Totul despre fructul dragonului. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Fructul dragonului sau pitaya este un fruct tropical dulce și crocant. Planta din care provine fructul este de fapt un tip de cactus din genul Hylocereus, care include aproximativ 20 de specii diferite. Popular inițial în sud-estul Asiei și America Latină, fructul dragonului este acum cultivat și savurat în toată lumea. 

Publicat: 4 iulie 2022, 17:28 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04
Un fruct al dragonului întreg, alături de felii de pitaya, așezate pe o suprafață de culoare albă
Galerie foto

Galerie foto

Fructul dragonului poate fi consumat direct din coajă / Profimedia Images

Fructul dragonului și-a câștigat numele după aspectul său – care este oarecum asemănător cu o anghinare – „solzii” ascuțiți din jurul fructului în formă ovală amintesc de un dragon. Te poți bucura de pitaya în salate de fructe, poate fi folosit pentru a crea băuturi și deserturi gustoase și este o gustare minunată și sănătoasă dacă este consumat crud.

Totul despre fructul dragonului

Fructul vine în patru soiuri. Trei dintre ele au coaja roz, unul are pulpa albă, unul cu pulpa roșie și al treilea cu pulpă violet. Al patrulea soi are coaja galbenă și pulp albă. Toate au semințe negre minuscule care sunt comestibile, la fel ca și kiwi. Aspectul său unic permite servirea așa cum este, dar acest fruct tropical este, de asemenea, folosit în cocktailuri. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructul dragonului este destul de simplu de consumat. Trebuie doar să îl tai pe mijloc și să îndepărtezi pulpa cu o lingură. În funcție de soi și de locul în care a fost cultivat, fructele dragonului pot fi scumpe.

Cum se consumă fructul dragonului

În cele mai multe cazuri, fructul dragonului este consumat ca atare, crud sau congelat, scrie Healthline.com. În unele zone ale luii este pus la grătar pe frigărui împreună cu un alt fruct precum ananasul.

Oricât de dură ar părea coaja exterioară, pitaya este ușor de tăiat. Pune pitaya pe un tocător și taie-l fix pe mijloc cu un cuțit ascuțit.

Îndepărtarea pulpei fructului dragonului este destul de simplă și este similară curățării unui avocado. Trebuie să treci o lingură în jurul circumferinței fiecărei secțiuni pentru a separa pulpa de coajă. După ce ai scos pulpa verifică să nu aibă reziduri de coajă și tai-o cubulețe.

Citește și

Ce gust are pitaya?

Acest fruct are un gust dulce, delicat, care ar putea fi caracterizat drept „tropical”. Seamănă cu o încrucișare între kiwi și pere sau kiwi și pepene verde. Textura este oarecum cremoasă cu semințe mici, asemănătoare cu cea a fructelor kiwi.

Soiuri de pitaya

Din punct de vedere tehnic, tipurile de fructe de dragon pot fi defalcate pe gen/specie/hibrid. Genul Hylocereus are trei specii diferite de fructele dragonului, în timp ce Selenicereus are una, iar fiecare specie are mai mulți hibrizi. Cu toate acestea, cea mai simplă clasificare a fructelui dragonului se face după culoarea pe care o au coaja și a pulpa.

Fructul dragonului cu coaja roz, cu pulpa albă (Hylocereus undatus) este cel mai comun. Este cel mai puțin dulce și se comercializează sub denumirile Alice, Cosmic Charlie, David Bowie, Guyute, Harpua, LA Woman, Neitzel, Seoul Kitchen, Thomson și Vietnamese Jaina.

Cel mai comun soi de fructul dragonului / Profimedia Images

Hylocereus polyrhizus are coaja roz și pulpa roșie sau roz și este adesea mai mare și mai dulce decât soiul mai comun. Se găsește sub denimirile Bloody Mary, Red Jaina, Voodoo Child și Zamorano.

Fructul dragonului cu pulpa roșie / Profimedia Images

Hylocereus guatemalensis este a treia specie de pitaya. Are coaja roz strălucitor și pulpa violet. Originar din America Centrală și de Sud, este cultivat și în Florida și este comercializat ca American Beauty.

Pitaya cu pulpă violet / Profimedia Images

Cea mai mică și mai dulce varietate are coaja galbenă și pulpa albă. Cultivat mai ales în America de Sud, Selenicereus megalanthus este cel mai greu de găsit, deoarece nu este produs în masă.

Cel mai scump soi de pitaya / Profimedia Images

De unde cumperi pitaya

Poate fi găsit pe tot parcursul anului, deși sezonul atinge vârful vara și durează până la începutul toamnei. Se poate găsi în supermarketurile din România la raionul de fructe, în zona de fructe exotice.

Fructul de dragon copt are coaja strălucitoare și uniformă. Dacă are câteva pete, nu te îngrijora. Înseamnă că este foarte bine copt. Ia pitaya în palmă și încearcă să-i apeși coaja cu degetul mare. Ar trebui să rămână o mică urmă. Dacă este foarte ferm, va trebui să îl mai lași se coacă câteva zile.

Cum depozitezi fructul dragonului

Pitaya copt poate sta pe blatul din bucătărie chiar și câteva zile. Pentru a-l păstra mai mult timp, pune-l într-o pungă de plastic sigilată și păstrează-l la frigider. Acest fruct poate capta aromele și mirosurile altor alimente, așa că este necesară să îl împachetezi foarte bine. 

Nu îl tăia decât atunci când vrei să îl mănânci. Odată tăiat poate rămâne proaspăt o zi. Odată ce pulpa începe să devină maro și moale înseamnă că este timpul să îl arunci.

Fructul dragonului în rețete

Pitaya este adesea savurat crud, fie tăiat, fie mâncat direct din coajă cu ajutorul unei lingurițe.

Acesta se potrivește perfect cu preparatele din pește, în special cod, ton și mahi-mahi. Poate fi garnitură pentru pește la grătar sau poate face dintr-un sos. 

În salata de fructe, pitaya se combină bine cu aproape orice fruct tropical, așa că amestecă-l cu mango, papaya sau ananas. Gustul dulce al fructelor dragonului în face potrivit în băuturi și în deserturi congelate.

Rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unei băuturi răcoroase și extrem de aromate.

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Ingrediente

  • 250 g pitaya tăiat cubulețe
  • 170 ml suc de mango
  • 170 ml suc de struguri
  • 4 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 lămâie feliată, pentru ornat
  • gheaţă
  • 100 ml lapte de cocos sau lapte de migdale (opțional).

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Mod de preparare

Se adaugă fructul dragonului și sucul de lămâie în blender. Se amestecă doar până când fructele sunt ușor descompuse.

Se umplu paharele cu cuburi de gheață. Se toarnă amestecul de fructe de dragon și lămâie în fiecare pahar. Se adăugă suc de struguri albi, suc de mango și lapte de cocos (dacă este folosit) în fiecare pahar, apoi se amestecă cu un pai sau o lingură.

Se ornează fiecare pahar cu o felie de lămâie.

Informații nutriționale despre pitaya

Fructul dragonului este o sursă de fier, magneziu și fibre. Iată informațiile nutriționale pentru o porție de 100 de grame:

  • Calorii: 60
  • Proteine: 1,2 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Vitamina C: 3% din RDI
  • Fier: 4% din RDI
  • Magneziu: 10% din RDI.

Având în vedere cantitatea mare de fibre și magneziu, precum și conținutul extrem de scăzut de calorii, fructul dragonului poate fi considerat un fruct foarte dens în nutrienți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Limonadă cu zmeură și cuburi de gheață în două pahare și un bol cu zmeură
Galerie foto
Limonadă cu zmeură. Rețetă de băutură răcoritoare, foarte aromată
Limonadă cu zmeură. Rețetă de băutură răcoritoare, foarte aromată
Limonadă cu rodii în pahar
Galerie foto
Limonadă cu rodii. O băutură răcoritoare și sănătoasă
Limonadă cu rodii. O băutură răcoritoare și sănătoasă
Limonada din Angliea servită într-un pahar mic
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide