Gem de căpșuni aromat cu ghimbir. Un plus de sănătate la borcan
Dacă vrei să te abați puțin de la rețeta clasică de gem, încearcă să adaugi pe lângă fructe și alte ingrediente ce oferă aromă și gust delicios. Îți oferim pentru inspirație o rețetă de gem de căpșuni aromat cu ghimbir.
Galerie foto
Căpșunile sunt în topul celor mai îndrăgite fructe pentru savoarea lor deosebita, dar și pentru numeroasele beneficii aduse organismului. Sunt bogate în vitamina C, care contribuie la combaterea infecțiilor și favorizează absorbția fierului în organism. Sunt, de asemenea, bogate in vitamine precum E, B1, B2, B6, K, PP, dar și minerale precum fier, calciu, magneziu. Au și un conținut bogat de fibre, care ajuta in procesul de digestie.
Ghimbirul, cunoscut și sub denumirile „ghimber” sau „gingiber”, este o plantă erbacee care își are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud. Această plantă conține un rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este folosit de secole atât în alimentație, ca și condiment, cât și ca suport în medicina integrativă. Descoperă aici și o rețetă de ghimbir cu lămâie și miere la borcan.
Profită și tu de proprietățile căpșunilor și ale ghimbirului și prepară rețeta de gem de căpșuni aromat cu ghimbir, pe care o descoperi detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea gemului, constă în pregătirea fructelor. De data aceasta ai de pregătit atât căpșunile cât și ghimbirul. Sortează căpșunile și alege-le pe cele mai coapte pentru gem. Cu cât sunt mai coapte cu atât vor fi mai gustoase și mai aromate.
Descoperă și o rețetă de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos.
Pașii necesari pentru gem de căpșuni aromat cu ghimbir
Înainte de a curăța căpșunile, spală-le și scurge-le foarte bine. Abia apoi le îndepărtezi frunzele și codițele. Nu este recomanda să le cureți înainte de spălare pentru că este posibil ca apoi să rețină multă apă. Cântărește-le, taie-le în bucăți mai mici și pune-le într-o cratiță cu baza dublă. Adaugă zahărul peste ele și amestecă-le.
Curăță și ghimbirul și clătește-l cu apă rece. Feliază-l subțire sau poți să îl dai pe răzătoare. Poți chiar să îl tai și în cuburi micuțe dacă dorești să îl descoperi în gemul de căpșuni la fiecare înghițitură. Te vei bucura de un gust dens, picant și înțepător care te va cuceri. Adaugă și ghimbirul în cratița cu căpșuni și zahăr. Mai adaugă tot acum și sucul de lămâie și amestecă bine ingredientele.
Lasă cratița deoparte timp de 30 de minute pentru a avea timp să se topească zahărul și să formeze sirop. Apoi poți să așezi cratița pe flacăra aragazului și să fierbi gemul. Setează flacăra la intensitate medie și las-o așa până când se formează spumă la suprafața ingredientelor. Îndepărtează bine această spumă, apoi poți micșora intensitatea focului la minim.
Din acest moment lasă gemul să fiarbă pentru 30-40 de minute, sau până când siropul devine consistent și gemul bine închegat.
În intervalul de timp cât deliciosul gem de căpșuni aromat cu ghimbir fierbe, pregătește borcanele. Spală borcanele și capacele, sterilizează-le și pune gemul fierbinte în ele. Închide-le ermetic, apoi acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească lent pentru a asigura o conservare perfectă gemului. Depozitează-le în cămară etichetate cu data preparării.
Mai târziu poți pregăti și o delicioasă rețetă de tartă cu gem de căpșuni.
Galerie foto