8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti

Stridiile sunt de obicei asociate cu luxul. Sunt un aliment exotic, care se consumă de obicei la mese festive sau la ocazii mai deosebite. Descoperă și tu 8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti. Sfaturi de la specialiști.

un platou plin cu stridii și felii de lămâie
Stridiile pot fi consumate crude sau gătite la aburi sau cuptor / Shutterstock

Stridiile sunt moluște marine bivalve cu cochilii dure și asimetrice. Aceste creaturi acvatice sunt cunoscute pentru carnea lor delicioasă și se găsesc în diverse părți ale lumii, în special în apele sărate sau sărate dulci.

Dincolo de gustul lor, sunt un amestec impresionant de vitamine și minerale esențiale. Ar trebuie să le consumi ori de câte ori ai ocazia.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive ca să mănânci cât mai des stridii

Stridiile sunt adesea disponibile în anumite perioade ale anului, în funcție de specie și locație. Se recomandă să alegi stridiile proaspete și să le consumi în timpul sezonului lor optim pentru a te bucura de gustul lor maxim.

Stridiile sunt apreciate pentru carnea lor gustoasă și textura lor delicată. Acestea pot fi consumate crude, fierte, prăjite, coapte sau gătite în diverse feluri.

Stridiile crude sunt uneori servite cu zeamă de lămâie, sos de hrean sau sos de migdale pentru a adăuga aromă și gust. Stridiile sunt adesea considerate un deliciu în bucătăria franceză și în alte bucătării rafinate.

Stridiile sunt sigure pentru consum pentru majoritatea oamenilor, cu excepția persoanelor alergice sau cu un sistem imunitar scăzut. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să le consume în exces.

Istoria stridiilor este fascinantă. Oamenii de știință au descoperit fosile care arată că stridiile trăiau și în urmă cu aproape 145 de milioane de ani. 

Cu toate acestea, mulți zoologi cred cu fermitate că stridiile au apărut pentru prima dată în perioada Triasică, acum aproximativ 200 de milioane de ani, când existau dinozaurii. Încearcă și rețeta de paella cu fructe de mare. O rețetă savuroasă și hrănitoare din bucătăria spaniolă.

Beneficiile nutriționale ale stridiilor

Unele tipuri de stridii pot fi consumate fie fierte, fie crude. Sunt bogate din punct de vedere nutritiv și încă din Antichitate li s-au atribuit proprietăți afrodisiace.

Informații nutriționale pentru o porție de 100 g, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA)

  • Calorii: 81 kcal
  • Proteine: 9,45 g
  • Grăsimi: 2,3 g
  • Carbohidrați: 4,95 g
  • Calciu: 8 mg
  • Potasiu:  168 mg
  • Sodiu: 206 mg
  • Vitamina D: 80% din RDI
  • Vitamina B1: 7% din RDI
  • Vitamina B3: 7% din RDI
  • Vitamina B12: 324% din RDI
  • Zinc: 605% din RDI
  • Cupru: 223% din CDI
  • Seleniu: 91% din RDI
  • Fier: 37% din RDI
  • Mangan: 18% din RDI
  • Fosfor: 14% CDI
  • Magneziu: 12% din RDI

Stridiile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, care au proprietăți antioxidante care ajută la scăderea inflamației din organism.

Pot ajuta la reducerea greutății corporale

Proteinele din stridii pot ajuta la reducerea sau gestionarea greutății corporale. Un studiu a constatat că mesele bogate în proteine ​​cresc senzația de sațietate, ceea ce duce la reducea aportului caloric. Acest lucru se întâmplă datorită a doi hormoni – colecistochinina (CCK) și grelina (hormonul foamei). 

Grelina, eliberată de pereții stomacului, este responsabilă de senzația de foame, iar nivelurile acesteia scad după masă. În mod similar, CCK este produsă în intestinul subțire superior după masă, mai ales atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine. 

Pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Așa cum am explicat mai sus, alimentele bogate în proteine ​​ajută la menținerea stării de sațietate ceea ce înseamnă că nu vei mai simți nevoia să mănânci des. 

Acest lucru, la rândul său, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, s-a demonstrat că o dietă bogată în proteine ​​scade nivelul de hemoglobină A1c (HbA1c), un compus asociat cu nivelul zahărului din sânge, la subiecții cu diabet de tip 2. 

Mai mult, acești subiecți au și slăbit și și-au reglat tensiunea arterială.

Pot ajuta creșterea aportului de antioxidanți

Stridiile conțin un antioxidant special numit alcool 3,5-dihidroxi-4-metoxibenzilic (DHMBA). Acesta este un compus fenolic care poate ajuta la reducerea stresului oxidativ de la nivel celular.

Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor DHMBA sunt încă în stadii incipiente. 

Totuși, dovezile obține până acum în urma cercetărilor arată că poate ajuta la prevenirea degradării celulare din cauza stresului oxidativ.

Pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Acizii grași omega-3 din stridii ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge. Un studiu a arătat că aportul de stridii poate ajuta la reducerea colesterolului și a nivelului de colesterol total, pe lângă creșterea nivelului de HDL (colesterol bun). 

Acest profil lipidic îmbunătățit ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Pot îmbunătăți apetitul sexual și poate trata disfuncția la bărbați

Din cele mai vechi timpuri stridiile crude au fost consumate pentru potențialul lor afrodisiac. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină această afirmație. 

În plus, s-a descoperit că deficitul de zinc reduce nivelul de testosteron la bărbați și poate duce la disfuncție erectilă. 

Într-un studiu, s-a descoperit că suplimentarea cu zinc, mineral pe care stridiile îl conțin din belșug, cresc nivelul de testosteron la bărbații în vârstă și îmbunătățește libidoul.

Pot ajuta la creșterea fătului în timpul sarcinii

Acizii grași omega-3 sunt esențiali în determinarea duratei gestației la femeile însărcinate și sunt elementele esențiale ale creierului și retinei fetale.

De asemenea, ajută la creșterea în greutate a fătului și reduc riscul de naștere prematură. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că femeile trebuie să evite să mănânce stridii crude și să le consume doar pe cele care sunt gătite corespunzător.

Pot întări oasele

Stridiile sunt bogate în calciu, care este esențial pentru menținerea sănătății sistemului osos. În plus, conținutul lor de vitamina D stimulează absorbția calciului în fluxul sanguin.

Pot îmbunătăți imunitatea

Zincul este un mineral esențial pentru susținerea sistemului imunitar, în special pentru acțiunea sa antivirală. Cantitatea generoasă de zinc din stridii ajută la blocarea agenților patogeni care pătrund în celule.

Cum se gătesc stridiile

Stridiile pot fi gătite în diverse moduri, dar trebuie să ții cont că gătitul lor poate schimba textura și gustul delicat. Primul mod în care le poți consuma este în stare crudă, cu lămâie.

Stridiile mai pot fi gătite la aburi

Pune stridiile într-un vas de gătit la aburi sau într-un coș deasupra unui vas în care fierbe apa pe care îl acoperi timp de 5-10 minute sau până când cochiliile se deschid. Poți adăuga condimente sau ierburi aromate în apă pentru a aromatiza stridiile.

Stridiile pot fi preparate la grătar

Deschide stridiile și desprinde-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Condimentează-le, pune câte o bobiță de unt cu usturoi deasupra fiecăreia și așează stridiile direct pe grătar. Se lasă până când se încălzesc și devin ușor aurii, ceea ce poate dura aproximativ 3-5 minute.

Stridii la cuptor

Stridiile la cuptor se gătesc deschizându-le și desprinzându-le de cochilie, păstrând carnea acolo. Se pun apoi într-o tavă de cuptor.

Se condimentează, se pune deasupra lor unt sau cremă de brânză și se dau la cuptorul preîncălzit la 220°C. Se cos timp de 10-15 minute sau până când sunt încălzite uniform și cochiliile s-au închis.

Stridii cu sos

Stridiile se pot găti în sos Alfredo sau sosul de vin alb cu unt și usturoi. Deschide stridiile și îndepărtează-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Separat se gătește sosul și apoi adaugă stridiile în el pentru a se încălzi și a absorbi aromele.

Indiferent de modul în care le gătești, este important să arunci stridiile care nu se deschid în timpul gătirii, deoarece acestea ar putea fi deja moarte și pot prezenta un risc pentru sănătate.

Stridiile gătite sunt adesea servite cu pâine proaspătă pentru a înmuia sucurile și sosurile delicioase.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege întotdeauna stridiile proaspete și respectă instrucțiunile de gătit specifice rețetei pe care o urmezi. Savurează-le imediat după gătire pentru a te bucura de gustul lor proaspăt și delicios.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
mai multe alimente puse pe o masă pentru a avea rinichi sănătoși
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide