3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
Cobbler este un desert copt pe care îl vei întâlni destul de des în Marea Britanie, dar și în Statele Unite ale Americii. Are de obicei o umplutură de fructe de sezon și un topping de biscuiți, fiind iubit pentru îmbinarea delicioasă de gusturi și texturi. Îți lăsăm 3 rețete de cobbler cu fructe din care să te inspiri pentru deserturi răcoritoare.
Plăcinta cobbler are la bază budincile englezești, cum este cea specială pentru Crăciun. Când coloniștii britanici au început să se stabilească în SUA, au făcut versiuni improvizate ale felului lor preferat folosind orice ingrediente aveau la îndemână, rezultând cobbler. Așa au apărut mai multe variante regionale, inclusiv Grunts, Slump, Pandowdy, Sonker și Brown Betty.
La început existau și plăcinte cobbler cu gust sărat, dat și dulce. Cu toate acestea, cele servite la desert au crescut treptat în popularitate, iar până la sfârșitul secolului al XIX-lea, au rămas singurele care se mai găteau.
Cobbler de mere
Cobblerul de mere poate fi făcut fie cu un blat de aluat de biscuiți, fie cu o crustă care îi acoperă suprafața.
Ingrediente
Pentru umplutura de mere:
- 1,5 kg de mere mere, cum ar fi Honeycrisp, Braeburn, Fuji sau Cortlandt
- 150 g zahăr brun
- 45 g făină
- 40 ml sirop arțar
- 2 lingurițe de coajă de lămâie, plus 1 lingură de suc de lămâie
- 1/2 linguriță de sare
Pentru blat:
- 300 g făină
- 50 g zahăr brun
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 2 1/4 lingurițe de praf de copt
- 3/4 linguriță de sare
- 150 g unt nesărat, tăiat în bucăți
- 250 ml lapte integral
- 1 lingură de zahăr turbinado
- înghețată de caramel sărat, pentru servire
Mod de preparare
Pentru a face umplutura de fructe se taie merele în felii groase de aproximativ 1 cm. Apoi se amestecă cu zahărul, făina, siropul de arțar, coaja de lămâie, sucul și sarea într-un castron mare. Se lasă deoparte.
Se unge cu unt un vas de copt și se lasă deoparte. Se preîncălzește cuptorul la 190°C
Pentru a face blatul se amestecă făina, zahărul brun, praful de copt, scorțișoara și sarea într-un castron mediu. Când se omogenizează se încorporează untul cu degetele, până se formează bulgări cât un bob de mazăre. Se toarnă laptele în amestecul de făină și se amestecă cu o furculiță până se omogenizează.
Se toarnă amestecul de mere în vasul de copt pregătit. Deasupra lor se pun bucăți de aluat cu ajutorul unei linguri sau a unei cupe de înghețată. Se presară din belșug cu zahăr turbinado.
Vasul se dă la cuptor până când aluatul este brun-auriu și umplutura clocotește și se îngroașă, 45 – 55 de minute. Se servește cald cu înghețată de caramel sărat. Poți prepara înghețata chiar la tine acasă cu ajutorul unor rețete rapide.
Cobbler de piersici
Cobbler cu piersici este unul dintre deserturile care va deveni preferatul tău vara. Se potrivește cu înghețată sau cu frișcă alături.
Ingrediente
Pentru umplutura de fructe:
- unt sărat, pentru vasul de copt
- 2 kg de piersici proaspete
- 150 g zahăr
- 3 linguri de amidon de porumb
- 1/4 linguriță de sare
- 3 linguri de suc de lămâie
Pentru topping:
- 150 g făină
- 70 g zahăr
- 1 lingură de praf de copt
- 60 g unt sărat, tăiat cubulețe
- 120 ml lapte integral
- 1 lingură de zahăr
- înghețată de vanilie sau frișcă proaspăt bătută, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se unge cu unt o tavă de copt de 22X33 cm.
Se spală și se feliază piersicile, apoi se pun într-un castron mare. Într-un castron mic, se amestecă zahărul, amidonul de porumb și sarea, până când nu se văd bulgări mici de amidon de porumb. Se lasă deoparte.
Într-un alt castron mediu se amestecă făina, zahărul și praful de copt. Apoi se pune untul și se amestecă cu degetele până se formează bulgări cât un bob de mazăre. Se toarnă laptele în compoziția de făină și se amestecă cu o furculiță până se omogenizează.
Se adaugă amestecul de zahăr și sucul de lămâie peste piersici și se amestecă ușor pentru a se combina. Se pune compoziția de piersici în vasul de copt pregătit. Cu o lingură sau cu o cupă mică de înghețată se iau cantități mici din aluat și se pun pe suprafața fructelor. Se presară peste tot cu zahăr.
Se dă tava la cuptor pentru 45-50 de minute. Apoi se scoate și se lasă să se odihnească 15. Se servește cald cu înghețată de vanilie sau frișcă proaspăt bătută.
Cobbler de cireșe
Cobblerul de cireșe are un echilibru aparte de dulce și acrișor, motiv pentru care este un desert răcoritor. Păstrează rețeta pentru zilele călduroase de vară. Descoperă mai multe și despre efectele surprinzătoare ale consumului de cireșe.
Ingrediente
- 60 g unt sărat, topit, plus mai mult pentru tavă
- 250 g plus 2 lingurițe de zahăr
- 120 g făină
- 1 linguriță de praf de copt
- făină auto-crescătoare
- 250 g lapte integral, la temperatura camerei
- 350 g cireșe fără sâmburi
- frișcă și/sau înghețată, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°. Se unge cu unt o tavă de 30 cm.
Se amestecă zahărul (rezervând 50 g), făina și laptele. Apoi, se încorporează untul topit. Se toarnă compoziția în tigaie și se presară cireșele uniform deasupra. Se presară jumătate din zahărul rezervat peste cireșe.
Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, presărându-se deasupra restul zahăr în ultimele 10 minute. Se lasă să se răcească 20 de minute. Se servește cald, acoperit cu frișcă și/sau înghețată.