Totul despre fructul dragonului. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Fructul dragonului sau pitaya este un fruct tropical dulce și crocant. Planta din care provine fructul este de fapt un tip de cactus din genul Hylocereus, care include aproximativ 20 de specii diferite. Popular inițial în sud-estul Asiei și America Latină, fructul dragonului este acum cultivat și savurat în toată lumea. 

Publicat: 4 iulie 2022, 17:28 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04
Un fruct al dragonului întreg, alături de felii de pitaya, așezate pe o suprafață de culoare albă
Galerie foto

Galerie foto

Fructul dragonului poate fi consumat direct din coajă / Profimedia Images

Fructul dragonului și-a câștigat numele după aspectul său – care este oarecum asemănător cu o anghinare – „solzii” ascuțiți din jurul fructului în formă ovală amintesc de un dragon. Te poți bucura de pitaya în salate de fructe, poate fi folosit pentru a crea băuturi și deserturi gustoase și este o gustare minunată și sănătoasă dacă este consumat crud.

Totul despre fructul dragonului

Fructul vine în patru soiuri. Trei dintre ele au coaja roz, unul are pulpa albă, unul cu pulpa roșie și al treilea cu pulpă violet. Al patrulea soi are coaja galbenă și pulp albă. Toate au semințe negre minuscule care sunt comestibile, la fel ca și kiwi. Aspectul său unic permite servirea așa cum este, dar acest fruct tropical este, de asemenea, folosit în cocktailuri. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructul dragonului este destul de simplu de consumat. Trebuie doar să îl tai pe mijloc și să îndepărtezi pulpa cu o lingură. În funcție de soi și de locul în care a fost cultivat, fructele dragonului pot fi scumpe.

Cum se consumă fructul dragonului

În cele mai multe cazuri, fructul dragonului este consumat ca atare, crud sau congelat, scrie Healthline.com. În unele zone ale luii este pus la grătar pe frigărui împreună cu un alt fruct precum ananasul.

Oricât de dură ar părea coaja exterioară, pitaya este ușor de tăiat. Pune pitaya pe un tocător și taie-l fix pe mijloc cu un cuțit ascuțit.

Îndepărtarea pulpei fructului dragonului este destul de simplă și este similară curățării unui avocado. Trebuie să treci o lingură în jurul circumferinței fiecărei secțiuni pentru a separa pulpa de coajă. După ce ai scos pulpa verifică să nu aibă reziduri de coajă și tai-o cubulețe.

Citește și

Ce gust are pitaya?

Acest fruct are un gust dulce, delicat, care ar putea fi caracterizat drept „tropical”. Seamănă cu o încrucișare între kiwi și pere sau kiwi și pepene verde. Textura este oarecum cremoasă cu semințe mici, asemănătoare cu cea a fructelor kiwi.

Soiuri de pitaya

Din punct de vedere tehnic, tipurile de fructe de dragon pot fi defalcate pe gen/specie/hibrid. Genul Hylocereus are trei specii diferite de fructele dragonului, în timp ce Selenicereus are una, iar fiecare specie are mai mulți hibrizi. Cu toate acestea, cea mai simplă clasificare a fructelui dragonului se face după culoarea pe care o au coaja și a pulpa.

Fructul dragonului cu coaja roz, cu pulpa albă (Hylocereus undatus) este cel mai comun. Este cel mai puțin dulce și se comercializează sub denumirile Alice, Cosmic Charlie, David Bowie, Guyute, Harpua, LA Woman, Neitzel, Seoul Kitchen, Thomson și Vietnamese Jaina.

Cel mai comun soi de fructul dragonului / Profimedia Images

Hylocereus polyrhizus are coaja roz și pulpa roșie sau roz și este adesea mai mare și mai dulce decât soiul mai comun. Se găsește sub denimirile Bloody Mary, Red Jaina, Voodoo Child și Zamorano.

Fructul dragonului cu pulpa roșie / Profimedia Images

Hylocereus guatemalensis este a treia specie de pitaya. Are coaja roz strălucitor și pulpa violet. Originar din America Centrală și de Sud, este cultivat și în Florida și este comercializat ca American Beauty.

Pitaya cu pulpă violet / Profimedia Images

Cea mai mică și mai dulce varietate are coaja galbenă și pulpa albă. Cultivat mai ales în America de Sud, Selenicereus megalanthus este cel mai greu de găsit, deoarece nu este produs în masă.

Cel mai scump soi de pitaya / Profimedia Images

De unde cumperi pitaya

Poate fi găsit pe tot parcursul anului, deși sezonul atinge vârful vara și durează până la începutul toamnei. Se poate găsi în supermarketurile din România la raionul de fructe, în zona de fructe exotice.

Fructul de dragon copt are coaja strălucitoare și uniformă. Dacă are câteva pete, nu te îngrijora. Înseamnă că este foarte bine copt. Ia pitaya în palmă și încearcă să-i apeși coaja cu degetul mare. Ar trebui să rămână o mică urmă. Dacă este foarte ferm, va trebui să îl mai lași se coacă câteva zile.

Cum depozitezi fructul dragonului

Pitaya copt poate sta pe blatul din bucătărie chiar și câteva zile. Pentru a-l păstra mai mult timp, pune-l într-o pungă de plastic sigilată și păstrează-l la frigider. Acest fruct poate capta aromele și mirosurile altor alimente, așa că este necesară să îl împachetezi foarte bine. 

Nu îl tăia decât atunci când vrei să îl mănânci. Odată tăiat poate rămâne proaspăt o zi. Odată ce pulpa începe să devină maro și moale înseamnă că este timpul să îl arunci.

Fructul dragonului în rețete

Pitaya este adesea savurat crud, fie tăiat, fie mâncat direct din coajă cu ajutorul unei lingurițe.

Acesta se potrivește perfect cu preparatele din pește, în special cod, ton și mahi-mahi. Poate fi garnitură pentru pește la grătar sau poate face dintr-un sos. 

În salata de fructe, pitaya se combină bine cu aproape orice fruct tropical, așa că amestecă-l cu mango, papaya sau ananas. Gustul dulce al fructelor dragonului în face potrivit în băuturi și în deserturi congelate.

Rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unei băuturi răcoroase și extrem de aromate.

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Ingrediente

  • 250 g pitaya tăiat cubulețe
  • 170 ml suc de mango
  • 170 ml suc de struguri
  • 4 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 lămâie feliată, pentru ornat
  • gheaţă
  • 100 ml lapte de cocos sau lapte de migdale (opțional).

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Mod de preparare

Se adaugă fructul dragonului și sucul de lămâie în blender. Se amestecă doar până când fructele sunt ușor descompuse.

Se umplu paharele cu cuburi de gheață. Se toarnă amestecul de fructe de dragon și lămâie în fiecare pahar. Se adăugă suc de struguri albi, suc de mango și lapte de cocos (dacă este folosit) în fiecare pahar, apoi se amestecă cu un pai sau o lingură.

Se ornează fiecare pahar cu o felie de lămâie.

Informații nutriționale despre pitaya

Fructul dragonului este o sursă de fier, magneziu și fibre. Iată informațiile nutriționale pentru o porție de 100 de grame:

  • Calorii: 60
  • Proteine: 1,2 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Vitamina C: 3% din RDI
  • Fier: 4% din RDI
  • Magneziu: 10% din RDI.

Având în vedere cantitatea mare de fibre și magneziu, precum și conținutul extrem de scăzut de calorii, fructul dragonului poate fi considerat un fruct foarte dens în nutrienți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Limonada din Angliea servită într-un pahar mic
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: Am trait în Anglia ca un rege
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
închide