5 rețete cu banane prea coapte. Preparate simple și delicioase
Bananele prea coapte nu se aruncă. Dacă observi că au coaja cu pete negre ai două variante: ori le congelezi, ori le transformi în deserturi senzaționale. Descoperă 5 rețete cu banane prea coapte. Iată câteva preparate simple și delicioase.
Bananele sunt fructe destul de sensibile care se pot strica la doar câteva zile de când le-ai cumpărat. Le poți înfășura cozile în folie de aluminiu pentru a încetini procesul de coacere, dar dacă ai uitat să faci acest lucru nu te impacienta. Bananele mult prea coapte pentru a fi mâncate pot deveni deserturi aromate și cremoase.
Am pregătit pentru tine 5 rețete cu banane prea coapte pe care le poți încerca chiar în acest weekend.
Brioșe cu banane cu ovăz
Nucile pecan tocate dau o textură plăcută acestor brioșe de ovăz cu banane pe care le poți consuma la gustare, la birou, la picnic.
Ingrediente
- 100 g făină
- 100 g fulgi de ovăz
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
- 2 albușuri mari
- 250 g piure de banane coapte
- 70 g zahăr brun
- 100 ml lapte degresat
- 100 ml ulei de canola
- 100 g nuci pecan tocate
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă primele 6 ingrediente. Într-un castron mic se mixează albușurile, bananele, zahărul brun, laptele și uleiul. Se amestecă ingredientele uscate cu cele umede până se omogenizează. Apoi, se încorporează nucile pecan.
Se ung cu ulei formele de brioșe apoi se umplu două treimi cu aluat. Se coc la 200°C timp de 15-20 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea. Se răcesc 5 minute înainte de a fi scoase din forme.
Brownies cu banane
Ciocolată și banane într-o singură prăjitură? Rezultatul este unul delicios. Toată familia va adora această prăjitură.
Ingrediente
- 220 g ciocolată neîndulcită, tocată
- 100 g unt, tăiat cubulețe
- 3 ouă mari, la temperatura camerei
- 100 g zahăr
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 200 g făină
- 80 g cireșe confiate, tocate
Pentru cremă
- 220 g cremă de brânză, înmuiată
- 100 g piure de banane coapte
- 70 g căpșuni
- 1 ou mare, la temperatura camerei, bătut ușor
- 80 g alune tocate sărate
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un cuptor cu microunde, se topesc împreună ciocolata și untul și se amestecă până se omogenizează.
Într-un castron mare, se bat ouăle și zahărul la viteză mare, timp de 10 minute. Se încorporează în amestecul de vanilie și ciocolată. Treptat de adaugă și făina, iar la final cireșele. Aluatul se pune într-o tavă de 33 cm*9 cm.
Vezi ce mai poți face cu bananele copate. Idei simple și utile.
Pentru topping, într-un castron mic, se bate crema de brânză până se omogenizează. Apoi se încorporează piureul de banane și căpșunile tocate mărunt. Se adăugă oul și se bate la viteză mică doar până se omogenizează. Se întinde crema peste aluatul pentru brownie, iar deasupra se presară alune.
Se coace până când o scobitoare introdusă în brownie iese în mare parte curată, 40-45 de minute. Se răcește complet pe un grătar, apoi se feliază.
Clătite cu banane și nuci
Clătitele cu banane și nuci pot fi un mic dejun sățios, dar și un desert delicios.
Ingrediente
- 90 g brânză cremă, înmuiată
- 4 ouă
- 500 ml lapte
- 300 g făină
- 50 g zahăr
- 1 ou mare
- 2 lingurițede ulei de canola
- 1 banană medie coaptă, piure
- 100 g nuci pecan tocate
Mod de preparare
Într-un castron mic, se bate crema de brânză până se omogenizează.
Într-un castron mare, se bat ouăle, laptele, zahărul și făina. Se adaugă uleiul și se mixează în continuare. Se încorporează banana și nucile pecan.
Se încinge o tigaie de clătite și se pune câte un polonic de aluat. Se întoarce clătita când se formează bule deasupra. Se servesc cu topping de cremă de brânză și felii de banane și nuci pecan.
Tort cu banane și afine
Pentru ocaziile speciale acest tort de banane și afine este ceea ce ai nevoie. Este mai potrivit în sezonul rece, dar dacă îți place nu ezita să îl faci oricând.
Ingrediente
- 80 g unt, înmuiat
- 100 g zahăr
- 2 ouă mari, la temperatura camerei
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 120 g făină
- 1 pachet de praf de copt
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de ienibahar măcinat
- 2 banane medii coapte, piure
- 1 cană sos de afine cu fructe întregi
Pentru topping:
- 80 g zahăr brun
- 80 g nuci pecan tocate
- 50 g făină
- 50 g unt, topit
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă untul și zahărul până devin o cremă ușoară și pufoasă, 5-7 minute. Ouăle se bat cu vanilia.
Se combină ingredientele uscate și se adaugă la amestecul de smântână alternativ cu bananele, bătând bine după fiecare adăugare. Aluatul se pune într-o tavă de 33 cm* 20 cm. deasupra se întinde sosul de afine.
Încearcă și rețeta de banana bread. Este un preparat simplu și gustos.
Pentru topping într-un castron mic, se amestecă zahărul brun, nucile pecan, făina și untul. Compoziția se întinde peste sosul de afine. Se coace la 180°C timp de 45-50 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Se răcește înainte de servire.
Budincă de banane
Această budincă are o cremă răcoritoare stratificată cu banane felii, napolitane de vanilie și bezea. Nu ai cum să îi reziști.
Ingrediente
- 100 g zahăr
- 120 g făină
- 500 ml lapte 2%.
- 2 gălbenușuri mari, bătute ușor
- 50 g unt
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 pachet de foi de napolitane cu vanilie
- 3 banane medii coapte, tăiate în felii
Pentru bezea:
- 2 albușuri mari, la temperatura camerei
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 3 linguri de zahăr
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Într-o cratiță mare, se amestecă zahărul și făina. Apoi se încorporează laptele până se omogenizează. Se pune compoziția pe foc la foc mediu și se amestecă până se îngroașă. Se reduce focul și se mai lasă 2 minute.
Se ia de pe foc. Se încorporează o cantitate mică de amestec de lapte fierbinte în gălbenușuri, apoi se pune în oală amestecând continuu. Se aduce la punctul de fierbere blând. Se mai lasă încă 2 minute amestecând încet. Se ia de pe foc și se pun untul și vanilia. Apoi se amestecă ușor.
Într-o tavă de 20 cm se așează o treime din cantitatea de napolitane cu vanilie, banane și umplutură. Se repetă încă de două ori.
Pentru bezea, se bat albușurile și vanilia la viteză medie până se întăresc. Zahărul se încorporează treptat. Bezeaua se întinde uniform peste umplutura fierbinte. Se dă la cuptor 12-15 minute. Apoi se lasă o oră să se răcească. Se dă la frigider cel puțin 3 ore înainte de servire.
Cheesecake cu banane prăjite și nuci pecan
Un cheesecake este un desert potrivit în orice anotimp. Pentru a adăuga o textură crocantă presară deasupra nuci pecan.
Ingrediente
- 3 banane medii coapte, nedecojite
- 300 g biscuiți cu nuci pecan zdrobite
- 3 linguri de unt, topit
Pentru cremă:
- 220 g cremă de brânză, înmuiată
- 220 g cremă de brânză cu conținut scăzut de grăsimi
- 100 g zahăr
- 80 g zahăr brun
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 2 linguri de rom (opțional)
- 4 ouă mari, la temperatura camerei, bătute ușor
- 100 g nuci pecan tocate
- 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
- 12 jumătăți de nuci pecan, prăjite
- sirop de ciocolată
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun bananele fără coajă într-un recipient de 20 cm și se coc până când cojile de banană sunt negre, 10-12 minute. Se răcesc la temperatura camerei. Se dă cuptorul la 160°C.
Într-un castron mic, se amestecă biscuiții cu untul topit. Se așează pe fundul unei forme cu pereții detașabili cu diametrul de 20 cm. Se presează ușor și apoi se coace 8-10 minute. Se lasă la răcit.
Într-un castron mare, se bate cremă de brânză cu ambele tipuri de zahăr până se omogenizează. Apoi, se încorporează vanilia și romul. Se adăugă ouăle și se mixează la viteza mică până se încorporează. Se pun deoparte aproximativ 100 de grame din această compoziție, iar restul de pune peste blatul de biscuiți.
Bananele prăjite se curăță de coajă, se pun într-un robot de bucătărie și se transformă în piure. Se adăugă amestecul de cremă de brânză păstrat, nucile pecan tocate, scorțișoara și zahărul brun rămas. Se toarnă peste amestecul de brânză simplă.
Se pune tava rotundă peste o tavă mai mare și se adaugă apă fierbinte în cea din urmă. Se coace 45-55 de minute. Apoi, se scoate tava rotundă din baia de apă. Se răcește 10 minute, apoi se trece cu un cuțit pe marginea prăjiturii pentru a-l desprinde din tavă.
Se lasă să se răcească complet înainte de a se consuma. După ce se scoate din formă se decorează cu jumătăți de nuci pecan și sirop de ciocolată.