Aioli, sosul de usturoi pentru care se luptă Spania și Franța

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Spaniolă

Aioli este un sos de usturoi și ulei de măsline care se pregătește des în bucătăria mediteraneană. Originile exacte ale sosului nu se știu, pentru că sunt arogate atât de Franța, cât și de Spania. Numele „aioli” se traduce prin „usturoi și ulei” și are rădăcini atât în catalană, cât și în provensală. 

Sos aioli într-un bol mare alb alături de alte ingrediente precum făina și ouăle
Sosul aioli se potrivește cu preparate din carne/ Shutterstock

Aioli se caracterizează prin aroma puternică de usturoi, și culoarea gălbuie a uleiului de măsline. Îl vei găsi în bucătăriile regionale din Spania (de-a lungul coastei mediteraneene), în bucătăria Franch (în regiunea Provence) și în bucătăria italiană (în Sicilia și Calabria).

Ce este sosul aioli

La fel ca maioneza, aioli este o emulsie. Usturoiul este mai întâi zdrobit bine într-un mojar cu pistil împreună cu puțină sare. Apoi se se adaugă uleiul de măsline puțin câte puțin astfel încât să se combine cu pasta de usturoi.

Este esențial ca uleiul de măsline să fie adăugat încet în pasta de usturoi, astfel încât să se poată răspândi uniform în amestec. Sosul trebuie amestecat și pasat constant pe tot parcursul procesului până când se obține o emulsie netedă. 

Citește și

Rezultatul final trebuie să fie o pastă pufoasă, cremoasă, dar rigidă. Ideal ar fi ca atunci când întorci bolul aioli să nu cadă din el. Descoperă și care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză.

Aioli tradițional este făcut doar din căței de usturoi, sare și ulei de măsline, fără alte ingrediente adăugate. Aceasta este respectată de cele mai multe ori și în zilele noastre, însă pentru preparare se folosește ori telul, ori mixerul electric. Totuși, vei găsi versiuni de aioli care conțin gălbenuș de ou sau suc de lămâie, însă aceste sunt variante moderne.

Ingrediente

Mod de preparare

În bolul unui mojar, se pun usturoiul și un praf generos de sare. Se folosește pistilul pentru a transforma amestecul într-o pastă netedă.

Lucrând cu pistilul sau cu telul, se bat gălbenușurile de ou în usturoi până când amestecul devine gros și galben pal. Se adaugă uleiul încet, bătând continuu, până când sosul începe să se emulsioneze. Debitul de ulei poate fi crescut la un flux mai mare pe măsură ce sosul se îngroașă.

Odată ce a fost adăugat tot uleiul, se adaugă zeama de lămâie câte o linguriță pentru a se dilua. Se asezonează după gust cu sare. Se consumă imediat sau se transferă într-un recipient închis ermetic și se lasă la frigider până la 3 zile.

Cum se folosește

Aioli este folosit la fel ca maioneza, cu toate acestea, în mod tradițional, există diferite moduri de a servi sosul în funcție de regiune și bucătărie.

Malta: aioli este cunoscut sub numele de ajjoli și este adesea făcut cu galleti sau roșii zdrobite;

Bucătăria occitană (sudul Franței): aioli este de obicei servit alături de fructe de mare sau supă de pește;

Provence: aioli este folosit în felul de mâncare festiv cunoscut sub numele de aioli monstre. Masa este servită cu ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere, Crăciun. Încearcă și rețeta de maioneză de post.

Aioli monstre conține diferite tipuri de legume fierte, pește poșat, melci, ton sau alte fructe de mare și ouă fierte. Sosul este atât de strâns legat de regiunea Provence, încât un ziar regional a fost numit L’Aioli;

Spania: aioli este cunoscut sub numele de alliolli și, de obicei, este servit alături de arròs a banda sau arròs negre. Mielul la grătar și legumele sunt adesea servite în lateral. Există și unele variante de alliolli făcute cu gutui sau pere fiarte;

Citește și
CELE MAI CITITE
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Două Pulpe de pui în sos de legume într-un bol alb
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Pahare cu supă rece de dovlecei cu castravete
Supă rece de dovlecei. Rețeta de care ai nevoie vara aceasta
Supă rece de dovlecei. Rețeta de care ai nevoie vara aceasta
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos chipotle servit într-un borcan
Sos chipotle. Rețeta inspirată din bucătăria mexicană
Sos chipotle. Rețeta inspirată din bucătăria mexicană
Sos sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano peste o porție de paste cu busuioc
Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano, cel mai simplu și mai bogat sos italienesc
Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano, cel mai simplu și mai bogat sos italienesc
Beurre blanc în sosieră de lemn care stă pusă pe un tocător
Beurre blanc, sosul perfect pentru preparate din pește
Beurre blanc, sosul perfect pentru preparate din pește
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
08:00
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Cum se servesc corect brânzeturile ilustrat cu ajutorul unui platou plin cu diferite feluri de brânzeturi
06:00
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Clafoutis servite pe o masă amre albă
06:00
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
2 iunie, 08:00
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Pahare cu supă rece de avocado
2 iunie, 06:00
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
2 iunie, 06:00
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă 5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
1 iunie, 08:00
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară porționat pe un tocător de lemn, alături de batoane de scorțișoară, un bol cu zahăr brun și un bol cu cireșe
1 iunie, 07:00
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
1
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Un singur fruct costă câțiva lei și este hrănitor, consistent, cu o textură cremoasă. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate dacă consumi zilnic cel mai ieftin fruct: banana. Descoperă în cele ce...
Pahare cu supă rece de avocado
2
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
3
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Dacă îți plac deserturile de vară cu fructe, simple și rapid de preparat, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Se prepară destul de...
Trei sticle cu sirop natural din flori de soc închise cu dop, iar dintr-o sticlă se toarnă în două pahare
4
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și...
Gem de căpșuni fără zahăr în borcan și în linguriță
5
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Dacă nu te încântă prepararea gemurilor și dulcețurilor din fructe cu adaos de zahăr, află că le poți prepara și în mod cât mai natural. Pentru a te convinge îți recomandăm...
Parteneri
Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme

Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme

Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme
Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea morților. Ce trebuie să dăm de pomană astăzi

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea morților. Ce trebuie să dăm de pomană astăzi

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea morților. Ce trebuie să dăm de pomană astăzi
Prin ce a ajuns să treacă Claudiu Răducanu! Se judecă cu fiul lui, după o mărire cu 11 lei a pensiei alimentare

Prin ce a ajuns să treacă Claudiu Răducanu! Se judecă cu fiul lui, după o mărire cu 11 lei a pensiei alimentare

Prin ce a ajuns să treacă Claudiu Răducanu! Se judecă cu fiul lui, după o mărire cu 11 lei a pensiei alimentare
Anamaria Prodan a reluat legătura cu Laurențiu Reghecampf și îi spune soț. Anunț după despărțire: Suntem bine

Anamaria Prodan a reluat legătura cu Laurențiu Reghecampf și îi spune "soț". Anunț după despărțire: "Suntem bine"

Anamaria Prodan a reluat legătura cu Laurențiu Reghecampf și îi spune "soț". Anunț după despărțire: "Suntem bine"
Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea
Experții au descoperit un mega-oraș ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni

Experții au descoperit un „mega-oraș” ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni

Experții au descoperit un „mega-oraș” ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni
Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe
Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă
fresh
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
închide