8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti

Stridiile sunt de obicei asociate cu luxul. Sunt un aliment exotic, care se consumă de obicei la mese festive sau la ocazii mai deosebite. Descoperă și tu 8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti. Sfaturi de la specialiști.

un platou plin cu stridii și felii de lămâie
Stridiile pot fi consumate crude sau gătite la aburi sau cuptor / Shutterstock

Stridiile sunt moluște marine bivalve cu cochilii dure și asimetrice. Aceste creaturi acvatice sunt cunoscute pentru carnea lor delicioasă și se găsesc în diverse părți ale lumii, în special în apele sărate sau sărate dulci.

Dincolo de gustul lor, sunt un amestec impresionant de vitamine și minerale esențiale. Ar trebuie să le consumi ori de câte ori ai ocazia.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive ca să mănânci cât mai des stridii

Stridiile sunt adesea disponibile în anumite perioade ale anului, în funcție de specie și locație. Se recomandă să alegi stridiile proaspete și să le consumi în timpul sezonului lor optim pentru a te bucura de gustul lor maxim.

Stridiile sunt apreciate pentru carnea lor gustoasă și textura lor delicată. Acestea pot fi consumate crude, fierte, prăjite, coapte sau gătite în diverse feluri.

Stridiile crude sunt uneori servite cu zeamă de lămâie, sos de hrean sau sos de migdale pentru a adăuga aromă și gust. Stridiile sunt adesea considerate un deliciu în bucătăria franceză și în alte bucătării rafinate.

Stridiile sunt sigure pentru consum pentru majoritatea oamenilor, cu excepția persoanelor alergice sau cu un sistem imunitar scăzut. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să le consume în exces.

Istoria stridiilor este fascinantă. Oamenii de știință au descoperit fosile care arată că stridiile trăiau și în urmă cu aproape 145 de milioane de ani. 

Cu toate acestea, mulți zoologi cred cu fermitate că stridiile au apărut pentru prima dată în perioada Triasică, acum aproximativ 200 de milioane de ani, când existau dinozaurii. Încearcă și rețeta de paella cu fructe de mare. O rețetă savuroasă și hrănitoare din bucătăria spaniolă.

Beneficiile nutriționale ale stridiilor

Unele tipuri de stridii pot fi consumate fie fierte, fie crude. Sunt bogate din punct de vedere nutritiv și încă din Antichitate li s-au atribuit proprietăți afrodisiace.

Informații nutriționale pentru o porție de 100 g, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA)

  • Calorii: 81 kcal
  • Proteine: 9,45 g
  • Grăsimi: 2,3 g
  • Carbohidrați: 4,95 g
  • Calciu: 8 mg
  • Potasiu:  168 mg
  • Sodiu: 206 mg
  • Vitamina D: 80% din RDI
  • Vitamina B1: 7% din RDI
  • Vitamina B3: 7% din RDI
  • Vitamina B12: 324% din RDI
  • Zinc: 605% din RDI
  • Cupru: 223% din CDI
  • Seleniu: 91% din RDI
  • Fier: 37% din RDI
  • Mangan: 18% din RDI
  • Fosfor: 14% CDI
  • Magneziu: 12% din RDI

Stridiile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, care au proprietăți antioxidante care ajută la scăderea inflamației din organism.

Pot ajuta la reducerea greutății corporale

Proteinele din stridii pot ajuta la reducerea sau gestionarea greutății corporale. Un studiu a constatat că mesele bogate în proteine ​​cresc senzația de sațietate, ceea ce duce la reducea aportului caloric. Acest lucru se întâmplă datorită a doi hormoni – colecistochinina (CCK) și grelina (hormonul foamei). 

Grelina, eliberată de pereții stomacului, este responsabilă de senzația de foame, iar nivelurile acesteia scad după masă. În mod similar, CCK este produsă în intestinul subțire superior după masă, mai ales atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine. 

Pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Așa cum am explicat mai sus, alimentele bogate în proteine ​​ajută la menținerea stării de sațietate ceea ce înseamnă că nu vei mai simți nevoia să mănânci des. 

Acest lucru, la rândul său, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, s-a demonstrat că o dietă bogată în proteine ​​scade nivelul de hemoglobină A1c (HbA1c), un compus asociat cu nivelul zahărului din sânge, la subiecții cu diabet de tip 2. 

Mai mult, acești subiecți au și slăbit și și-au reglat tensiunea arterială.

Pot ajuta creșterea aportului de antioxidanți

Stridiile conțin un antioxidant special numit alcool 3,5-dihidroxi-4-metoxibenzilic (DHMBA). Acesta este un compus fenolic care poate ajuta la reducerea stresului oxidativ de la nivel celular.

Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor DHMBA sunt încă în stadii incipiente. 

Totuși, dovezile obține până acum în urma cercetărilor arată că poate ajuta la prevenirea degradării celulare din cauza stresului oxidativ.

Pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Acizii grași omega-3 din stridii ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge. Un studiu a arătat că aportul de stridii poate ajuta la reducerea colesterolului și a nivelului de colesterol total, pe lângă creșterea nivelului de HDL (colesterol bun). 

Acest profil lipidic îmbunătățit ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Pot îmbunătăți apetitul sexual și poate trata disfuncția la bărbați

Din cele mai vechi timpuri stridiile crude au fost consumate pentru potențialul lor afrodisiac. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină această afirmație. 

În plus, s-a descoperit că deficitul de zinc reduce nivelul de testosteron la bărbați și poate duce la disfuncție erectilă. 

Într-un studiu, s-a descoperit că suplimentarea cu zinc, mineral pe care stridiile îl conțin din belșug, cresc nivelul de testosteron la bărbații în vârstă și îmbunătățește libidoul.

Pot ajuta la creșterea fătului în timpul sarcinii

Acizii grași omega-3 sunt esențiali în determinarea duratei gestației la femeile însărcinate și sunt elementele esențiale ale creierului și retinei fetale.

De asemenea, ajută la creșterea în greutate a fătului și reduc riscul de naștere prematură. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că femeile trebuie să evite să mănânce stridii crude și să le consume doar pe cele care sunt gătite corespunzător.

Pot întări oasele

Stridiile sunt bogate în calciu, care este esențial pentru menținerea sănătății sistemului osos. În plus, conținutul lor de vitamina D stimulează absorbția calciului în fluxul sanguin.

Pot îmbunătăți imunitatea

Zincul este un mineral esențial pentru susținerea sistemului imunitar, în special pentru acțiunea sa antivirală. Cantitatea generoasă de zinc din stridii ajută la blocarea agenților patogeni care pătrund în celule.

Cum se gătesc stridiile

Stridiile pot fi gătite în diverse moduri, dar trebuie să ții cont că gătitul lor poate schimba textura și gustul delicat. Primul mod în care le poți consuma este în stare crudă, cu lămâie.

Stridiile mai pot fi gătite la aburi

Pune stridiile într-un vas de gătit la aburi sau într-un coș deasupra unui vas în care fierbe apa pe care îl acoperi timp de 5-10 minute sau până când cochiliile se deschid. Poți adăuga condimente sau ierburi aromate în apă pentru a aromatiza stridiile.

Stridiile pot fi preparate la grătar

Deschide stridiile și desprinde-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Condimentează-le, pune câte o bobiță de unt cu usturoi deasupra fiecăreia și așează stridiile direct pe grătar. Se lasă până când se încălzesc și devin ușor aurii, ceea ce poate dura aproximativ 3-5 minute.

Stridii la cuptor

Stridiile la cuptor se gătesc deschizându-le și desprinzându-le de cochilie, păstrând carnea acolo. Se pun apoi într-o tavă de cuptor.

Se condimentează, se pune deasupra lor unt sau cremă de brânză și se dau la cuptorul preîncălzit la 220°C. Se cos timp de 10-15 minute sau până când sunt încălzite uniform și cochiliile s-au închis.

Stridii cu sos

Stridiile se pot găti în sos Alfredo sau sosul de vin alb cu unt și usturoi. Deschide stridiile și îndepărtează-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Separat se gătește sosul și apoi adaugă stridiile în el pentru a se încălzi și a absorbi aromele.

Indiferent de modul în care le gătești, este important să arunci stridiile care nu se deschid în timpul gătirii, deoarece acestea ar putea fi deja moarte și pot prezenta un risc pentru sănătate.

Stridiile gătite sunt adesea servite cu pâine proaspătă pentru a înmuia sucurile și sosurile delicioase.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege întotdeauna stridiile proaspete și respectă instrucțiunile de gătit specifice rețetei pe care o urmezi. Savurează-le imediat după gătire pentru a te bucura de gustul lor proaspăt și delicios.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide