De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.

O castron cu sarmale pentru a ilustra de ce se desfac sarmalele
Foile de varză trebuie alese foarte bine pentru ca sarmalele să nu se desfacă / Shutterstock

Sarmalele sunt adesea servite ca mâncare principală, fiind acompaniate de smântână, iaurt sau sos de roșii. Ele pot fi parte a unei mese festive sau pot fi savurate în familie, fiind un preparat versatil care îmbină gustul tradițional cu rafinamentul.

Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de migăloase. Presupun multe etape de pregătire, multe ingrediente și îndemânare pentru asamblat. Totuși, cu răbdare și exercițiu vei obține cele mai bune sarmale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce se desfac sarmalele

Ți s-a întâmplat poate să aranjezi frumos sarmalele în oală și să constați că unele s-au desfăcut și, la final, aspectul lor nu era chiar cel la care sperai. Nu ești singura căreia i s-a întâmplat și sunt multe motive care duc la desfacerea foilor de varză ale sarmalelor.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se desfac sarmalele este că fie ai folosit frunzele de varză prea subțiri sau uscate, fie au fost prea mari și au fost dificil de rulat. Chiar dacă ai ales foile perfecte, trebuie să le împachetezi suficient de strâns, este posibil ca umplutura să se desfacă în timpul gătirii.

O altă greșeală pe care o poți face este să ai o umplutură prea suculentă care poate face ca sarmalele să se desfacă în timpul gătirii. Ideal este ca aceasta să fie suficient de legată și de echilibrată astfel încât sarmalele tale să rămână întregi, scriu cei de la EatEhis.

Uneori, o gătire prea rapidă sau la o temperatură prea ridicată poate face ca frunzele să se desprindă și umplutura să se dezintegreze. De asemenea, sarmalele nu trebuie să amesteci în vas sau să faci alte manevre în timp ce se gătesc.

Cum se împăturesc corect sarmalele ca să nu se desfacă

Dacă realizarea compoziției pentru sarmale este o sarcină relativ ușoară pentru că trebuie să urmezi o rețetă, când vine vorba de împăturirea lor lucrurile se complică puțin. Ai nevoie de exercițiu și îndemânare pentru ca ele să nu se desfacă în timpul fierberii.

Nu este foarte complicat, dacă ții cont de câteva reguli. Alege frunze de varză mai rezistente și mai flexibile. Trebuie să fie suficient de mari pentru a împacheta umplutura și să fie cât mai uniforme posibil.

După ce ai tăiat cotoarele foilor și le-ai pregătit pe toate, așează umplutura într-un strat uniform, dar nu prea gros. Lasă un spațiu mic pe margini pentru a putea rula sarmalele.

Rulează frunza de varză începând de la partea de jos. Apoi încordează-o ușor pentru a elimina spațiul dintre umplutură și frunză. Îndoaie marginile laterale către interior pe măsură ce rulezi sarmalele pentru a le menține în formă și a împiedica scurgerile în timpul gătirii.

Împinge capetele în interior și ai terminat.

Pune în vasul în care le vei fierbe un strat de varză tocată, câteva bucăți de afumătură și 2-3 crenguțe de cimbru. Apoi așează sarmalele rulate strâns, cu partea înfășurată în jos, pentru a preveni desfacerea în timpul gătirii.

Alte trucuri utile pentru sarmale

Pregătirea sarmalelor poate fi o artă, iar unele trucuri pot face procesul mai ușor și rezultatul mai delicios. Varza trebuie să fie suficient murată și nu foarte sărată. Dacă este cazul las-o peste noapte în apă rece.

Umplutura este și ea foarte importantă. Ideal este să amesteci și carne mai grasă și slabă, pentru ca sarmalele să fie suculente. Pentru gust adaugă printre sarmale și afumătură. Fie că pui bucăți de ciolan, fie kaiser, fie slănină vor ieși delicioase. Dacă vrei poți pune din toate câte puțin, spun cei de la Delish.

Trebuie să ții cont și de raportul între orez și carne pentru umplutura de sarmale. În mod tradițional, se folosește o cantitate echilibrată între orez și carne. Un raport comun este de aproximativ o parte orez la 2 părți carne. De exemplu, pentru fiecare 200 g de orez se folosesc în jur de 400 g carne tocată.

Această proporție poate fi ajustată în funcție de preferințe sau de gustul dorit. Dacă dorești o umplutură mai densă sau mai bogată în carne, poți reduce cantitatea de orez sau mări cantitatea de carne și viceversa.

Este important să ții cont și de tipul de orez folosit. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid și se umflă mai mult în timpul gătirii. Ar putea fi nevoie să ajustezi cantitatea în funcție de acest aspect.

După ce le-ai rulat, urmând sfaturile de mai sus, trebuie să le fierbi la foc mic, aproximativ o oră pe aragaz, după care vei pune vasul la cuptor. Din când în când trage-l afară și rotește-l energic pentru a te asigura că sarmalele nu se lipesc nici de fundul oalei, nici de margini.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
ciocolată neagră de casă fără zahăr
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
4 noiembrie, 05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. Am plătit 34 de euro pe 12 produse
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. "Am plătit 34 de euro pe 12 produse"
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. "Am plătit 34 de euro pe 12 produse"
Noi nu respectăm oamenii. Ilie Năstase, discurs manifest după ce Emeric Ienei a murit
„Noi nu respectăm oamenii”. Ilie Năstase, discurs manifest după ce Emeric Ienei a murit
„Noi nu respectăm oamenii”. Ilie Năstase, discurs manifest după ce Emeric Ienei a murit
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
închide