7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Fructul dragonului este din ce în ce mai popular și în România. Este un fruct exotic, dulce, cu o coajă roșie, care se mai găsește în magazine și sunt denumirea de pitahaya. Descoperă și tu 7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

beneficii ale fructului dragonului ilustrate cu o secțiune în fructul dragonului
Fructul dragonului are beneficii în principal asupra luptei cu radicalii liberi / Shutterstock

Pithaya sau fructul dragonului se găsește atât proaspăt cât și conservat sau congelat. Dacă vrei să te bucuri de vitaminele și mineralele pe care le conține nu trebuie să faci un effort prea mare pentru a-l căuta.

Nutriționiștii în consideră superaliment datorită beneficiilor pe care are asupra organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Pentru a te bucura de beneficiile aduce de pithaya este important să alegi un fruct bine copt. Caută-le pe cele de un roșu intens și vei știi că sunt bune de consum. Va avea o consistență moale, fără să fie puhav.

Fructul dragonului se taie pe lungime, iar pulpa se scoate cu ajutorul unei linguri fără a fi nevoie să îl decojești. Adaugă-l în smoothieuri, salate sau mănâncă-l ca atare.

Este bogat în nutrienți

Fructul dragonului nu are un aport caloric mare și multe vitamine și minerale  care ajută organismul să funcționeze în parametrii optimi.

Iată ce beneficii nutriționale au 100 de grame de fructul dragonului:

  • Calorii: 136
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 29 grame
  • Fibre: 7 grame
  • Fier: 8% din RDI
  • Magneziu: 18% din RDI
  • Vitamina C: 9% din RDI
  • Vitamina E: 4% din RDI

Pe lângă cele enumerate mai sus, fructul dragonului mai are polifenoli, carotenoizi și betacianine.

Poate ajuta la ameliorarea bolilor cronice

Fructul dragonului este bogat în antioxidanți – vitaminele C și E—și de aceea este de mare ajutor în lupta cu radicalii liberi, molecule care distrug celulele din organism. În acest fel apar inflamațiile și, mai apoi, bolile. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi.

Numeroase studii au arătat că dietele bogate în antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cronice de inimă, a diferitelor tipuri de cancere, a diabetului și a artritei. Alte cercetări au scos la iveală faptul că vitamina C reduce riscul de apariție a cancerului de creier și de gât.

Betacianinele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stresul oxidatic și au capacitatea e a distruge celulele canceroase.

Carotenoizii și licopenul, care sunt pigmenții care îi conferă fructului dragonului culoarea atât de puternică, sunt considerate ingrediente cu potențial de reducere a bolilor cardiovasculare, dar și a anumitor tipuri de cancere.

Pentru ca antioxidanții să aibă efecte maxime asupra sănătății este important să provină din surse naturale, nu din suplimente alimentare.

Are conținut mare de fibre

Fibrele provenite din fructe și legume proaspete sunt ingrediente de bază al unui stil de viață sănătos. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame pentru femei și 38 pentru bărbați, potrivit Healthline.com.

Cel mai important beneficiu pe care îl au fibrele este asupra sistemului digestiv. Numeroase studii au arătat că protejează și împotriva apariției diabetului de tip 2,  bolilor de inimă și joacă un rol important în managementul greutății corporale.

Consumul de pithaya ajută la asigurarea dozei recomandate de fibre. Dacă nu obișnuiești să consumi în mod regulat alimente cu un conținut mare de fibre este bine să le introduci în alimentație în mod treptat pentru a evita problemele cu stomacul. De asemenea, este bine să bei și apă suficientă.

Ajută la menținerea unui stomac sănătos

În stomacul nostru sunt peste 100 de trilioane de microorganisme, incluzând peste 400 de specii de bacterii. Oamenii de știință sunt preocupați să înțeleagă cum funcționează acestea, iar cercetările au arătat că sănătatea întregului nostru organism depinde de ele.

Studii făcute atât pe oameni, cât și pe animale au scos la iveală faptul că echilibrul florei intestinale influențează sănătatea inimii și reduce simptomele asociate astmului.

Fructul dragonului are un conținut însemnat de probiotice care ajută la bacteriile bune din stomac să se înmulțească. În mod particular este vorba de despre acidul lactic și despre bifidobacterii. Acestea ajută la reducerea riscului de apariții de infecții la nivelul stomacului și a diareei, dar și a inflamațiilor la nicelul colonului.

Întărește sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a lupta cu infecțiilor este determinată de mai mulți factori, iar calitatea alimentației este unul dintre ele. Vitamina C și carotenoizii pot preveni apariția infecțiilor pentru că protejează celulele albe.

Acestea luptă cu substanțele care intră în corpul nostru și au potențial dăunător. De asemenea, antioxidanții luptă cu radicalii liberi care produc stres oxidativ la nivelul organismului.

Asigură nivelul optim de fier

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe care conțin fier în cantități însemnate. Fierul are rolul de a transporta oxigenul prin corpul nostru și ajută la transformarea alimentelor în energie. Un studiu realizat în 2013 arată că 30% din populația globului are deficit de fier.

Pentru a combate deficitul de fier este recomandat să consumăm alimente bogate în acest mineral: carne, pește, legume, oleaginoase și cereale. Fructul dragonului asigură 8% din necesarul zilnic, dar și vitamina C care ajută fierul să fie absorbit în organism.

Este o sursă importantă de magneziu

Fructul dragonului are un conținut foarte mare de magneziu față de alte fructe. O cană de fruct asigură 18% din necesarul zilnic.

Magneziul este implicat în peste 600 de reacții chimice din organismul nostru, așa încât lipsa lui se face simțită imediat. Deficitul de magneziu duce la probleme cu sistemul nervos, cu sistemul muscular, scade energia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide