6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie

Iarna e vremea supelor cremoase, aromate și pline de vitamine. E vremea unei supe bogate în proteine care să te hrănească și să îți asigure vitaminele și minerale care să te ajute să faci față vremii reci.

Mai multe boluri cu supe bogate în proteine pe o masă gri
Brânzeturile, carnea, peștele, ciupercile sunt surse de proteine care pot fi folosite în supe/ Shutterstock

Un bol cu supă cu carne și legume poate fi un prânz sau o cină savuroase și sănătoase deopotrivă. Avantajul supelor este să se fac repede și le poți găti în cantități mai mari astfel încât să te bucuri de ele mai multe zile la rând. Le poți chiar și congela ca să fii pregătită pentru zilele în care nu ai timp să stai în bucătărie.

Supe bogate în proteine

Supele bogate în proteine sunt ideale pentru sezonul rece. Acestea sunt ghrănitoare și sățioase. Dacă obiectivul tău este să pierzi în greutate, atunci aceste supe sunt ideale pentru tine. Te invităm să afli mai multe despre beneficiile consumului de alimente bogate în proteine. Mai jos găsești și câteva idei inedite de supe cremoase și hrănitoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Supă de broccoli cu brânză gouda

Boiaua de ardei afumată și brânza gouda conferă acestei supe bogate în proteine o aromă deosebită. Dacă nu ai la îndemână gouda, poți să pui și brânză cheddar.

Supă cremă de broccoli cu gouda pe o masă de vară
Supa de broccoli este potrivită și pentru persoanele vegetariene / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 bucăți de broccoli
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • 1 ceapa tocată
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 1 lingură făină
  • ⅛ linguriță de boia afumată
  • 1 l supă de pui
  • 4 felii de pâine de secară
  • 200 g brânză gouda afumată mărunțită
  • 2 lingurițe de oțet de vin alb
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper alb măcinat

Mod de preparare

Se taie 1 broccoli în bucăți mici, iar celălalt grosier. Se lasă deoparte.

Se încinge 1 lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 5 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă 30 de secunde. 

Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă bine. Se pune supa de pui și broccoli tocat. Se dă focul tare și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul și se mai lasă să fiarbă încă 8-10 minute sau până când broccoli este fraged.

Între timp, se fac crutoanele. Se pune pâinea cu 1 lingura de ulei rămasă într-o tigaie mare. Se gătește la foc mediu, amestecând din când în când, până se rumenește și este crocantă. Apoi se transferă într-un castron.

Supa se transferă într-un blender și se procesează până devine piure. Apoi se aduce înapoi în oală. Se adaugă brânza amestecând continuu până se topește. Se pun și buchețelele de broccoli păstrate. Se mai lasă 2-3 minute pe foc și apoi se pun oțetul, sarea și piperul alb. Se servește fierbinte, cu crutoane.

Citește și

Supă cremoasă de pui și ciuperci

Această supă cremoasă de pui și ciuperci este ușor de făcut. Dacă te grăbești, poți să folosești chiar bucăți de pui rămase de la cină.

O farfurie plină cu supă cremoasă de pui cu ciuperci
Supa de pui cu ciuperci este una dintre cele mai sățioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 2,5 kg de piept de pui cu os și piele
  • 700 g ciuperci mixte proaspete, feliate
  • 2 cepe galbene tocate
  • 2 morcovi tăiați felii
  • 1 căpățână de usturoi tocat
  • cimbru proaspăt tocat sau 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 3 linguri de făină
  • 750 ml lapte integral
  • 200 g supă de pui
  • ¾ linguriță de sare
  • 50 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se gătește carnea de pui, cu pielea în jos, la foc mediu, până când pielea devine aurie, aproximativ 6 minute. Se transferă pe o farfurie. Pielea se îndepărtează și se aruncă.

În aceeași oală se pun ciupercile și ceapa în zeama lăsată de carnea de pui. Se lasă la foc mediu, amestecând din când în când, până se rumenesc ciupercile și ceapa se înmoaie, aproximativ 7 minute. Se pun morcovii, usturoiul și cimbrul.

Se gătesc amestecând constant aproximativ un minut. Apoi se adaugă făină. Se lasă  aproximativ 1 minut, apoi se pun laptele, bulionul și sarea amestecând constant. Apoi se pune și carnea de pui. Se dă focul mai tare și se lasă așa până se ajunge la punctul de fierbere. Apoi se reduce și se mai lasă să fiarbă 20-25 de minute. 

Se scoate puiul și se lasă să se odihnească 5 minute. Apoi carnea se toacă în bucăți mici, iar oasele se aruncă. Carnea se pune în supă împreună cu mazărea și se mai lasă 5 minute. Se servește fierbinte.

Supă de somon

Mărarul și tarhonul îi aduc acestei supe o savoare nemaipomenită. Piureul de cartofi îi dă o textură catifelată și o îngroașă suficient încât să nu mai fie nevoie de smântână.

Supă cremă de somon într-un bol mare negru
Supa de somon este bogată în grăsimi sănătoase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de canola
  • 1 morcov tocat
  • 1 țelină mică tocată
  • 1 l supă de pui
  • 400 ml apă
  • 400 g somon cu piele
  • 100 g conopidă congelată, dezghețată și tocată grosier
  • 3 fire de ceapă verde tocată
  • 300 g piure de cartofi
  • mărar proaspăt tocat
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • ¼ linguriță de sare
  • piper proaspăt măcinat după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Se pun morcovii și țelina și se gătesc, amestecând des, până când legumele încep să se rumenească, 3-4 minute. Se adaugă supa, apa, somonul, conopida și ceapa verde și se aduce la punctul de fierbere. 

Se acoperă și se lasă să fiarbă până când somonul este gătit, 5-8 minute. Se scoate somonul pe o masă curată de se taie mărunt.

Apoi se pun în supă piureul de cartofi, mărarul și muștarul până se amestecă până se omogenizează bine. Se adaugă somonul și se mai fierbe încă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper.

Supă cremă de curcan și orez sălbatic

Supa cremă de curcan și orez sălbatic este o supă plină de proteine care poate fi preparată chiar și cu resturi de carne de la cină.

Un bol plin cu supă de curcan și orez sălbatic
Supa de curcan este mai săracă în colesterol decât cea de pui / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 150 g ciuperci feliate
  • 1 țelină mică tocată
  • 1 morcov mare tocat
  • 1 șalotă tocată
  • 1 lingură de făină
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ de linguriță de piper proaspăt măcinat
  • 1 l de supă de pui
  • 200 g orez sălbatic pentru gătit rapid
  • 350 g carne de curcan gătită
  • 110 g smântână
  • pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Se pun ciupercile, țelina, morcovii și șalota și se gătesc amestecând, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se adaugă făina, sarea și piperul și se gătesc, amestecând, încă 2 minute.

Se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se pune orezul și se reduce focul. Se acoperă și se lasă până când orezul este fraged, 5-7 minute. Apoi se pun carnea de curcan, smântâna și pătrunjelul și se mai gătesc încă aproximativ 2 minute.

Supă cremoasă de pui cu tăeiței

Supa de pui cu tăieței este perfectă pentru toată familia, de la mic la mare. O pot mânca și copiii mici, dar și adulții care au nevoie de un preparat reconfortant. Încearcă și rețeta noastră de supă de pui cu legume și paste.

Un bol plin cu supă de pui și tăieței servit pe o masă albă
Supa de pui cu tăieței este bogată în vitamine și minerale / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de unt nesărat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată
  • 2 morcovi tocați
  • 1 țelină medie tocată
  • 2 lingurițe de sare
  • 3 linguri de făină
  • 1 l de supă de pui
  • 500 ml lapte integral
  • 100 g tăieței de grâu cu ou
  • 400 g piept de pui fiert tocat
  • 100 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se topește untul împreună cu uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa, morcovii, țelina și sarea și se gătesc, amestecând des, până când legumele se înmoaie ușor, 6-8 minute. Se pune făină și se amestecă bine. Se pun supa de pui și laptele și se lasă amestecul să fiarbă. 

Se pun tăiețeii nefierți în supă. Se acoperă și se lasă până când tăiețeii sunt fierți al dente, aproximativ 8 minute. Apoi se pun puiul și mazărea și se gătesc până când pastele ajung la starea dorită, iar puiul și mazărea sunt încălzite, încă aproximativ 1-2 minute. Se servește imediat.

Supă Mulligatawny

Aceasta este o supă cu o istorie lungă, prima referire la ea apărând în 1784. Este o supă englezească, cu puternice rădăcini indiene.

Supa Mulligatawny servită într-o farfurie dublă alături de ardei roșu iute
Supa Mulligatawny este unul dintre cele mai aromate preparate / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 kg pulpe de pui dezosate, fără piele, tăiate
  • 1 ceapă mare, tocată grosier
  • 4 morcovi, tocați
  • 4 tulpini de țelină, tocate
  • 2 mere verzi, tocate, plus altele pentru servire
  • 2 linguri de ghimbir proaspăt ras
  • 4 căței de usturoi, tăiați felii
  • 2 linguri praf de curry
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de de piper cayenne
  • 1 l de supă de pui
  • 200 g orez basmati sau jasmine
  • 400 ml lapte de nucă de cocos
  • coriandru proaspăt tocat, plus mai mult pentru servire

Mod de preparare

Se pun pe foc la fiert într-o oală de 5-6 l puiul, ceapa, morcovii, țelina, merele, ghimbirul, usturoiul, praful de curry, sarea și cayenne împreună cu supa de pui. Se acoperă și se lasă maximum 2 ore la foc mic. Apoi se pune orezul, se acoperă și se mai lasă 1 oră.

Se scoate puiul și se toacă în bucăți mici. Între timp în oală se adaugă laptele de cocos și coriandrul. Se aduce carnea de pui în supă. Se servește cu mai mult coriandru și măr tăiat cubulețe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe boluri cu supe de legume
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
când cumperi de la supermarket
7 greșeli pe care le faci când cumperi de la supermarket
7 greșeli pe care le faci când cumperi de la supermarket
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Finala Chefi la cuțite, 24 decembrie 2025. Cine sunt finaliștii sezonului 16. Ce premieră spectaculoasă a avut loc în Marea Finală
Finala Chefi la cuțite, 24 decembrie 2025. Cine sunt finaliștii sezonului 16. Ce premieră spectaculoasă a avut loc în Marea Finală
Finala Chefi la cuțite, 24 decembrie 2025. Cine sunt finaliștii sezonului 16. Ce premieră spectaculoasă a avut loc în Marea Finală
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide