5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine

De obicei când spui supe de legume, te gândești la un preparat banal. Totuși, ar trebui să fie mult mai apreciate pentru că au un aport semnificativ de vitamine, și, gătite corect, pot fi un adevărat deliciu culinar.

Mai multe boluri cu supe de legume
Poți face supe din orice fel de legume, în orice combinații / Shutterstock

Poți face supe de legume sub formă de cremă sau cu zeamă, însă prima variantă este de preferat pentru că vor fi mult mai catifelate. Cu ajutorul condimentelor poți să transformi un amestec de legume fierte într-un preparat atât de gustos încât să îl adore chiar și copiii, care de obicei refuză astfel de mâncăruri.

Supă de broccoli cu crutoane de cheddar

Această supă de broccoli reușește să fie atât reconfortantă, cât și sănătoasă, datorită echilibrului dintre crutoane, cheddar și legume. Este una dintre acele supe de legume pe care vei vrea să le faci cât mai des.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Souă boluri pline cu supă de broccoli și cheddar
Brânza cheddar face supa foarte cremoasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 bucăți broccoli cu tulpini
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 praz mare, tăiat în felii
  • 1 lingură sare, împărțită
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 cartofi curățați și tăiați în cuburi
  • baby spanac
  • 60 g smântână
  • 120 g brânză Cheddar mărunțită împărțită
  • ¾ baghetă tăiată în felii
  • piper negru proaspăt măcinat, pentru servire

Mod de preparare

Se taie buchețelele de broccoli în bucăți de 2 cm. Tulpinile te taie în felii mai mici. Se încinge uleiul într-o oală mare, cu fundul greu, la foc mediu. Se pun broccoli, prazul și o linguriță de sare. 

Se gătesc, amestecând din când în când, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se adaugă usturoiul și se lasă un minut, amestecând în mod constant.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. În oala de pe foc se pune un litru de apă, apoi se adaugă cartofii, spanacul, restul de sare. Se aduce supa la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 15 minute.

Se pasează supa cu un blender de imersie până se omogenizează. Apoi se încorporează smântâna și jumătate din cantitatea de brânza cheddar.

Se presară restul de brânză cheddar pe feliile de baghetă și se dau la cuptorul preîncălzit 3-4 minute. Se servește supa cu cu crutoane, piper și un strop de ulei.

Citește și

Supă de cartofi dulci și ghimbir

Supa de cartofi dulci și ghimbir are note dulci care se îmbină perfect cu gustul ușor astringent al ghimbirului. Află mai multe despre beneficiile cartofilor dulci.

Supa de cartofi dulci decorată cu ghimbir și servită într-un bol alb
Dacă nu ai cartofi dulci îi poți înlocui cu ghimbir / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 3 linguri de ghimbir proaspăt ras
  • 1 l supă de legume/ apă
  • 2 păstârnac mediu, curățat și tocat
  • 2 morcovi medii, curățați și tocați
  • 2 tulpini de țelină, feliate subțire
  • 1 nap mediu, decojit și tocat
  • ½ linguriță de sare
  • 1 kg cartofi dulci
  • 100 g mazăre congelată
  • 4 fire de ceapă verde, feliată
  • 4 felii de pâine prăjită

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare, apoi se adaugă ceapa, usturoiul și ghimbirul și se gătesc, amestecând, 1 – 2 minute.

Apoi se pun supa și cartofii. Se lasă să fiarbă, și când sunt pe jumătate fierți se adaugă păstârnacul, morcovii, țelina, napul și ½ linguriță de sare. Se aduce supa la punctul de fierbere. Se reduce focul și se fierbe până când legumele sunt fragede, 15-20 de minute. Apoi se pun mazărea și ceapa verde. Se mai fierb 3-4 minute. Se servește fierbinte cu pâine prăjită.

Supă de orz cu ciuperci

Supa de orz cu ciuperci este perfectă pentru o masă de prânz pentru că are un aport echilibrat de carbohidrați și proteine. Este una dintre acele supe de legume care este și gustoasă, și hrănitoare.

Supă de orez cu ciuperci servită într-o farfurie albă
Supa de orz cu ciuperci se poate servi și cu smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg de ciuperci, feliate
  • 400 g morcovi, tocați
  • 2 căței de usturoi, feliați
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt
  • sare
  • piper negru
  • 1,5 l supă de legume/ apă
  • 80 g orz
  • coriandru proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu, apoi se adaugă ciupercile, morcovii, usturoiul, cimbru și ¾ de linguriță de sare și piper. Se gătesc, amestecând din când în când, până când morcovii sunt fragezi, 8 -10 minute.

Apoi se pun supa de legume și orzul. Se fierbe cu oala parțial acoperită, până când orzul este fraged, 30 -35 de minute. La final se adaugă coriandru tocat și se servește cât este caldă. Încearcă și o rețetă de paste cu ciuperci.

Supă cremă de conopidă

Conopida este săracă în calorii și are o mulțime de vitamine și minerale, dar și fibre. O porție de conopidă asigură 58% din necesarul zilnic de vitamina C.

Supă cremă de conopidă servită într-un bol albastru
Supa cremă de conopidă se servește fierbinte, cu crutoane / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mare
  • 1 ceapă, tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 3 cartofi mari spălați și necurățați
  • 1 l supă de legume/ apă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 crenguțe de cimbru
  • 1 praf de fulgi de ardei roșu
  • sare
  • piper
  • varza de Bruxelles sau prosciutto pentru topping (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală, apoi se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă. Apoi, se pune usturoiul și se lasă aproximativ 2 minute. După aceea se pun supa, conopida și cartofii tăiați. Se condimentează cu cimbru, sare și piper. Se lasă supa să fiarbă aproximativ 30-40 de minute.

Odată ce legumele sunt fierte, se scoate crenguța de cimbru și se aruncă.

Folosind un blender se pasează legumele până când consistența devine cremoasă. La sfârșit, se adaugă câțiva fulgi de ardei roșu și se asezonează după gust.

Supă de dovleac, linte roșie cu lămâie

Supa de dovleac cu linte este foarte aromată datorită condimentelor care se îmbină perfect cu aroma legumelor proaspete.

Supă de dovleac cu linte servită într-un bol albastru
Supa de dovleac cu linte este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline, plus mai mult pentru servire
  • 1 ceapă galbenă mare, tocată
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 lingurițe de ghimbir tocat mărunt
  • 2 lingurițe Harissa
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de turmeric măcinat
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 2 litri supă de legume/ apă
  • 400 g dovleac plăcintar tăiat cubulețe
  • 250 g linte roșie uscată
  • 3 morcovi medii, tocați
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • migdale prăjite tocate
  • pătrunjel tocat, pentru servire
  • Pita prăjită și iaurt simplu, pentru servire

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Se pun ceapa și usturoiul și se gătesc, amestecând des, până când se înmoaie 6 -8 minute. Apoi se pun ghimbirul, harissa, condimente, sare și piper. Se amestecă în mod constant aproximativ 2 minute.

Apoi se pun supa, dovleacul, lintea și morcovii. Se lasă să clocotească, apoi se reduce focul și se lasă până lintea este fragedă, aproximativ 20 de minute. Lucrând în 2 reprize, se transferă amestecul într-un blender. Se procesează până se omogenizează, aproximativ un minut. După aceea se pune supa din nou în oală și se adaugă sucul de lămâie.

La servire se adaugă în fiecare castron ulei de măsline, migdale și pătrunjel. Se servește cu pita prăjită și iaurt.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide