Totul despre fructul dragonului. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Fructul dragonului sau pitaya este un fruct tropical dulce și crocant. Planta din care provine fructul este de fapt un tip de cactus din genul Hylocereus, care include aproximativ 20 de specii diferite. Popular inițial în sud-estul Asiei și America Latină, fructul dragonului este acum cultivat și savurat în toată lumea. 

Publicat: 4 iulie 2022, 17:28 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04
Un fruct al dragonului întreg, alături de felii de pitaya, așezate pe o suprafață de culoare albă
Galerie foto

Galerie foto

Fructul dragonului poate fi consumat direct din coajă / Profimedia Images

Fructul dragonului și-a câștigat numele după aspectul său – care este oarecum asemănător cu o anghinare – „solzii” ascuțiți din jurul fructului în formă ovală amintesc de un dragon. Te poți bucura de pitaya în salate de fructe, poate fi folosit pentru a crea băuturi și deserturi gustoase și este o gustare minunată și sănătoasă dacă este consumat crud.

Totul despre fructul dragonului

Fructul vine în patru soiuri. Trei dintre ele au coaja roz, unul are pulpa albă, unul cu pulpa roșie și al treilea cu pulpă violet. Al patrulea soi are coaja galbenă și pulp albă. Toate au semințe negre minuscule care sunt comestibile, la fel ca și kiwi. Aspectul său unic permite servirea așa cum este, dar acest fruct tropical este, de asemenea, folosit în cocktailuri. 

Fructul dragonului este destul de simplu de consumat. Trebuie doar să îl tai pe mijloc și să îndepărtezi pulpa cu o lingură. În funcție de soi și de locul în care a fost cultivat, fructele dragonului pot fi scumpe.

Cum se consumă fructul dragonului

În cele mai multe cazuri, fructul dragonului este consumat ca atare, crud sau congelat, scrie Healthline.com. În unele zone ale luii este pus la grătar pe frigărui împreună cu un alt fruct precum ananasul.

Oricât de dură ar părea coaja exterioară, pitaya este ușor de tăiat. Pune pitaya pe un tocător și taie-l fix pe mijloc cu un cuțit ascuțit.

Îndepărtarea pulpei fructului dragonului este destul de simplă și este similară curățării unui avocado. Trebuie să treci o lingură în jurul circumferinței fiecărei secțiuni pentru a separa pulpa de coajă. După ce ai scos pulpa verifică să nu aibă reziduri de coajă și tai-o cubulețe.

Citește și

Ce gust are pitaya?

Acest fruct are un gust dulce, delicat, care ar putea fi caracterizat drept „tropical”. Seamănă cu o încrucișare între kiwi și pere sau kiwi și pepene verde. Textura este oarecum cremoasă cu semințe mici, asemănătoare cu cea a fructelor kiwi.

Soiuri de pitaya

Din punct de vedere tehnic, tipurile de fructe de dragon pot fi defalcate pe gen/specie/hibrid. Genul Hylocereus are trei specii diferite de fructele dragonului, în timp ce Selenicereus are una, iar fiecare specie are mai mulți hibrizi. Cu toate acestea, cea mai simplă clasificare a fructelui dragonului se face după culoarea pe care o au coaja și a pulpa.

Fructul dragonului cu coaja roz, cu pulpa albă (Hylocereus undatus) este cel mai comun. Este cel mai puțin dulce și se comercializează sub denumirile Alice, Cosmic Charlie, David Bowie, Guyute, Harpua, LA Woman, Neitzel, Seoul Kitchen, Thomson și Vietnamese Jaina.

Cel mai comun soi de fructul dragonului / Profimedia Images

Hylocereus polyrhizus are coaja roz și pulpa roșie sau roz și este adesea mai mare și mai dulce decât soiul mai comun. Se găsește sub denimirile Bloody Mary, Red Jaina, Voodoo Child și Zamorano.

Fructul dragonului cu pulpa roșie / Profimedia Images

Hylocereus guatemalensis este a treia specie de pitaya. Are coaja roz strălucitor și pulpa violet. Originar din America Centrală și de Sud, este cultivat și în Florida și este comercializat ca American Beauty.

Pitaya cu pulpă violet / Profimedia Images

Cea mai mică și mai dulce varietate are coaja galbenă și pulpa albă. Cultivat mai ales în America de Sud, Selenicereus megalanthus este cel mai greu de găsit, deoarece nu este produs în masă.

Cel mai scump soi de pitaya / Profimedia Images

De unde cumperi pitaya

Poate fi găsit pe tot parcursul anului, deși sezonul atinge vârful vara și durează până la începutul toamnei. Se poate găsi în supermarketurile din România la raionul de fructe, în zona de fructe exotice.

Fructul de dragon copt are coaja strălucitoare și uniformă. Dacă are câteva pete, nu te îngrijora. Înseamnă că este foarte bine copt. Ia pitaya în palmă și încearcă să-i apeși coaja cu degetul mare. Ar trebui să rămână o mică urmă. Dacă este foarte ferm, va trebui să îl mai lași se coacă câteva zile.

Cum depozitezi fructul dragonului

Pitaya copt poate sta pe blatul din bucătărie chiar și câteva zile. Pentru a-l păstra mai mult timp, pune-l într-o pungă de plastic sigilată și păstrează-l la frigider. Acest fruct poate capta aromele și mirosurile altor alimente, așa că este necesară să îl împachetezi foarte bine. 

Nu îl tăia decât atunci când vrei să îl mănânci. Odată tăiat poate rămâne proaspăt o zi. Odată ce pulpa începe să devină maro și moale înseamnă că este timpul să îl arunci.

Fructul dragonului în rețete

Pitaya este adesea savurat crud, fie tăiat, fie mâncat direct din coajă cu ajutorul unei lingurițe.

Acesta se potrivește perfect cu preparatele din pește, în special cod, ton și mahi-mahi. Poate fi garnitură pentru pește la grătar sau poate face dintr-un sos. 

În salata de fructe, pitaya se combină bine cu aproape orice fruct tropical, așa că amestecă-l cu mango, papaya sau ananas. Gustul dulce al fructelor dragonului în face potrivit în băuturi și în deserturi congelate.

Rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de limonadă cu fructul dragonului și mango. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unei băuturi răcoroase și extrem de aromate.

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Ingrediente

  • 250 g pitaya tăiat cubulețe
  • 170 ml suc de mango
  • 170 ml suc de struguri
  • 4 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 lămâie feliată, pentru ornat
  • gheaţă
  • 100 ml lapte de cocos sau lapte de migdale (opțional).

Limonadă cu fructul dragonului și mango – Mod de preparare

Se adaugă fructul dragonului și sucul de lămâie în blender. Se amestecă doar până când fructele sunt ușor descompuse.

Se umplu paharele cu cuburi de gheață. Se toarnă amestecul de fructe de dragon și lămâie în fiecare pahar. Se adăugă suc de struguri albi, suc de mango și lapte de cocos (dacă este folosit) în fiecare pahar, apoi se amestecă cu un pai sau o lingură.

Se ornează fiecare pahar cu o felie de lămâie.

Informații nutriționale despre pitaya

Fructul dragonului este o sursă de fier, magneziu și fibre. Iată informațiile nutriționale pentru o porție de 100 de grame:

  • Calorii: 60
  • Proteine: 1,2 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Vitamina C: 3% din RDI
  • Fier: 4% din RDI
  • Magneziu: 10% din RDI.

Având în vedere cantitatea mare de fibre și magneziu, precum și conținutul extrem de scăzut de calorii, fructul dragonului poate fi considerat un fruct foarte dens în nutrienți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
pizza mexicană într-o tavă
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Te-ar mai putea interesa și
smochine întregi și bucăți tăiate pe o masă
Galerie foto
Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ
Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământ
Fruct bael întreg și feliat pe un fundal alb
Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitat
Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitat
Pahare de limonadă cu pepene roșu, decorate cu felii de pepene
Limonadă cu pepene roșu. Cea mai răcoritoare rețetă a verii
Limonadă cu pepene roșu. Cea mai răcoritoare rețetă a verii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
27 septembrie, 08:57
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
27 septembrie, 08:17
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Borcan cu tocănița de roșii și ardei pentru iarnă
27 septembrie, 06:05
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
26 septembrie, 09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
26 septembrie, 08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Dulceață de struguri fără sâmburi în bol de sticlă și în două borcane, alături de struguri albi, proaspeți
26 septembrie, 07:23
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
25 septembrie, 08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
25 septembrie, 07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
1
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
2
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Pentru că se apropie sezonul rece, iar acesta vine la pachet și cu viroze și răceli, asigură-ți cămara și cu ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Este un adevărat elixir...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
3
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
4
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
5
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Parteneri
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Un gigant american vine în Romania şi anunţă că va crea sute de locuri de muncă. Compania, impresionată de angajaţii români

Un gigant american vine în Romania şi anunţă că va crea sute de locuri de muncă. Compania, impresionată de angajaţii români

Un gigant american vine în Romania şi anunţă că va crea sute de locuri de muncă. Compania, impresionată de angajaţii români
Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident

Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident

Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident
Vlăduța Lupău a arătat chipul băiețelului său cu Adi Rus. Cât de frumos e și cu cine seamănă Iair

Vlăduța Lupău a arătat chipul băiețelului său cu Adi Rus. Cât de frumos e și cu cine seamănă Iair

Vlăduța Lupău a arătat chipul băiețelului său cu Adi Rus. Cât de frumos e și cu cine seamănă Iair
Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături

Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor” s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături

Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor” s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături
Ultimul paradis de pe Pământ. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află

„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află

„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics

Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics

Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics
fresh
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
închide