5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine

De obicei când spui supe de legume, te gândești la un preparat banal. Totuși, ar trebui să fie mult mai apreciate pentru că au un aport semnificativ de vitamine, și, gătite corect, pot fi un adevărat deliciu culinar.

Mai multe boluri cu supe de legume
Poți face supe din orice fel de legume, în orice combinații / Shutterstock

Poți face supe de legume sub formă de cremă sau cu zeamă, însă prima variantă este de preferat pentru că vor fi mult mai catifelate. Cu ajutorul condimentelor poți să transformi un amestec de legume fierte într-un preparat atât de gustos încât să îl adore chiar și copiii, care de obicei refuză astfel de mâncăruri.

Supă de broccoli cu crutoane de cheddar

Această supă de broccoli reușește să fie atât reconfortantă, cât și sănătoasă, datorită echilibrului dintre crutoane, cheddar și legume. Este una dintre acele supe de legume pe care vei vrea să le faci cât mai des.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Souă boluri pline cu supă de broccoli și cheddar
Brânza cheddar face supa foarte cremoasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 bucăți broccoli cu tulpini
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 praz mare, tăiat în felii
  • 1 lingură sare, împărțită
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 cartofi curățați și tăiați în cuburi
  • baby spanac
  • 60 g smântână
  • 120 g brânză Cheddar mărunțită împărțită
  • ¾ baghetă tăiată în felii
  • piper negru proaspăt măcinat, pentru servire

Mod de preparare

Se taie buchețelele de broccoli în bucăți de 2 cm. Tulpinile te taie în felii mai mici. Se încinge uleiul într-o oală mare, cu fundul greu, la foc mediu. Se pun broccoli, prazul și o linguriță de sare. 

Se gătesc, amestecând din când în când, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se adaugă usturoiul și se lasă un minut, amestecând în mod constant.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. În oala de pe foc se pune un litru de apă, apoi se adaugă cartofii, spanacul, restul de sare. Se aduce supa la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 15 minute.

Se pasează supa cu un blender de imersie până se omogenizează. Apoi se încorporează smântâna și jumătate din cantitatea de brânza cheddar.

Se presară restul de brânză cheddar pe feliile de baghetă și se dau la cuptorul preîncălzit 3-4 minute. Se servește supa cu cu crutoane, piper și un strop de ulei.

Citește și

Supă de cartofi dulci și ghimbir

Supa de cartofi dulci și ghimbir are note dulci care se îmbină perfect cu gustul ușor astringent al ghimbirului. Află mai multe despre beneficiile cartofilor dulci.

Supa de cartofi dulci decorată cu ghimbir și servită într-un bol alb
Dacă nu ai cartofi dulci îi poți înlocui cu ghimbir / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 3 linguri de ghimbir proaspăt ras
  • 1 l supă de legume/ apă
  • 2 păstârnac mediu, curățat și tocat
  • 2 morcovi medii, curățați și tocați
  • 2 tulpini de țelină, feliate subțire
  • 1 nap mediu, decojit și tocat
  • ½ linguriță de sare
  • 1 kg cartofi dulci
  • 100 g mazăre congelată
  • 4 fire de ceapă verde, feliată
  • 4 felii de pâine prăjită

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare, apoi se adaugă ceapa, usturoiul și ghimbirul și se gătesc, amestecând, 1 – 2 minute.

Apoi se pun supa și cartofii. Se lasă să fiarbă, și când sunt pe jumătate fierți se adaugă păstârnacul, morcovii, țelina, napul și ½ linguriță de sare. Se aduce supa la punctul de fierbere. Se reduce focul și se fierbe până când legumele sunt fragede, 15-20 de minute. Apoi se pun mazărea și ceapa verde. Se mai fierb 3-4 minute. Se servește fierbinte cu pâine prăjită.

Supă de orz cu ciuperci

Supa de orz cu ciuperci este perfectă pentru o masă de prânz pentru că are un aport echilibrat de carbohidrați și proteine. Este una dintre acele supe de legume care este și gustoasă, și hrănitoare.

Supă de orez cu ciuperci servită într-o farfurie albă
Supa de orz cu ciuperci se poate servi și cu smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg de ciuperci, feliate
  • 400 g morcovi, tocați
  • 2 căței de usturoi, feliați
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt
  • sare
  • piper negru
  • 1,5 l supă de legume/ apă
  • 80 g orz
  • coriandru proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu, apoi se adaugă ciupercile, morcovii, usturoiul, cimbru și ¾ de linguriță de sare și piper. Se gătesc, amestecând din când în când, până când morcovii sunt fragezi, 8 -10 minute.

Apoi se pun supa de legume și orzul. Se fierbe cu oala parțial acoperită, până când orzul este fraged, 30 -35 de minute. La final se adaugă coriandru tocat și se servește cât este caldă. Încearcă și o rețetă de paste cu ciuperci.

Supă cremă de conopidă

Conopida este săracă în calorii și are o mulțime de vitamine și minerale, dar și fibre. O porție de conopidă asigură 58% din necesarul zilnic de vitamina C.

Supă cremă de conopidă servită într-un bol albastru
Supa cremă de conopidă se servește fierbinte, cu crutoane / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mare
  • 1 ceapă, tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 3 cartofi mari spălați și necurățați
  • 1 l supă de legume/ apă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 crenguțe de cimbru
  • 1 praf de fulgi de ardei roșu
  • sare
  • piper
  • varza de Bruxelles sau prosciutto pentru topping (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală, apoi se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă. Apoi, se pune usturoiul și se lasă aproximativ 2 minute. După aceea se pun supa, conopida și cartofii tăiați. Se condimentează cu cimbru, sare și piper. Se lasă supa să fiarbă aproximativ 30-40 de minute.

Odată ce legumele sunt fierte, se scoate crenguța de cimbru și se aruncă.

Folosind un blender se pasează legumele până când consistența devine cremoasă. La sfârșit, se adaugă câțiva fulgi de ardei roșu și se asezonează după gust.

Supă de dovleac, linte roșie cu lămâie

Supa de dovleac cu linte este foarte aromată datorită condimentelor care se îmbină perfect cu aroma legumelor proaspete.

Supă de dovleac cu linte servită într-un bol albastru
Supa de dovleac cu linte este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline, plus mai mult pentru servire
  • 1 ceapă galbenă mare, tocată
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 lingurițe de ghimbir tocat mărunt
  • 2 lingurițe Harissa
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de turmeric măcinat
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 2 litri supă de legume/ apă
  • 400 g dovleac plăcintar tăiat cubulețe
  • 250 g linte roșie uscată
  • 3 morcovi medii, tocați
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • migdale prăjite tocate
  • pătrunjel tocat, pentru servire
  • Pita prăjită și iaurt simplu, pentru servire

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Se pun ceapa și usturoiul și se gătesc, amestecând des, până când se înmoaie 6 -8 minute. Apoi se pun ghimbirul, harissa, condimente, sare și piper. Se amestecă în mod constant aproximativ 2 minute.

Apoi se pun supa, dovleacul, lintea și morcovii. Se lasă să clocotească, apoi se reduce focul și se lasă până lintea este fragedă, aproximativ 20 de minute. Lucrând în 2 reprize, se transferă amestecul într-un blender. Se procesează până se omogenizează, aproximativ un minut. După aceea se pune supa din nou în oală și se adaugă sucul de lămâie.

La servire se adaugă în fiecare castron ulei de măsline, migdale și pătrunjel. Se servește cu pita prăjită și iaurt.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide