Ce poți face cu surimi. 10 variante simple și delicioase
Surimi sau imitația de crab este un ingredient destul de popular în bucătăria asiatică. Datorită gustului său a ajuns să fie consumat destul de des și în lumea occidentală. Se poate consuma ca atare, dar de cele mai multe ori îl vei găsi în salate, sandviciuri sau alte preparate. Descoperă ce poți face cu surimi. Iată 10 variante simple și delicioase.
Surimi este o pastă obținută din carne de pește, de obicei, din pești cu carne albă, precum cod, merluciu sau pollock.
Procesul de preparare a surimi implică spălarea, măcinarea și amestecarea cărnii de pește pentru a obține o pastă fină, care este ulterior amestecată cu diverși aditivi alimentari pentru a-i conferi o textură elastică și durabilă.
Ce poți face cu surimi
Este o opțiune destul de economică de a consuma pește, mai ales că are și o valoare nutritivă importantă. 100 g de surimi conțin 6,5 g proteine și o cantitate semnificativă de vitamina B12, seleniu, and fosfor.
Unul dintre avantaje este că surimi poate fi consumat fără să fie gătit în vreun fel anume. Le poți mânca pur și simplu, dar la fel de bine le poți folosi în alte feluri de mâncare delicioase. Iată 10 idei de a consuma surimi.
Transformă-l în sos
Poți să faci un sos clasic de crab, doar că vei folosi surimi în locul crabului. Vei mai avea nevoie și de cremă de brânză, maioneză, condimente pentru fructe de mare, suc de lămâie, ceapă și un sos picant.
În sandvișuri
Surimi se poate folosi atât în sosuri calde, cât și în sosuri reci. Prepară un sos din maioneză, suc de lămâie, pătrunjel și crab mărunțit pe care îl întinzi pe o felie de pâine prăjită unsă cu unt.
O altă variantă este să faci un sandvișuri cu surimi, avocado, salată verde și sos iute. Va fi un contrast plăcut între textura crocantă a salatei și cea moale și delicată a bastonașelor de crab.
În combinație cu ouă
Surimi se potrivește perfect în preparate cu ou pentru că gustul celor două se completează într-un mod savuros.
Pot fi ingrediente în omlete sau quiche, alături de ceapă verde tocată mărunt, brânză, usturoi, ardei iute, ardei gras sau spanac. De asemenea, bastonașele de crab pot fi un decor apetisant pentru ouăle umplute.
Gătește-le la air fryer
Cea mai simplă idee de gustare este să pui surimi în air frier la 200°C pentru doar șase minute. Poți să mai presari deasupra lor puțină paprika sau pudră de usturoi, dacă vrei să fie mai aromate.
Apoi le poți servi cu sosul tău preferat sau alături de alte preparate drept garnitură.
În salate
Surimi se potrivesc în multe tipuri de salate, mai ales dacă vrei să ai o cantitate mai mare de proteine. În acest caz, cel mai bine este să le folosești imediat ce le-ai scos din frigider pentru că au cea mai bună textură.
Se potrivesc cu ceapă de orice fel, suc de lămâie, salată verde, spanac, cartofi, paste.
În preparate pe bază de paste
Dacă folosești surimi în paste trebuie să ții cont de faptul că dacă sunt expuse prea mult timp la tratament termic se vor usca și vor pierde o parte din aromă. Gătite în mod corect vor aduce o textură interesantă preparatului, mai ales dacă le adaugi în paste cremoase cum sunt cele pe bază de brânzeturi.
În taco și burrito
Dacă vrei să pui surimi în taco și burrito trebuie să le mărunțești bine înainte. Nu doar că vor arăta mai bine, dar vor fi și mai ușor de mâncat. Se potrivesc bine cu sosurile clasice cum sunt salsa sau pico de gallo.
Surimi pot fi folosite în oricare dintre variantele de taco sau burrito pentru că se potrivesc cu toate ingredientele de bază ale celor două preparate.
În avocado toast
Pentru un plus de savoare, dar și pentru o cantitate mai mare de proteine pune deasupra sandiviciului tău cu avocado bucăți de surimi. Deasupra presară puțin suc de lămâie, chiar și coajă răzuită, pătrunjel proaspăt tocat mărunt, coriandru sau ceapă verde. Dacă îți plac preparatele mai picante, poți pune și un strop de sos siracha.
În umpluturi pentru alte ingrediente
Surimi se potrivesc perfect în umpluturile pentru ciuperci sau ardei, alături de orez. Poți să folosești și condimente pentru un gust cât mai savuros.
Oregano, mărarul, pătrunjelul, rozmarinul și cimbrul se potrivesc cel mai bine. Dacă vrei să obții preparate mai complexe, mai poți pune și alte legume tocate mărunt.
În supe
Dacă ai făcut o supă cremă de legume și vrei să adaugi o textură mai interesantă atunci presară deasupra bucățele de surimi. Se potrivesc la supe creme de țelină, de cartofi, chiar și la cele de usturoi.
Adaugă-le la sfârșit pentru că dacă sunt expuse prea mult la căldură capătă o consistență neplăcută.