De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.

O castron cu sarmale pentru a ilustra de ce se desfac sarmalele
Foile de varză trebuie alese foarte bine pentru ca sarmalele să nu se desfacă / Shutterstock

Sarmalele sunt adesea servite ca mâncare principală, fiind acompaniate de smântână, iaurt sau sos de roșii. Ele pot fi parte a unei mese festive sau pot fi savurate în familie, fiind un preparat versatil care îmbină gustul tradițional cu rafinamentul.

Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de migăloase. Presupun multe etape de pregătire, multe ingrediente și îndemânare pentru asamblat. Totuși, cu răbdare și exercițiu vei obține cele mai bune sarmale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce se desfac sarmalele

Ți s-a întâmplat poate să aranjezi frumos sarmalele în oală și să constați că unele s-au desfăcut și, la final, aspectul lor nu era chiar cel la care sperai. Nu ești singura căreia i s-a întâmplat și sunt multe motive care duc la desfacerea foilor de varză ale sarmalelor.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se desfac sarmalele este că fie ai folosit frunzele de varză prea subțiri sau uscate, fie au fost prea mari și au fost dificil de rulat. Chiar dacă ai ales foile perfecte, trebuie să le împachetezi suficient de strâns, este posibil ca umplutura să se desfacă în timpul gătirii.

O altă greșeală pe care o poți face este să ai o umplutură prea suculentă care poate face ca sarmalele să se desfacă în timpul gătirii. Ideal este ca aceasta să fie suficient de legată și de echilibrată astfel încât sarmalele tale să rămână întregi, scriu cei de la EatEhis.

Uneori, o gătire prea rapidă sau la o temperatură prea ridicată poate face ca frunzele să se desprindă și umplutura să se dezintegreze. De asemenea, sarmalele nu trebuie să amesteci în vas sau să faci alte manevre în timp ce se gătesc.

Cum se împăturesc corect sarmalele ca să nu se desfacă

Dacă realizarea compoziției pentru sarmale este o sarcină relativ ușoară pentru că trebuie să urmezi o rețetă, când vine vorba de împăturirea lor lucrurile se complică puțin. Ai nevoie de exercițiu și îndemânare pentru ca ele să nu se desfacă în timpul fierberii.

Nu este foarte complicat, dacă ții cont de câteva reguli. Alege frunze de varză mai rezistente și mai flexibile. Trebuie să fie suficient de mari pentru a împacheta umplutura și să fie cât mai uniforme posibil.

După ce ai tăiat cotoarele foilor și le-ai pregătit pe toate, așează umplutura într-un strat uniform, dar nu prea gros. Lasă un spațiu mic pe margini pentru a putea rula sarmalele.

Rulează frunza de varză începând de la partea de jos. Apoi încordează-o ușor pentru a elimina spațiul dintre umplutură și frunză. Îndoaie marginile laterale către interior pe măsură ce rulezi sarmalele pentru a le menține în formă și a împiedica scurgerile în timpul gătirii.

Împinge capetele în interior și ai terminat.

Pune în vasul în care le vei fierbe un strat de varză tocată, câteva bucăți de afumătură și 2-3 crenguțe de cimbru. Apoi așează sarmalele rulate strâns, cu partea înfășurată în jos, pentru a preveni desfacerea în timpul gătirii.

Alte trucuri utile pentru sarmale

Pregătirea sarmalelor poate fi o artă, iar unele trucuri pot face procesul mai ușor și rezultatul mai delicios. Varza trebuie să fie suficient murată și nu foarte sărată. Dacă este cazul las-o peste noapte în apă rece.

Umplutura este și ea foarte importantă. Ideal este să amesteci și carne mai grasă și slabă, pentru ca sarmalele să fie suculente. Pentru gust adaugă printre sarmale și afumătură. Fie că pui bucăți de ciolan, fie kaiser, fie slănină vor ieși delicioase. Dacă vrei poți pune din toate câte puțin, spun cei de la Delish.

Trebuie să ții cont și de raportul între orez și carne pentru umplutura de sarmale. În mod tradițional, se folosește o cantitate echilibrată între orez și carne. Un raport comun este de aproximativ o parte orez la 2 părți carne. De exemplu, pentru fiecare 200 g de orez se folosesc în jur de 400 g carne tocată.

Această proporție poate fi ajustată în funcție de preferințe sau de gustul dorit. Dacă dorești o umplutură mai densă sau mai bogată în carne, poți reduce cantitatea de orez sau mări cantitatea de carne și viceversa.

Este important să ții cont și de tipul de orez folosit. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid și se umflă mai mult în timpul gătirii. Ar putea fi nevoie să ajustezi cantitatea în funcție de acest aspect.

După ce le-ai rulat, urmând sfaturile de mai sus, trebuie să le fierbi la foc mic, aproximativ o oră pe aragaz, după care vei pune vasul la cuptor. Din când în când trage-l afară și rotește-l energic pentru a te asigura că sarmalele nu se lipesc nici de fundul oalei, nici de margini.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
legume la cuptor
06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide