Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o opțiune delicioasă și satisfăcătoare pentru oricine.
Pentru ca mâncarea de cartofi de post să fie cât mai gustoasă poți să folosești o gamă largă de condimente. Usturoiul și ceapa nu ar trebui să lipsească, fiind baza acestui preparat. Boiaua de ardei dulce adaugă o culoare frumoasă și un gust ușor dulceag mâncării de cartofi.
Poți să o adaugi în timpul călirii cepei și a usturoiului sau să o presari peste cartofi în timp ce se gătesc. Dacă îți place aroma mediteraneană, poți să adaugi oregano, foi de dafin și cimbru uscat sau proaspăt peste mâncarea de cartofi. De nelipsit sunt sarea și piperul, iar la final o mână de mărar și una de pătrunjel proaspăt tocat va parfuma incredibil mâncarea.
Odată ce mâncarea este gata o poți servi cu salată verde, cu salată de roșii și castraveți sau cu orice fel de murături ai în casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se încinge uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine moale și aurie, timp de aproximativ 5 minute.
Cum prepari rețeta de mâncare de cartofi
Apoi se pune usturoiul mărunțit și se călește împreună cu ceapa 1-2 minute, până când își eliberează aroma. După aceea, se pun cartofii tăiați, morcovii și ardeiul gras și se amestecă bine cu ceapa și usturoiul. Se condimentează legumele cu boiaua de ardei dulce, sare și piper, după gust. Se amestecă bine pentru a distribui condimentele uniform.
Apoi se toarnă supa de legume sau apa în cratiță peste legumele condimentate. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum și se acoperă cratița cu un capac.
Se lasă mâncarea să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când cartofii și morcovii sunt moi și se pot străpunge ușor cu o furculiță. Apoi se presară frunze proaspete de pătrunjel sau mărar tocate.
Ce valori nutriționale are mâncarea de cartofi de post
Valoarea nutrițională a mâncării de cartofi de post poate varia în funcție de ingredientele utilizate în rețetă și de cantitățile acestora.
O porție medie de mâncare de cartofi de post poate avea între 200 și 300 de calorii, în funcție de conținutul de ulei și de alte ingrediente adăugate.
Cantitatea de proteine poate fi între 5 și 10 grame pe porție, în principal din cartofi și, eventual, din alte legume sau ingrediente adăugate.
Cartofii și legumele utilizate în mâncare de obicei conțin fibre alimentare. O porție de mâncare de cartofi de post poate furniza între 5 și 10 grame de fibre, în funcție de conținutul de legume și de modul în care sunt pregătite.
Mâncarea de cartofi de post poate fi o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, potasiu, vitamina B6 și alte substanțe nutritive esențiale, în funcție de ingredientele utilizate și de metoda de preparare.