6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
Iarna e vremea supelor cremoase, aromate și pline de vitamine. E vremea unei supe bogate în proteine care să te hrănească și să îți asigure vitaminele și minerale care să te ajute să faci față vremii reci.
Un bol cu supă cu carne și legume poate fi un prânz sau o cină savuroase și sănătoase deopotrivă. Avantajul supelor este să se fac repede și le poți găti în cantități mai mari astfel încât să te bucuri de ele mai multe zile la rând. Le poți chiar și congela ca să fii pregătită pentru zilele în care nu ai timp să stai în bucătărie.
Supe bogate în proteine
Supele bogate în proteine sunt ideale pentru sezonul rece. Acestea sunt ghrănitoare și sățioase. Dacă obiectivul tău este să pierzi în greutate, atunci aceste supe sunt ideale pentru tine. Te invităm să afli mai multe despre beneficiile consumului de alimente bogate în proteine. Mai jos găsești și câteva idei inedite de supe cremoase și hrănitoare.
Supă de broccoli cu brânză gouda
Boiaua de ardei afumată și brânza gouda conferă acestei supe bogate în proteine o aromă deosebită. Dacă nu ai la îndemână gouda, poți să pui și brânză cheddar.
Ingrediente
- 2 bucăți de broccoli
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit
- 1 ceapa tocată
- 2 căței de usturoi pisați
- 1 lingură făină
- ⅛ linguriță de boia afumată
- 1 l supă de pui
- 4 felii de pâine de secară
- 200 g brânză gouda afumată mărunțită
- 2 lingurițe de oțet de vin alb
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper alb măcinat
Mod de preparare
Se taie 1 broccoli în bucăți mici, iar celălalt grosier. Se lasă deoparte.
Se încinge 1 lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 5 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă 30 de secunde.
Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă bine. Se pune supa de pui și broccoli tocat. Se dă focul tare și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul și se mai lasă să fiarbă încă 8-10 minute sau până când broccoli este fraged.
Între timp, se fac crutoanele. Se pune pâinea cu 1 lingura de ulei rămasă într-o tigaie mare. Se gătește la foc mediu, amestecând din când în când, până se rumenește și este crocantă. Apoi se transferă într-un castron.
Supa se transferă într-un blender și se procesează până devine piure. Apoi se aduce înapoi în oală. Se adaugă brânza amestecând continuu până se topește. Se pun și buchețelele de broccoli păstrate. Se mai lasă 2-3 minute pe foc și apoi se pun oțetul, sarea și piperul alb. Se servește fierbinte, cu crutoane.
Supă cremoasă de pui și ciuperci
Această supă cremoasă de pui și ciuperci este ușor de făcut. Dacă te grăbești, poți să folosești chiar bucăți de pui rămase de la cină.
Ingrediente
- 2,5 kg de piept de pui cu os și piele
- 700 g ciuperci mixte proaspete, feliate
- 2 cepe galbene tocate
- 2 morcovi tăiați felii
- 1 căpățână de usturoi tocat
- cimbru proaspăt tocat sau 2 lingurițe de cimbru uscat
- 3 linguri de făină
- 750 ml lapte integral
- 200 g supă de pui
- ¾ linguriță de sare
- 50 g mazăre congelată
Mod de preparare
Se gătește carnea de pui, cu pielea în jos, la foc mediu, până când pielea devine aurie, aproximativ 6 minute. Se transferă pe o farfurie. Pielea se îndepărtează și se aruncă.
În aceeași oală se pun ciupercile și ceapa în zeama lăsată de carnea de pui. Se lasă la foc mediu, amestecând din când în când, până se rumenesc ciupercile și ceapa se înmoaie, aproximativ 7 minute. Se pun morcovii, usturoiul și cimbrul.
Se gătesc amestecând constant aproximativ un minut. Apoi se adaugă făină. Se lasă aproximativ 1 minut, apoi se pun laptele, bulionul și sarea amestecând constant. Apoi se pune și carnea de pui. Se dă focul mai tare și se lasă așa până se ajunge la punctul de fierbere. Apoi se reduce și se mai lasă să fiarbă 20-25 de minute.
Se scoate puiul și se lasă să se odihnească 5 minute. Apoi carnea se toacă în bucăți mici, iar oasele se aruncă. Carnea se pune în supă împreună cu mazărea și se mai lasă 5 minute. Se servește fierbinte.
Supă de somon
Mărarul și tarhonul îi aduc acestei supe o savoare nemaipomenită. Piureul de cartofi îi dă o textură catifelată și o îngroașă suficient încât să nu mai fie nevoie de smântână.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de canola
- 1 morcov tocat
- 1 țelină mică tocată
- 1 l supă de pui
- 400 ml apă
- 400 g somon cu piele
- 100 g conopidă congelată, dezghețată și tocată grosier
- 3 fire de ceapă verde tocată
- 300 g piure de cartofi
- mărar proaspăt tocat
- 1 lingură de muștar de Dijon
- ¼ linguriță de sare
- piper proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Se pun morcovii și țelina și se gătesc, amestecând des, până când legumele încep să se rumenească, 3-4 minute. Se adaugă supa, apa, somonul, conopida și ceapa verde și se aduce la punctul de fierbere.
Se acoperă și se lasă să fiarbă până când somonul este gătit, 5-8 minute. Se scoate somonul pe o masă curată de se taie mărunt.
Apoi se pun în supă piureul de cartofi, mărarul și muștarul până se amestecă până se omogenizează bine. Se adaugă somonul și se mai fierbe încă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper.
Supă cremă de curcan și orez sălbatic
Supa cremă de curcan și orez sălbatic este o supă plină de proteine care poate fi preparată chiar și cu resturi de carne de la cină.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 150 g ciuperci feliate
- 1 țelină mică tocată
- 1 morcov mare tocat
- 1 șalotă tocată
- 1 lingură de făină
- ¼ linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper proaspăt măcinat
- 1 l de supă de pui
- 200 g orez sălbatic pentru gătit rapid
- 350 g carne de curcan gătită
- 110 g smântână
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Se pun ciupercile, țelina, morcovii și șalota și se gătesc amestecând, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se adaugă făina, sarea și piperul și se gătesc, amestecând, încă 2 minute.
Se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se pune orezul și se reduce focul. Se acoperă și se lasă până când orezul este fraged, 5-7 minute. Apoi se pun carnea de curcan, smântâna și pătrunjelul și se mai gătesc încă aproximativ 2 minute.
Supă cremoasă de pui cu tăeiței
Supa de pui cu tăieței este perfectă pentru toată familia, de la mic la mare. O pot mânca și copiii mici, dar și adulții care au nevoie de un preparat reconfortant. Încearcă și rețeta noastră de supă de pui cu legume și paste.
Ingrediente
- 2 linguri de unt nesărat
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată
- 2 morcovi tocați
- 1 țelină medie tocată
- 2 lingurițe de sare
- 3 linguri de făină
- 1 l de supă de pui
- 500 ml lapte integral
- 100 g tăieței de grâu cu ou
- 400 g piept de pui fiert tocat
- 100 g mazăre congelată
Mod de preparare
Se topește untul împreună cu uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa, morcovii, țelina și sarea și se gătesc, amestecând des, până când legumele se înmoaie ușor, 6-8 minute. Se pune făină și se amestecă bine. Se pun supa de pui și laptele și se lasă amestecul să fiarbă.
Se pun tăiețeii nefierți în supă. Se acoperă și se lasă până când tăiețeii sunt fierți al dente, aproximativ 8 minute. Apoi se pun puiul și mazărea și se gătesc până când pastele ajung la starea dorită, iar puiul și mazărea sunt încălzite, încă aproximativ 1-2 minute. Se servește imediat.
Supă Mulligatawny
Aceasta este o supă cu o istorie lungă, prima referire la ea apărând în 1784. Este o supă englezească, cu puternice rădăcini indiene.
Ingrediente
- 2 kg pulpe de pui dezosate, fără piele, tăiate
- 1 ceapă mare, tocată grosier
- 4 morcovi, tocați
- 4 tulpini de țelină, tocate
- 2 mere verzi, tocate, plus altele pentru servire
- 2 linguri de ghimbir proaspăt ras
- 4 căței de usturoi, tăiați felii
- 2 linguri praf de curry
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de de piper cayenne
- 1 l de supă de pui
- 200 g orez basmati sau jasmine
- 400 ml lapte de nucă de cocos
- coriandru proaspăt tocat, plus mai mult pentru servire
Mod de preparare
Se pun pe foc la fiert într-o oală de 5-6 l puiul, ceapa, morcovii, țelina, merele, ghimbirul, usturoiul, praful de curry, sarea și cayenne împreună cu supa de pui. Se acoperă și se lasă maximum 2 ore la foc mic. Apoi se pune orezul, se acoperă și se mai lasă 1 oră.
Se scoate puiul și se toacă în bucăți mici. Între timp în oală se adaugă laptele de cocos și coriandrul. Se aduce carnea de pui în supă. Se servește cu mai mult coriandru și măr tăiat cubulețe.