7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Fructul dragonului este din ce în ce mai popular și în România. Este un fruct exotic, dulce, cu o coajă roșie, care se mai găsește în magazine și sunt denumirea de pitahaya. Descoperă și tu 7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

beneficii ale fructului dragonului ilustrate cu o secțiune în fructul dragonului
Fructul dragonului are beneficii în principal asupra luptei cu radicalii liberi / Shutterstock

Pithaya sau fructul dragonului se găsește atât proaspăt cât și conservat sau congelat. Dacă vrei să te bucuri de vitaminele și mineralele pe care le conține nu trebuie să faci un effort prea mare pentru a-l căuta.

Nutriționiștii în consideră superaliment datorită beneficiilor pe care are asupra organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Pentru a te bucura de beneficiile aduce de pithaya este important să alegi un fruct bine copt. Caută-le pe cele de un roșu intens și vei știi că sunt bune de consum. Va avea o consistență moale, fără să fie puhav.

Fructul dragonului se taie pe lungime, iar pulpa se scoate cu ajutorul unei linguri fără a fi nevoie să îl decojești. Adaugă-l în smoothieuri, salate sau mănâncă-l ca atare.

Este bogat în nutrienți

Fructul dragonului nu are un aport caloric mare și multe vitamine și minerale  care ajută organismul să funcționeze în parametrii optimi.

Iată ce beneficii nutriționale au 100 de grame de fructul dragonului:

  • Calorii: 136
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 29 grame
  • Fibre: 7 grame
  • Fier: 8% din RDI
  • Magneziu: 18% din RDI
  • Vitamina C: 9% din RDI
  • Vitamina E: 4% din RDI

Pe lângă cele enumerate mai sus, fructul dragonului mai are polifenoli, carotenoizi și betacianine.

Poate ajuta la ameliorarea bolilor cronice

Fructul dragonului este bogat în antioxidanți – vitaminele C și E—și de aceea este de mare ajutor în lupta cu radicalii liberi, molecule care distrug celulele din organism. În acest fel apar inflamațiile și, mai apoi, bolile. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi.

Numeroase studii au arătat că dietele bogate în antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cronice de inimă, a diferitelor tipuri de cancere, a diabetului și a artritei. Alte cercetări au scos la iveală faptul că vitamina C reduce riscul de apariție a cancerului de creier și de gât.

Betacianinele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stresul oxidatic și au capacitatea e a distruge celulele canceroase.

Carotenoizii și licopenul, care sunt pigmenții care îi conferă fructului dragonului culoarea atât de puternică, sunt considerate ingrediente cu potențial de reducere a bolilor cardiovasculare, dar și a anumitor tipuri de cancere.

Pentru ca antioxidanții să aibă efecte maxime asupra sănătății este important să provină din surse naturale, nu din suplimente alimentare.

Are conținut mare de fibre

Fibrele provenite din fructe și legume proaspete sunt ingrediente de bază al unui stil de viață sănătos. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame pentru femei și 38 pentru bărbați, potrivit Healthline.com.

Cel mai important beneficiu pe care îl au fibrele este asupra sistemului digestiv. Numeroase studii au arătat că protejează și împotriva apariției diabetului de tip 2,  bolilor de inimă și joacă un rol important în managementul greutății corporale.

Consumul de pithaya ajută la asigurarea dozei recomandate de fibre. Dacă nu obișnuiești să consumi în mod regulat alimente cu un conținut mare de fibre este bine să le introduci în alimentație în mod treptat pentru a evita problemele cu stomacul. De asemenea, este bine să bei și apă suficientă.

Ajută la menținerea unui stomac sănătos

În stomacul nostru sunt peste 100 de trilioane de microorganisme, incluzând peste 400 de specii de bacterii. Oamenii de știință sunt preocupați să înțeleagă cum funcționează acestea, iar cercetările au arătat că sănătatea întregului nostru organism depinde de ele.

Studii făcute atât pe oameni, cât și pe animale au scos la iveală faptul că echilibrul florei intestinale influențează sănătatea inimii și reduce simptomele asociate astmului.

Fructul dragonului are un conținut însemnat de probiotice care ajută la bacteriile bune din stomac să se înmulțească. În mod particular este vorba de despre acidul lactic și despre bifidobacterii. Acestea ajută la reducerea riscului de apariții de infecții la nivelul stomacului și a diareei, dar și a inflamațiilor la nicelul colonului.

Întărește sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a lupta cu infecțiilor este determinată de mai mulți factori, iar calitatea alimentației este unul dintre ele. Vitamina C și carotenoizii pot preveni apariția infecțiilor pentru că protejează celulele albe.

Acestea luptă cu substanțele care intră în corpul nostru și au potențial dăunător. De asemenea, antioxidanții luptă cu radicalii liberi care produc stres oxidativ la nivelul organismului.

Asigură nivelul optim de fier

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe care conțin fier în cantități însemnate. Fierul are rolul de a transporta oxigenul prin corpul nostru și ajută la transformarea alimentelor în energie. Un studiu realizat în 2013 arată că 30% din populația globului are deficit de fier.

Pentru a combate deficitul de fier este recomandat să consumăm alimente bogate în acest mineral: carne, pește, legume, oleaginoase și cereale. Fructul dragonului asigură 8% din necesarul zilnic, dar și vitamina C care ajută fierul să fie absorbit în organism.

Este o sursă importantă de magneziu

Fructul dragonului are un conținut foarte mare de magneziu față de alte fructe. O cană de fruct asigură 18% din necesarul zilnic.

Magneziul este implicat în peste 600 de reacții chimice din organismul nostru, așa încât lipsa lui se face simțită imediat. Deficitul de magneziu duce la probleme cu sistemul nervos, cu sistemul muscular, scade energia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
18 noiembrie, 05:01
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns Bursucul la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
închide