Aioli, sosul de usturoi pentru care se luptă Spania și Franța

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Spaniolă

Aioli este un sos de usturoi și ulei de măsline care se pregătește des în bucătăria mediteraneană. Originile exacte ale sosului nu se știu, pentru că sunt arogate atât de Franța, cât și de Spania. Numele „aioli” se traduce prin „usturoi și ulei” și are rădăcini atât în catalană, cât și în provensală. 

Sos aioli într-un bol mare alb alături de alte ingrediente precum făina și ouăle
Sosul aioli se potrivește cu preparate din carne/ Shutterstock

Aioli se caracterizează prin aroma puternică de usturoi, și culoarea gălbuie a uleiului de măsline. Îl vei găsi în bucătăriile regionale din Spania (de-a lungul coastei mediteraneene), în bucătăria Franch (în regiunea Provence) și în bucătăria italiană (în Sicilia și Calabria).

Ce este sosul aioli

La fel ca maioneza, aioli este o emulsie. Usturoiul este mai întâi zdrobit bine într-un mojar cu pistil împreună cu puțină sare. Apoi se se adaugă uleiul de măsline puțin câte puțin astfel încât să se combine cu pasta de usturoi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este esențial ca uleiul de măsline să fie adăugat încet în pasta de usturoi, astfel încât să se poată răspândi uniform în amestec. Sosul trebuie amestecat și pasat constant pe tot parcursul procesului până când se obține o emulsie netedă. 

Citește și

Rezultatul final trebuie să fie o pastă pufoasă, cremoasă, dar rigidă. Ideal ar fi ca atunci când întorci bolul aioli să nu cadă din el. Descoperă și care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză.

Aioli tradițional este făcut doar din căței de usturoi, sare și ulei de măsline, fără alte ingrediente adăugate. Aceasta este respectată de cele mai multe ori și în zilele noastre, însă pentru preparare se folosește ori telul, ori mixerul electric. Totuși, vei găsi versiuni de aioli care conțin gălbenuș de ou sau suc de lămâie, însă aceste sunt variante moderne.

Ingrediente

Mod de preparare

În bolul unui mojar, se pun usturoiul și un praf generos de sare. Se folosește pistilul pentru a transforma amestecul într-o pastă netedă.

Lucrând cu pistilul sau cu telul, se bat gălbenușurile de ou în usturoi până când amestecul devine gros și galben pal. Se adaugă uleiul încet, bătând continuu, până când sosul începe să se emulsioneze. Debitul de ulei poate fi crescut la un flux mai mare pe măsură ce sosul se îngroașă.

Odată ce a fost adăugat tot uleiul, se adaugă zeama de lămâie câte o linguriță pentru a se dilua. Se asezonează după gust cu sare. Se consumă imediat sau se transferă într-un recipient închis ermetic și se lasă la frigider până la 3 zile.

Cum se folosește

Aioli este folosit la fel ca maioneza, cu toate acestea, în mod tradițional, există diferite moduri de a servi sosul în funcție de regiune și bucătărie.

Malta: aioli este cunoscut sub numele de ajjoli și este adesea făcut cu galleti sau roșii zdrobite;

Bucătăria occitană (sudul Franței): aioli este de obicei servit alături de fructe de mare sau supă de pește;

Provence: aioli este folosit în felul de mâncare festiv cunoscut sub numele de aioli monstre. Masa este servită cu ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere, Crăciun. Încearcă și rețeta de maioneză de post.

Aioli monstre conține diferite tipuri de legume fierte, pește poșat, melci, ton sau alte fructe de mare și ouă fierte. Sosul este atât de strâns legat de regiunea Provence, încât un ziar regional a fost numit L’Aioli;

Spania: aioli este cunoscut sub numele de alliolli și, de obicei, este servit alături de arròs a banda sau arròs negre. Mielul la grătar și legumele sunt adesea servite în lateral. Există și unele variante de alliolli făcute cu gutui sau pere fiarte;

Citește și
CELE MAI CITITE
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
lapte bătut
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
13 octombrie, 05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
12 octombrie, 05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
12 octombrie, 05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Reacţia unui român stabilit în Suedia de 50 de ani, când vede preţurile de la noi din magazine
Reacţia unui român stabilit în Suedia de 50 de ani, când vede preţurile de la noi din magazine
Reacţia unui român stabilit în Suedia de 50 de ani, când vede preţurile de la noi din magazine
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Cât adevăr ascunde drama istorică House of Guinness? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: Cele mai ciudate lucruri sunt reale
Cât adevăr ascunde drama istorică „House of Guinness”? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: „Cele mai ciudate lucruri sunt reale”
Cât adevăr ascunde drama istorică „House of Guinness”? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: „Cele mai ciudate lucruri sunt reale”
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
închide