6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
Cartofii copți reprezintă o delicatesă simplă și reconfortantă, apreciată de multe culturi din întreaga lume. Sunt nu numai delicioși, dar și versatili și ușor de pregătit. În plus, oferă o mulțime de opțiuni de umpluturi și toppinguri, satisfăcând gusturile oricui. Descoperă 6 modalități de a prepara cartofii copți. Află care este cea mai rapidă dintre ele.
Poți face cartofi copți într-o mulțime de moduri, fiecare dintre ele având avantajele și dezavantajele sale. Ai alege vei avea o garnitură excelentă sau chiar un fel de mâncare principal dacă alegi să îi pui toppinguri.
Pot fi umpluți cu brânzeturi, ierburi aromatice, carne, fructe de mare sau legume trase la tigaie.
Modalități de a prepara cartofii copți
Iată cele mai comune moduri de a prepara cartofii copți, cât durează fiecare și ce rezultate vei obține, potrivit Food Republic. Vei avea parte de o masă gustoasă, delicioasă și ușor de preparat.
La cuptor
Pentru a face cartofi copți la cuptor ai nevoie de foarte puține lucruri: un strop de sare, puțin ulei și cartofi. Faci câteva găuri mici în coaja lor și îi pui la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45-60 de minute, în funcție de mărime.
Este cea mai ușoară și mai eficientă metodă de a face cartofi copți pentru că nu necesită echipamente speciale și nici prea multe ingrediente.
Unii bucătari recomandă să învelești cartofii în folie de aluminiu, alții spun că nu este necesar. Oricum, coacerea cartofilor nu trebuie să fie un proces rapid, dacă vrei să obții rezultate perfecte.
Doar așa vor fi crocanți la exterior și moi la interior. Mai există o truc pentru a avea cartofii copți perfecți. După ce speli bine cartofii, scufundă-i într-o baie de apă sărată înainte de a-i băga în cuptor.
Pe grătar
Dacă faci un grătar sigur vei vrea și o garnitură delicioasă pentru carne. Cartofii copți se potrivesc indiferent că vei pregăti carne de porc, de pui, de vită sau de pește.
Provocarea va fi să păstrezi temperatura constantă și să înfășori obligatoriu fiecare cartof în folie de aluminiu. Acest lucru îți va îngreuna sarcina de a monitoriza progresul din timpul gătirii.
Înainte de a îmbrăca în folie cartoful va trebui să îl ungi foarte bine cu unt pentru a-i da un gust cât mai bun. Poți pune și ierburi aromatice după plac.
La air fryer
Dacă ai o friteuză cu aer cald nu ezita să o folosești pentru a coace cartofi. Vor avea un exterior extrem de crocant, iar pulpa va fi pufoasă și moale.
Un alt avantaj este că tot procesul de gătire va dura mai puțin decât la cuptorul aragazului. În mai puțin de jumătate de oră vor fi gata. În plus, pentru că nu va fi nevoie să folosești ulei vor avea și mai puține calorii.
Înainte de a pune cartofii în coșul friteuzei, înțeapă-i cu o furculiță. Apoi pornește aparatul la 200°C și gătește-i 30-40 de minute.
La cuptorul cu microunde
Deși poate părea o metodă nepotrivită pentru a face cartofi copți, gătirea la cuptorul cu microunde nu este tocmai greșită.
În primul rând este cel mai rapid mod de a obține acest preparat. Nu vor avea coaja crocantă, dar interiorul lor va fi moale și ușor umed. În funcție de mărimea cartofului, procesul de gătire poate dura aproximativ opt minute.
La instant pot
Instant pot nu este neapărat cea mai bună variantă pentru a face cartofi copți dacă vrei să aibă coaja crocantă. Dacă acest lucru nu te interesează, atunci merită să încerci. Când vor fi gata, vor avea o consistență cremoasă, pufoasă, umedă, ideală pentru a adăuga toppinguri și pentru a absorbi unt și brânză.
Această metodă este, de asemenea, surprinzător de rapidă și eficientă din punct de vedere energetic în comparație cu alte metode de gătit.
Află și ce să nu gătești niciodată la instant pot. Sfaturi de la specialiștii în bucătărie.
Pentru a găti cartofi copți într-un instant pot, va trebui să le faci câteva găuri cu furculița. Dacă vrei să pregătești mai mulți odată, alegeți cartofi de dimensiuni similare pentru te asigura că sunt gata în același timp.
Timpul de gătire variază de la aproximativ 10 până la 20 de minute, în funcție de mărimea cartofilor.
La slow cooker
Cartofii copți gătiți la slow cooker sunt pregătiți în același mod ca în cuptorul aragazului. În primul rând, curăță și uscă cartofii. Apoi, fă-le găuri și pune-i în aparat.
Presară deasupra lor sare și ulei în închide slow cookerul. Dacă se gătesc la temperatură mică procesul va durea între șase și opt ore. Dacă programezi o temperatură ridicată, sunt necesare doar aproximativ patru ore.