6 băuturi cu zahăr pe care e recomandat să le elimini din alimentația ta. Sfaturi utile pentru sănătatea creierului tău

Dacă vrei să ai creierul funcțional până la vârste înaintate trebuie să renunți să consumi anumite băuturi dulci. Acest lucru este necesar mai ales dacă ai antecedente familiale de Alzheimer sau altă formă de demență. Mai multe cercetări arată că un stil de viață sănătos poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta aceste boli. Descoperă lista cu cele 6 băuturi cu zahăr pe care e recomandat să le elimini din alimentația ta. Iată câteva sfaturi utile pentru a avea un creier sănătos.

O femeie care ține în mână un pahar cu suc în timp ce face cu mâna semnul de interzis
Unele băuturi dulci conțin și 16 lingurițe de zahăr într-o porție / Shutterstock

Potrivit unui raport al Asociației Alzheimer din Statele Unite ale Americii „unul din trei bătrâni moare cu Alzheimer sau cu altă demență. Aceste boli ucid mai mult decât cancerul de sân și cancerul de prostată combinate”. 

De asemenea, în 2022, aproximativ 6,5 milioane de americani în vârstă de 65 de ani și peste erau diagnosticați cu Alzheimer.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Băuturi cu zahăr pe care e recomandat să le elimini din alimentația ta

Potrivit unui raport din 2017 al Centrului Național pentru Statistică în Sănătate al CDC, aproape jumătate dintre adulți consumă cel puțin o băutură cu zahăr pe zi. 

Acest lucru se traduce printr-un aport de 150 de calorii numai din zahăr care sunt absorbite rapid în organism. Este cu 50 de calorii mai mult decât limita stabilită de Asociația Americană a Inimii.

Zahărul este dăunător pentru creierul tău. Poate produce afecțiuni metabolice precum boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, sindrom metabolic și diabet de tip 2. Alimentele care cresc riscul de boli cardiovasculare cresc, de asemenea, riscul de demență.

Un studiu publicat în Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease a arătat că persoanele care au consumat băuturi îndulcite cu zahăr au un risc de trei ori mai mare de a suferi de demență și de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu au băut băuturi dulci. 

Cercetările de la Școala de Sănătate Publică din Harvard arată, de asemenea, că persoanele care beau una sau mai multe băuturi dulci pe zi riscă să aibă probleme cu memoria, au un creier mai mic și un hipocampus semnificativ mai mic.

Aceasta este zona creierului legată de memorie și de învățare. Autorii sugerează că băuturile îndulcite cu zahăr sunt legate de simptomele bolii Alzheimer preclinice.

Iată 6 băuturi cu zahăr pe care ar trebui să le elimini din alimentația ta dacă vrei să ai un creier sănătos la bătrânețe

Milkshake

Milkshake-urile sunt pot fi un răsfăț culinar, dar ar trebui să renunți la el. Au un amestec periculos de zahăr și grăsimi saturate care afectează sănătatea cognitivă.

Grăsimile saturate prezente în lactatele integrale sunt responsabile și pentru creșterea nivelului de colesterol.

Studiile arată că atunci când nivelul acestuia este mare crește semnificativ riscul de demență. De fapt, trei studii mari asupra populației umane au descoperit că aportul de grăsimi saturate a dublat riscul de apariție a bolii Alzheimer. La polul opus, dietele cu grăsimi nesaturate scad riscul. 

Un shake mediu de ciocolată are 650 de calorii, 85 de grame (adică 21 de lingurițe) de zahăr adăugat și 11 grame de grăsimi saturate (mai mult de jumătate din cantitatea totală de grăsimi saturate totale pe care ar trebui să o consumi într-o zi)

Băuturi pe bază de cafea

Cafeaua și ceaiul preparate fără zahăr pot fi o sursă de antioxidanții benefici, dar și de alți nutrienți în dieta ta. Cu toate acestea mulți băutori de cafea o preferă îndulcită și cu diferite adaosuri.

Dacă și tu faci parte din această categorie trebuie să știi că vei ingera o cantitate impresionantă de zahăr. De exemplu, un singur pahar de frappucino are echivalentul a 16 lingurițe de zahăr. De asemenea, conține și grăsimi saturate.

Băuturi sport

Dacă faci sport și obișnuiești ca în loc de apă să bei băuturi pentru sportivi ar trebui să te gândești bine. Majoritatea conțin foarte mult zahăr, iar consumul lui îți va afecta sănătatea. O sticlă de 500 ml de băutură pentru sportivi are 140 de calorii și 34 de grame (8,5 lingurițe) de zahăr. 

Aceasta este cantitatea maximă pe care un adult sănătos ar trebui să o consume într-o zi. Dacă le vei bea zilnic riști să crești în greutate. De asemenea, poți să dezvolți diabet de tip 2, boli cardiovasculare și probleme neurologice. 

Băuturi pentru recuperarea după sport

Băuturi pentru recuperarea după sport sunt similare celor din categoria de mai sus, dar sunt concepute pentru sportivi de performanță. Sunt realizate special cu un raport 4:1 de carbohidrați și proteine. Au rolul de a completarea lichidele, carbohidrații și proteinele pierdute în timpul antrenamentelor.

Motivul pentru care nu sunt atât de sănătoase pentru sănătatea creierului tău este că sunt bogate în calorii având la bază carbohidrați simpli. O singură sticlă are un aport de aproximativ 10 lingurițe de zahăr.

Băuturi energizante cu cofeină

Băuturile energizante cu cofeină au fost inițial dezvoltate pentru sportivi sau pentru a-i ajuta pe studenți în perioadele solicitante din sesiune.

Dacă le consumi în mod obișnuit nu au niciun beneficiu asupra sănătății. De exemplu, o doză de energizant are în medie 170 de calorii și 37 de grame (9 lingurițe) de zahăr adăugat, dar unele sortimente pot avea și cu mult mai mult.

Cum afectează anumite băuturi sănătatea creierului

Trebuie să fii atentă la ceea ce mânci și bei, să faci mișcare, să eviți consumul de tutun și să îți menții greutatea încă din perioada în care tânăr adult. 

Toate aspectele sunt importante, dar numeroase studii au demonstrat că ceea ce bei are un impact profund asupra sănătății tale generale, asupra greutății corporale și asupra sănătății creierului. 

Cele mai periculoase sunt băuturile dulci, bogate în zahăr care afectează în mod serios sănătatea. Potrivit Asociației Americane a Inimii, aproape 50% din zahărul adăugat consumat de americani provine din băuturi dulci.

Cel mai des consumate sunt băuturile răcoritoare, urmate de băuturile cu aromă de fructe, cele ”sport”, cafeaua și ceaiul.

Aceste băuturi au un aport de zahăr decât deserturile cu zahăr și alte dulciuri. Dacă vrei să nu ai prea multe probleme de sănătate la bătrânețe ar trebui să eviți sau să elimini de tot din dieta ta anumite băuturi dulci. În felul acesta îți vei păstra sănătatea cognitivă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care face curățenie în frigider
5 alimente pe care să le arunci data viitoare când faci curățenie în frigider
5 alimente pe care să le arunci data viitoare când faci curățenie în frigider
Preparat dintr-un restaurant pescăresc aranjate într-un bol negru
Ce să nu comanzi niciodată într-un restaurant pescăresc, potrivit specialiștilor
Ce să nu comanzi niciodată într-un restaurant pescăresc, potrivit specialiștilor
O masă pe care se află alimente care îți cresc colesterolul
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
închide