Totul despre fructul dragonului. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Fructul dragonului sau pitaya este un fruct tropical dulce și crocant. Planta din care provine fructul este de fapt un tip de cactus din genul Hylocereus, care include aproximativ 20 de specii diferite. Popular inițial în sud-estul Asiei și America Latină, fructul dragonului este acum cultivat și savurat în toată lumea. 

Publicat: 4 iulie 2022, 17:28 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04
Un fruct al dragonului întreg, alături de felii de pitaya, așezate pe o suprafață de culoare albă
Galerie foto

Galerie foto

Fructul dragonului poate fi consumat direct din coajă / Profimedia Images

Fructul dragonului și-a câștigat numele după aspectul său – care este oarecum asemănător cu o anghinare – „solzii” ascuțiți din jurul fructului în formă ovală amintesc de un dragon. Te poți bucura de pitaya în salate de fructe, poate fi folosit pentru a crea băuturi și deserturi gustoase și este o gustare minunată și sănătoasă dacă este consumat crud.

Totul despre fructul dragonului

Fructul vine în patru soiuri. Trei dintre ele au coaja roz, unul are pulpa albă, unul cu pulpa roșie și al treilea cu pulpă violet. Al patrulea soi are coaja galbenă și pulp albă. Toate au semințe negre minuscule care sunt comestibile, la fel ca și kiwi. Aspectul său unic permite servirea așa cum este, dar acest fruct tropical este, de asemenea, folosit în cocktailuri. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructul dragonului este destul de simplu de consumat. Trebuie doar să îl tai pe mijloc și să îndepărtezi pulpa cu o lingură. În funcție de soi și de locul în care a fost cultivat, fructele dragonului pot fi scumpe.

Cum se consumă fructul dragonului

În cele mai multe cazuri, fructul dragonului este consumat ca atare, crud sau congelat, scrie Healthline.com. În unele zone ale luii este pus la grătar pe frigărui împreună cu un alt fruct precum ananasul.

Oricât de dură ar părea coaja exterioară, pitaya este ușor de tăiat. Pune pitaya pe un tocător și taie-l fix pe mijloc cu un cuțit ascuțit.

Îndepărtarea pulpei fructului dragonului este destul de simplă și este similară curățării unui avocado. Trebuie să treci o lingură în jurul circumferinței fiecărei secțiuni pentru a separa pulpa de coajă. După ce ai scos pulpa verifică să nu aibă reziduri de coajă și tai-o cubulețe.

Citește și

Ce gust are pitaya?

Acest fruct are un gust dulce, delicat, care ar putea fi caracterizat drept „tropical”. Seamănă cu o încrucișare între kiwi și pere sau kiwi și pepene verde. Textura este oarecum cremoasă cu semințe mici, asemănătoare cu cea a fructelor kiwi.

Soiuri de pitaya

Din punct de vedere tehnic, tipurile de fructe de dragon pot fi defalcate pe gen/specie/hibrid. Genul Hylocereus are trei specii diferite de fructele dragonului, în timp ce Selenicereus are una, iar fiecare specie are mai mulți hibrizi. Cu toate acestea, cea mai simplă clasificare a fructelui dragonului se face după culoarea pe care o au coaja și a pulpa.

Fructul dragonului cu coaja roz, cu pulpa albă (Hylocereus undatus) este cel mai comun. Este cel mai puțin dulce și se comercializează sub denumirile Alice, Cosmic Charlie, David Bowie, Guyute, Harpua, LA Woman, Neitzel, Seoul Kitchen, Thomson și Vietnamese Jaina.

Cel mai comun soi de fructul dragonului / Profimedia Images

Hylocereus polyrhizus are coaja roz și pulpa roșie sau roz și este adesea mai mare și mai dulce decât soiul mai comun. Se găsește sub denimirile Bloody Mary, Red Jaina, Voodoo Child și Zamorano.

Fructul dragonului cu pulpa roșie / Profimedia Images

Hylocereus guatemalensis este a treia specie de pitaya. Are coaja roz strălucitor și pulpa violet. Originar din America Centrală și de Sud, este cultivat și în Florida și este comercializat ca American Beauty.

Pitaya cu pulpă violet / Profimedia Images

Cea mai mică și mai dulce varietate are coaja galbenă și pulpa albă. Cultivat mai ales în America de Sud, Selenicereus megalanthus este cel mai greu de găsit, deoarece nu este produs în masă.

Cel mai scump soi de pitaya / Profimedia Images

De unde cumperi pitaya

Poate fi găsit pe tot parcursul anului, deși sezonul atinge vârful vara și durează până la începutul toamnei. Se poate găsi în supermarketurile din România la raionul de fructe, în zona de fructe exotice.

Fructul de dragon copt are coaja strălucitoare și uniformă. Dacă are câteva pete, nu te îngrijora. Înseamnă că este foarte bine copt. Ia pitaya în palmă și încearcă să-i apeși coaja cu degetul mare. Ar trebui să rămână o mică urmă. Dacă este foarte ferm, va trebui să îl mai lași se coacă câteva zile.

Cum depozitezi fructul dragonului

Pitaya copt poate sta pe blatul din bucătărie chiar și câteva zile. Pentru a-l păstra mai mult timp, pune-l într-o pungă de plastic sigilată și păstrează-l la frigider. Acest fruct poate capta aromele și mirosurile altor alimente, așa că este necesară să îl împachetezi foarte bine. 

Nu îl tăia decât atunci când vrei să îl mănânci. Odată tăiat poate rămâne proaspăt o zi. Odată ce pulpa începe să devină maro și moale înseamnă că este timpul să îl arunci.

Fructul dragonului în rețete

Pitaya este adesea savurat crud, fie tăiat, fie mâncat direct din coajă cu ajutorul unei lingurițe.

Acesta se potrivește perfect cu preparatele din pește, în special cod, ton și mahi-mahi. Poate fi garnitură pentru pește la grătar sau poate face dintr-un sos. 

În salata de fructe, pitaya se combină bine cu aproape orice fruct tropical, așa că amestecă-l cu mango, papaya sau ananas. Gustul dulce al fructelor dragonului în face potrivit în băuturi și în deserturi congelate.

Rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unei băuturi răcoroase și extrem de aromate.

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Ingrediente

  • 250 g pitaya tăiat cubulețe
  • 170 ml suc de mango
  • 170 ml suc de struguri
  • 4 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 lămâie feliată, pentru ornat
  • gheaţă
  • 100 ml lapte de cocos sau lapte de migdale (opțional).

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Mod de preparare

Se adaugă fructul dragonului și sucul de lămâie în blender. Se amestecă doar până când fructele sunt ușor descompuse.

Se umplu paharele cu cuburi de gheață. Se toarnă amestecul de fructe de dragon și lămâie în fiecare pahar. Se adăugă suc de struguri albi, suc de mango și lapte de cocos (dacă este folosit) în fiecare pahar, apoi se amestecă cu un pai sau o lingură.

Se ornează fiecare pahar cu o felie de lămâie.

Informații nutriționale despre pitaya

Fructul dragonului este o sursă de fier, magneziu și fibre. Iată informațiile nutriționale pentru o porție de 100 de grame:

  • Calorii: 60
  • Proteine: 1,2 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Vitamina C: 3% din RDI
  • Fier: 4% din RDI
  • Magneziu: 10% din RDI.

Având în vedere cantitatea mare de fibre și magneziu, precum și conținutul extrem de scăzut de calorii, fructul dragonului poate fi considerat un fruct foarte dens în nutrienți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Limonadă cu lavandă în pahar, decorată cu flori de lavandă și felii de lămâie
Limonadă cu lavandă. O băutură elegantă și răcoritoare
Limonadă cu lavandă. O băutură elegantă și răcoritoare
Limonadă cu lime și mentă într-o carafă de sticlă, alături de un lime secționat și lămâie
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Limonadă cu zmeură și cuburi de gheață în două pahare și un bol cu zmeură
Galerie foto
Limonadă cu zmeură. Rețetă de băutură răcoritoare, foarte aromată
Limonadă cu zmeură. Rețetă de băutură răcoritoare, foarte aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
06:51
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
ceapă roșie murată
05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
5 noiembrie, 05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Momentul în care o femeie e lovită de un cablu rupt şi aruncată câţiva metri pe o stradă din Capitală
Momentul în care o femeie e lovită de un cablu rupt şi aruncată câţiva metri pe o stradă din Capitală
Momentul în care o femeie e lovită de un cablu rupt şi aruncată câţiva metri pe o stradă din Capitală
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă

Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
închide