7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Fructul dragonului este din ce în ce mai popular și în România. Este un fruct exotic, dulce, cu o coajă roșie, care se mai găsește în magazine și sunt denumirea de pitahaya. Descoperă și tu 7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

beneficii ale fructului dragonului ilustrate cu o secțiune în fructul dragonului
Fructul dragonului are beneficii în principal asupra luptei cu radicalii liberi / Shutterstock

Pithaya sau fructul dragonului se găsește atât proaspăt cât și conservat sau congelat. Dacă vrei să te bucuri de vitaminele și mineralele pe care le conține nu trebuie să faci un effort prea mare pentru a-l căuta.

Nutriționiștii în consideră superaliment datorită beneficiilor pe care are asupra organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Pentru a te bucura de beneficiile aduce de pithaya este important să alegi un fruct bine copt. Caută-le pe cele de un roșu intens și vei știi că sunt bune de consum. Va avea o consistență moale, fără să fie puhav.

Fructul dragonului se taie pe lungime, iar pulpa se scoate cu ajutorul unei linguri fără a fi nevoie să îl decojești. Adaugă-l în smoothieuri, salate sau mănâncă-l ca atare.

Este bogat în nutrienți

Fructul dragonului nu are un aport caloric mare și multe vitamine și minerale  care ajută organismul să funcționeze în parametrii optimi.

Iată ce beneficii nutriționale au 100 de grame de fructul dragonului:

  • Calorii: 136
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 29 grame
  • Fibre: 7 grame
  • Fier: 8% din RDI
  • Magneziu: 18% din RDI
  • Vitamina C: 9% din RDI
  • Vitamina E: 4% din RDI

Pe lângă cele enumerate mai sus, fructul dragonului mai are polifenoli, carotenoizi și betacianine.

Poate ajuta la ameliorarea bolilor cronice

Fructul dragonului este bogat în antioxidanți – vitaminele C și E—și de aceea este de mare ajutor în lupta cu radicalii liberi, molecule care distrug celulele din organism. În acest fel apar inflamațiile și, mai apoi, bolile. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi.

Numeroase studii au arătat că dietele bogate în antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cronice de inimă, a diferitelor tipuri de cancere, a diabetului și a artritei. Alte cercetări au scos la iveală faptul că vitamina C reduce riscul de apariție a cancerului de creier și de gât.

Betacianinele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stresul oxidatic și au capacitatea e a distruge celulele canceroase.

Carotenoizii și licopenul, care sunt pigmenții care îi conferă fructului dragonului culoarea atât de puternică, sunt considerate ingrediente cu potențial de reducere a bolilor cardiovasculare, dar și a anumitor tipuri de cancere.

Pentru ca antioxidanții să aibă efecte maxime asupra sănătății este important să provină din surse naturale, nu din suplimente alimentare.

Are conținut mare de fibre

Fibrele provenite din fructe și legume proaspete sunt ingrediente de bază al unui stil de viață sănătos. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame pentru femei și 38 pentru bărbați, potrivit Healthline.com.

Cel mai important beneficiu pe care îl au fibrele este asupra sistemului digestiv. Numeroase studii au arătat că protejează și împotriva apariției diabetului de tip 2,  bolilor de inimă și joacă un rol important în managementul greutății corporale.

Consumul de pithaya ajută la asigurarea dozei recomandate de fibre. Dacă nu obișnuiești să consumi în mod regulat alimente cu un conținut mare de fibre este bine să le introduci în alimentație în mod treptat pentru a evita problemele cu stomacul. De asemenea, este bine să bei și apă suficientă.

Ajută la menținerea unui stomac sănătos

În stomacul nostru sunt peste 100 de trilioane de microorganisme, incluzând peste 400 de specii de bacterii. Oamenii de știință sunt preocupați să înțeleagă cum funcționează acestea, iar cercetările au arătat că sănătatea întregului nostru organism depinde de ele.

Studii făcute atât pe oameni, cât și pe animale au scos la iveală faptul că echilibrul florei intestinale influențează sănătatea inimii și reduce simptomele asociate astmului.

Fructul dragonului are un conținut însemnat de probiotice care ajută la bacteriile bune din stomac să se înmulțească. În mod particular este vorba de despre acidul lactic și despre bifidobacterii. Acestea ajută la reducerea riscului de apariții de infecții la nivelul stomacului și a diareei, dar și a inflamațiilor la nicelul colonului.

Întărește sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a lupta cu infecțiilor este determinată de mai mulți factori, iar calitatea alimentației este unul dintre ele. Vitamina C și carotenoizii pot preveni apariția infecțiilor pentru că protejează celulele albe.

Acestea luptă cu substanțele care intră în corpul nostru și au potențial dăunător. De asemenea, antioxidanții luptă cu radicalii liberi care produc stres oxidativ la nivelul organismului.

Asigură nivelul optim de fier

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe care conțin fier în cantități însemnate. Fierul are rolul de a transporta oxigenul prin corpul nostru și ajută la transformarea alimentelor în energie. Un studiu realizat în 2013 arată că 30% din populația globului are deficit de fier.

Pentru a combate deficitul de fier este recomandat să consumăm alimente bogate în acest mineral: carne, pește, legume, oleaginoase și cereale. Fructul dragonului asigură 8% din necesarul zilnic, dar și vitamina C care ajută fierul să fie absorbit în organism.

Este o sursă importantă de magneziu

Fructul dragonului are un conținut foarte mare de magneziu față de alte fructe. O cană de fruct asigură 18% din necesarul zilnic.

Magneziul este implicat în peste 600 de reacții chimice din organismul nostru, așa încât lipsa lui se face simțită imediat. Deficitul de magneziu duce la probleme cu sistemul nervos, cu sistemul muscular, scade energia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
închide