Care sunt cele mai bune proteine de origine vegetală. Alternative sănătoase la carne, lactate și ouă
Trecerea la o dietă vegetariană presupune o documentare temeinică pentru a putea găsi cele mai bune alternative la produsele de origine animală. Va trebui să îți asiguri în continuare necesarul de proteine, fier și vitamina B12 care proveneau din carne, ouă și produse lactate. Descoperă care sunt cele mai bune proteine de origine vegetală. Iată câteva alternative sănătoase la carne, lactate și ouă.
Alegerile pe care le faci ca vegetarian pot face diferența dintre o viață sănătoasă și una săracă din punct de vedere nutritiv. Renunțarea la alimente de origine naturală poate să aibă efecte benefice atât asupra organismului, cât și asupra mediului, însă alternativele trebuie alese cu mare atenție.
Cumpărând variantele procesate nu doar că ingerezi o mulțime de aditivi alimentari, dar nici nu ajuți prea mult natura. Faci mai mult rău decât bine. Recomandat este să alegi fructe și legume proaspete, cereale integrale, nuci, semințe și să încerci să gătești totul de la zero.
Care sunt cele mai bune proteine de origine vegetală.
Tofu este un substitut versatil și extrem de nutritiv pentru carnea de orice fel. Conține o mulțime de vitamine și minerale, cum ar fi calciu și fier și este bogat în proteine de calitate. Poți să îl consumi crud, în salate, în supe, îl poți prăji sau îl poți afuma.
Alte surse de proteine vegetale de calitate sunt năutul, mazărea, lintea, fasolea, ciupercile. Totuși, unele dintre ele nu pot înlocui complet carnea pentru că nu au un aport suficient de aminoacizi esențiali omga 3 și omega 6.
De aceea, este important să introduci în dieta ta toate aceste surse de proteină pentru a avea o paletă cât mai largă de nutrienți.
Alimente care pot substitui peștele
Tofu prăjit poate fi o alternativă destul de bună la peștele cu carne albă. Totuși, trebuie să te gândești la principalul motiv pentru care mănânci pește: acizii esențiali omega 3 și omega 6.
Pentru că tofu nu îi conține adaugă în meniul tău semințe de in, se chia sau se cânepă, legume cu frunze verzi și nuci.
Proteine de origine vegetală care pot înlocui brânză
Te poți gândi că vei găsi cu greu un produs vegetal care să reproducă gustul brânzei. Într-adevăr este destul de dificil.
Poți încerca diverse variante de brânzeturi pe bază de ulei de cocos sau de nuci. Important este aportul de proteine și de nutrienți.
Totuși, citește cu atenție eticheta și renunță la cele care conțin aditivi alimentari sau care au o cantitate mare de grăsimi și sare.
Alternative la laptele de origine animală
Laptele de origine animală este cel mai ușor de înlocuit. Există atât de multe variante vegetale încât și cei mai mofturoși pot găsi ceva pe gustul lor. Găsești lapte de soia, de ovăz, de orez de cocos, se nuci, de migdale, chiar și de mazăre.
Singurul lucru la care trebuie să fii atentă este conținutul de zahăr și de aditivi alimentari. Unele dintre ele sunt îmbogățite cu calciu, iod sau vitamina B12 așa că le poți alege pentru a beneficia de acești nutienți.
Substitute vegetale pentru iaurt
Cea mai des întâlnită alternativă la iaurtul din lapte de origine animală este cel din soia. Vei mai găsi și produse din lapte de cocos, însă sunt mai degrabă deserturi decât iaurturi. Citește cu atenție eticheta și alege-le pe cele mai curate.
Înlocuitori pentru ouă
Ouăle sunt foarte bogate în proteine, în vitamine din complexul B, vitamina D și fier. Din punct de vedere al tehnicilor de gătit sunt ușor de înlocuit.
O poți face cu semințe de chia sau de in înmuiate în apă până când devin gelatinoase sau cu banane foarte coapte. Dincolo de acest lucru trebuie să ții cont și de aportul de nutrienți și de cel de proteine.
Poți face o imitație de omletă din tofu și vei beneficia de seleniu și fier. Trebuie să vezi imaginea de ansamblu și să diversifici cât mai mult meniul pentru a avea parte de tot ceea ce organismul are nevoie.