout (format din 27 de condimente) pentru a crea mâncăruri cu combinații de arome unice.

Piața Djemaa El Fna în perioada sărbătorilor de iarnă
Piața Djemaa El Fna este foarte populară pentru turiști/ Shutterstock

Trebuie să încerci tajine, o tocană gătită lent de carne, legume și condimente, probabil cel mai popular fel de mâncare din țară. Cea mai bună mâncare din Marrakech se găsește la tarabele improvizate din soukurile vibrante sau piețe. 

Pe măsură ce deguști pâine coaptă la foc de lemne, ficat mărunțit, vinete umplute, ceai dulce marocan, vei fi înconjurată de dansatori, dresori de șerpi și povestitori, oferind o experiență culinară unică.

Lima, Peru

Mărginit de apele Pacificului, orașul de coastă Lima, te va încânta cu preparatul său tradițional—ceviche, pește crud, murat în suc de limetă, cu un pumn de ardei iute, servit cu ceapă crudă și coriandru proaspăt.

Mai multe pungi cu Churros într-o piață din Lima
Churros sunt cel mai popular desert stradal în Lima / Shutterstock

Dacă acesta nu este un motiv suficient pentru a vizita orașul, luați în considerare acest lucru: Lima a avut în ultimii câțiva ani unul dintre cele mai mari restaurante în lista prestigioasă a celor mai bune restaurante.

 În timp ce fructele de mare din Lima continuă să fie ingredientul de baze în restaurante, produsele din Anzi și Amazon, cum ar fi paiche (un somn amazonian) și tumbo (un fruct din pădurea tropicală) sunt încorporate și în bucătărie, scrie Delish.

O altă tradiție culinară populară este Chifa, o fuziune între mâncărurile chinezești cantoneze cu ingrediente peruane, originară din Chinatown din Lima. Rezultă mâncăruri precum Tallarin Saltado (Chow Mein cantonezo-peruvian) și Lomo Saltado (carne de vită și legume)

Citește și
CELE MAI CITITE
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Supravieţuitorul tragediei din Făgăraş a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Supravieţuitorul tragediei din Făgăraş a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Supravieţuitorul tragediei din Făgăraş a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Un viitor strălucit. Mesajul cu care Prințișorul Craiovei și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
închide