7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Fructul dragonului este din ce în ce mai popular și în România. Este un fruct exotic, dulce, cu o coajă roșie, care se mai găsește în magazine și sunt denumirea de pitahaya. Descoperă și tu 7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

beneficii ale fructului dragonului ilustrate cu o secțiune în fructul dragonului
Fructul dragonului are beneficii în principal asupra luptei cu radicalii liberi / Shutterstock

Pithaya sau fructul dragonului se găsește atât proaspăt cât și conservat sau congelat. Dacă vrei să te bucuri de vitaminele și mineralele pe care le conține nu trebuie să faci un effort prea mare pentru a-l căuta.

Nutriționiștii în consideră superaliment datorită beneficiilor pe care are asupra organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Pentru a te bucura de beneficiile aduce de pithaya este important să alegi un fruct bine copt. Caută-le pe cele de un roșu intens și vei știi că sunt bune de consum. Va avea o consistență moale, fără să fie puhav.

Fructul dragonului se taie pe lungime, iar pulpa se scoate cu ajutorul unei linguri fără a fi nevoie să îl decojești. Adaugă-l în smoothieuri, salate sau mănâncă-l ca atare.

Este bogat în nutrienți

Fructul dragonului nu are un aport caloric mare și multe vitamine și minerale  care ajută organismul să funcționeze în parametrii optimi.

Iată ce beneficii nutriționale au 100 de grame de fructul dragonului:

  • Calorii: 136
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 29 grame
  • Fibre: 7 grame
  • Fier: 8% din RDI
  • Magneziu: 18% din RDI
  • Vitamina C: 9% din RDI
  • Vitamina E: 4% din RDI

Pe lângă cele enumerate mai sus, fructul dragonului mai are polifenoli, carotenoizi și betacianine.

Poate ajuta la ameliorarea bolilor cronice

Fructul dragonului este bogat în antioxidanți – vitaminele C și E—și de aceea este de mare ajutor în lupta cu radicalii liberi, molecule care distrug celulele din organism. În acest fel apar inflamațiile și, mai apoi, bolile. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi.

Numeroase studii au arătat că dietele bogate în antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cronice de inimă, a diferitelor tipuri de cancere, a diabetului și a artritei. Alte cercetări au scos la iveală faptul că vitamina C reduce riscul de apariție a cancerului de creier și de gât.

Betacianinele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stresul oxidatic și au capacitatea e a distruge celulele canceroase.

Carotenoizii și licopenul, care sunt pigmenții care îi conferă fructului dragonului culoarea atât de puternică, sunt considerate ingrediente cu potențial de reducere a bolilor cardiovasculare, dar și a anumitor tipuri de cancere.

Pentru ca antioxidanții să aibă efecte maxime asupra sănătății este important să provină din surse naturale, nu din suplimente alimentare.

Are conținut mare de fibre

Fibrele provenite din fructe și legume proaspete sunt ingrediente de bază al unui stil de viață sănătos. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame pentru femei și 38 pentru bărbați, potrivit Healthline.com.

Cel mai important beneficiu pe care îl au fibrele este asupra sistemului digestiv. Numeroase studii au arătat că protejează și împotriva apariției diabetului de tip 2,  bolilor de inimă și joacă un rol important în managementul greutății corporale.

Consumul de pithaya ajută la asigurarea dozei recomandate de fibre. Dacă nu obișnuiești să consumi în mod regulat alimente cu un conținut mare de fibre este bine să le introduci în alimentație în mod treptat pentru a evita problemele cu stomacul. De asemenea, este bine să bei și apă suficientă.

Ajută la menținerea unui stomac sănătos

În stomacul nostru sunt peste 100 de trilioane de microorganisme, incluzând peste 400 de specii de bacterii. Oamenii de știință sunt preocupați să înțeleagă cum funcționează acestea, iar cercetările au arătat că sănătatea întregului nostru organism depinde de ele.

Studii făcute atât pe oameni, cât și pe animale au scos la iveală faptul că echilibrul florei intestinale influențează sănătatea inimii și reduce simptomele asociate astmului.

Fructul dragonului are un conținut însemnat de probiotice care ajută la bacteriile bune din stomac să se înmulțească. În mod particular este vorba de despre acidul lactic și despre bifidobacterii. Acestea ajută la reducerea riscului de apariții de infecții la nivelul stomacului și a diareei, dar și a inflamațiilor la nicelul colonului.

Întărește sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a lupta cu infecțiilor este determinată de mai mulți factori, iar calitatea alimentației este unul dintre ele. Vitamina C și carotenoizii pot preveni apariția infecțiilor pentru că protejează celulele albe.

Acestea luptă cu substanțele care intră în corpul nostru și au potențial dăunător. De asemenea, antioxidanții luptă cu radicalii liberi care produc stres oxidativ la nivelul organismului.

Asigură nivelul optim de fier

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe care conțin fier în cantități însemnate. Fierul are rolul de a transporta oxigenul prin corpul nostru și ajută la transformarea alimentelor în energie. Un studiu realizat în 2013 arată că 30% din populația globului are deficit de fier.

Pentru a combate deficitul de fier este recomandat să consumăm alimente bogate în acest mineral: carne, pește, legume, oleaginoase și cereale. Fructul dragonului asigură 8% din necesarul zilnic, dar și vitamina C care ajută fierul să fie absorbit în organism.

Este o sursă importantă de magneziu

Fructul dragonului are un conținut foarte mare de magneziu față de alte fructe. O cană de fruct asigură 18% din necesarul zilnic.

Magneziul este implicat în peste 600 de reacții chimice din organismul nostru, așa încât lipsa lui se face simțită imediat. Deficitul de magneziu duce la probleme cu sistemul nervos, cu sistemul muscular, scade energia.

Citește și
CELE MAI CITITE
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide