7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Fructul dragonului este din ce în ce mai popular și în România. Este un fruct exotic, dulce, cu o coajă roșie, care se mai găsește în magazine și sunt denumirea de pitahaya. Descoperă și tu 7 beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

beneficii ale fructului dragonului ilustrate cu o secțiune în fructul dragonului
Fructul dragonului are beneficii în principal asupra luptei cu radicalii liberi / Shutterstock

Pithaya sau fructul dragonului se găsește atât proaspăt cât și conservat sau congelat. Dacă vrei să te bucuri de vitaminele și mineralele pe care le conține nu trebuie să faci un effort prea mare pentru a-l căuta.

Nutriționiștii în consideră superaliment datorită beneficiilor pe care are asupra organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficii pe care le ai dacă mănânci fructul dragonului

Pentru a te bucura de beneficiile aduce de pithaya este important să alegi un fruct bine copt. Caută-le pe cele de un roșu intens și vei știi că sunt bune de consum. Va avea o consistență moale, fără să fie puhav.

Fructul dragonului se taie pe lungime, iar pulpa se scoate cu ajutorul unei linguri fără a fi nevoie să îl decojești. Adaugă-l în smoothieuri, salate sau mănâncă-l ca atare.

Este bogat în nutrienți

Fructul dragonului nu are un aport caloric mare și multe vitamine și minerale  care ajută organismul să funcționeze în parametrii optimi.

Iată ce beneficii nutriționale au 100 de grame de fructul dragonului:

  • Calorii: 136
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 29 grame
  • Fibre: 7 grame
  • Fier: 8% din RDI
  • Magneziu: 18% din RDI
  • Vitamina C: 9% din RDI
  • Vitamina E: 4% din RDI

Pe lângă cele enumerate mai sus, fructul dragonului mai are polifenoli, carotenoizi și betacianine.

Poate ajuta la ameliorarea bolilor cronice

Fructul dragonului este bogat în antioxidanți – vitaminele C și E—și de aceea este de mare ajutor în lupta cu radicalii liberi, molecule care distrug celulele din organism. În acest fel apar inflamațiile și, mai apoi, bolile. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi.

Numeroase studii au arătat că dietele bogate în antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cronice de inimă, a diferitelor tipuri de cancere, a diabetului și a artritei. Alte cercetări au scos la iveală faptul că vitamina C reduce riscul de apariție a cancerului de creier și de gât.

Betacianinele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stresul oxidatic și au capacitatea e a distruge celulele canceroase.

Carotenoizii și licopenul, care sunt pigmenții care îi conferă fructului dragonului culoarea atât de puternică, sunt considerate ingrediente cu potențial de reducere a bolilor cardiovasculare, dar și a anumitor tipuri de cancere.

Pentru ca antioxidanții să aibă efecte maxime asupra sănătății este important să provină din surse naturale, nu din suplimente alimentare.

Are conținut mare de fibre

Fibrele provenite din fructe și legume proaspete sunt ingrediente de bază al unui stil de viață sănătos. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame pentru femei și 38 pentru bărbați, potrivit Healthline.com.

Cel mai important beneficiu pe care îl au fibrele este asupra sistemului digestiv. Numeroase studii au arătat că protejează și împotriva apariției diabetului de tip 2,  bolilor de inimă și joacă un rol important în managementul greutății corporale.

Consumul de pithaya ajută la asigurarea dozei recomandate de fibre. Dacă nu obișnuiești să consumi în mod regulat alimente cu un conținut mare de fibre este bine să le introduci în alimentație în mod treptat pentru a evita problemele cu stomacul. De asemenea, este bine să bei și apă suficientă.

Ajută la menținerea unui stomac sănătos

În stomacul nostru sunt peste 100 de trilioane de microorganisme, incluzând peste 400 de specii de bacterii. Oamenii de știință sunt preocupați să înțeleagă cum funcționează acestea, iar cercetările au arătat că sănătatea întregului nostru organism depinde de ele.

Studii făcute atât pe oameni, cât și pe animale au scos la iveală faptul că echilibrul florei intestinale influențează sănătatea inimii și reduce simptomele asociate astmului.

Fructul dragonului are un conținut însemnat de probiotice care ajută la bacteriile bune din stomac să se înmulțească. În mod particular este vorba de despre acidul lactic și despre bifidobacterii. Acestea ajută la reducerea riscului de apariții de infecții la nivelul stomacului și a diareei, dar și a inflamațiilor la nicelul colonului.

Întărește sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a lupta cu infecțiilor este determinată de mai mulți factori, iar calitatea alimentației este unul dintre ele. Vitamina C și carotenoizii pot preveni apariția infecțiilor pentru că protejează celulele albe.

Acestea luptă cu substanțele care intră în corpul nostru și au potențial dăunător. De asemenea, antioxidanții luptă cu radicalii liberi care produc stres oxidativ la nivelul organismului.

Asigură nivelul optim de fier

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe care conțin fier în cantități însemnate. Fierul are rolul de a transporta oxigenul prin corpul nostru și ajută la transformarea alimentelor în energie. Un studiu realizat în 2013 arată că 30% din populația globului are deficit de fier.

Pentru a combate deficitul de fier este recomandat să consumăm alimente bogate în acest mineral: carne, pește, legume, oleaginoase și cereale. Fructul dragonului asigură 8% din necesarul zilnic, dar și vitamina C care ajută fierul să fie absorbit în organism.

Este o sursă importantă de magneziu

Fructul dragonului are un conținut foarte mare de magneziu față de alte fructe. O cană de fruct asigură 18% din necesarul zilnic.

Magneziul este implicat în peste 600 de reacții chimice din organismul nostru, așa încât lipsa lui se face simțită imediat. Deficitul de magneziu duce la probleme cu sistemul nervos, cu sistemul muscular, scade energia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
06:37
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
16 mai, 05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
16 mai, 05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
3 zodii experimentează o transformare majoră în plan personal pe 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au

Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
închide