De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.

O castron cu sarmale pentru a ilustra de ce se desfac sarmalele
Foile de varză trebuie alese foarte bine pentru ca sarmalele să nu se desfacă / Shutterstock

Sarmalele sunt adesea servite ca mâncare principală, fiind acompaniate de smântână, iaurt sau sos de roșii. Ele pot fi parte a unei mese festive sau pot fi savurate în familie, fiind un preparat versatil care îmbină gustul tradițional cu rafinamentul.

Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de migăloase. Presupun multe etape de pregătire, multe ingrediente și îndemânare pentru asamblat. Totuși, cu răbdare și exercițiu vei obține cele mai bune sarmale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce se desfac sarmalele

Ți s-a întâmplat poate să aranjezi frumos sarmalele în oală și să constați că unele s-au desfăcut și, la final, aspectul lor nu era chiar cel la care sperai. Nu ești singura căreia i s-a întâmplat și sunt multe motive care duc la desfacerea foilor de varză ale sarmalelor.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se desfac sarmalele este că fie ai folosit frunzele de varză prea subțiri sau uscate, fie au fost prea mari și au fost dificil de rulat. Chiar dacă ai ales foile perfecte, trebuie să le împachetezi suficient de strâns, este posibil ca umplutura să se desfacă în timpul gătirii.

O altă greșeală pe care o poți face este să ai o umplutură prea suculentă care poate face ca sarmalele să se desfacă în timpul gătirii. Ideal este ca aceasta să fie suficient de legată și de echilibrată astfel încât sarmalele tale să rămână întregi, scriu cei de la EatEhis.

Uneori, o gătire prea rapidă sau la o temperatură prea ridicată poate face ca frunzele să se desprindă și umplutura să se dezintegreze. De asemenea, sarmalele nu trebuie să amesteci în vas sau să faci alte manevre în timp ce se gătesc.

Cum se împăturesc corect sarmalele ca să nu se desfacă

Dacă realizarea compoziției pentru sarmale este o sarcină relativ ușoară pentru că trebuie să urmezi o rețetă, când vine vorba de împăturirea lor lucrurile se complică puțin. Ai nevoie de exercițiu și îndemânare pentru ca ele să nu se desfacă în timpul fierberii.

Nu este foarte complicat, dacă ții cont de câteva reguli. Alege frunze de varză mai rezistente și mai flexibile. Trebuie să fie suficient de mari pentru a împacheta umplutura și să fie cât mai uniforme posibil.

După ce ai tăiat cotoarele foilor și le-ai pregătit pe toate, așează umplutura într-un strat uniform, dar nu prea gros. Lasă un spațiu mic pe margini pentru a putea rula sarmalele.

Rulează frunza de varză începând de la partea de jos. Apoi încordează-o ușor pentru a elimina spațiul dintre umplutură și frunză. Îndoaie marginile laterale către interior pe măsură ce rulezi sarmalele pentru a le menține în formă și a împiedica scurgerile în timpul gătirii.

Împinge capetele în interior și ai terminat.

Pune în vasul în care le vei fierbe un strat de varză tocată, câteva bucăți de afumătură și 2-3 crenguțe de cimbru. Apoi așează sarmalele rulate strâns, cu partea înfășurată în jos, pentru a preveni desfacerea în timpul gătirii.

Alte trucuri utile pentru sarmale

Pregătirea sarmalelor poate fi o artă, iar unele trucuri pot face procesul mai ușor și rezultatul mai delicios. Varza trebuie să fie suficient murată și nu foarte sărată. Dacă este cazul las-o peste noapte în apă rece.

Umplutura este și ea foarte importantă. Ideal este să amesteci și carne mai grasă și slabă, pentru ca sarmalele să fie suculente. Pentru gust adaugă printre sarmale și afumătură. Fie că pui bucăți de ciolan, fie kaiser, fie slănină vor ieși delicioase. Dacă vrei poți pune din toate câte puțin, spun cei de la Delish.

Trebuie să ții cont și de raportul între orez și carne pentru umplutura de sarmale. În mod tradițional, se folosește o cantitate echilibrată între orez și carne. Un raport comun este de aproximativ o parte orez la 2 părți carne. De exemplu, pentru fiecare 200 g de orez se folosesc în jur de 400 g carne tocată.

Această proporție poate fi ajustată în funcție de preferințe sau de gustul dorit. Dacă dorești o umplutură mai densă sau mai bogată în carne, poți reduce cantitatea de orez sau mări cantitatea de carne și viceversa.

Este important să ții cont și de tipul de orez folosit. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid și se umflă mai mult în timpul gătirii. Ar putea fi nevoie să ajustezi cantitatea în funcție de acest aspect.

După ce le-ai rulat, urmând sfaturile de mai sus, trebuie să le fierbi la foc mic, aproximativ o oră pe aragaz, după care vei pune vasul la cuptor. Din când în când trage-l afară și rotește-l energic pentru a te asigura că sarmalele nu se lipesc nici de fundul oalei, nici de margini.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: Nevasta e sfântă
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
închide